Рецепти за кето марципан – бадемов и какаов

Обновена: 06.03.2024|
Марципан. Кето марципаН БЕЗ ЗАХАР.

Всички си спомняме марципана като по-семплия десерт от шоколада, но всъщност рецептата е много гъвкава и с редица приложения. Приготвена със смлени бадеми или бадемово брашно, тази сладка паста се използва като съставка по много различни начини.

Днес ще си приготвим 2 рецепти за кето марципан – една с какао и една с бадемово брашно, без захар и подходящи за кето режима на хранене.

 

Рецепта за кето марципан с бадемово брашно

Класическата рецепта за марципан включва смлени бадеми, захар, белтъци. Полученото тесто може да се вари или охлади – има различни варианти за приготвяне.

Ние ще използваме естествен подсладител със стевия за нашата бадемова паста, за да бъде здравословна алтернатива на класическия марципан.

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 4 с. л. вода
  • ¼ ч. л. бадемов екстракт
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 1/8 ч. л. розова вода (по желание)

 

 

Приготвяне:

  1. В кухненски робот смесете бадемовото брашно и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
  2. Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и ваниловия екстракт, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
  3. Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
  4. Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност.
  5. Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
  6. Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.

Можете да оформите тестото на топчета и да оваляте в смлени бадеми, за да си направите марципанови бонбони.

 

Рецепта за шоколадов кето марципан

Добавянето на какао към бадемовата паста придава плътност и приятен шоколадов вкус.

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 2 с. л. какао на прах
  • 4 с. л. вода
  • ¼ ч. л. бадемов екстракт
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • ¼ ч. л. розова вода (по желание)

Приготвяне на шоколадовия кето марципан:

  1. В кухненски робот смесете бадемовото брашно, какаото на прах и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
  2. Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и екстракта от ванилия, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
  3. Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
  4. Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност. Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
  5. Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.

 

meno 02 400
husk 600
meno 02 400
husk 600

Лесно можете да си направите и трюфели, оформяйки бадемовата паста на топчета, като в средата на всяко сложите по една бадемова ядка. Потопете топчетата в разтопен шоколад със стевиола. След това ги поръсете с какао на прах и охладете, преди да сервирате.

Освен с бадемово брашно или фино смлени бадеми, някои сладкари използват и кашу за тази цел, но тази рецепта се среща много по-рядко. Освен това ядките кашу не са препоръчителни по време на кето диета.

 

Произход на оригиналната рецепта за марципан

Толкова различни култури са присвоили рецептата за марципан, че е трудно да се проследи произхода му. В повечето източници за такъв се сочи град Любек, Германия.

Смята се, че гладът от 15 век, свързан с оскъдните запаси от брашно, принуждава хората да търсят алтернатива. Затова хлебарите използват за заместител бадеми, яйца и захар.

В Италия, Гърция и Кипър марципанът е традиционен десерт за сватби и религиозни празници. В Латинска Америка има подобна рецепта за лакомство, наречено „мазапан“, в което  има фъстъци вместо бадеми. В Мексико се използват още кедрови ядки или шамфъстък.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето марципан. Бонбони Фереро Роше направени в домашни условия и напълно кето. С различни видове тахан.

Още едно предложение за суров десерт с ядки е рецептата за кето бонбони Фереро Роше.

 

Ако тези рецепти за кето марципани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар