Витамини за сърцето – кои са най-полезните и защо?

Обновена: 13.03.2024|
Инфаркт. Омега-3 мастни киселини за сърцето. Целина. Див копър. Дъб. Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

Няма спор – сърцето е един от органите в тялото ни, от чието здраве зависи животът ни. Затова и е толкова важно да се грижим за него. С годините обаче понякога забравяме това, улисани в ежедневие, грижи и лоши навици.

Затова е хубаво да знаем кои точно витамини за сърцето са най-полезни и как да се грижим за здравето му чрез тях.

 

Омега-3 мастни киселини

Макар и на пръв поглед да не са точно витамин, Омега-3 мастните киселини са изключително важни за организма ни. Те са полинаситени мастни киселини и са още известни като полезни за тялото ни мазнини.

 

biotin 02 400
cosmetic 01 600
biotin 02 400
cosmetic 01 600

Нещо повече – те спадат към категорията на есенциалните мастни киселини, защото основният им фокус е да подпомагат изграждането на клетъчните мембрани и да съдействат на тялото да синтезира и обработва правилно хормоните.

Заедно с това обаче има и немалка роля за здравето на кръвоносната система и по-специално – сърцето.

Известно е, че омега-3 мастните киселини понижават кръвното налягане. Така те понижават риска от аритмия и предотвратяват наслояването на плака по кръвоносните съдове.

За щастие, това важи както при хора без история на сърдечно-съдови заболявания, така и при такива, при които вече са установени такива здравословни проблеми.

Основните места, от които си набавяме Омега-3 мастни киселини, са риба и рибни продукти, и по-специално студеноводни риби – сьомга, пъстърва, херинга, скариди. Друг вариант да си ги набавяте е чрез хранителни добавки. Един от най-добрите продукти за целта е рибеното масло.

 

Витамини за сърцето: А и С

 

Витамини за сърцето. Солта и здравето на сърцето. Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Силни по отделно, витамините A и C имат чудотворни действия, когато работят заедно, за да предпазят нашата сърдечно-съдова система. Те са силни антиоксиданти, пазят ни от свободните радикали, а витамин C стимулира и работата на имунната система.

Особено ако вече имате установени сърдечни заболявания или прекаран инфаркт, тези витамини за сърцето е задължително да бъдат част от ежедневието ви. Дали под формата на добавки или като повече продукти в менюто ви с високо съдържание на тези вещества – избирате вие.

Откриваме витамин А в големи количества в босилека, спанака, салатата айсберг, кейла, морковите. Витамин C, от своя страна, е с най-висока консистентност в тропическите плодове, ягоди, касис, броколи.

Единствено е важно да обърнете внимание на количествата въглехидрати в тях, ако сте на кето режим, защото някои от тези продукти не са режимни.

 

Магнезий

За магнезия знаем много. Странно е, но много често се оказва, че забравяме за полезните му свойства за сърцето ни. Той е изключително важен за нивата ни на енергия, за това как се справяме със стреса и нервното напрежение, но и с тренировките.

Мускулите ни се възстановяват по-бързо благодарение именно на него, умът ни е по-спокоен, а сънят – по-качествен. Оттам и се радваме на по-добър живот.

В рамките на сърдечно-съдовата система обаче магнезият също играе важна роля – да поддържа нормалните функции на кръвоносните съдове.

 

Калий

 

Витамини за сърцето. Глог при сърдечни проблеми. Глицин за здраво сърце. Биологично активни вещества в растенията.

 

Годините минават, а калият често остава в ума ни само като елемент, изучаван по химия в училище. В действителност, той може да се намери в определени количества и в тялото ни. И тъй като всичко в организма е крехък баланс, калият е част от процесите що се отнася до сърдечно-съдовата система.

Наблюдения и изследвания сочат, че той пази от инсулт. Освен това поддържа цялостното здраве на системата, която отговаря за това до всяка част на тялото ни да достига кръв.

 

Витамини за сърцето: B1

Известен още като тиамин, витамин B1 далеч не е маловажен за нашия организъм. През годините той е прилаган първо за лечение на болести, свързани с нервната система, но в днешно време е широко известен факт и колко е полезен за сърдечно-съдовата система.

Той чувствително подобрява работата й, а липсата му би могла да доведе неусетно до увреждания на кръвоносните съдове и сърцето.

Отделно от това е популярен и като витамин на щастието и оптимизма – все прекрасни причини да следите за това нивата му да са балансирани в тялото ви. Откриваме го в репичките, фъстъците, яйцата.

 

Витамин Е

Когато говорим за сърдечно-съдовата система и здравето й, не можем да пропуснем влиянието на витамин Е. Изследователи и учени са потвърдили многократно, че той е в основата на предпазването на кръвоносните съдове от втвърдявания.

Достатъчно от витамина в организма ни гарантира запазване на еластичността им и така предотвратява проблеми с кръвоснабдяването, породени от удебеляване на капилярите, артериите и вените.

Извън това не бива да забравяме, че витамин Е забавя стареенето, помага да се освободим от свободните радикали и има голям принос косата и ноктите ни да изглеждат добре.

 

 

Фибри за здраво сърце

 

Витамини за сърцето. Хуск - ползи. Лек за хемороиди.

 

От години се говори как фибрите и консумацията им ще ни гарантират здраво сърце. С времето се доказва, че това е точно така. И макар че не спадат точно към категорията на витамините, е редно да ги споменем като важно средство за поддържане на здравето.

Фибрите имат една изключително отговорна и важна роля за кръвоносната система и тя е да регулират нивата на „лошия“ холестерол и по-специфично – да ги поддържат възможно най-ниски.

Така те ни пазят от инфаркт и трайни увреждания на сърцето и кръвопренасящите съдове.

 

Заключение:

Омега-3 мастните киселини, магнезият и калият – важни микроелементи, витамините B1 и E, както и фибрите са от изключително важно значение за здравето на сърдечно-съдовата ни система. Включвайки ги редовно в менюто ни ще се радваме на добро здраве и пълноценен живот.

 

Не пропускайте да прочетете и:

 

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 28.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:08 | Публикувана: 28 юни 2021 в 14:00 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве