Кето понички с шоколад

Обновена: 26.02.2024|

Кой е казал, че докато спазваме кето диета не можем да си хапваме вкусни десерти като понички. Има нещо толкова приятно в отхапването на парче сочна поничка с шоколадово покритие.

И причината не е само в шоколада, а в самата мисъл, че ядем поничка.

Рецепта за кето шоколадови понички

Традиционната рецепта е високовъглехидратна и съдържа глутен, затова решихме да заменим някои от съставките и да направим най-вкусните кето шоколадови понички, които сте опитвали.

Освен че са нисковъглехидратни, те не съдържат глутен и са подходящи за хора, които се стремят да се хранят здравословно.

keto baner 011
bademovo brashno 600

Рецептата за кето шоколадови понички съдържа 9 грама нетни въглехидрати в една поничка.

keto baner 011
bademovo brashno 600
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 6 9 г нетни въглехидрати, 213 калории, 19 г мазнини, 6 г протеин

Необходими продукти:

  • 120 г бадемово брашно
  • 30 г неподсладено какао на прах
  • 1 ½ с. л. стевиола на прах
  • ¼ ч. л. хуск фибри
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 60 гр сметана за разбиване
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 1 ½ с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 120 г шоколад със стевиола
  • 1 с .л. кокосово масло

 

За сервиране (по желание):

  • Шоколад със стевиола, натрошен
  • Горски плодове

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Смесете в купа сухите съставки. Добавете към тях сметаната, яйцата, ваниловия екстракт и разтопеното краве масло. Разбъркайте всички съставки, след което добавете 60 г от шоколада със стевиола, натрошен на малки парчета.
  3. Намажете с краве масло форма за печене на понички. Напълнете равномерно формичките с полученото тесто.
  4. Изпечете в загрятата фурна за 10-12 минути или до готовност, след което оставете настрана да се охладят.
  5. Изсипете в купа останалия шоколад със стевиола. Добавете кокосовото масло. Разтопете ги в микровълнова фурна на интервали от 30 секунди, като разбърквате при всяко изваждане на купата.
  6. Потопете горната част на всяка поничка в разтопения шоколад и поставете върху покрита с хартия за печене тава или върху решетъчна скара.
  7. По желание поръсете с настъргани шоколадови парченца и горски плодове.
  8. Сложете след това поничките във фризер за няколко минути, за да стегнат, преди да ги сервирате.

Не заменяйте бадемовото брашно с кокосово, тъй като ще се получи сухо и ронливо тесто.

Бадемовото брашно има изключително фина текстура, която е идеална за печени продукти като понички. Експериментирайте с вкусовете, като използвате различни есенции.

 

Историята на поничките

Всички сме опитвали поничка – изпечен кръгъл десерт с дупка в средата. Някои понички нямат дупка в средата, други не са кръгли, а трети изглеждат дори съвсем различно. Съществуват много рецепти и начини за приготвяне на този вкусен и любим от детството ни десерт. Той има очарователна история, с която ще ви запознаем.

Много историци преписват рецептата на съвременната поничка на един моряк от Холандия на име Хансън Грегъри. Неговата майка, Елизабет, е била известна с това, че прави много вкусна „мазна торта“. По време на едно от пътуванията на моряка, майка му изпраща няколко торти, а също и рецептата за тях, за да може готвачът на кораба да ги приготвя. Тези торти не са имали дупка в средата.

Историята разказва, че морският капитан е измислил поничката, като е забил една от тортите на руля на кораба, за да освободи ръцете си при внезапно възникнала буря в морето на 22 юни 1847 г. При това се е оформила дупка в средата на десерта.

Грегъри заръчва на готвача да ги приготвя така през останалата част от пътуването.

Друга версия на историята е, че за приготвянето на тези понички Елизабет Грегъри е използвала тесто (на английски – dough) и ядки (на английски – nuts). Поради това се наричат „doughnuts“ (от англ. език в превод – понички).

Тестото е било кръгло, а в средата е имало ядка. Историята гласи, че синът й, Хансън Грегъри, е променил визията на десерта като премахва ядката от тях.

В различните страни поничките имат  следните имена:

  • Aebelskiver – датски, които съдържат парче ябълка вътре
  • Beignet – френски понички
  • Berliners (или Bismarcks) – немски, обикновено напълнени с конфитюр или сладко
  • Oliebollen – холандски, които съдържат парче ябълка и стафиди, традиционно се сервират на Нова година
  • Zeppole – италиански понички

Този десерт придобива популярност в САЩ след Първата световна война. Нюйоркският бизнесмен Адолф Левит изобретява машината за понички, която ги прави ощe по-популярни. Днес този вкусен десерт може да бъде закупени почти навсякъде.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето понички. Кето шоколадова торта.

Ако обичате шоколадовите десерти, пригответе си и кето шоколадова торта без брашно.

 

Ако тази рецепта за кето понички с шоколад ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Да ви е сладко!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:19 | Публикувана: 23 април 2021 в 16:46 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти