Малинови или екзогенни кетони при Хашимото

Обновена: 11.01.2024|

Много хора с автоимунен тиреоидит вероятно са се питали подходяща ли е за тях кето диетата и могат ли да приемат кетони при Хашимото.

Затова днес обръщаме внимание на това влияе ли и как режимът върху автоимунното заболяване, малинови или екзогенни кетони при Хашимото са подходящи за прием и как можем да приложим кето храненето в облекчаване на заболяването.

Ще припомним и на какво се базира кето диетата, какво представлява автоимунният тиреодит, опасна ли е кетозата за заболяването и още няколко важни подробности около прилагането на режима и добавки като малинови или екзогенни кетони при Хашимото.

 

ekzo 02 400
ekzo 02 600

На какво се базира кето режимът на хранене?

Кето диетата е с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, често прилагана успешно за отслабване. В миналото се е използвала за справяне със симптомите на епилепсия в детска възраст.

ekzo 02 400
ekzo 02 600

В традиционната кетогенна диета се ограничава консумацията на въглехидрати до приблизително 20 г на ден. Този праг обаче е различен за различните групи хора.

Основата на кето диетата са храни с високо съдържание на мазнини като масла, риба, авокадо, яйца, сирене, някои видове месо, ядки и семена. Позволени са зеленчуци без скорбяла и ограничени количества горски плодове.

Изключват се захарта, глутенът, рафинираните мазнини и преработени продукти, както и високовъглехидратните храни.

 

Какви процеси задейства спазването на кето диета в организма?

 

Сваляне при кето диета. Кетоза. Кетони при Хашимото.

 

Важно е да знаем как тялото преобразува храната в енергия, за да разберем как работи кетогенната диета.

Основният източник на енергия за тялото е глюкозата. Когато организмът не успее да получи достатъчно глюкоза от усвоената храна, то използва гликоген за енергия.

Гликогенът е глюкоза, съхранявана в тялото, главно в черния дроб. Тъй като черният дроб не може да съхранява повече от 100 грама гликоген, резервът може бързо да се изчерпи по време на усилено и продължително физическо натоварване или ограничаване на калориите.

Тялото не се изключва, когато вече няма достатъчно глюкоза, било от съхранявания гликоген или от храната. Вместо това то разчита на мастни киселини и кетони за енергия.

Кетоните са водоразтворими молекули, произведени в черния дроб от разграждането на мастни киселини.

Има три вида кетони:

 • Ацетоацетат
 • Хидроксибутират
 • Ацетон

Кето диетата лишава тялото от въглехидрати – неговият основен енергиен източник, и то е принудено да изгаря своите мастни резерви. Това метаболитно състояние е известно като кетоза.

Постигането на състояние на кетоза обикновено се случва в рамките на първите два до четири дни след последователна консумация на по-малко от 20-50 грама въглехидрати всеки ден. Тези резултати може да варират, тъй като хората имат различна скорост на метаболизма.

 

Малинови или екзогенни кетони при Хашимото?

Много хора следват модифицирана кето диета при проблеми с щитовидната жлеза, която ще разгледаме в една от следващите точки.

Режимът изключва млечните продукти, яйцата и ядките, тъй като те са реактивни храни за хора с автоимунни заболявания. Диетата спомага контрола на симптомите на заболяването и справянето с натрупаните килограми, което често съпровожда заболяванията на щитовидната жлеза.

Когато става въпрос за кетони при Хашимото, които да помогнат за балансирано тегло, раздвоението е между малинови или екзогенни.

 

Малинови кетони при Хашимото

Малиновите кетони работят по два начина за евентуален ефект при отслабване:

 • Чрез повишено разграждане на мазнини – основно като прави клетките по-податливи на изгарящия мазнините хормон норепинефрин.
 • Чрез повишено освобождаване на хормона адипонектин – той се освобождава от мастните клетки и може да играе роля в регулирането на метаболизма и нивата на кръвната захар.

Важно е да помислим за възможните ефекти на добавка, която повишава метаболизма. Това е функция, която обикновено се контролира от щитовидната жлеза и всеки медикамент или добавка, които причиняват повишаване на тироид-стимулиращия хормон (TSH), може да доведе до неправилното й функциониране.

Това увеличава риска от хипотиреоидизъм, известен също като недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Поради тази причина не е препоръчително да се приемат малинови кетони при Хашимото.

 

Екзогенни кетони при Хашимото

Целта на екзогенните кетони е да подпомогнат навлизането в метаболитна фаза на кетоза. Те имитират естествено секретираните в тялото кетони и така намаляват грипоподобните симптоми, които се проявяват в началото на кето адаптацията.

Следването на модифицирана кетогенна диета с изобилие от противовъзпалителни храни може да помогне за намаляване на възпалението, което от своя страна да облекчи симптомите на болестта на Хашимото.

Екзогенните кетони могат да облекчат умората, да повишат енергията и да облекчат адаптацията към режима в началото при хора с автоимунен тиреоидит.

Но, ако приемате лекарства за щитовидната жлеза, се консултирайте с ендокринолог, преди да включите хранителни добавки като екзогенни кетони при Хашимото в режима си.

 

Какво представлява болест на Хашимото?

 

Кетони и Хашимото. Хипотиреоидизъм Селенът и стареенето. Алергия към йод. Йод и Хашимото, щитовидна жлеза.

 

Това е автоимунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза – орган с форма на пеперуда, разположен в основата на шията.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които помагат за регулирането на много функции в тялото. Автоимунното разстройство е заболяване, причинено от имунната система, която атакува здрави тъкани.

При болестта на Хашимото имунната система атакува щитовидната жлеза. Заболяването обикновено води до намаляване на производството на хормони  – състояние, известно като хипотиреоидизъм.

Въпреки че всеки може да развие болест на Хашимото, тя е най-често срещана сред жените на средна възраст. Основното лечение е заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза, но промяната в начина на хранене също може да окаже положителен ефект.

Болестта на Хашимото е известна още като тиреоидит на Хашимото, хроничен лимфоцитен тиреоидит и хроничен автоимунен тиреоидит.

 

Кето диета и Хашимото – как режимът на хранене повлиява заболяването?

 

Кетони при Хашимото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Хормоните на щитовидната жлеза.

 

Повечето изследвания се фокусират върху ефекта на кето режима върху загубата на тегло и конкретни заболявания като диабет тип 2.

Както споменахме по-рано, при традиционните кетогенни диети се консумират по-големи количества млечни продукти за мастния компонент (сметана, сирена). А млечните продукти могат да бъдат отключващ фактор за Хашимото.

Използването на MCT или кокосово масло като източник на мазнини може да е по-щадящ щитовидната жлеза подход.

Ако се следва внимателно, като се премахнат обичайните реактивни храни (такива, които предизвикват чувствителност в организма), включително млечни продукти, соя и зърнени храни, яйца и някои ядки, модифицираната кетогенна диета може да бъде много подхранваща за Хашимото.

Безглутеновата диета също е препоръчителна при контрол на заболяването. Премахването на тези храни, заедно с източниците на захар, допринася за лечебните ползи от кетогенната диета.

Дотук става ясно, че повечето храни, които изключваме при кетогенен режим на хранене, се избягват и от хора с автоимунен тиреоидит.

При Хашимото ограниченията дори могат да надскочат тези на кето диетата.

Изабела Уенц, доктор по фармация, автор на няколко книги, свързани с болестта на Хашимото и ролята на храненето при контрол на заболяването, лично отбелязва положителни резултати върху себе си и свои клиенти при хранене с по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо на мазнини.

Важно е да се има предвид, че диетата не е универсален подход за лечение и трябва да бъде индивидуализирана с нуждите на отделния организъм.

 

Кетоза и Хашимото – опасно ли е?

 

Кетони при Хашимото. Фитоестрогени. Хипотиреоидизйм, понижена функция на щитовидна жлеза.

 

Кето диетите могат да предложат огромни ползи за хора със заболявания на щитовидната жлеза. Има обаче някои опасения, с които трябва да сте наясно, ако обмисляте тази диета и приемате лекарства за щитовидната жлеза.

Първо, намаленото количество инсулин може да повлияе на способността на организма да преобразува неактивния тиреоиден хормон тироксин (Т4) в активния тиреоиден хормон трийодтиронин (Т3). Това преобразуване се случва в черния дроб и е необходимо, защото превръща тиреоидния хормон в неговата активна форма.

Когато нивата на инсулин са твърде ниски, това може да потисне способността на черния дроб да преобразува Т4 в Т3, като по този начин намалява наличието на използваем хормон на щитовидната жлеза в тялото.

Второ, продължителната кетоза може да предизвика възпаление. Повечето хора със заболявания на щитовидната жлеза вече страдат от хронично възпаление, особено ако имат болест на Грейвс или Хашимото.

Поради тези две основни опасения, хората със заболявания на щитовидната жлеза, които опитват кето диетата, понякога се борят с влошаване на симптомите, свързани с щитовидната жлеза.

Те също така могат да бъдат по-податливи на страничните ефекти като кето грип – група от грипоподобни симптоми, които някои хора изпитват през първите няколко седмици от хранене на кето диета.

Това обаче означава, че диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати трябва да включва храни, поддържащи щитовидната жлеза, богати на йод и селен, като морски зеленчуци и бразилски орехи.

Също така трябва да включва въглехидрати в подходящо време, като например преди, по време или след тренировка, когато е по-вероятно въглехидратът да се използва за енергия и е по-малко вероятно да повиши нивата на кръвната захар.

 

Малинови и екзогенни кетони – какво представляват?

 

Малинови кетони за балансирано тегло. Кетони при Хашимото.

 

Малиновите и екзогенните кетони са популярни сред хората, които спазват кетогенен режим на хранене, тъй като подпомагат организма в борбата му с излишните килограми.

Екзогенни кетони

Екзогенните кетони са кетонови тела, приемани чрез хранителни добавки. Те успешно имитират и засилват функциите на естествено секретираните в нашия организъм при лишаване от въглехидрати и високомазнинно хранене. Приемът им се препоръчва в комбинация с кето диета при трудно постигане на кетоза и за облекчаване на симптомите на „кето грип“.

Екзогенните кетони могат да потиснат експресията на възпаленията, свързани с няколко болестни състояния, включително артрит.

Малинови кетони

Малиновият кетон е химикал, който се намира главно в червените малини, но и плодове като киви, праскови, грозде.

Приемът на малинови кетони упражнява ефекти върху изгарянето на мазнини в различни области на мастната клетка. Тези ефекти могат да бъдат подобни на тези на ефедрин и синефрин.

Малиновият кетон всъщност е един от най-скъпите продукти, използвани в хранително-вкусовата промишленост – естественото съединение може да струва до 20 000 долара за килограм.

Освен това, извличането на чист малинов кетон изисква огромно количество малини. Екстракцията става чрез хидрогениране и отнема около килограм малини, за да се получат 1,4 милиграма малинови кетони.

Като се има предвид, че стандартната допълнителна доза за хора е около 100-200 милиграма, приемът на лабораторно имитирани и засилени добавки е универсално решение за извличане на ползите.

За прием на малинови кетони не е необходимо да се спазва кетогенна диета на хранене, но трябва да се има предвид, че те не са универсален начин за сваляне на килограми. Плюс е да се комбинират със здравословен режим, който е нисковъглехидратен и изключва консумацията на рафинирани захари и трансмазнини.

Можем ли да приемаме малинови кетони при Хашимото?

Малиновите кетони повишават метаболизма. Това е функция, която обикновено се контролира от щитовидната жлеза и всеки медикамент или добавка, които причиняват повишаване на тироид-стимулиращия хормон (TSH), може да доведе до неправилното й функциониране.

Можем ли да приемаме екзогенни кетони при Хашимото?

Екзогенните кетони могат да облекчат умората, да повишат енергията и да облекчат адаптацията към кето режима в началото. Но, ако приемате лекарства за щитовидната жлеза, се консултирайте с ендокринолог, преди да включите хранителни добавки като екзогенни кетони при Хашимото в режима си.

Кетоза и Хашимото – опасно ли е?

Продължителната кетоза може да предизвика възпаление. Повечето хора със заболявания на щитовидната жлеза вече страдат от хронично възпаление, особено ако имат болест на Грейвс или Хашимото. Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати трябва да включва храни, поддържащи щитовидната жлеза, богати на йод и селен, като морски зеленчуци и бразилски орехи

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.11.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Теодора 07.12.2022 at 22:57 - Отговор

  Могат ли да се комбинират екзогенни и малинови кетони?

  • Верджиния 08.12.2022 at 9:11 - Отговор

   Здравейте, по принцип няма проблем да се приемат заедно, като препоръката е, в такива случаи, екзогенните да се взимат на обяд, след хранене, а малиновите – след вечерята. :)

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 ноември 2022 в 10:10 | Категория: Хранене и видове храни