Маскарпоне – универсалната съставка на всеки десерт

Обновена: 23.02.2024|

Вероятно веднага щом някой спомене десерт с маскарпоне и в съзнанието ви изниква пухкаво тирамису с фин и нежен крем. Но това сирене крие в себе си много повече изненади за небцето.

Спокойно можем да кажем, че то е универсалната съставка на всеки десерт. И не само.

 

Какво представлява маскарпонето?

Това е вид сирене и произхожда от Италия. Произвежда се само от две съставки – сметана и лимонена или винена киселина. Сметаната се загрява и след това се добавя киселината, за да се втвърди и сгъсти. После се прекарва през тензух, за да се отстрани излишната течност.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Съдържанието на мазнини обикновено е между 60 и 75%, което го прави лесно разтегливо и с изключително копринена текстура.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Разликата между сирене и крем маскарпоне е, че кремът се приготвя от сирене маскарпоне, яйца и захар, които се разбиват заедно. Резултатът е бита заливка, която се използва за приготвянето на тирамису например. Използва се също и като топинг за торти, плодове и кафе напитки.

 

Произход и история

 

Сирене Маскарпоне, десерт с маскарпоне.

 

Маскарпоне произхожда от Ломбардия, регион в северната част на Италия с богата история в млечното и земеделско производство. Традиционно се прави от прясното мляко на крави, които пасат на пасища, пълни със свежи билки и цветя.

През 1500 г. и 1600 г. млекопроизводителите в региона стават известни с продажбата на прясно изварено сирене, известно като маскарпоне.

Италианското правителство е дало на mascarpone етикета P.A.T. (Prodotto agroalimentare tradizionale) или „традиционен регионален хранителен продукт“, така че никой друг град, държава или регион да не може да претендира за неговия произход и история.

 

Кулинарно приложение

Маскарпонето е изключително универсално и допълва различни сладки и солени ястия. Често се използва за придаване на богат завършек на ризото и сосове за паста, както и изключително добре подчертава вкуса на зеленчуците и рибата.

Сиренето е чудесен спътник на пресни плодове, когато се сервира охладено и създава превъзходна основа за домашно приготвен сладолед, вместо по-често използваната, обогатена с яйца, смес.

То има плътна кадифена консистенция и богат кремообразен вкус с много леки сладки нотки.

Можете да използвате топка от него върху някои плодове или да го намажете върху препечен хляб и да поръсите малко канела отгоре за закуска или междинно хапване. Също така е чудесна добавка към супи и сосове вместо сметана или заквасена сметана.

 

Рецепти за десерт с маскарпоне

 

Сирене Маскарпоне, десерт с маскарпоне.

 

Подбрахме няколко вкусни и лесни рецепти за десерт с популярното сирене, които ще ви накарат да си оближете пръстите!

Палачинки с банани и маскарпоне 

В случай, че сте на кето или друга нисковъглехидратна диета, в която не можете да консумирате банани, в кулинарната ни секция ще откриете много рецепти на нисковъглехидратни палачинки.

Необходими продукти:

  • 2  яйца
  • 2 с. л. еритритол
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка бакпулвер
  • 2 с. л. кокосово масло, разтопено
  • 110 г бадемово брашно (3/4 ч. ч.)
  • 330 г бадемово мляко – (2 и 1/2 ч. ч.)
  • 2 банана
  • 150 г маскарпоне

 

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата се разбиват с еритритола, млякото, солта и бакпулвера. Добавя се брашното, замесва се и тестото се оставя за 20 минути.
  2. С черпак се загребва от тестото и се пържат палачинките в тиган, намазан с кокосово масло. Бананите се обелват и се режат на тънки кръгчета.

Палачинките се сервират, като върху всяка се слага по малко маскарпоне и няколко резена банан и се сгъва на триъгълник.

 

Бисквитена торта с маскарпоне и заквасена сметана

За нисковъглехидратен и безглутенов вариант си пригответе домашни какаови бисквити, които да използвате в рецептата.

Необходими продукти:

  • 250 г какаови бисквити
  • 220 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 120 г еритритол, смлян на пудра
  • 100 г шоколад със стевия
  • 1 банан
  • 100 мл бадемово мляко

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете и хубаво разбъркайте маскарпонето, заквасената сметана и еритритола.
  2. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. Нарежете банана на тънки кръгчета.
  3. Затоплете леко прясното мляко. Потапяйте бисквитите в прясното мляко и подредете в тавичка.
  4. Като подредите първия ред бисквити, сипете от крема и заравнете. Отгоре подредете кръгчета банан. Покапете с малко от разтопения шоколад. Повторете с втори слой бисквити и така докато продуктите свършат.

Завършете с крем, като украсите с разтопен шоколад. Поставете бисквитената торта в хладилника за 1 час да се охлади.

 

Десерт с горски плодове

 

Сирене Маскарпоне, десерт с маскарпоне.

 

Необходими продукти:

  • 400 г маскарпоне
  • 400 г кисело мляко
  • 2 опаковки желатин
  • сокът и настърганата кора на 1 лимон
  • 50 г еритритол, смлян на пудра
  • 200 г замразени горски плодове

 

Начин на приготвяне

Маскарпонето и киселото мляко се оставят за няколко часа на стайна температура. Желатинът се накисва за няколко минути в студена вода.

Следвайте следните стъпки:

  1. Сложете лимоновия сок и кората в подходящ съд. Пуснете ги в микровълновата фурна, като включите на максимална мощност за около 15 секунди.
  2. В друг съд разбийте до хомогенна смес маскарпонето, киселото мляко и половината еритритол. През цедка върху тях прецедете разтопения желатин с лимона и разбъркайте добре.
  3. Получения крем разпределете в четири купи, покрийте с домакинско фолио и оставете за около час в хладилника.
  4. През това време в малка тенджера загрейте останалия еритритол с 1 с. л. вода.
  5. Сложете замразените плодове и варете на умерен огън не повече от 5 минути.

Оставете сместа да изстине и преди да сервирате, залейте с нея крема маскарпоне.

 

Рецепти за кето десерт с маскарпоне

 

Сирене Маскарпоне, десерт с маскарпоне.

 

Предлагаме и няколко варианта за неустоим десерт с маскарпоне за всички, които спазват кето режим.

Кето крем с ягоди

Необходими продукти:

  • 250 мл сметана
  • 1 с. л. маскарпоне
  • 1 с. л. крема сирене
  • 1 ч.л. еритритол (или на вкус)
  • 1 капка лимонов сок
  • 10 замразени ягоди
  • Какао на прах, за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете сметаната в голяма купа. Добавете маскарпонето и крема сиренето.
  2. Разбийте с миксер до твърди връхчета. Заделете и оставете в хладилника.
  3. В касерола сложете ягодите, лимоновия сок и еритритола. Варете, докато омекнат ягодите. Пасирайте с пасатора и махнете от котлона.

В подходяща чашка сложете от крема, ягодите, крем и така до горе. Поръсете със 100% какао и поднесете веднага.

 

Кето ванилов сладолед

Необходими продукти:

  • 250 г маскарпоне
  • 400 мл кокосово мляко
  • 200 мл течна сметана
  • 4 бр. жълтъци
  • орехи – за поръсване
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия

 

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд слагате жълтъците и подсладителя.
  2. Разбивате на водна баня за 6 минути, докато станат пухкави. Сваляте от огъня и ги охлаждате.
  3. Прибавяте маскарпонето към жълтъците и отново разбивате.
  4. В друг съд разбивате течната сметана до гъст крем, добавяте я към жълтъчната смес, разбивате отново и на тънка струя наливате млякото.
  5. Разбърквате домашния сладолед и прибирате във фризера да замръзне.

Поднасяте кето ванилов сладолед, поръсен с орехи.

 

Кето чийзкейк без печене

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г кокосово масло, разтопено
  • 500 г маскарпоне
  • 60 г еритритол (на прах)
  • 1 пакетче желатин

За декорация:

  • карамбола
  • драконов плод
  • цвят от теменужка – ядлив
  • шоколад със стевия

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с накисването на желатина в малко вода. Разтопете маслото и добавете бадемовото брашно и половината от еритритола.
  2. Разбъркайте добре до образуването на ронлива смес.
  3. Изсипете сместа в чиния, в която предварително сте сложили ринг за торта, както и ацетатно фолио, за да можете по-лесно да отстраните след това чийзкейка.
  4. Притиснете сместа за основата добре, така че да се образува дебел блат.
  5. След това сложете маскарпонето в дълбока купа, заедно с останалата част от еритритола на прах. Поставете чашката с набъбналия желатин в друг съд с гореща вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно.
  6. След това го добавете към маскарпонето и разбъркайте добре, докато се хомогенизира.
  7. После изсипете сместа върху основата и сложете чинията с чийзкейка във фризер за един час, за да стегне по-бързо.
  8. Извадете чийзкейка от фризера, отстранете ринга и ацетатното фолио.

Декорирайте с парченца карамбола, драконов плод, шоколад и ядлив цвят от теменужка.

 

Заключение

Както видяхме, маскарпоне се съчетава доста добре както със сладки, така и със солени ястия. Това показва, че то е много по-универсално, отколкото вероятно сме предполагали.


Сиренето може да преобрази сладки неща като сорбе, торта с моркови, лимонов пай, кексчета и плодови блатове. Но какво да кажем за кремообразна паста, ризото, супи и печени зеленчуци? Оказва се, че нежната кремообразна съставка може да направи чудеса и в солени рецепти.

Какво е маскарпоне?

Това е вид сирене и произхожда от Италия. Произвежда се само от две съставки – сметана и лимонена или винена киселина.

Каква е разликата между сирене и крем маскарпоне?

Разликата между сирене и крем маскарпоне е, че кремът се приготвя от сирене маскарпоне, яйца и захар, които се разбиват заедно. Резултатът е бита заливка, която се използва за приготвянето на тирамису например.

За какво се използва?

Маскарпонето е изключително универсално и допълва различни сладки и солени ястия. Често се използва за придаване на богат завършек на ризото и сосове за паста, както и изключително добре подчертава вкуса на зеленчуците и рибата.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 27.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:46 | Публикувана: 27 февруари 2023 в 10:39 | Категория: Хранене и видове храни