Глицин – същност и ползи на аминокиселината

Обновена: 01.04.2024|
Глицин - ползи и действие на аминокиселината.

Неесенциалната аминокиселина глицин е една от 20-те аминокиселини в човешкото тяло, които синтезират протеини, и играе ключова роля за създаването на няколко други важни съединения. Тя се произвежда естествено от организма, необходимите количества се допълват чрез разнообразна и балансирана диета или чрез прием като добавка.

Днес ще ви разкажем за ролята на тази аминокиселина в човешкия организъм, за да разберете неговото съществено значение.

 

Глицин – какво представлява?

Това е най-простата аминокиселина, която се получава чрез хидролиза на протеини. Сладък на вкус, той е сред най-ранните аминокиселини, изолирани от желатина.

Тъй като е представител на несъществените (заменими) аминокиселини, глицинът може да се синтезира от аминокиселините серин, треонин и от други източници, и не изисква задължително хранителни такива.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Тази аминокиселина е амбивалентна, което означава, че може да бъде вътре или извън протеиновата молекула. Във воден разтвор при или близо до неутрално рН глицинът съществува предимно като цвитерион – неутрална молекула с един положителен и един отрицателен електрически заряд.

 

Ползи за човешкото тяло

Основната роля, която има глицинът, е да синтезира протеини. Това, от своя страна, е от съществено значение за здравословното развитие на скелета, мускулите и тъканите. Нека разгледаме конкретните ползи, които се приписват на аминокиселината.

 

  • За силни мускули

Глицинът може да предотврати разграждането на мускулите, като повиши нивото на креатин в тялото – съединение в мускулните клетки, което се произвежда от тази и две други аминокиселини.

Повишаването на креатина може да помогне за заздравяване на мускулите при кратки, интензивни активности като вдигане на тежести или спринт. Също така може да помогне за по-бързо възстановяване след тренировка.

Всичко това превръща глицина в популярна добавка за културисти и тези, които желаят да качат мускулна маса. Въпреки това тялото може само да синтезира глицин, така че добавки в повечето случаи не са необходими.

 

  • За здрави кости

 

Здрави стави. Глицин, ползи.

 

Смята се, че глицинът (заедно с другите несъществени аминокиселини) помага за здравето на костите чрез производството на инсулин и инсулиноподобен растежен фактор 1.

Той помага и за синтеза на колаген, който е важен протеин за здравето на костите, тъканите и мускулите в тялото. Глициновите добавки намаляват нивата на загуба на костна маса при страдащите от остеопороза хора. Същевременно намаляват влошаването на ставите при спортисти.

 

  • Глицин за красива кожа

Както споменахме, аминокиселината се намира в големи количества в колагена. Това е структурен протеин, който насърчава силата и еластичността на кожата. Същевременно е и основният елемент, който изгражда хрущялите и сухожилията, и изобщо е най-разпространеният протеин в човешкото тяло.

Доказано е, че глицинът увеличава еластичността на кожата при по-възрастните жени.

 

  • Като средство за пълноценен сън

Според проучванията 3 г глицин на ден преди лягане подобряват качеството на съня и намаляват чувството на умора през деня при хора, страдащи от безсъние.

Това е така, защото той ограничава активността на невроните, отговорни за възбудата и енергийната хомеостаза и същевременно насърчава не-REM съня. Сънят се подобрява и защото аминокиселината намалява основната температура на тялото.

 

  • За добро неврологично здраве

Това, което е най-интересното при глицина е, че действа и като инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система и играе роля в обработката на двигателната и сензорната информация.

Той се намира в гръбначния мозък, мозъчния ствол и ретината, и може както да инхибира, така и да стимулира възбудимостта в различни невротрансмитери. Това има своите рискове.

Ако приемете твърде висока доза глицин, това може да причини фатална свръхвъзбудимост в мозъка, мускулни гърчове и асфиксия (раззстройство или спиране на дишането).

Инхибиторните му функции обаче помагат за управление на психологични състояния като шизофрения. Същевременно добавките с креатин могат да подобрят функцията на краткосрочната памет при здрави хора.

 

  • Глицинът като средство за предпазване на черния дроб от алкохолни увреждания

Както знаем, алкохолът може да има вредно въздействие върху теглото, съня  и най-вече върху черния дроб. Глицинът може да намали вредното въздействие на алкохола върху черния дроб, като предотвратява възпалението.

Доказано е, че той намалява концентрациите на алкохол в кръвта като стимулира метаболизма на алкохола в стомаха, а не в черния дроб, което предотвратява развитието на мастен черен дроб и алкохолна цироза (последната фаза на алкохолната чернодробна болест, когато чернодробните клетки вече са изключително повредени).

Същевременно умереното увреждане на черния дроб може да бъде обратимо, а аминокиселината да помогне за процеса на възстановяване.

 

  • За здраво сърце

 

Глицин за здраво сърце. Биологично активни вещества в растенията.

 

Тази аминокиселина може също така да подобри способността на тялото да използва азотен оксид, който увеличава притока на кръв и намалява кръвното налягане.

Освен че са свързани с по-ниско кръвно налягане и намален риск от затлъстяване, глициновите добавки могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт. Всичко това води до намаляване на риска от сърдечни заболявания като цяло.

Допълнително може да се наблюдава и по-добър профил на холестерола.

 

  • При диабет

Добавките с глицин стимулират чревния хормон, който увеличава способността на инсулина да отстранява глюкозата от кръвта. При хора с диабет тип 2 това взаимодействие е нарушено. Аминокиселината насърчава инсулиновия отговор при здрави хора и може да помогне за предотвратяване или управление на диабет.

Затова при хора в риск и при пациенти с вече развито заболяване често се препоръчва прием на добавка, която я съдържа.

 

  • Глицинът намалява оксидативния стрес

Това е една от аминокиселините, необходими за синтеза на антиоксиданта глутатион в организма.

Клетките произвеждат глутатион, за да се борят със свободните радикали, които иначе могат да причинят оксидативен стрес и да увредят клетките, протеините и ДНК.

С напредване на възрастта способността на организма да синтезира по естествен начин глутатиона може да се забави, но тя може да бъде възстановена чрез прием на добавки.

 

Хранителни източници на глицин

Въпреки че аминокиселината се произвежда естествено от организма, тя може да се намери и в редица често срещани храни, като месо, риба и млечни продукти.

Храни, богати на протеини, включени в менюто трябва да осигурят на тялото достатъчно от аминокиселината, за да функционира здравословно, без необходимост от добавки. Последните се произвеждат на прах или капсули и често се добавят към храни и напитки поради естествения им сладък вкус.

Можете също така да си осигурите глицин от желатин, който е изработен от колаген и се добавя към различни хранителни продукти за подобряване на консистенцията.

Ако все пак заложите на хранителни добавки, запомнете, че те са безопасни, стига да не надвишавате препоръчителните дози. Не използвайте повече от 90 г на ден! Стандартната доза е около 5 г глицин дневно.

Препоръчваме ви и да се консултирате със специалист преди да пиете добавка, за да сте сигурни, че това е безопасно за вас.

Бъдете здрави!

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 14.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 15:34 | Публикувана: 14 май 2021 в 10:30 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве