Мини киш с прошуто

Обновена: 14.03.2024|
Кето реване. Свинско бонфиле. Мини киш с прошуто.

Ако сте почитатели на запеканките, този мини киш с прошуто ще ви се услади, защото е бърз и лесен за приготвяне. Вкусно за закуска, но и като обяд за похапване у дома или в офиса!

Хрупкавата основа от прошуто крудо е перфектна като източник на протеин, а в комбинация с останалите съставки, ще бъде идеална за кето диета. Защото често съвършенството се крие в простотата.

 

Рецепта за мини киш с прошуто

За направата на мини киш с прошуто не се изискват много продукти, нито много време. Всъщност се приготвя много бързо, а ако си направите повече, може да ви останат и за вечеря.

Време за приготвяне Порции Нетни ъглехидрати в 1 порция
30 минути 1 порция от 3 броя мини киш с прошуто 4 г

Необходими продукти:

  • 3 резена прошуто крудо (около 50 г)
  • 3 големи яйца
  • 50 г маскарпоне или крема сирене, на стайна температура
  • 2 г сушен магданоз за поръсване (2 щипки)
keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Пригответе съд за печене, най-добре силиконова или незалепваща форма за мъфини.
  2. Поставете по един резен прошуто във всяка форма, покривайки стените и дъното на формата.
  3. В така образуваните кошнички от прошуто сложете с лъжица от маскарпонето, след което чукнете по едно яйце във всяка кошничка.
  4. Поставете във фурната за 15 минути или докато яйчената смес се втвърди, след което поръсете със сушен магданоз.
  5. Сервирайте порцията мини киш с прошуто леко охладена.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Прошуто крудо – вкусният символ на италианската кухня

 

Мини киш с прошуто крудо

 

Приятно солено и нарязано на невероятно тънки и апетитни слайсове, прошуто крудо е един от най-популярните месни деликатеси в света.

От италиански „prosciutto crudo“ се превежда като „сурова шунка“, което я отличава от печената, известна като „прошуто кото“ (prosciutto cotto).

Произходът на прошуто крудо датира от предримско време. В Италия селяните първоначално започват да сушат свински бутове, за да попълнят месните си запаси през дългите зимни месеци. През вековете традицията да се прави прошуто се усъвършенства.

Днес този шедьовър на италианската кухня е обожаван не само на Апенините, но и по цял свят.

 

Как се прави прошуто крудо?

 

Мини киш с прошуто.

 

Прошуто крудо се прави от висококачествен свински бут. Месото се покрива със сол и се оставя да „отпочине“ за няколко седмици.

През това време солта извлича кръвта и влагата, което предотвратява навлизането на бактерии в месото. Точно затова е безопасно да го ядем „сурово“.

Осоляването на месото също води до по-концентрирани вкусове. След процеса на осоляване, свинският бут се измива, овкусява се на ръка (често по тайна семейна рецепта) и се оставя да съхне при контролирана температура за 14 до 36 месеца.

Именно комбинацията от сол, въздух и климат придава на прошуто неговия сладък и деликатен вкус.

Техниките за производство на прошуто варират в зависимост от региона, производителя и консорциума. Най-известният вид прошуто, това от Парма, се произвежда изключително внимателно от подбрана порода прасета, отглеждани в 11 региона на Италия.

Целият процес от осоляването до отлежаването трябва да се извършва в района на Парма, където въздухът и климатът придават уникален вкус на месото.

 

Как да консумираме прошуто крудо?

 

Мини киш с прошуто.

 

Прошуто крудо е ароматен продукт с деликатно преплитащи се сладки и солени нотки. Обикновено има розов до кафяво-червен цвят и всеки слайс има тънък слой мазнина.

Някои сортове прошуто са овкусени с подправки и билки като черен пипер, чесън, хвойна и розмарин, които му придават по-уникални и богати акорди.

Колкото по-дълго отлежава прошутото, толкова по-комплексен ще е вкусът му.

За да усетите най-добре неговия вкус, е добре да се сервира на тънки като хартия резени. По този начин приятните мазнини на месото буквално се топят в устата.

Можете да сервирате прошуто самостоятелно или да го комбинирате със зеленчуци, сирене и вино. Вкусовите качества на прошутото позволяват то да се използва и за готвене, като е идеално допълнение и за кето диета.

Комбинирайте мини киш с прошуто крудо с нашата кето салата с аспержи за освежаващ и лек обяд. Зеленчуците ще се съчетаят още по-добре с него, подчертавайки изискания му вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти с Халуми. Рецепта за целувки без захар.

За десерт се наградете с вкусни целувки без захар, които съдържат минимално количество въглехидрати.

 

Ако това предложение за мини киш с прошуто ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:29 | Публикувана: 4 март 2022 в 16:02 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф