Ако изпитвате постоянна пареща болка, дразнене, подуване на корема и проблеми с храносмилането, може да страдате от гастрит.

Това е възпаление на стомашната лигавица, причинено от хеликобактер пилори, някои лекарства или от заболяване, което засяга притока на кръв към стомаха и увеличава секрецията на киселина.

Храненето играе ключова роля за подобряване на храносмилателното здраве и цялостното благосъстояние на организма.

Освен навременното лечение, днес ще ви обясним защо подходящата диета при гастрит е изключително важна за облекчаване на симптомите и подобряване качеството на живот.

 

Защо здравословната диета при гастрит е от значение?

Някои храни могат да причинят дразнене и възпаление на стомашната лигавица. За да помогнете на стомаха да се излекува и да намалите шансовете отново да получите заболяването, трябва да се придържате към здравословна диета.

Основната цел на специалната диета при гастрит е да се контролира инфекцията с хеликобактер пилори и да се смекчат симптомите, свързани с нея.

Фокусирайте се върху диета, богата на храни с високо съдържание на фибри и ниско на киселинност.

 

Диета при гастрит – позволени храни

 

Диета при гастрит. Витамини през лятото. Нисковъглехидратни зеленчуци. Неправилното хранене при опити за зачеване. Универсален режим на хранене.

Има няколко храни, които задължително трябва да включите в менюто си, ако страдате от заболяването. Това са:

  • Фибри

Храната с високо съдържание на фибри е полезна за здравето и функцията на червата. Неразградената част от диетичните фибри се превръща в маслената киселина бутират, която има положително въздействие върху чревната флора.

Бутиратът често се добавя към пребиотици, които подпомагат функционирането на полезни бактерии, намаляват възпалението и лекуват всякакви други стомашно-чревни проблеми.

 

  • Храни, богати на здравословни мазнини

Мазните храни не са предпочитаният вариант за лечение, но здравословните мастни киселини могат да направят чудеса.

Добавете ядки, зехтин, кокосово масло и мазна риба към своята диета при гастрит, за да намалите стомашното възпаление.

 

  • Кисело мляко

Киселото мляко съдържа много полезни бактерии като Streptococcus thermophilus и L. bulgaricus.

Известно е, че тези бактерии насърчават здравето на червата, като намаляват разпространението на хеликобактер пилори и други бактерии, причиняващи инфекции в стомаха.

  • Червени боровинки

Доказано е, че тези плодове могат да попречат на прилепването на хеликобактер пилори към стомашната лигавица.

Сокът от червени боровинки може да има и цитотоксичен ефект срещу тази бактерия и да спре нейното разпространение. Да не забравяме и за високото съдържание на витамин C.

  • Зелен и черен чай

Проучванията показват, че пиенето на зелен или черен чай поне веднъж седмично може значително да намали разпространението на хеликобактер пилори.

Това става благодарение на антибактериалните им свойства, които помагат в борбата с гастрита.

 

Диета при гастрит – забранени храни

 

Диета при гастрит. Отговорни за напълняването. Хранене при омазнен черен дроб. Най-трудното в кетогенната диета. Преяждане по празниците.Диабет и затлъстяване. Пропускливи черва. Диета без въглехидрати и захар.

 

Няма да ви караме да изключвате завинаги от менюто си следващите храни и напитки, но е хубаво да избягвате консумацията им при остри симптоми на заболяването:

  • Кафе

Докато кафето може да помогне за редовен стомах, то също така го принуждава да отделя стомашна киселина в големи количества, което може да увеличи съществуващото дразнене.

В случай, че страдате от лек гастрит, може да пиете чаша кафе на ден, но повече от това може да предизвика дискомфорт. Ако имате остри симптоми, по-добре минете на безкофеиново кафе.

  • Алкохол

Известно е, че алкохолните напитки като вино и бира дразнят лигавицата на стомаха и влошават симптомите на заболяването.

Всъщност, според проучванията, симптоми се проявяват при хора, които консумират неограничено алкохол над пет години.

  • Газирани напитки

Подобно на кафето и алкохола, газираните напитки също е известно, че влошават симптомите. Може би сте опитвали разпространения съвет, че чаша газирана вода би помогнала да получите облекчение, но това не е вярно.

Опитайте да замените газираната вода с неподсладена вода с лимон, която ще успокои стомаха ви.

  • Прясно мляко

Консумирането на мляко умножава производството на стомашна киселина, което може да влоши симптомите на гастрит.

Внимание! Всяко облекчение, настъпило след изпиване на чаша мляко, вероятно ще бъде временно и в рамките на няколко часа симптомите могат да се влошат двойно.

  • Пържени храни

Без значение колко изкушаващо може да е да посегнете към мазни пържени храни, те могат да раздразнят вече възпаления ви стомах.

Симптомите могат да се влошат и от факта, че тези храни са трудни за смилане. Следователно трябва да ги изключите от менюто си, когато спазвате диета при гастрит.

 

Още няколко съвета за хранене при гастрит

Когато стомашно-чревната система е под стрес или не функционира правилно, количеството на храната, която приемате, и интервалът между храненията също могат да доведат до стомашно дразнене и болка.

Регулирането на времето за хранене може да бъде от полза за човек с гастрит. Опитайте се да хапвате няколко малки порции през целия ден, вместо три големи. Включете една или две междинни закуски, за да сведете до минимум неконтролираното чувство на глад.

Много важно е и да не ядете точно преди лягане. Спазвайте 2-3 часа интервал между храненето и времето за сън.

И още нещо, което трябва да запомните. Когато приготвяте храна у дома, подходяща за диета при гастрит, стойте далеч от пържени, мазни, сладки и много подправени храни. По същество може да се наложи изцяло да промените навиците за готвене, които имате.

Методи на готвене, които е по-малко вероятно да причинят дразнене на стомаха, включват печене, варене и сотиране.

 

Какво представлява гастритът?

Стомахът е може би най-важната част от храносмилателната система. Този орган се състои от лигавица или вътрешен слой, който произвежда стомашна киселина и стомашни ензими.

Стомахът използва тези секрети, заедно с изключително силните стомашни мускули, за да разбърква храната и да започне процесът на храносмилане.

Стомашната лигавица има покритие от слуз, което я предпазва от стомашната киселина, но ако слузният слой отслабне или бъде нападнат от инфекция, той може да се възпали. Това възпаление се нарича гастрит.

Има два основни вида:

  • Ерозивен гастрит

Той причинява възпаление на стомашната лигавица, като износва или разяжда самата лигавица. Ерозивният гастрит може да доведе до болезнени язви и се проявява като остър или хроничен.

  • Неерозивен

Неерозивният причинява възпаление, но не ерозира трайно стомашната лигавица. В някои случаи може да доведе до пептична язва.

Най-често срещаните видове неерозивен гастрит са причинен от хеликопактер пилори, автоимунен гастрит и атрофичен.

 

Гастрит – причини и симптоми

 

Диета при гастрит. Хиатална херния. Хранително натравяне. Еозинофили. Хроничен панкреатит. Гастрит - симптоми, лечение.

 

Гастритът засяга както мъжете, така и жените. По-често се среща при възрастни над 60 години. Най-често причината е хеликобактер пилори, но фактори като пиенето, пушенето и приемът на лекарства увеличават риска от появата на заболяването.

Хората с автоимунни заболявания като цьолиакия, диабет тип 1, болестта на Адисън или болестта на Хашимото също са изложени на по-висок риск от развитие на заболяването.

Има няколко симптома на гастрит, в зависимост от вида. Най-честите, които може да изпитате, включват:

  • Болка в горната част на корема
  • Гадене и повръщане
  • Подуване
  • Лошо храносмилане
  • Отслабване
  • Липса на апетит
  • Усещане за ситост по време и след хранене
  • Черни или кървави изпражнения
  • Треска
  • Недостиг на въздух
  • Замайване
  • Умора

Важно е, при най-малките съмнения за гастрит, да потърсите консултация с лекар!

 

Как се лекува заболяването?

Както споменахме, инфекциите с хеликобактер пилори са най-честата причина за гастрит. Ако назначените изследвания покажат наличието на тази инфекция, се назначават антибиотици и лекарства за инхибиране на протонната помпа (PPI). Тяхната цел е намаляване на стомашната киселина.

Често се назначават два антибиотика, като амоксицилин и кларитромицин, заедно с лекарството за PPI. Това се нарича тройна терапия, за да се предотврати връщането на бактерията.

При по-леки симптоми се препоръчват антиациди и редуктори на стомашната киселина без рецепта, чрез които да се подпомогне стомашната лигавица да се възстанови сама.

Ако пък гастритът се дължи на друго основно състояние, се назначава индивидуално лечение. Всичко това може да бъде подпомогнато от подходяща диета.

 

Няма специфична диета, която да лекува гастрит, но консумацията на определени храни и избягването на други може да помогне за подобряване на симптомите или да ви предпази от влошаването им.

Бъдете здрави!