Рецепти за кето марципан – бадемов и какаов
Всички си спомняме марципана като по-семплия десерт от шоколада, но всъщност рецептата е много гъвкава и с редица приложения. Приготвена със смлени бадеми или бадемово брашно, тази сладка паста се използва като съставка по много различни начини.
Днес ще си приготвим 2 рецепти за кето марципан – една с какао и една с бадемово брашно, без захар и подходящи за кето режима на хранене.
Рецепта за кето марципан с бадемово брашно
Класическата рецепта за марципан включва смлени бадеми, захар, белтъци. Полученото тесто може да се вари или охлади – има различни варианти за приготвяне.
Ние ще използваме естествен подсладител със стевия за нашата бадемова паста, за да бъде здравословна алтернатива на класическия марципан.
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 100 г стевиола на прах
- 4 с. л. вода
- ¼ ч. л. бадемов екстракт
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 1/8 ч. л. розова вода (по желание)
Приготвяне:
- В кухненски робот смесете бадемовото брашно и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
- Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и ваниловия екстракт, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
- Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
- Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност.
- Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
- Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.
Можете да оформите тестото на топчета и да оваляте в смлени бадеми, за да си направите марципанови бонбони.
Рецепта за шоколадов кето марципан
Добавянето на какао към бадемовата паста придава плътност и приятен шоколадов вкус.
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 100 г стевиола на прах
- 2 с. л. какао на прах
- 4 с. л. вода
- ¼ ч. л. бадемов екстракт
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- ¼ ч. л. розова вода (по желание)
Приготвяне на шоколадовия кето марципан:
- В кухненски робот смесете бадемовото брашно, какаото на прах и стевиолата на прах. Блендирайте 1-2 минути.
- Прехвърлете сместа в купа. Добавете водата, бадемовия екстракт и екстракта от ванилия, разбъркайте добре. Ако добавяте розова водата – смесете и нея.
- Оформете сместа като топка, ако е необходимо – добавете още малко вода.
- Омесете тестото върху равна повърхност, до хомогенност. Не го месете повече от 30 секунди, за да не се омазни.
- Оформете го в цилиндрична форма, завийте в стреч фолио и охладете за 1-2 часа, преди да сервирате.
Лесно можете да си направите и трюфели, оформяйки бадемовата паста на топчета, като в средата на всяко сложите по една бадемова ядка. Потопете топчетата в разтопен шоколад със стевиола. След това ги поръсете с какао на прах и охладете, преди да сервирате.
Освен с бадемово брашно или фино смлени бадеми, някои сладкари използват и кашу за тази цел, но тази рецепта се среща много по-рядко. Освен това ядките кашу не са препоръчителни по време на кето диета.
Произход на оригиналната рецепта за марципан
Толкова различни култури са присвоили рецептата за марципан, че е трудно да се проследи произхода му. В повечето източници за такъв се сочи град Любек, Германия.
Смята се, че гладът от 15 век, свързан с оскъдните запаси от брашно, принуждава хората да търсят алтернатива. Затова хлебарите използват за заместител бадеми, яйца и захар.
В Италия, Гърция и Кипър марципанът е традиционен десерт за сватби и религиозни празници. В Латинска Америка има подобна рецепта за лакомство, наречено „мазапан“, в което има фъстъци вместо бадеми. В Мексико се използват още кедрови ядки или шамфъстък.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за кето марципани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт - кето реване, за което използваме безглутенови
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра