Какъв колаген да пия? Често задаван въпрос и отговорът му

Обновена: 04.01.2024|
Какъв колаген да пия.

Вероятно сте един от хората, които се питат „Какъв колаген да пия?“, когато става въпрос за протеина. И това е разбираемо – за различните проблеми, които съпътстват липсата на колаген в тялото, има различни видове и типове колаген. Затова днес се спираме на тази тема и ще разгледаме как колагенът помага на тялото ни и на кой вид да се спрем, за да знаем, че сме направили правилен избор.

 

Същност на колагена

Колагенът е един от най-изобилните протеини при бозайниците, съставлявайки около ¼ от всички белтъци. Името му идва от гръцкото kólla, което означава „лепило“. Отнася се до ранната употреба на съединението, извличано чрез изваряване от кожата и сухожилията на животни, за получаване на лепило. Метафорично – колагенът е: лепилото, което държи скелета в тялото ни.

Той е отговорен за няколко биологични функции, една от които е да осигури структурна подкрепа в съединителната тъкан, мускулите и кожата. Ползите от приема му са отговорни и за еластичността на кожата, костите както и за здравето на ставите и сухожилията.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Човешките тела произвеждат колаген по естествен път, но с течение на времето това производство се забавя и нивата на колаген намаляват. В резултат на това кожата на човек започва да губи еластичността си, а когато това стане, започват да се образуват бръчки.

 

Кои са типовете и видовете колаген, и какво е действието им?

От 2011 г. са идентифицирани, описани и разделени 30 вида колаген според структурата, която образуват.

Най-често срещаните и употребяване типове колаген, обаче, са само 3:

 • Тип 1: Един от най-разпространените видове, присъстващи в човешкото тяло – около 90% от общия колаген. Помага за поддържане на здрава кожа, кости, сухожилия, дори роговицата на окото и венците в устната кухина.
 • Тип 2: Намира се основно в хрущяла, междупрешленните дискове, както и в прозрачната, желеобразна тъкан, запълваща очната ябълка зад лещата.
 • Тип 3: Отново се намира в кожата, както и в кръвоносните съдове.

Повечето добавки са комбинация от трите типа. В колаген тип 1 често са налични части и от колаген тип 2 и 3. По тази причина, приемът му може и в повечето случаи – оказва, влияние в повече от обикновено приписваните му здравословни аспекти.

 

Как колагенът стига до нас?

 

Какъв колаген да пия. Рибен и телешки колаген.

 

Въпреки че определени храни съдържат колаген, хората, които искат да се отърват от бръчките и да се възползват максимално от ползите на колагена, често търсят хранителни добавки, за да обогатят диетата си с него.

Колагенът се произвежда естествено в тялото ни, но може да се набави и от храни и добавки.

Повечето добавки с колаген преминават през процес на хидролизация. Това означава, че производителят е разградил колагена в добавката до пептиди, което улеснява тялото да го абсорбира и използва.

Хранителните добавките са получени от различни животински и растителни източници. Най-често от животни, които естествено съдържат протеина. Това са пилетата, телетата, свинете и рибата.

Костният бульон, приготвен от задушаването на костите на някое от изброените животни, е друга храна, която го съдържа. Говеждите кости или други продукти от едър рогат добитък се варят във вода, за да се извлече колагенът. След това се изсушава и предлага в прахообразно състояние като добавка.

Колагенови добавки се предлагат под различни форми – таблетки, капсули и на прах. Повечето хора залагат на праха, тъй като лесно може да се добави към любима напитка, шейк или здравословно смути и се усвоява по-бързо от организма.

Дали добавките са ефективни или не, зависи от това, за което човек ги използва. Когато се чудим „какъв колаген да пия“, първо трябва да разберем какви ще са ползите за здравето ни.

Пилешки, телешки, свински или рибен колаген

Колагенът може да се извлече от костите и кожата на някои животни. Произвеждат се телешки/говежди, свински, пилешки, рибен/морски и растителен. Първите три са по-търсени и употребявани. Към растителния посягат хора, които са вегани или вегетарианци.

За животинския колаген е важно да знаете, че : 

 • Телешкият колаген е от тип 1 и 3 и се извлича главно от кожата и костите на кравите. Помага за облекчаване на артрита, подобряване състоянието на кожата и предотвратяване загубата на костна маса.
 • Свинският колаген е от тип 1 и 3 и се извлича от костите и кожата на свинете. Помага на тялото в производството на колаген.
 • Пилешкият колаген е тип 2 и се използва предимно за лечение на болки в ставите, гърба, шията и за облекчаване на наранявания.
 • Морският колаген е от тип 1 и идва от кожата, костите или люспите на рибата. Влияе благоприятно върху здравето на кожата и костите. Богат е на аминокиселините глицин и пролин.

 

Защо да изберем хидролизиран колаген?

Молекулата на колагена, извлечен при варенето на костен бульон, е твърде голяма (300 хиляди далтона). Тя трябва да бъде разградена до по-малки колагенови пептиди с размери 3000-5000 далтона, за да се усвои ефективно от тялото.

За целта се прилага процес, наречен хидролиза, при който колагеновите пептиди се разгражда до по-малки частици. Този тип колаген се нарича хидролизиран колаген и се разгражда най-добре в храносмилатената ни система.

 

Какъв колаген да пия за здравето на кожата?

 

Какъв колаген да пия за здрава кожа.

 

Мнозина използват добавка с колаген , за да намалят ефекта от стареенето, като протеинът спомага хидратирането й, намалява бръчките и подобрява еластичността. При спад на нивата на колаген и еластин започват да се появяват бръчки, следствие е и разрушаването на колагеновите нишки. Ако наблягате на облекчаването на тези проблеми, приемът на колаген тип 1 ще подобри състоянието ви.

Има някои доказателства в подкрепа на тези твърдения. В проучване, публикувано в сп. Medical Nutrition and Nutraceuticals група жени, приемащи смес от различни витамини, минерали, хидролизиран колаген и хиалуронова киселина, значително намаляват дълбочината на бръчките си, в сравнение с тези, които не приемат никакви добавки.

В друго проучване, публикувано в сп. Skin Pharmacology and Physiology , жени, приемащи добавка с колаген в продължение на 8 седмици, подобряват еластичността и хидратацията на кожата си значително.

Има твърдения, че колагенът помага и при проблеми с акнето, но те все още не са научно подкрепени.

 

За подобряване на ставите

С напредване на възрастта ставите започват да се разпадат. Съществуват доказателства, че колагенът може да помогне за възстановяването или предотвратяването на влошаването на хрущяла в ставите. В такъв случай колаген тип 2 ще бъде отговорът на въпроса „Какъв колаген да пия?“.

Изследване показва, че приемът на хидролизиран колаген помага за укрепване на ставите и потенциално възстановяване на костната плътност при хора с остеопороза и остеоартрит. Както и за понижаване на болките в ставите като цяло.

 

Колаген за стави и сухожилия кой е най-добрият

Безспорно е, че най-добрият колаген за стави е хидролизираният. В него има аминокиселини, важни за естествения синтез на колаген в организма.

Колаген тип 2 изгражда ставния хрущял и подпомага за по-добрата му функция. Той е важен за поддържането на здрави стави и еластични хрущяли. В ставния хрущял съдържанието на колаген тип 2 е 85-90%, а в ставите е малко над 50%.

Колаген тип 1 от своя страна съставлява сухожилията, кръвоносните съдове и кожата. В човешкото тяло по-голямата част от колагена е тип 1.

 

Загуба на костна плътност

Колагенът съставя значително количество костна структура и спомага за поддържането на костите силни. А с остаряването следва и отслабване на здравината на костите. За съжаление, това може да доведе до състояние на остеопороза. Приемът на колаген тип 1 може да помогне за предотвратяване влошаването на костната плътност и здравина.

В проучване, публикувано в National Institutes of Health, група жени приемат колаген и калций в продължение на една година. Изследователите установили, че нивата на протеин в кръвта, отговорен за разграждането на костите, значително са понижени.

 

Какъв колаген да пия за увеличаване на мускулната маса?

 

Какъв колаген да пия за мускули.

 

Колагенът може да помогне и за увеличаването на мускулната маса, когато се приема в комбинация с физически упражнения. Това се дължи на стимулирането на производството на протеини, отговорни за растежа на мускулите. Няма точна информация кой точно колаген помага конкретно за увеличаване на мускулната маса, но спрямо характеристиките на трите типа, вероятно тип 1 или тип 3 ще допринесат за това.

 

Колагенът и азотният баланс

Колагенът и азотният баланс са тясно свързани, тъй като именно този баланс помага на тялото ни да изгражда нови тъкани и мускули. Състояние известно като анаболизъм.

Приемът на хидролизиран колаген, особено след тренировка, дава сигнали на тялото ни, които предизвикват мускулен растеж. Това е и причината повечето спортисти да пият хидролизиран колаген за по-големи резултати. Редовното приемане на колаген поддържа азотния баланс на организма.

 

Какъв колаген да пия за здравето на сърцето?

Колагенът може да намали сковаността на артериите и да намали нивата на липопротеините с ниска плътност, както и нивата на „лошия“ холестерол. В случая тип 3 ще е този, който ще се отрази благоприятно на сърцето. Но и приемът на колаген тип 1 може да му въздейства положително. Което ще доведе до подобряване на общото състояние на сърдечно-съдовата система.

 

Допълнителни ползи от приема на колаген

Приемът на колаген може да осигури и някои допълнителни ползи за здравето.

Те включват:

 • Поддържане на чревното здраве
 • Контролиране на здравословно тегло
 • Намаляване на тревожността
 • Подобряване на настроението
 • Насърчаване на здравия растеж на ноктите и косата
 • По-бързото заздравяване на рани

Тези ползи не са научно доказани, но много хора откриват и изпитват и тези плюсове при приема на колаген.

Като хранителна добавка, колагенът може да бъде комбиниран и с други витамини и минерали. Дори е препоръчително да се взима колаген с витамин С, тъй като той е необходим в процеса на произвеждане на протеина в тялото.

 

Какво е дефицит на колаген ?

Само защото синтеза на колаген при всеки човек се забавя с напредването на възрастта не означава, че всеки човек ще изпита дефицит на протеина.

Възможно е да си набавим достатъчно колаген и стимулиращи производството му хранителни вещества от диетата ни. Избягвайте и фактори, които нарушават синтеза на протеина, за да компенсирате естественото му намаляване с времето.

Дефицитът на колаген е страничен ефект от това, че тялото ни вече не произвежда достатъчно от него, за да продължи да изгражда, замества и възстановява съединителната тъкан.

Дефицитът на колаген е причината, поради която, когато остареем, започваме да губим еластичността на кожата си, да получаваме бръчки и болки в ставите. Всички тези неща влияят върху това колко добре тялото ни може да синтезира и използва колаген при нужда.

Симптоми на дефицит на колаген са:

Какъв колаген да пия. Болки в ставите.

 • проблеми с кръвното налягане (ниско кръвно)
 • болки в гърдите, умора
 • хронично главоболие
 • виене на свят
 • болки в ставите
 • влошена цялост и стабилност на ставите
 • прекомерно триене на ставите
 • артрит
 • мускулни болки

 

Кога е наложителен приемът на добавки с колаген?

След навършване на 25 годишна възраст естественото производство на колаген в тялото ви намалява. Това прави наложително набавянето на протеина чрез добавки.

При проблеми със ставите, сухожилията или кожата, помислете за включване на колаген съответно за облекчаване на дадения проблем.

Надяваме се да сме били полезни и да сме ти помогнали да си отговориш на въпроса „Какъв колаген да пия?“.

 

Общи съвети за избор на най-добрия колаген

Избирайте колаген, който да отговаря на нуждите на организма ви. Ако имате проблеми със ставите, приемайте колаген тип 2. Ако кожата или сухожилията ви са проблемни, набавете си колаген тип 1 и 3.

Най-добрият колаген, който може да си закупите е хидролизираният, тъй като се усвоява най-лесно. Той е с най-малки частици, напълно подходящи за усвояване от нашата храносмилателна система.

Пийте колаген тип 1 и тип 3 в различно време от приема на колаген тип 2. Осигурете поне 1 час разлика между двата приема. По този начин ще се усвоят по-добре от тялото, тъй като имат различен аминокиселинен профил.

Вече след като се запознахте с видовете колаген и от къде можете да си ги набавите, без проблем може да изберете най-добрия колаген за вашите нужди. Информирай се навреме и се погрижи за дълготрайната красота на тялото си, благодарение на ползите от приема на колаген.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 26.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Елена Вълканова 07.04.2022 at 19:27 - Отговор

  Какъв колаген ми изпратихте 1,2 или3 Действа ли на нервната система, повишава ли кръвното налягане и пречиняеа ли безсъние.

 2. Ели Михова 05.12.2021 at 18:41 - Отговор

  Какъв е вашият колаген 1, 2 или 3? Може ли трите вида да бъдат смесвани? Някъде четох че не може.

  • For Life 06.12.2021 at 9:46 - Отговор

   Здравейте, нашия колаген е тип 1. Правилно сте се ориентирали – не е препоръчително да се смесват останалите видове колаген с тип 2. Ако го приемате за конкретен здравословен проблем, консултирайте се с лекар кой е най-подходящия за Вас. :)

 3. Светла Коларова 26.05.2020 at 15:00 - Отговор

  Пих го и съм много доволна, ще си поръчам отново.

Оставете коментар

Обновена: 4 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 26 май 2020 в 13:12 | Категория: Витамини и минерали, Здраве