Кюнефе – рецепта за сиропиран десерт

Обновена: 27.02.2024|
Кето реване. Пилешко филе ала Строганов. Кюнефе.

Днес приготвяме един любим десерт от Близкия изток – кюнефе, но по наша уникална интерпретация. Заменихме всички високовъглехидратни съставки с такива, подходящи за спазване на кето диета.

Ето как да си го приготвите изцяло с нисковъглехидратни продукти.

 

Кюнефе – рецепта в кето вариант

Обикновено кюнефе се приготвя със запържен в масло кадаиф и млечен продукт (подобен на извара/кашкавал). Залива се със захарен сироп (ароматизиран, по желание) и се гарнира с натрошени ядки (шамфъстък/орехи).

Сладък, но пък нисковъглехидратен десерт – кюнефе. Нужни са ви не много продукти, а резултатът ще ви смаe. Нека започваме с приготвянето.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 4 6,6 г

 

Необходими продукти:

За основата:

  • 60 г кокосово брашно
  • 50 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • 50 г краве масло Гхи
  • 1 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра (или еритритол)
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия, по желание

За пълнежа:

  • 100 г сирене моцарела, настъргано
  • 50 мл готварска сметана
  • 2 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра (или еритритол)

За гарниране:

  • 40 г кокосови стърготини

За сиропа:

  • 50 мл вода
  • 3 с. л. еритритол
  • 1 с. л. розова вода или екстракт от портокал (по желание)

За поднасяне (по желание):

  • Орехи или бадеми, натрошени
  • Няколко листа прясна мента
  • Домашен кето сладолед

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса с горен и долен реотан.
  2. Смесете в купа кокосовото с бадемовото брашно. Добавете чукнатото яйце, предварително разбито.
  3. Изсипете разтопеното краве масло Гхи и смляната на пудра стевиола.
  4. Разбъркайте всички съставки, докато се смесят добре.
  5. Изсипете и разпределете сместа в касерола с диаметър 20 см. Притеснете тестото по дъното с помощта на вилица.
  6. Изпечете в загрятата фурна за 12-15 минути.
  7. Пригответе пълнежа като изсипете готварската сметана в тенджера и загреете, докато кипне.
  8. След това добавете стевиолата, смляна на пудра, и бъркайте, докато се разтвори.
  9. Изсипете настърганото сирене моцарела и гответе на среден огън, без да спирате да бъркате, докато сиренето се разтопи.
  10. Извадете касеролата от фурната и разпределете пълнежа върху кюнефето. Загладете с помощта на шпатула.
  11. Гарнирайте с кокосовите стърготини и изпечете за още 12-15 минути или до златистокафяв цвят.
  12. Докато чакате, пригответе сиропа, като кипнете водата в малка тенджера.
  13. Добавете стевиолата на пудра, розовата вода или екстракта от портокал.
  14. Разбърквайте, докато подсладителят се разтвори напълно.
  15. Извадете кюнефето от фурната и изсипете колкото сироп желаете върху него.
  16. Гарнирайте с натрошени ядки с прясна мента и топка домашен кето сладолед, по желание.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Какво е кюнефе?

Кюнефе е традиционен десерт за Близкия изток. Обикновено се приготвя с кадаиф (kataifi – въртяно тесто), напоен със сладък захарен сироп, наречен атар.

В средата на десерта има сирене/ кашкавал или други съставки, като сметана, шамфъстък или ядки, в зависимост от региона.

Кюнефе е популярен десерт в арабския свят, особено в Египет и Леванта, като се счита за най-представителния и емблематичен палестински десерт. Негови варианти се срещат и в Турция, Гърция и на Балканите.

На арабски името „кюнефе“ може да се отнася до самото тесто или до целия десерт.

В турската кухня сладкишът е известен като „tel kadayıf“ – тел кадаиф, а десертът на основата на сирене, който днес приготвяме, като „künefe“ – кюнефе.

В Гърция тестото е известно като катаифи, а на Балканите като кадаиф. То е в основата на различни ястия, разточени или напластени с него, включително десертни сладкиши с ядки и сладки сиропи.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюнефе. Таханови бисквити с орехи и канела.

Обичате ли хрупкавите десерти, тези които само по звука на разчупването им, ви идва апетита. Точно такива са и нашите таханови бисквити с орехи и канела.

 

Ако нашето предложение за сиропиран десерт кюнефе в кето стил ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

  • кето баклава

    Днешното ни предложение е сочна кето баклава, която е съвместима с нисковъглехидратен режим на хранене.

  • Кето реване, нисковъглехидратна рецепта.

    Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт – кето реване, за което използваме безглутенови брашна и естествени подсладители […]

  • Кето баница без брашно и кори.

      Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще потвърдим това твърдение с две предложения за бърза, лесна, […]

Оставете коментар