Кюнефе – рецепта за сиропиран десерт
Днес приготвяме един любим десерт от Близкия изток – кюнефе, но по наша уникална интерпретация. Заменихме всички високовъглехидратни съставки с такива, подходящи за спазване на кето диета.
Ето как да си го приготвите изцяло с нисковъглехидратни продукти.
Кюнефе – рецепта в кето вариант
Обикновено кюнефе се приготвя със запържен в масло кадаиф и млечен продукт (подобен на извара/кашкавал). Залива се със захарен сироп (ароматизиран, по желание) и се гарнира с натрошени ядки (шамфъстък/орехи).
Сладък, но пък нисковъглехидратен десерт – кюнефе. Нужни са ви не много продукти, а резултатът ще ви смаe. Нека започваме с приготвянето.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 6,6 г |
Необходими продукти:
За основата:
- 60 г кокосово брашно
- 50 г бадемово брашно
- 1 яйце
- 50 г краве масло Гхи
- 1 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра (или еритритол)
- ½ ч. л. екстракт от ванилия, по желание
За пълнежа:
- 100 г сирене моцарела, настъргано
- 50 мл готварска сметана
- 2 с. л. стевиола на прах, смляна на пудра (или еритритол)
За гарниране:
- 40 г кокосови стърготини
За сиропа:
- 50 мл вода
- 3 с. л. еритритол
- 1 с. л. розова вода или екстракт от портокал (по желание)
За поднасяне (по желание):
- Орехи или бадеми, натрошени
- Няколко листа прясна мента
- Домашен кето сладолед
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса с горен и долен реотан.
- Смесете в купа кокосовото с бадемовото брашно. Добавете чукнатото яйце, предварително разбито.
- Изсипете разтопеното краве масло Гхи и смляната на пудра стевиола.
- Разбъркайте всички съставки, докато се смесят добре.
- Изсипете и разпределете сместа в касерола с диаметър 20 см. Притеснете тестото по дъното с помощта на вилица.
- Изпечете в загрятата фурна за 12-15 минути.
- Пригответе пълнежа като изсипете готварската сметана в тенджера и загреете, докато кипне.
- След това добавете стевиолата, смляна на пудра, и бъркайте, докато се разтвори.
- Изсипете настърганото сирене моцарела и гответе на среден огън, без да спирате да бъркате, докато сиренето се разтопи.
- Извадете касеролата от фурната и разпределете пълнежа върху кюнефето. Загладете с помощта на шпатула.
- Гарнирайте с кокосовите стърготини и изпечете за още 12-15 минути или до златистокафяв цвят.
- Докато чакате, пригответе сиропа, като кипнете водата в малка тенджера.
- Добавете стевиолата на пудра, розовата вода или екстракта от портокал.
- Разбърквайте, докато подсладителят се разтвори напълно.
- Извадете кюнефето от фурната и изсипете колкото сироп желаете върху него.
- Гарнирайте с натрошени ядки с прясна мента и топка домашен кето сладолед, по желание.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Какво е кюнефе?
Кюнефе е традиционен десерт за Близкия изток. Обикновено се приготвя с кадаиф (kataifi – въртяно тесто), напоен със сладък захарен сироп, наречен атар.
В средата на десерта има сирене/ кашкавал или други съставки, като сметана, шамфъстък или ядки, в зависимост от региона.
Кюнефе е популярен десерт в арабския свят, особено в Египет и Леванта, като се счита за най-представителния и емблематичен палестински десерт. Негови варианти се срещат и в Турция, Гърция и на Балканите.
На арабски името „кюнефе“ може да се отнася до самото тесто или до целия десерт.
В турската кухня сладкишът е известен като „tel kadayıf“ – тел кадаиф, а десертът на основата на сирене, който днес приготвяме, като „künefe“ – кюнефе.
В Гърция тестото е известно като катаифи, а на Балканите като кадаиф. То е в основата на различни ястия, разточени или напластени с него, включително десертни сладкиши с ядки и сладки сиропи.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за сиропиран десерт кюнефе в кето стил ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днешното ни предложение е сочна кето баклава, която е съвместима с нисковъглехидратен режим на хранене.
Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт – кето реване, за което използваме безглутенови брашна и естествени подсладители […]
Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще потвърдим това твърдение с две предложения за бърза, лесна, […]