Морски колаген – какво представлява?

Обновена: 24.01.2024|

Колагенът е една от най-разпространените добавки за грижа за кожата, но неговите ползи за цялостното здраве също не са малко. Морският колаген, както подсказва името, се извлича изцяло от морски източници като рибни люспи, кожа и кости, а в някои случай – и от сладководни риби.

Днес ще ви разкажем за какво може да използвате морски колаген, както и с какво той е по-специален от другите видове.

 

Морски колаген – същност

Колагенът е един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, връзките, мускулите и кръвоносните съдове. В човешкото тяло има 28 вида колаген. Изследванията показват, че губим колаген естествено поради стареене и други фактори, така че възможността да запълним загубите с външни източници не е за изпускане.

 

Натуралният колаген не е много подходящ за локално приложение, тъй като протеините са твърде големи, за да проникнат в кожата.

Ето защо се използват колагенови пептиди или хидролизиран колаген. При тях протеинът се разгражда до аминокиселини, които циркулират в кръвта и се предполага, че могат да сигнализират на кожата да ускори производството на нов колаген.

Колагенът, който обикновено се предлага под формата на прах и таблетки, традиционно се произвежда от телешки източници, докато морският колаген идва от риба. Много хора се опитват да намерят алтернатива на животинските продукти, а рибата се смята за една идея по-здравословна. Така че замяната на телешки с морски колаген е търсено решение.

На химическо ниво има много малка разлика между двата вида колаген.

Самите молекули на колагена са структурно сходни, независимо от източника, от който са получени.

Има обаче някои доказателства, че различните източници на колаген могат да действат върху различни видове колаген в тялото (все пак има 28 вида).

Установено е, че телешкият колаген увеличава колаген тип 1 и 3,  основните видове, които изграждат кожата.  Морският колаген увеличава тип 1 и 2 – видовете, които се намират в хрущялите, очите и гръбначните дискове.

Имайте предвид, че добавките с морски колаген са по-нов тип продукт от тези със свински или телешки, и има по-малко изследвания върху тях.

 

Рибен и морски колаген – има ли разлика?

 

Морски колаген. Натурален и хидролизиран колаген.

 

Като цяло колагенът, продаван като „морски колаген“, всъщност изобщо не е от соленоводна риба. Търговският рибен колаген обикновено се получава от сладководна риба, като двата най-често срещани източника са пангасиус или тилапия.

Колагенът, извлечен от кожата на тези риби, съдържа повече глицин, пролин и хидроксипролин. Това са аминокиселини, които повишават стабилността на колагеновата тройна спирала в сравнение с други източници на морски колаген.

Съдържанието на хидроксипролин се определя количествено, тъй като тази аминокиселина се намира почти само в колагена и е основен маркер за термичната стабилност на протеина.

Това е така заради способността му да образува водородни връзки между полипептидните вериги. Колкото повече хидроксипролин има, толкова по-стабилна е тройната спирала на колагена.

 

Ползи на морския колаген

 

Морски колаген. Колаген за здрава кожа и стави.

 

На първо място, колагеновите пептиди действат като антиоксиданти за намаляване влиянието на увреждащите свободни радикали и възпалението (и двете са свързани с хронични заболявания и стареене) в клетките. Морски колаген се използва в повечето продукти против бръчки, защото подобрява еластичността и хидратацията на кожата.

Морският колаген има и някои други известни предимства. Той е далеч по-устойчив и екологичен източник на протеин от другите видове. Това е доказано чрез проучвания.

Допълнителни този вид може да бъде подходящ за хора, които ограничават месото от диетата си по религиозни, културни или морални причини.

Ще отделим внимание и на още няколко ползи:

  • Заздравяване на костите

Загубата на костна маса е един от най-честите признаци на стареене и може да доведе до остеопороза. Осигуряването на достатъчно калций и фосфор е от съществено значение за поддържането на здравината на костите. Въпреки това тези минерали са трудни за усвояване, което води до дефицити и ни излага на риск от костна загуба и костни заболявания.

Проучванията показват, че използването на морски колаген може да помогне за усвояването на калций и други минерали. Освен това те могат да стимулират синтеза на колаген в костите чрез насърчаване растежа на клетки, наречени остеобласти. Това са клетки, които изграждат органичната матрица на костите, която е 90% колаген.

 

  • Морски колаген за забавяне на стареенето

Колагенът в кожата ни започва да намалява на 21-годишна възраст и продължава с течение на времето. 70% от нашата кожа е изградена от колаген тип 1 и добавката на морски пептиди, които съдържат колаген тип 1, може да помогне за забавяне на стареенето.

 

  • Регулиране на нивата на кръвната захар

 

Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Както споменахме, морският колаген има състав от аминокиселини с по-високи нива на глицин от всеки друг тип колаген. Последните изследвания откриват връзка между ниските нива на глицин в кръвта и нарушен глюкозен толеранс. Което предполага, че ниският глицин може да доведе до инсулинова резистентност и в крайна сметка диабет.

 

  • Морски колаген за намаляване на холестерола

Морският колаген служи и за понижаване на LDL (лошия липопротеин) и повишаване на HDL (добрия липопротеин).

Смята се, че морските колагенови пептиди могат да помогнат за насърчаване на генетични фактори, които регулират липидния метаболизъм и контролират нивата на холестерола.

 

  • Антибактериално действие

Пептидните фрагменти, съдържащи се в морския колаген, имат и антибактериални свойства. По-конкретно, колагенцинът инхибира растежа на инфекции и болестотворни бактерии.

Например, той напълно инхибира растежа на стафилококовата инфекция, и частично инхибира активността на други бактерии, включително E. Coli. Което прави морския колаген чудесна алтернатива на антибиотиците.

 

Морски колаген – прием и предпазни мерки

 

Морски колаген. Натурален и хидролизиран колаген.

 

Ако сте алергични към риба, не трябва да приемате морски колаген. Освен това, тъй като колагенът е протеин, трябва да го считате за протеинова добавка.

В зависимост от марката, 2 ч.л. колаген на прах могат да съдържат 11 г протеин.

Ако имате тежко бъбречно заболяване и се препоръчва ограничаване на протеините, тогава трябва да ограничите и добавките с морски колаген.

И бъдете спокойни, приемът на морски колаген няма да повлияе на теглото ви. Малко вероятно е в препоръчителните количества той да доведе до наддаване на килограми. Разбира се, излишният прием на каквото и да било може да има отрицателен ефект.

Ако нямате проблеми, при редовна консумация на морски колаген, може да видите ползи за кожата след 8 до 12 седмици.

За най-добри резултати, следвайте инструкциите на етикета за препоръчителната дозировка.

Освен това винаги е най-добре първо да говорите със специалист, преди да приемете каквато и да е добавка, за да сте сигурни, че е безопасна за вашето индивидуално здравословно състояние.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 27.01.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 27 януари 2022 в 14:58 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни