Рецепти за кето марципан – бадемов и какаов

Обновена: 15.01.2024|

Всички си спомняме марципана като по-семплия десерт от шоколада, но всъщност рецептата е много гъвкава и с редица приложения. Приготвена със смлени бадеми или бадемово брашно, тази сладка паста се използва като съставка по много различни начини.

Днес ще си приготвим 2 рецепти за кето марципан – една с какао и една с бадемово брашно, без захар и подходящи за кето режима на хранене.

 

Рецепта за кето марципан с бадемово брашно

Класическата рецепта за марципан включва смлени бадеми, захар, белтъци. Полученото тесто може да се вари или охлади – има различни варианти за приготвяне.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Ние ще използваме естествен подсладител със стевия за нашата бадемова паста, за да бъде здравословна алтернатива на класическия марципан.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 4 с. л. вода
  • ¼ ч. л. бадемов екстракт
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 1/8 ч. л. розова вода (по желание)

 

 

Приготвяне:

  1. В кухненски робот смесете бадемовото брашно и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
  2. Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и ваниловия екстракт, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
  3. Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
  4. Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност.
  5. Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
  6. Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.

Можете да оформите тестото на топчета и да оваляте в смлени бадеми, за да си направите марципанови бонбони.

 

Рецепта за шоколадов кето марципан

Добавянето на какао към бадемовата паста придава плътност и приятен шоколадов вкус.

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 2 с. л. какао на прах
  • 4 с. л. вода
  • ¼ ч. л. бадемов екстракт
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • ¼ ч. л. розова вода (по желание)

Приготвяне на шоколадовия кето марципан:

  1. В кухненски робот смесете бадемовото брашно, какаото на прах и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
  2. Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и екстракта от ванилия, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
  3. Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
  4. Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност. Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
  5. Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.

 

Лесно можете да си направите и трюфели, оформяйки бадемовата паста на топчета, като в средата на всяко сложите по една бадемова ядка. Потопете топчетата в разтопен шоколад със стевиола. След това ги поръсете с какао на прах и охладете, преди да сервирате.

Освен с бадемово брашно или фино смлени бадеми, някои сладкари използват и кашу за тази цел, но тази рецепта се среща много по-рядко. Освен това ядките кашу не са препоръчителни по време на кето диета.

 

Произход на оригиналната рецепта за марципан

Толкова различни култури са присвоили рецептата за марципан, че е трудно да се проследи произхода му. В повечето източници за такъв се сочи град Любек, Германия.

Смята се, че гладът от 15 век, свързан с оскъдните запаси от брашно, принуждава хората да търсят алтернатива. Затова хлебарите използват за заместител бадеми, яйца и захар.

В Италия, Гърция и Кипър марципанът е традиционен десерт за сватби и религиозни празници. В Латинска Америка има подобна рецепта за лакомство, наречено „мазапан“, в което  има фъстъци вместо бадеми. В Мексико се използват още кедрови ядки или шамфъстък.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето марципан. Бонбони Фереро Роше направени в домашни условия и напълно кето. С различни видове тахан.

Още едно предложение за суров десерт с ядки е рецептата за кето бонбони Фереро Роше.

 

Ако тези рецепти за кето марципани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 30 март 2021 в 15:15 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти