Лоло Росо: червената кралица на зеленчуковата градина

Обновена: 21.08.2025|
6 мин. четене
Салата Лоло Росо.

Лоло Росо е много позната салата, най-често срещана с наименованието червенолистната маруля. Освен че добавя цвят към салатите ни този вид маруля е и много полезна. Тя е източник на витамини А и К.

Какво е Лоло Росо?

Лоло Росо е вид зеленолистен зеленчук с къдрави и ветрилообразни листа. В основата си е зелена на цвят, а към върховете на листата е тъмночервена. Подходяща е за различни салати и освен, че им придава лек горчиво-сладък вкус има и множество здравословни ползи, поради които е добре да я консумираме.

 

Най-подходяща е за сурова употреба, тъй като по този начин вкусът и хранителните вещества се запазват най-добре.

 

Произход и характеристика

Салата Лоло Росо произхожда от Италия, където се отглежда от векове като част от традиционната кулинарна култура. Името идва от италианската дума „lollo“, означаваща вид къдрава салата, и „rosso“ – червен. Тя принадлежи към вида Lactuca sativa, подобно на повечето култивирани салати. Благодарение на декоративния си вид и отличен вкус, салатата бързо се разпространява в Европа, особено във Франция, Испания и Германия, а впоследствие и по Балканите. Днес се отглежда широко както в професионалното земеделие, така и в домашни градини.

Визуално Лоло Росо се отличава с къдрави листа, които са зелени в основата и се преливат в наситено червеникави до пурпурни нюанси към върха си. Формата на листата е красива и често се използва не само заради вкусовите си качества, но и за декориране на ястия. Листата са тънки, но плътни и са трайни, не увяхват бързо. Лоло Росо има резпознаваем леко горчив вкус.

 

Хранителни вещества в Лоло Росо

 

хранителни вещества в лоло росо

 

Лоло Росо е богата на хранителни вещества и различни важни витамини и минерали. Също така е нискокалорична и подходяща за приготвянето на разнообразни салати. В 85 г листа Лоло Росо се съдържат следните хранителни вещества:

Калории 11
Протеин 1 г
Мазнини 0,2 г
Фибри 1 г
Витамин К 149% от ПДП
Витамин А 127% от ПДП
Магнезий 3% от ПДП
Манган 9% от ПДП
Фолат 8% от ПДП
Желязо 6% от ПДП
Витамин Ц 5% от ПДП
Калий 5% от ПДП
Витамин B6 4% от ПДП
Тиамин 4% от ПДП
Рибофлавин 4% от ПДП

 

Хранителният профил на салата Лоло Росо е подобен на други популярни листни зеленчуци, като зеленолистна маруля, салата Романа и айсберг, въпреки че има няколко забележителни разлики. В сравнение с Романата, Лоло Росо осигурява повече витамин К, повече желязо и е по-нискокалорична.

 

Какви ползи има?

Тази любопитна на външен вид салата притежава не само интересен вкус, но и здравни ползи, тъй като има богато съдържание на витамини и минерали, както и на антиоксиданти.

Добра хидратация

 

лоло росо и хидратация

 

Поддържането на добра хидратация е важно през цялата година, но най-вече в летния сезон и дава отражение на цялостното ни здраве. Въпреки че пиенето на вода играе важна роля за поддържането на хидратацията на тялото ни, консумацията на храни, богати на вода, също може да ни помогне да сме свежи.

Лоло Росо съдържа 96% вода, което я прави подходящ избор за лятната ни диета. Високото съдържание на вода може да помогне за ограничаване на глада и да насърчи чувството ни за ситост.

С мощни антиоксиданти

Лоло Росо се гордее с редица антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, причинени от свободните радикали. Наличието на твърде много свободни радикали в тялото може да увеличи вероятността от някои заболявания. Лоло Росо е богата на бета-каротин – каротеноиден пигмент, който в тялото ни се превръща във витамин А.

Приемът на нужната доза бета-каротин може да подобри зрението и да намали риска от макулна дегенерация, състояние, което може да доведе до загуба на зрение. Също така Лоло Росо дължи червеникаво-лилавите си нюанси на антоцианините – група флавоноидни антиоксиданти. Те могат да се борят с възпалението и са подходящи като превенция за сърдечни заболявания и поддържане на нивата на холестерола.

Поддържа сърцето ни здраво и кръвното ни налягане в здравословни граници

 

лоло росо за здравето на сърцето

 

Лоло Росо осигурява 3% от дневната доза магнезий и 5% калий, които са ни необходими, само в 85 грама. Калият и магнезият помагат за поддържането на здравословен сърдечен ритъм и позволяват на мускулните клетки на сърцето да се отпуснат. Освен това дефицитът и на двата минерала е свързан с множество сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето. Поради тази причина можем да причислим салатата Лоло Росо към полезните за сърцето храни.

Последни проучвания показват, че диета, богата на калий, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Калият, който се съдържа в Лоло Росо може да понижава кръвното налягане, като намалява ефектите на натрия и помага за разширяване на кръвоносните съдове.

 

Отличен източник на витамин А и витамин К

Витамин А е общото наименование на група мастноразтворими съединения, участващи в поддържането на имунното здраве, клетъчния растеж и здравето на очите. Този витамин е от основно значение и за нормалното развитие и функция на много жизненоважни органи, включително сърцето, бъбреците и белите дробове.

Лоло Росо е пълна с витамин А, осигурявайки 127% от препоръчителния дневен прием само в 85 грама нарязана салата. Добавянето само на една или две порции Лоло Росо към храненето ни няколко пъти седмично може да ни помогне да си набавяме необходимите количества от този витамин. Витамин К е от решаващо значение за съсирването на кръвта. Освен това, този витамин е важен за растежа и развитието на костите и приемът му може да ни предпази от остеопороза и фрактури.

Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да внимават с приема на витамин К, тъй като той има обратното действие, но при здрав организъм, няма противопоказания при увеличаването на приема на този витамин.

Може да насърчи загубата на тегло

 

лоло росо за отслабване

 

Много характеристики на Лоло Росо я правят подходяща храна за отслабване. Този зеленчук е изключително нискокалоричен, но сравнително богат на фибри, което може да ни държи сити. Освен това има високо съдържание на вода. Проучванията показват, че диетите, богати на нискокалорични храни с високо съдържание на вода, подобно на листни зеленчуци като Лоло Росо, могат значително да насърчат загубата на тегло.

Необходими са още проучвания, за да се изследват потенциалните ползи на Лоло Росо, но няма съмнение, че е в графата на полезните за организма ни храни.

 

Има ли потенциални вреди?

Салатата Лоло Росо по принцип е безопасна за консумация и се счита за здравословен избор на храна, богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Въпреки това прекомерната консумация при определени хора може да предизвика стомашно-чревен дискомфорт, особено при чувствителен стомах, поради съдържанието на фибри. Освен това, както при всички листни зеленчуци, има риск от замърсяване с пестициди или бактерии, ако не е добре измита преди консумация.

За домашни любимци, като кучета и котки, Лоло Росо не е токсична, но не се препоръчва като част от основната им диета. При някои животни тя може да причини диария или подуване, особено ако се даде в големи количества. При зайчета и морски свинчета умерена консумация обикновено е безопасна, стига да е добре измита и да се комбинира с други подходящи зеленчуци.

 

Как да я включим в чинията си?

 

лоло росо в салата

 

Листата на салата Лоло Росо се добавят най-често към салати с други зелени зеленчуци, тъй като къдравите листа създават обем и добре задържат дресинга в салатата. Външните и стари листа е добре да се отстранят, както и основата на салатата, защото тя е по-горчива и може да развали вкуса на ястието. Много е важно да е добре измита и почистена. След намокрянето на листата, се забелязва как Лоло Росо става още по-свежа.

Листата на Лоло Росо могат да се използват и като гарнитура в сандвичи, накъсвани на дребно и поръсени върху супи. Салата Лоло Росо е трайна и се запазва добре в рамките до седмица, ако се съхранява в отделението за свежи плодове и зеленчуци.

Един трик как да се освежи салатата е да се накисне в студена вода за 10-15 минути преди консумация.

 

Заключение

Лоло Росо лесно може да се добави към чинията ни. Интересен факт е, че червените листа на салата съдържат антоцианини – същите мощни антиоксиданти, които се срещат в боровинките и червеното вино. Освен с вкусовите си качества, тя се отличава и с устойчивостта си, което я прави предпочитана култура сред фермерите.

Лоло Росо често се използва в гурме кухнята не само заради текстурата си, но и заради способността си да подсилва визуално всяко ястие. Тя е деално допълнение към здравословното хранене, което да разнообрази с вкус и визия.

 

Често задавани въпроси

Лоло Росо и червена маруля едно и също ли са?

Лоло Росо е вид червенолистна маруля, така, че можем да я причислим към чевените марули.

Лоло Росо подходяща ли е за консумация от хора с чувствителен стомах?

Лоло Росо няма да предизвика стомашен дискомфорт ако не се злоупотребява с количествата, в които се консумира. Разбира се, ако се яде в много големи количества може да раздразни чувствителен стомах.

Може ли Лоло Росо да ни помогне за загуба на тегло?

Лоло Росо е много подходящ зеленчук за сваляне на тегло, тъй като почти 100% от съдържанието му е вода, но има и значително количество фибри, които помагат за преработването на храната.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 15.08.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар