Китайски зодиак – същност и история

Обновена: 08.01.2024|
Китайски зодиак.

Китайският зодиак е дълбоко вкоренен в китайската култура. Той се различава от западните астрологични системи основно по това, че е обвързан с циклите на Луната.

Какво представлява той и как да разберем коя зодия сме според него, разглеждаме в следващите редове. 

 

Китайски зодиак – какво представлява?

Китайският зодиак, известен също като Shengxiao, представя 12-годишен цикъл, при който всяка година е свързана с характеристиките на определен животински знак.

Животните от китайския зодиак не са свързани със съзвездия, обхванати от равнината на еклиптиката. Също така в китайската астрология има пет елемента: дърво, огън, земя, метал и вода.

biotin 02 400
folieva 02 600 02
biotin 02 400
folieva 02 600 02

Това са 12-те китайски зодиакални знака:

 1. Плъх
 2. Вол
 3. Тигър
 4. Заек
 5. Дракон
 6. Змия
 7. Кон
 8. Коза
 9. Маймуна
 10. Петел
 11. Куче
 12. Глиган

 

Те се разделят на Ин (женски, пасивни) и Ян (мъжки, активни) знаци. Плъх, Тигър, Дракон, Кон, Маймуна и Куче са Ян-знаци, а Бик, Заек, Змия, Овца, Петел и Глиган са Ин-знаци.

Същността на китайския зодиак обаче не е само в отделните животински знаци, но и във взаимодействието им с петте елемента в китайската философия.

В допълнение към животинските знаци, концепцията за петте елемента е включена в зодиака, което води до 60-годишен цикъл, в който всеки животински знак е свързан с елемент.

 

Произход и история

китайски зодиак

Китайският зодиак има дълга история, датираща от повече от 2000 години. Точният му произход обаче не е известен, но една популярна легенда разказва историята за това как е създаден зодиакът.

Според тази легенда Нефритеният император, владетелят на небесата в китайската митология, свиква състезание между животните, за да определи техния ред в зодиака.

Първите дванадесет животни, които пресекат финалната линия, получават място в зодиака. Плъхът, Волът, Тигърът, Заекът, Драконът, Змията, Конят, Овцата, Маймуната, Петелът, Кучето и Прасето се оказали победители в този ред и така стават дванадесетте животински знака на китайския зодиак.

Китайският зодиак е повлиян от древната китайска концепция за лунния календар. Лунният календар се основава на циклите на Луната.

Днес китайският зодиак остава важна част от китайската култура, особено по време на празненствата по случай Лунната Нова година.

 

С какво се отличава?

Китайският зодиак се отличава с няколко фундаментални черти от другите западни зодиакални системи.

Лунен календар

Китайският зодиак е тясно свързан с лунния календар, който се основава на циклите на Луната. Докато западната астрология следва слънчевия календар, китайският зодиак е в съответствие с лунните фази.

Тази лунна връзка не само определя животинския знак, свързан с годината на раждане, но също така влияе на времето на фестивали и празненства, като Лунната Нова година.

Лунният календар се състои от 13 лунни цикли, като новата година се отбелязва в деня на първото за годината новолуние (второто новолуние, след декември).

Юпитеров цикъл

Юпитер е възприет като повелител на китайския зодиак. Той следва Юпитеровия цикъл, който прави една пълна обиколка около Слънцето за 12 години. 

Елементи

Друга отличителна черта на китайския зодиак е включването на петте елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки елемент е свързан със специфични качества и взаимодейства с животинските знаци, образувайки 60-годишен цикъл.

Това взаимодействие между елементи и животни добавя дълбочина и сложност към тълкуването на съдбата и характера на човек в китайската зодиакална система.

Трябва да се вземе под внимание взаимодействието между животинските знаци и елементите, което допълнително влияе върху характеристиките.

Всеки животински знак е свързан с определен елемент и тази комбинация добавя допълнителни нюанси към тълкуването на чертите на индивида.

Например човек, роден в годината на Плъха, може да има различни черти и склонности в зависимост от това дали е свързан с Дървения плъх, Огнения плъх, Земния плъх, Металния плъх или Водния плъх.

 

Елементите в китайския зодиак?

китайски зодиак

За разлика от западната астрология, която работи с четири елемента, в традиционния китайски хороскоп те са пет.

Дърво

Елементът Дърво представлява растеж, жизненост и гъвкавост. Свързва се с качества като креативност, амбиция и адаптивност. Дървото носи енергия и усещане за разширяване в животинските знаци, насърчавайки растежа и развитието.

Огън

Огънят представлява страст, ентусиазъм и трансформация. Той символизира топлина, харизма и способност за вдъхновение на другите. Огънят се свързва с качества като лидерство, смелост и креативност. Внася интензивност и вълнение в животинските знаци.

Земя

Елементът Земя представлява стабилност, практичност и грижа. Той символизира основа, надеждност и силно чувство за отговорност. Земята се свързва с качества като лоялност, търпение и практичност. Внася стабилност и хармония в животинските знаци.

Метал

Металът представлява сила, яснота и прецизност. Символизира организираност, дисциплина и ефективност. Металът се свързва с качества като решителност, фокус и амбиция. Внася структура и прецизност в животинските знаци.

Вода

Водният елемент представлява адаптивност, интуиция и емоции. Символизира дълбочината, мъдростта и способността да тече и да преодолява препятствията. Водата се свързва с качества като чувствителност, интуиция и гъвкавост. Придава плавност и емоционална дълбочина на животинските знаци.

 

Как да разберем коя зодия сме според китайския зодиак?

 

китайски зодиак

 

Зодиите в китайския зодиак се определят по година на раждане. 

 

Плъх

Година на раждане: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020

Хората, родени в годината на Плъха, са интелигентни, изобретателни и свободолюбиви. Те са авантюристично и оптимистично настроени и следват своята интуиция.

Любознателни са и способни да се справят успешно с предизвикателствата. Имат лидерски качества и могат да влияят на другите със своето присъствие и комуникативни умения.

В западната астрология зодия Плъх съответства на знак Стрелец.

 

Вол

Година на раждане: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021

Родените в годината на Вола се считат за усърдни, надеждни и трудолюбиви. Известни са със своето търпение, постоянство и силно чувство за отговорност.

Волът се свързва с консерватизма и традиционализма. Хората, родени в тази година, ценят традициите и се стремят да запазят стабилността в живота си.

В западната астрология зодия Вол съответства на знак Козирог.

 

Тигър

Година на раждане: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022

Представителите на зодия Тигър са известни със своята смелост и увереност. Хората, родени в годината на Тигъра, често се възприемат като естествени лидери със силно чувство за независимост.

Тигърът е символ на независимостта и непокорността. Хората, родени в годината на Тигъра, обикновено имат силното желание да изразяват своята индивидуалност. Те могат да бъдат независими и не се подчиняват лесно на външни влияния.

В западната астрология зодия Тигър съответства на знак Водолей.

 

Заек

Година на раждане: 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023

Хората, родени под знака на Заека, обикновено са нежни, състрадателни и чувствителни. Те ценят мира и хармонията и се отличават с елегантност и креативност.

Зайците са известни със своето умение да се справят с конфликти и да поддържат мирни отношения. Те са дипломатични и се стремят към хармония и баланс във взаимоотношенията си.

В западната астрология зодия Заек съответства на знак Риби.

 

Дракон

Година на раждане: 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024

Драконите се свързват с власт, сила и късмет. Смята се, че хората, родени в годината на Дракона, са уверени, харизматични и амбициозни, със силно желание за успех.

Драконът се счита за най-силния символ в Китайския зодиак. Хората, родени в зодията на Дракона, са известни със своята решителност и амбиция. Те имат силната воля да постигнат поставените си цели и са готови да поемат рискове и предизвикателства, за да успеят.

В западната астрология зодия Дракон съответства на знак Овен.

 

Змия

Година на раждане: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025

Родените в годината на Змията са дарени с природен чар и излъчват привлекателност. Те се радват на изразяването на себе си чрез изкуството и са вдъхновени от красотата около тях.

Змията е символ на хладнокръвието и стратегическото мислене. Хората, родени в тази година, често са много добри в планирането и изпълнението на своите цели. Те са спокойни и умеят да запазят самообладание дори в трудни ситуации.

В западната астрология зодия Змия съответства на знак Телец.

 

Кон

Година на раждане: 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026

Хората, родени в годината на Коня, са известни със своята енергия, ентусиазъм и независимост. Те често се характеризират със своите социални умения и общителност. 

Обикновено практични и здраво мислещи, те се базират на реалността и се стремят към прагматични решения. Те разполагат също с добър здрав разум и могат да анализират ситуациите логично и обективно.

В западната астрология зодия Кон съответства на знак Близнаци.

 

Овца

Година на раждане: 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027

Родените в годината на Овцата често се възприемат като мили, нежни и миролюбиви личности. Те ценят хармонията и имат възпитателен характер.

Овцата е символ на чувствителността и емпатията. Тези хора са много чувствителни към емоциите на другите и разполагат с висока степен на емпатия. Готови са да помогнат и да подкрепят другите в трудни моменти.

В западната астрология зодия Овца съответства на знак Рак.

 

Маймуна

Година на раждане: 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028

Хората, родени в годината на маймуната, са известни със своето остроумие, игрив характер, любопитство и бърза мисъл. Те са общителни и имат лекота в изразяването си, което ги прави популярни в обществото.

Маймуната е символ на жизнерадост и забавление. Тези хора са много енергични и имат позитивен подход към живота. Обичат да се забавляват и да се занимават с различни дейности, които ги радват и развличат.

В западната астрология зодия Маймуна съответства на знак Лъв.

 

Петел

Година на раждане: 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029

Хората, родени в годината на Петела, обикновено са аналитични, практични и трудолюбиви. Те притежават силно чувство за отговорност и дисциплина.

Петлите обикновено са добре организирани личности. Те предпочитат структурата и реда в живота си и се стремят да поддържат чувство за организираност в заобикалящата ги среда.

В западната астрология зодия Петел съответства на знак Дева.

 

Куче

Година на раждане: 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030

Родените в годината на Кучето са известни със своята лоялност, надеждност и силно чувство за справедливост. Те често се възприемат като защитници и притежават състрадателна природа.

Те обикновено проявяват справедливост и честност във всичко, което правят. Не търпят неправдата и се стремят към честност и интегритет във всички аспекти на живота си.

В западната астрология съответства на знак Везни.

 

Глиган

Година на раждане: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031

Хората, родени в годината на Глигана, притежават много вътрешни ресурси и сили. Те са известни със своята интензивна емоционалност и търсят дълбока връзка и интимност в отношенията си.

Глиганът е символ на усърдието и настойчивостта. Хората, родени в тази година, обикновено имат силна мотивация и се стремят към постигането на своите цели, като са готови да вложат усилия, за да постигнат успех.

В западната астрология зодия Глиган съответства на знак Скорпион.

 

Заключение

 

китайски зодиак

 

Китайският зодиак има голямо културно значение в китайското общество. Той е дълбоко вкоренен в различни аспекти на живота, включително фолклор, изкуство и дори ежедневното вземане на решения.

Китайският хороскоп се използва за определяне на съвместимостта в отношенията, успех в кариерата и бизнеса, правене на прогнози и избор за най-благоприятно време за важни събития.

Какво представлява китайският зодиак?

Китайският зодиак е система за класификация на годините, която се използва в китайската астрология и култура. Тази система се основава на цикъла от 12-те животни, като всяко животно се свързва с определена година и цикълът се повтаря на всеки 12 години.

Кои са зодиите в китайския зодиак?

В китайския зодиак има 12 зодии, които са Плъх, Бик, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе.

Кои са елементите в китайския зодиак?

В китайския зодиак се работи с пет елемента, които са огън, вода, земя, дърво и метал.

Категории: Астрология, Любопитно|Публикувана: 12.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. РУМЕН 07.02.2024 at 21:12 - Отговор

  КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ТОЧНО ПОД КОЙ ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК КЪДЕ ВИЕ ТАБЛИЦАТА КАТО ПРАВИТЕ НЕЩО ГО ПРАВЕТЕ КАКТО ТРЯБВА АСТРОЛОГИЯТА Е МАТЕМАТИКА КЪМ НЕЯ СЕ ОТНАСЯЙТЕ С УВАЖЕНИЕ ТОВА НЕ Е ЖЪЛТ ВЕСТНИК

  • Калина Петкова 08.02.2024 at 11:49 - Отговор

   Зодиите се определят по годината на раждане. В статията към описанието на всяка зодия са посочени и съответните години.

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 юли 2023 в 16:38 | Категория: Астрология, Любопитно