Кето понички с кокосово брашно и глазура

Обновена: 26.02.2024|
Кето понички с кокосово брашно и глазура.

Кето понички с кокосово брашно и шоколадова глазура са още един добър начин да подсладим живота си по време на кето или друга нисковъглехидратна диета.

За разлика от обичайните понички, с които сме свикнали, тези кето понички се пекат – не се пържат, но са също толкова вкусни. Нека разгледаме необходимите продукти и начина на приготвяне на тези кето понички малко по-долу.

 

Рецепта за кето понички с кокосово брашно и шоколадова глазура

Приготвяйки си кето понички ще може да се насладим на един от любимите десерти, без да се налага да разваляме режима си и да се чувстваме гузно. Нека вземем мерителната везна, малко усещане на око и да започваме приготвянето на кето поничките.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 8 3,5 г нетни въглехидрати, 437,9 калории

Необходими продукти:

  • ½ ч. ч. кокосово брашно (около 100 г)
  • 6 бр. яйца
  • ¼ ч. ч. кокосово мляко, неподсладено (около 60 мл)
  • ½ ч. ч. кокосово масло (около 150 г)
  • ¼ ч. ч. еритритол (около 50 г)
  • ¼ ч. л. стевиола на прах
  • 1 с. л. стевия с ванилия
  • ¼ ч. л.  сода за хляб
  • ¼ ч. л. сол

 

За глазурата:

  • 2 с. л. кето течен шоколад
  • ¼ ч. ч. кокосово мляко, неподсладено (около 60 мл)
  • 150 г краве масло Гхи
  • ½ ч. л. стевиола с ванилия

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме кокосовото брашно, еритритола, стевията на прах,солта и содата за хляб в купа, прибавяме яйцата, кокосовото масло, бадемовото мляко, стевията с ванилия и разбъркваме с миксер, докато не се смесят добре.
  2. Напълваме формичките за понички или обикновени формички, с тестото. Като не ги пълним до горе, а оставяме празно място около 1/3 от ръба. Печем във фурна на 180°C за около 20 минути.
  3. За да сме сигурни, че са готови може да направим тест с клечка за зъби. Промушим една от тези кето поничките и ако по клечката за зъби няма залепнало тесто – значи са готови.
  4. За глазурата – разбиваме маслото с течния шоколад, еритритола и стевията. Смесваме бадемовото мляко и стевията с ванилия и разбиваме, докато се смесят добре. Може на ръка или с миксер.
  5. Накрая разпределяме шоколадовата глазура равномерно върху всички понички и сервираме.

 

Кето шоколад за кето диета

 

Кето понички, кето шоколад.

 

Използваме кето шоколад за нашите кето понички, тъй като е по-добър от обикновения за хора, които следват кетогенна диета. Това е така, защото той е специално формулиран да отговаря на диетичните изисквания на плана за хранене с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Освен че е кето, ето още няколко причини за това защо е по-добре да приготвим нашите кето понички с кето течен шоколад.

  1. Кето шоколадът се прави от съставки с минимално съдържание на въглехидрати, често използващи се заместители на захарта или естествени подсладители, които не влияят на нивата на кръвната захар. Това помага да се поддържа нисък нетният брой въглехидрати, което го прави подходящ за кето диета.
  2. Кето шоколадът обикновено съдържа по-високо съдържание на мазнини, в сравнение с обикновения шоколад. Това е в съответствие със съотношението на макронутриентите, изисквано при кето диета, при която по-голямата част от калориите идват от мазнини.
  3. Обикновеният шоколад по принцип съдържа значително количество захар, което не е подходящо за кетогенната диета. Кето шоколадът е или без захар, или използва подсладители с нисък гликемичен индекс като стевия или еритритол, което му позволява да има сладък вкус, без да засяга нивата на кръвната захар.
  4. Някои обикновени шоколади може да съдържат консерванти и изкуствени съставки, които не са желателни за здравословна и чиста кето диета. Кето шоколадът често се прави с по-малко добавки и повече естествени съставки.

Въпреки че кето шоколадът може да бъде добър вариант хората, които са на кето диета, е важно да го консумираме умерено и като част от балансиран хранителен план. Както при всяка друга храна, е важно да прочетем етикета и да изберем най-подходящия за нашите вкусови предпочитания.

 

Кокосът

 

Кето понички и кокос.

 

Кокосът е плодът на кокосовата палма Cocos nucifera и е широко известен със своята гъвкавост и многобройни приложения. Дървото е родом от тропическите региони и е високо ценена заради различните си части, които се използват по различни начини.

Използва се:

  • Външната обвивка
  • Черупката
  • Семето
  • Кокосовата вода
  • Кокосовото мляко/сметана

Освен в десерти като нашите кето понички, торти, бонбони и други кулинарни изделия, кокосовите орехи се ценят и поради употребата им в различни индустрии, като козметика, продукти за лична хигиена и производство на биогорива.

Те са съществена част от диетата и културата в много тропически региони, осигурявайки богат източник на хранителни вещества и икономическа стойност за общностите по целия свят.

Кокосът предлага различни ползи за здравето поради уникалния си хранителен състав и естествени съединения.

Помага за:

  • Сърдечното здраве
  • Имунната система
  • Храносмилателната система
  • Нивата на кръвната захар
  • Здравето на костите
  • Хидратацията
  • Мозъчно здраве
  • Кожата и косата

Кокосът допринася за добрата функция на организма и със своите антиоксидантни свойства и наличие на здравословни мазнини.

Още от здравословната ни кухня

 

Кокосово брауни с малини без брашно и захар.

 

Ако рецептата ни за кето понички с кокосово брашно и шоколадова глазура ви е харесала, ви предлагаме да разгледате статията ни за Кокосово брауни без захар и брашно + видео рецепта, където ще видите нагледно как да го приготвим по най-добрия начин.

За още подобни вкусни рецепти, и не само, може да разгледате YouTube канала ни или в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар