Маскарпоне – универсалната съставка на всеки десерт
Вероятно веднага щом някой спомене десерт с маскарпоне и в съзнанието ви изниква пухкаво тирамису с фин и нежен крем. Но това сирене крие в себе си много повече изненади за небцето.
Спокойно можем да кажем, че то е универсалната съставка на всеки десерт. И не само.
Какво представлява маскарпонето?
Това е вид сирене и произхожда от Италия. Произвежда се само от две съставки – сметана и лимонена или винена киселина. Сметаната се загрява и след това се добавя киселината, за да се втвърди и сгъсти. После се прекарва през тензух, за да се отстрани излишната течност.
Съдържанието на мазнини обикновено е между 60 и 75%, което го прави лесно разтегливо и с изключително копринена текстура.
Разликата между сирене и крем маскарпоне е, че кремът се приготвя от сирене маскарпоне, яйца и захар, които се разбиват заедно. Резултатът е бита заливка, която се използва за приготвянето на тирамису например. Използва се също и като топинг за торти, плодове и кафе напитки.
Произход и история
Маскарпоне произхожда от Ломбардия, регион в северната част на Италия с богата история в млечното и земеделско производство. Традиционно се прави от прясното мляко на крави, които пасат на пасища, пълни със свежи билки и цветя.
През 1500 г. и 1600 г. млекопроизводителите в региона стават известни с продажбата на прясно изварено сирене, известно като маскарпоне.
Италианското правителство е дало на mascarpone етикета P.A.T. (Prodotto agroalimentare tradizionale) или „традиционен регионален хранителен продукт“, така че никой друг град, държава или регион да не може да претендира за неговия произход и история.
Кулинарно приложение
Маскарпонето е изключително универсално и допълва различни сладки и солени ястия. Често се използва за придаване на богат завършек на ризото и сосове за паста, както и изключително добре подчертава вкуса на зеленчуците и рибата.
Сиренето е чудесен спътник на пресни плодове, когато се сервира охладено и създава превъзходна основа за домашно приготвен сладолед, вместо по-често използваната, обогатена с яйца, смес.
То има плътна кадифена консистенция и богат кремообразен вкус с много леки сладки нотки.
Можете да използвате топка от него върху някои плодове или да го намажете върху препечен хляб и да поръсите малко канела отгоре за закуска или междинно хапване. Също така е чудесна добавка към супи и сосове вместо сметана или заквасена сметана.
Рецепти за десерт с маскарпоне
Подбрахме няколко вкусни и лесни рецепти за десерт с популярното сирене, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Палачинки с банани и маскарпоне
В случай, че сте на кето или друга нисковъглехидратна диета, в която не можете да консумирате банани, в кулинарната ни секция ще откриете много рецепти на нисковъглехидратни палачинки.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 с. л. еритритол
- 1 щипка сол
- 1 щипка бакпулвер
- 2 с. л. кокосово масло, разтопено
- 110 г бадемово брашно (3/4 ч. ч.)
- 330 г бадемово мляко – (2 и 1/2 ч. ч.)
- 2 банана
- 150 г маскарпоне
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбиват с еритритола, млякото, солта и бакпулвера. Добавя се брашното, замесва се и тестото се оставя за 20 минути.
- С черпак се загребва от тестото и се пържат палачинките в тиган, намазан с кокосово масло. Бананите се обелват и се режат на тънки кръгчета.
Палачинките се сервират, като върху всяка се слага по малко маскарпоне и няколко резена банан и се сгъва на триъгълник.
Бисквитена торта с маскарпоне и заквасена сметана
За нисковъглехидратен и безглутенов вариант си пригответе домашни какаови бисквити, които да използвате в рецептата.
Необходими продукти:
- 250 г какаови бисквити
- 220 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- 120 г еритритол, смлян на пудра
- 100 г шоколад със стевия
- 1 банан
- 100 мл бадемово мляко
Начин на приготвяне:
- Смесете и хубаво разбъркайте маскарпонето, заквасената сметана и еритритола.
- Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. Нарежете банана на тънки кръгчета.
- Затоплете леко прясното мляко. Потапяйте бисквитите в прясното мляко и подредете в тавичка.
- Като подредите първия ред бисквити, сипете от крема и заравнете. Отгоре подредете кръгчета банан. Покапете с малко от разтопения шоколад. Повторете с втори слой бисквити и така докато продуктите свършат.
Завършете с крем, като украсите с разтопен шоколад. Поставете бисквитената торта в хладилника за 1 час да се охлади.
Десерт с горски плодове
Необходими продукти:
- 400 г маскарпоне
- 400 г кисело мляко
- 2 опаковки желатин
- сокът и настърганата кора на 1 лимон
- 50 г еритритол, смлян на пудра
- 200 г замразени горски плодове
Начин на приготвяне
Маскарпонето и киселото мляко се оставят за няколко часа на стайна температура. Желатинът се накисва за няколко минути в студена вода.
Следвайте следните стъпки:
- Сложете лимоновия сок и кората в подходящ съд. Пуснете ги в микровълновата фурна, като включите на максимална мощност за около 15 секунди.
- В друг съд разбийте до хомогенна смес маскарпонето, киселото мляко и половината еритритол. През цедка върху тях прецедете разтопения желатин с лимона и разбъркайте добре.
- Получения крем разпределете в четири купи, покрийте с домакинско фолио и оставете за около час в хладилника.
- През това време в малка тенджера загрейте останалия еритритол с 1 с. л. вода.
- Сложете замразените плодове и варете на умерен огън не повече от 5 минути.
Оставете сместа да изстине и преди да сервирате, залейте с нея крема маскарпоне.
Рецепти за кето десерт с маскарпоне
Предлагаме и няколко варианта за неустоим десерт с маскарпоне за всички, които спазват кето режим.
Кето крем с ягоди
Необходими продукти:
- 250 мл сметана
- 1 с. л. маскарпоне
- 1 с. л. крема сирене
- 1 ч.л. еритритол (или на вкус)
- 1 капка лимонов сок
- 10 замразени ягоди
- Какао на прах, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сложете сметаната в голяма купа. Добавете маскарпонето и крема сиренето.
- Разбийте с миксер до твърди връхчета. Заделете и оставете в хладилника.
- В касерола сложете ягодите, лимоновия сок и еритритола. Варете, докато омекнат ягодите. Пасирайте с пасатора и махнете от котлона.
В подходяща чашка сложете от крема, ягодите, крем и така до горе. Поръсете със 100% какао и поднесете веднага.
Кето ванилов сладолед
Необходими продукти:
- 250 г маскарпоне
- 400 мл кокосово мляко
- 200 мл течна сметана
- 4 бр. жълтъци
- орехи – за поръсване
- 1 ч. л. стевиола с ванилия
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд слагате жълтъците и подсладителя.
- Разбивате на водна баня за 6 минути, докато станат пухкави. Сваляте от огъня и ги охлаждате.
- Прибавяте маскарпонето към жълтъците и отново разбивате.
- В друг съд разбивате течната сметана до гъст крем, добавяте я към жълтъчната смес, разбивате отново и на тънка струя наливате млякото.
- Разбърквате домашния сладолед и прибирате във фризера да замръзне.
Поднасяте кето ванилов сладолед, поръсен с орехи.
Кето чийзкейк без печене
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 100 г кокосово масло, разтопено
- 500 г маскарпоне
- 60 г еритритол (на прах)
- 1 пакетче желатин
За декорация:
- карамбола
- драконов плод
- цвят от теменужка – ядлив
- шоколад със стевия
Начин на приготвяне:
- Започнете с накисването на желатина в малко вода. Разтопете маслото и добавете бадемовото брашно и половината от еритритола.
- Разбъркайте добре до образуването на ронлива смес.
- Изсипете сместа в чиния, в която предварително сте сложили ринг за торта, както и ацетатно фолио, за да можете по-лесно да отстраните след това чийзкейка.
- Притиснете сместа за основата добре, така че да се образува дебел блат.
- След това сложете маскарпонето в дълбока купа, заедно с останалата част от еритритола на прах. Поставете чашката с набъбналия желатин в друг съд с гореща вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно.
- След това го добавете към маскарпонето и разбъркайте добре, докато се хомогенизира.
- После изсипете сместа върху основата и сложете чинията с чийзкейка във фризер за един час, за да стегне по-бързо.
- Извадете чийзкейка от фризера, отстранете ринга и ацетатното фолио.
Декорирайте с парченца карамбола, драконов плод, шоколад и ядлив цвят от теменужка.
Заключение
Както видяхме, маскарпоне се съчетава доста добре както със сладки, така и със солени ястия. Това показва, че то е много по-универсално, отколкото вероятно сме предполагали.
Сиренето може да преобрази сладки неща като сорбе, торта с моркови, лимонов пай, кексчета и плодови блатове. Но какво да кажем за кремообразна паста, ризото, супи и печени зеленчуци? Оказва се, че нежната кремообразна съставка може да направи чудеса и в солени рецепти.
Какво е маскарпоне?
Това е вид сирене и произхожда от Италия. Произвежда се само от две съставки – сметана и лимонена или винена киселина.
Каква е разликата между сирене и крем маскарпоне?
Разликата между сирене и крем маскарпоне е, че кремът се приготвя от сирене маскарпоне, яйца и захар, които се разбиват заедно. Резултатът е бита заливка, която се използва за приготвянето на тирамису например.
За какво се използва?
Маскарпонето е изключително универсално и допълва различни сладки и солени ястия. Често се използва за придаване на богат завършек на ризото и сосове за паста, както и изключително добре подчертава вкуса на зеленчуците и рибата.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра захар (в нашия случай
Ако ви се хапва нещо малко и вкусно – спретнете си бърза рецепта за тарталети с крем маскарпоне.
Хапването на този десерт не се влияе от сезоните, затова днес приготвяме една страхотна кето шоколадова торта с