Кокосово масло срещу зехтин: кое е по-здравословно

Обновена: 26.02.2024|
Кокосово масло срещу зехтин: кое е по-здравословно

Ако търсите здравословна мазнина за готвене, може да сравнявате кокосово масло срещу зехтин и да се чудите кое е от двете е по-добрият вариант.

Зехтинът не е тропическо масло, но е известно с впечатляващия си профил на мастни киселини, подкрепен от изследвания в полза на12 здравето.

Всъщност зехтинът е ключов източник на здравословни мазнини в много нисковъглехидратни-високомазнинни режими на хранене, както и в кето диетата.

От друга страна, кокосовото масло е тропическо масло, което също намира широко приложение. То е основен продукт в продължение на хиляди години в диетите и традиционните медицински практики на хората в Западна Африка и други части на Южна Азия.

 

vit e 400
vit e 600
vit e 400
vit e 600

В следващите редове ще направим обективна оценка кое от тях е по-добро, затова продължете да четете.

 

Какво трябва да знаем за суперхраните?

Суперхраните са предимно на растителна основа, но също и някои риби и млечни продукти. За тях се смята, че имат висока хранителна плътност, което ги прави полезни за здравето. Суперхраните съдържат полезни вещества, като антиоксиданти, които предпазват от много заболявания.

Също така имат в състава си здравословни мазнини, за които се смята, че предотвратяват сърдечни проблеми. Фибрите в тях предпазват от диабет и храносмилателни смущения. Именно такива са и двата продукта, които днес ще съпоставим спрямо техните характеристики в качеството им на суперхрана – кокосово масло срещу зехтин.

 

Колко здравословно е кокосовото масло?

Кокосовото масло се извлича от кокосови орехи. Необработеното се счита за по-висококачествено от рафинираното. То е богато на хранителни вещества като витамин Е, а в състава си съдържа повече биоактивни съединения спрямо зехтина.

В него се съдържат полифеноли – растителни компоненти с антиоксидантни свойства. Може да помогне за подобряване на когнитивната функция, метаболизма и здравето на косата и кожата. Има антимикробни и противогъбични свойства.

Кокосовото масло съдържа 65% средноверижни мастни киселини, от които тялото ни се нуждае.  Част от тях се разграждат до кетони, които помагат за намаляване на апетита. Благодарение на MCT мазнините в състава на кокосовото масло, консумацията му може да повиши количеството на калориите, които тялото ни изгаря.

Поради тази причина помага ефективно в борбата с излишните килограми.

 

Колко здравословен е зехтинът?

Зехтинът не придобива репутацията си на суперхрана без причина. Той не само че може да предпази от злокачествени болести, благодарение на мощните си антиоксидантни свойства, но също така действа противовъзпалително. Богат е на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Те насърчават добрия холестерол и помагат за регулиране на кръвната захар.

Маслините също са богати на полифеноли – естествени съединения, които растенията произвеждат, за да се предпазят от заплахите на околната среда. Те имат антиоксидантни свойства, които поддържат имунната система на човек и предпазват от увреждане, причинено от свободните радикали.

 

Какви са предимствата и недостатъците на двата продукта?

И зехтинът, и кокосовото масло са растителни мазнини, извлечени от плодове. И двете се използват за овкусяване, готвене, печене и в козметиката. Основната разлика между двете масла е плодът, от който са извлечени. Екстра върджин зехтин се получава от маслините, докато кокосовото масло – от месестата част на кокоса.

Докато зехтинът е течен при стайна температура, кокосовото масло е по-скоро като меко вещество (подобно на кравето масло). Въпреки че тези две масла споделят много прилики, спрямо техните предимства и недостатъци има няколко неща, които ги отличават едно от друго.

Предимства на кокосово масло срещу зехтин

 

Кокосово масло срещу зехтин. Кето треска. Метаболитни бустери. МСТ масло. Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.

 

Кокосовото масло обикновено съдържа наситени мазнини – вид мазнини, за които е известно, че повишават риска от сърдечни заболявания.

Въпреки това, много проучвания установяват, че то има много повече ползи за здравето, поради което не трябва да го изключваме от менюто си.

Половината от мастните киселини, открити в кокосовото масло, са средноверижни триглицериди (MCT). Този вид мазнини се абсорбира по-ефективно в тялото ни и намалява метаболитното натоварване на черния дроб в сравнение с други мазнини.

Лауриновата киселина в кокосовото масло има антимикробни и противовъзпалителни свойства, потенциално подобрява инсулиновата резистентност и имунното здраве.

Консумацията на кокосово масло ефективно подобрява нивата на добрия холестерол (HDL) дори по-ефективно от зехтина. И може да намали нивата на лошия холестерол (LDL).

Предимства на зехтина

 

Кокосово масло срещу зехтин. Необработен зехтин. Кето фокача. Разлика между маслиново масло и зехтин. Зехтин с подправки и билки. Храни задиабетици.

 

Кокосово масло срещу зехтин – кое е по-здравословно? Ясен победител се оказва зехтинът.

Той е по-богат на здравословни мононенастени мазнини, съставляващи 98-99% от маслото. Останалите 1-2% са съставени от съединения, като витамин Е и полифеноли, подпомагащи здравето.

Зехтинът също е ефективен за понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Високите му нива са рисков фактор за сърдечни заболявания.

Кокосово масло срещу зехтин – сравняване на хранителни стойности:

Хранителен състав в 1 с. л. (15 мл) Зехтин Кокосово масло
Калории 119 kcal 120 kcal
Витамин Е 1,94 мг 0,015 мг
Витамин К 8,13 мкг 0,084 мкг
Наситени мазнини 1,86 г 11,6 г
Мононенаситени мазнини 9,85 г 0,88 г
Полиненаситени мазнини 1,42 г 0,24 г

 

Недостатъци на кокосово масло срещу зехтин

Кокосовото масло съдържа 80-90% наситени мазнини. В една супена лъжица се съдържат около 6 пъти повече наситени мазнини в сравнение със зехтина.

В екстра върджин зехтина има повече хранителни вещества, докато кокосовото масло може да бъде с висока хранителна плътност.

Рафинираното кокосово масло е много по-меко по отношение на вкус и мирис в сравнение с нерафинираното. Но в замяна на по-мек профил, процесът на рафиниране отнема много от основните хранителни вещества и антиоксидантите на плода.

Кокосовото масло има по-ниска точка на димене (177 градуса) от тази на зехтина.

Недостатъци на зехтина

Зехтинът не е подходящ за пържене, паниране и термична обработка на високи температури, тъй като точката му на димене е 160-190 градуса.

 

Към кой от двата продукта да се насочим и защо?

Тъй като е по-здравословен и по-хранителен, зехтинът като цяло се счита за по-добрия избор за употреба в кулинарията. Като се има предвид това, не означава, че трябва да изключим кокосовото масло напълно от употреба.

Кокосовото масло е чудесен начин да добавим малко сладост към голямо разнообразие от ястие, но е най-добре да го консумираме в умерени количества. За ежедневна употреба, екстра върджин зехтин е най-добрият избор.

Друг аспект, който трябва да вземем предвид, когато сравняваме кокосово масло срещу зехтин, е колко добре всяко от тези масла издържа на топлина, когато го използваме при готвене.

Точката на димене е температурата, при която маслото започва да се разпада и да претърпява химически промени. Като общо правило, масла с по-висока точка на димене от 200 градуса или по-висока са по-подходящи за дълбоко пържене.

Зехтинът има висока точка на димене от 160-190 градуса. Това означава, че може да се използва за готвене, без да се надвишава тази температура. Кокосовото масло има по-ниска температура на димене от 177 градуса, което го прави по-подходящо за готвене на по-ниски температури, като сотиране и пържене в тиган.

 

Допълнителни съвети и препоръки

 

Кокосово масло срещу зехтин. Маски с какаово масло. Маски за коса със зехтин.Млада жена си слага на косата маска от естествено кокосово масло за подхранване на изтощена коса. Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Не може да се отрече, че тези две масла се различават значително по вкусовия профил. Друг фактор е и точката на димене, който ни насочва кое от тях да изберем при приготвянето на определени ястия и десерти.

Употреба на кокосово масло

Висококачественото, нерафинирано кокосово масло има добре познат вкус – на кокосов орех. Ароматът на кокосово масло е подходящ при готвене на къри, десерти и други ястия, в които нямаме нищо против да добавим малко тропическа сладост.

Кокосовото масло се използва за задушаване, печене и пържене до температура 177 градуса, което е точката му на димене. При термична обработка не се разгражда и окислява.

Добавете го към сутрешното бронирано кафе или го използвайте като заместител на кравето масло в някои рецепти, като например за приготвяне на палачинки.

Кокосовото масло е неизменна част в кулинарията, но и в козметиката. Използваме го в медицината, грижата за кожата и косата, както и в борбата със стриите.

Зехтинът, в комбинация с кокосовото и какаовото масла, е чудесно натурално средство, което да използваме, за да подмладим кожата, да я хидратираме и да изгладим бръчките.

 

Употреба на зехтин

Висококачественият екстра върджин зехтин има вкус предимно на маслини. Но може да има нотка на орехи, плодове, маслена или пиперлива, в зависимост от сорта, който е използван.

Това го прави подходящ за овкусяване на салати и ястия, приготвяне на сосове и дресинги, както и за печене и задушаване. Различните видове зехтин са подходящи за различни кулинарни цели.

Зехтинът има няколко нестандартни приложения, за които може би дори не бихте се сетили. Някои от тях са: полиране на мебели, почистване на кожени изделия или откопчаване на заседнали ципове.

Маслиновото масло често се използва и в козметиката за приготвяне на маски за подобряване състоянието на косата.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 05.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:07 | Публикувана: 5 юли 2022 в 15:00 | Категория: Хранене и видове храни