Китайският зодиак е дълбоко вкоренен в китайската култура. Той се различава от западните астрологични системи основно по това, че е обвързан с циклите на Луната.

Какво представлява той и как да разберем коя зодия сме според него, разглеждаме в следващите редове. 

 

Китайски зодиак – какво представлява?

Китайският зодиак, известен също като Shengxiao, представя 12-годишен цикъл, при който всяка година е свързана с характеристиките на определен животински знак.

Животните от китайския зодиак не са свързани със съзвездия, обхванати от равнината на еклиптиката. Също така в китайската астрология има пет елемента: дърво, огън, земя, метал и вода.

Това са 12-те китайски зодиакални знака:

 1. Плъх
 2. Вол
 3. Тигър
 4. Заек
 5. Дракон
 6. Змия
 7. Кон
 8. Коза
 9. Маймуна
 10. Петел
 11. Куче
 12. Глиган

 

Те се разделят на Ин (женски, пасивни) и Ян (мъжки, активни) знаци. Плъх, Тигър, Дракон, Кон, Маймуна и Куче са Ян-знаци, а Бик, Заек, Змия, Овца, Петел и Глиган са Ин-знаци.

Същността на китайския зодиак обаче не е само в отделните животински знаци, но и във взаимодействието им с петте елемента в китайската философия.

В допълнение към животинските знаци, концепцията за петте елемента е включена в зодиака, което води до 60-годишен цикъл, в който всеки животински знак е свързан с елемент.

 

Произход и история

китайски зодиак

Китайският зодиак има дълга история, датираща от повече от 2000 години. Точният му произход обаче не е известен, но една популярна легенда разказва историята за това как е създаден зодиакът.

Според тази легенда Нефритеният император, владетелят на небесата в китайската митология, свиква състезание между животните, за да определи техния ред в зодиака.

Първите дванадесет животни, които пресекат финалната линия, получават място в зодиака. Плъхът, Волът, Тигърът, Заекът, Драконът, Змията, Конят, Овцата, Маймуната, Петелът, Кучето и Прасето се оказали победители в този ред и така стават дванадесетте животински знака на китайския зодиак.

Китайският зодиак е повлиян от древната китайска концепция за лунния календар. Лунният календар се основава на циклите на Луната и всеки месец е свързан с определен животински знак.

Днес китайският зодиак остава важна част от китайската култура, особено по време на празненствата по случай Лунната Нова година.

 

С какво се отличава?

Китайският зодиак се отличава с няколко фундаментални черти от другите западни зодиакални системи.

Лунен календар

Китайският зодиак е тясно свързан с лунния календар, който се основава на циклите на Луната. Докато западната астрология следва слънчевия календар, китайският зодиак е в съответствие с лунните фази.

Тази лунна връзка не само определя животинския знак, свързан с годината на раждане, но също така влияе на времето на фестивали и празненства, като Лунната Нова година.

Лунният календар се състои от 13 лунни цикли, като новата година се отбелязва в деня на първото за годината новолуние (второто новолуние, след декември).

Юпитеров цикъл

Юпитер е възприет като повелител на китайския зодиак. Той следва Юпитеровия цикъл, който прави една пълна обиколка около Слънцето за 12 години. 

Елементи

Друга отличителна черта на китайския зодиак е включването на петте елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки елемент е свързан със специфични качества и взаимодейства с животинските знаци, образувайки 60-годишен цикъл.

Това взаимодействие между елементи и животни добавя дълбочина и сложност към тълкуването на съдбата и характера на човек в китайската зодиакална система.

Трябва да се вземе под внимание взаимодействието между животинските знаци и елементите, което допълнително влияе върху характеристиките.

Всеки животински знак е свързан с определен елемент и тази комбинация добавя допълнителни нюанси към тълкуването на техните личности и житейски пътища.

Например човек, роден в годината на Плъха, може да има различни черти и склонности в зависимост от това дали е свързан с Дървения плъх, Огнения плъх, Земния плъх, Металния плъх или Водния плъх.

 

Елементите в китайския зодиак?

китайски зодиак

За разлика от западната астрология, която работи с четири елемента, в традиционния китайски хороскоп те са пет.

Дърво

Елементът Дърво представлява растеж, жизненост и гъвкавост. Свързва се с качества като креативност, амбиция и адаптивност. Дървото носи енергия и усещане за разширяване в животинските знаци, насърчавайки растежа и развитието.

Огън

Огънят представлява страст, ентусиазъм и трансформация. Той символизира топлина, харизма и способност за вдъхновение на другите. Огънят се свързва с качества като лидерство, смелост и креативност. Внася интензивност и вълнение в животинските знаци.

Земя

Елементът Земя представлява стабилност, практичност и грижа. Той символизира основа, надеждност и силно чувство за отговорност. Земята се свързва с качества като лоялност, търпение и практичност. Внася стабилност и хармония в животинските знаци.

Метал

Металът представлява сила, яснота и прецизност. Символизира организираност, дисциплина и ефективност. Металът се свързва с качества като решителност, фокус и амбиция. Внася структура и прецизност в животинските знаци.

Вода

Водният елемент представлява адаптивност, интуиция и емоции. Символизира дълбочината, мъдростта и способността да тече и да преодолява препятствията. Водата се свързва с качества като чувствителност, интуиция и гъвкавост. Придава плавност и емоционална дълбочина на животинските знаци.

 

Как да разберем коя зодия сме според китайския зодиак?

 

китайски зодиак

 

Зодиите в китайския зодиак се определят по година на раждане. 

 

Плъх

Година на раждане: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020

Хората, родени в годината на Плъха, са интелигентни, изобретателни и свободолюбиви. Те са авантюристично и оптимистично настроени и следват своята интуиция.

Любознателни са и способни да се справят успешно с предизвикателствата. Имат лидерски качества и могат да влияят на другите със своето присъствие и комуникативни умения.

В западната астрология зодия Плъх съответства на знак Стрелец.

 

Вол

Година на раждане: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021

Родените в годината на Вола се считат за усърдни, надеждни и трудолюбиви. Известни са със своето търпение, постоянство и силно чувство за отговорност.

Волът се свързва с консерватизма и традиционализма. Хората, родени в тази година, ценят традициите и се стремят да запазят стабилността в живота си.

В западната астрология зодия Вол съответства на знак Козирог.

 

Тигър

Година на раждане: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022

Представителите на зодия Тигър са известни със своята смелост и увереност. Хората, родени в годината на Тигъра, често се възприемат като естествени лидери със силно чувство за независимост.

Тигърът е символ на независимостта и непокорността. Хората, родени в годината на Тигъра, обикновено имат силното желание да изразяват своята индивидуалност. Те могат да бъдат независими и не се подчиняват лесно на външни влияния.

В западната астрология зодия Тигър съответства на знак Водолей.

 

Заек

Година на раждане: 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023

Хората, родени под знака на Заека, обикновено са нежни, състрадателни и чувствителни. Те ценят мира и хармонията и се отличават с елегантност и креативност.

Зайците са известни със своето умение да се справят с конфликти и да поддържат мирни отношения. Те са дипломатични и се стремят към хармония и баланс във взаимоотношенията си.

В западната астрология зодия Заек съответства на знак Риби.

 

Дракон

Година на раждане: 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024

Драконите се свързват с власт, сила и късмет. Смята се, че хората, родени в годината на Дракона, са уверени, харизматични и амбициозни, със силно желание за успех.

Драконът се счита за най-силния символ в Китайския зодиак. Хората, родени в зодията на Дракона, са известни със своята решителност и амбиция. Те имат силната воля да постигнат поставените си цели и са готови да поемат рискове и предизвикателства, за да успеят.

В западната астрология зодия Дракон съответства на знак Овен.

 

Змия

Година на раждане: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025

Родените в годината на Змията са дарени с природен чар и излъчват привлекателност. Те се радват на изразяването на себе си чрез изкуството и са вдъхновени от красотата около тях.

Змията е символ на хладнокръвието и стратегическото мислене. Хората, родени в тази година, често са много добри в планирането и изпълнението на своите цели. Те са спокойни и умеят да запазят самообладание дори в трудни ситуации.

В западната астрология зодия Змия съответства на знак Телец.

 

Кон

Година на раждане: 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026

Хората, родени в годината на Коня, са известни със своята енергия, ентусиазъм и независимост. Те често се характеризират със своите социални умения и общителност. 

Обикновено практични и здраво мислещи, те се базират на реалността и се стремят към прагматични решения. Те разполагат също с добър здрав разум и могат да анализират ситуациите логично и обективно.

В западната астрология зодия Кон съответства на знак Близнаци.

 

Овца

Година на раждане: 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027

Родените в годината на Овцата често се възприемат като мили, нежни и миролюбиви личности. Те ценят хармонията и имат възпитателен характер.

Овцата е символ на чувствителността и емпатията. Тези хора са много чувствителни към емоциите на другите и разполагат с висока степен на емпатия. Готови са да помогнат и да подкрепят другите в трудни моменти.

В западната астрология зодия Овца съответства на знак Рак.

 

Маймуна

Година на раждане: 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028

Хората, родени в годината на маймуната, са известни със своето остроумие, игрив характер, любопитство и бърза мисъл. Те са общителни и имат лекота в изразяването си, което ги прави популярни в обществото.

Маймуната е символ на жизнерадост и забавление. Тези хора са много енергични и имат позитивен подход към живота. Обичат да се забавляват и да се занимават с различни дейности, които ги радват и развличат.

В западната астрология зодия Маймуна съответства на знак Лъв.

 

Петел

Година на раждане: 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029

Хората, родени в годината на Петела, обикновено са аналитични, практични и трудолюбиви. Те притежават силно чувство за отговорност и дисциплина.

Петлите обикновено са добре организирани личности. Те предпочитат структурата и реда в живота си и се стремят да поддържат чувство за организираност в заобикалящата ги среда.

В западната астрология зодия Петел съответства на знак Дева.

 

Куче

Година на раждане: 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030

Родените в годината на Кучето са известни със своята лоялност, надеждност и силно чувство за справедливост. Те често се възприемат като защитници и притежават състрадателна природа.

Те обикновено проявяват справедливост и честност във всичко, което правят. Не търпят неправдата и се стремят към честност и интегритет във всички аспекти на живота си.

В западната астрология съответства на знак Везни.

 

Глиган

Година на раждане: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031

Хората, родени в годината на Глигана, притежават много вътрешни ресурси и сили. Те са известни със своята интензивна емоционалност и търсят дълбока връзка и интимност в отношенията си.

Глиганът е символ на усърдието и настойчивостта. Хората, родени в тази година, обикновено имат силна мотивация и се стремят към постигането на своите цели, като са готови да вложат усилия, за да постигнат успех.

В западната астрология зодия Глиган съответства на знак Скорпион.

 

Заключение

 

китайски зодиак

 

Китайският зодиак има голямо културно значение в китайското общество. Той е дълбоко вкоренен в различни аспекти на живота, включително фолклор, изкуство и дори ежедневното вземане на решения.

Китайският хороскоп се използва за определяне на съвместимостта в отношенията, успех в кариерата и бизнеса, правене на прогнози и избор за най-благоприятно време за важни събития.

Какво представлява китайският зодиак?

Китайският зодиак е система за класификация на годините, която се използва в китайската астрология и култура. Тази система се основава на цикъла от 12-те животни, като всяко животно се свързва с определена година и цикълът се повтаря на всеки 12 години.

Кои са зодиите в китайския зодиак?

В китайския зодиак има 12 зодии, които са Плъх, Бик, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе.

Кои са елементите в китайския зодиак?

В китайския зодиак се работи с пет елемента, които са огън, вода, земя, дърво и метал.

Публикувана: 12 юли 2023 в 16:38 | Категория: Астрология, Любопитно