Кето понички с шоколад
Кой е казал, че докато спазваме кето диета не можем да си хапваме вкусни десерти като понички. Има нещо толкова приятно в отхапването на парче сочна поничка с шоколадово покритие.
И причината не е само в шоколада, а в самата мисъл, че ядем поничка.
Рецепта за кето шоколадови понички
Традиционната рецепта е високовъглехидратна и съдържа глутен, затова решихме да заменим някои от съставките и да направим най-вкусните кето шоколадови понички, които сте опитвали.
Освен че са нисковъглехидратни, те не съдържат глутен и са подходящи за хора, които се стремят да се хранят здравословно.
Рецептата за кето шоколадови понички съдържа 9 грама нетни въглехидрати в една поничка.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 9 г нетни въглехидрати, 213 калории, 19 г мазнини, 6 г протеин |
Необходими продукти:
- 120 г бадемово брашно
- 30 г неподсладено какао на прах
- 1 ½ с. л. стевиола на прах
- ¼ ч. л. хуск фибри
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода за хляб
- 60 гр сметана за разбиване
- 2 яйца
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 1 ½ с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 120 г шоколад със стевиола
- 1 с .л. кокосово масло
За сервиране (по желание):
- Шоколад със стевиола, натрошен
- Горски плодове
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Смесете в купа сухите съставки. Добавете към тях сметаната, яйцата, ваниловия екстракт и разтопеното краве масло. Разбъркайте всички съставки, след което добавете 60 г от шоколада със стевиола, натрошен на малки парчета.
- Намажете с краве масло форма за печене на понички. Напълнете равномерно формичките с полученото тесто.
- Изпечете в загрятата фурна за 10-12 минути или до готовност, след което оставете настрана да се охладят.
- Изсипете в купа останалия шоколад със стевиола. Добавете кокосовото масло. Разтопете ги в микровълнова фурна на интервали от 30 секунди, като разбърквате при всяко изваждане на купата.
- Потопете горната част на всяка поничка в разтопения шоколад и поставете върху покрита с хартия за печене тава или върху решетъчна скара.
- По желание поръсете с настъргани шоколадови парченца и горски плодове.
- Сложете след това поничките във фризер за няколко минути, за да стегнат, преди да ги сервирате.
Не заменяйте бадемовото брашно с кокосово, тъй като ще се получи сухо и ронливо тесто.
Бадемовото брашно има изключително фина текстура, която е идеална за печени продукти като понички. Експериментирайте с вкусовете, като използвате различни есенции.
Историята на поничките
Всички сме опитвали поничка – изпечен кръгъл десерт с дупка в средата. Някои понички нямат дупка в средата, други не са кръгли, а трети изглеждат дори съвсем различно. Съществуват много рецепти и начини за приготвяне на този вкусен и любим от детството ни десерт. Той има очарователна история, с която ще ви запознаем.
Много историци преписват рецептата на съвременната поничка на един моряк от Холандия на име Хансън Грегъри. Неговата майка, Елизабет, е била известна с това, че прави много вкусна „мазна торта“. По време на едно от пътуванията на моряка, майка му изпраща няколко торти, а също и рецептата за тях, за да може готвачът на кораба да ги приготвя. Тези торти не са имали дупка в средата.
Историята разказва, че морският капитан е измислил поничката, като е забил една от тортите на руля на кораба, за да освободи ръцете си при внезапно възникнала буря в морето на 22 юни 1847 г. При това се е оформила дупка в средата на десерта.
Грегъри заръчва на готвача да ги приготвя така през останалата част от пътуването.
Друга версия на историята е, че за приготвянето на тези понички Елизабет Грегъри е използвала тесто (на английски – dough) и ядки (на английски – nuts). Поради това се наричат „doughnuts“ (от англ. език в превод – понички).
Тестото е било кръгло, а в средата е имало ядка. Историята гласи, че синът й, Хансън Грегъри, е променил визията на десерта като премахва ядката от тях.
В различните страни поничките имат следните имена:
- Aebelskiver – датски, които съдържат парче ябълка вътре
- Beignet – френски понички
- Berliners (или Bismarcks) – немски, обикновено напълнени с конфитюр или сладко
- Oliebollen – холандски, които съдържат парче ябълка и стафиди, традиционно се сервират на Нова година
- Zeppole – италиански понички
Този десерт придобива популярност в САЩ след Първата световна война. Нюйоркският бизнесмен Адолф Левит изобретява машината за понички, която ги прави ощe по-популярни. Днес този вкусен десерт може да бъде закупени почти навсякъде.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате шоколадовите десерти, пригответе си и кето шоколадова торта без брашно.
Ако тази рецепта за кето понички с шоколад ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Да ви е сладко!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Изключително лесно и бързо можем да си приготвим домашен кето шоколад. Можем да го използваме за приготвяне на
Едни от любимите ни български десерти са тези с цедено кисело мляко – особено през лятото, когато посягаме
Кето брауни с еспресо – божествена комбинация от шоколад, еспресо и сметана, това е един от най-вкусните нисковъглехидратни