Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в това!
Великденският козунак е толкова любим десерт на поколения българи. Ароматът на този чуден десерт се носи като феерия и изпълва дома винаги с приятни спомени от детството.
Приготвянето на козунак е една от любимите ни семейни традиции всяка година. Този път ще опитаме две по-различни рецепти, съобразени с кето режима на хранене.
Кето козунак с боровинки
Кето козунак с лимонов аромат, пресни боровинки и ниско съдържание на въглехидрати. Ароматен, апетитен, автентичен. Ще изумите семейството с този невероятно вкусен десерт на празничната трапеза за Великден. Дори и най-малките.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
10 + 50 минути | 12 | 5,37 г |
Необходими продукти:
- 280 г бадемово брашно
- 100 г стевиола на прах, смляна на пудра
- ½ с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. хуск фибри
- ¼ ч. л. морска сол
- 80 мл бадемово мляко
- 75 г краве масло Гхи, разтопено (или кокосово масло)
- 3 яйца, на стайна температура
- ½ ч. л. екстракт от ванилия
- 1 с. л. лимонова кора
- 140 г боровинки
За поднасяне (по желание):
- 1 с. л. сок от лимон
- 70 г стевиола на прах, смляна на пудра
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Покрийте с пергаментова хартия правоъгълна тава за хляб с размери 8х4 см.
- В голяма купа смесете сухите съставки: бадемовото брашно, подсладителя, бакпулвера, хуск фибрите и морската сол.
- Смесете в друга купа бадемовото мляко, разтопеното масло, яйцата и ванилията. Разбъркайте до гладкост. Добавете настърганата лимонова кора, добавете боровинките и разбъркайте с шпатула.
- Прехвърлете тестото в подготвената тавичка и загладете с шпатулата.
- Изпечете за 40 минути, покрийте тавата с алуминиево фолио отгоре и продължете да печете за още 10-15 минути, докато поставена клечка за зъби излезе чиста.
- Оставете ароматния кето козунак да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.
- Пригответе глазурата като смесите в малка купа 1 с. л. лимонов сок със стевиола на пудра. Ако стане твърде течна, добавете още подсладител до получаване на желаната консистенция.
- След като се охлади хлябът, поръсете върху него с лимоновата глазура или само със стевиола на пудра и горски плодове.
Рецепта за кето козунак
Невероятно вкусен кето козунак с естествени подсладители. В състава му няма нито захар, нито глутен. Приготвен е само с натурални продукти, съобразени изцяло с нисковъглехидратния режим на хранене.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 + 35 минути | 20 парчета кето козунак | 2,92 г |
Необходими продукти:
- 250 г бадемово брашно
- 140 г кокосово брашно
- ½ ч. л. сол
- 4 с. л. хуск фибри
- 3 ч. л. бакпулвер
- 100 г краве масло Гхи
- 100 г стевиола на прах, смляна на пудра
- 60 мл бадемово мляко (или готварска сметана, течна)
- 236 мл вода
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа бадемовото и кокосовото брашна, хуск фибрите, солта и бакпулвера.
- Разтопете маслото в друга по-малка купа.
- Изсипете смляната на пудра стевиола и бадемовото мляко в купата с разтопеното масло. Разбъркайте, докато стевиолата се разтвори.
- Изсипете маслената смес кум сухите съставки и разбъркайте. Излейте водата и разбъркайте отново, докато получите гъсто тесто.
- Изсипете сместа за козунака във форма за хляб, покрита с хартия за печене.
- Изпечете в загрята до 175 градуса фурна за 30-35 минути.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кокосово брашно 500 г | 7.80лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване | 11.50лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
История на козунака
Великден има своята емблематична концепция, съдържаща три основни храни, без които не можем да си представим празника. Както може би се досещате това са яйцата, козунаците и агнешкото месо. Тези три ястия предопределят облика на празника.
Трапезата на Великден спрямо християнската религия трябва да бъде богата. Яйцата, козунаците и шоколадовите зайци не са упоменати никъде в християнските църковни предписания. Боядисването на яйцата и печенето на агнешко месо са ритуали, спазващи се от древни религии и митологии.
Тогава какво за козунаците? Как те се появяват на празничната трапеза за Великден? Козунакът е модерно кулинарно творение, което се вмъква на трапезата за Великден при развиването на пазарната икономика и иноваторството на пазара.
Смята се, че първият козунак е бил приготвен от френски хлебар още през 17 век.
Толкова много се харесва и се налага като традиционен великденски десерт в западните части на Европа. В края на 19 век се появява и първият български козунак, повлиян от кулинарията на други държави и градската култура.
Етимология на думата козунак:
- от румънски „cozonac” означава “баница с грозде”
- от гръцки „kuzunaki“ означава “звънче” – изглежда е свързано със специфичната форма на гръцките великденски козунаци
Великденски предложения:
- Великденски курабии – 3 кето рецепти
- Шоколадови яйца за Великден
- Великденски яйца: 3 идеи как да ги включите в рецепти
- Великденски кето предястия и гарнитури – 5 свежи рецепти
- Агнешка супа + яхния: 2 ароматни кето рецепти
- Магерица – гръцка супа с агнешко
- Агнешко за Великден – 2 кето рецепти за крехко, ароматно месо
- Кето агнешка дроб сарма
Още от здравословната ни кухня
Кето, нестандартни и вкусни кето козунаци – още няколко предложения от нашата кухня.
Ако тези рецепти за кето козунак, подходящ за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Здравейте
С удоволствие следя рецептите ви и приготвям някои от тях – винаги са сполучливи, за което ви благодаря.
Има и доста други рецепти из интернет за кето и нисковъглехидратен козунак, но се спирам отново на вашата.
Имам един въпрос само за размерите на тавичката – наистина ли е 8 на 4 см за козунака с боровинки и какъв е размерът на формата за хляб на вторият козунак ?