Великденските празници предстоят, а с тях и всички съпътстващи ги традиции – като приготвянето на познати рецепти за козунаци. Какво по-хубаво от това да се обърнем към нашето минало и да се потопим в ритуалите, извършвани от нашите прадеди. За всички тях ще ви разкажем в следващата ни статия. А днес ще обърнем внимание на традиционната пита, която се е превърнала в неизменна част от празника.

 

Кето Великден: рецепти за козунаци с кокосово брашно

Рецептите за приготвянето на празнични козунаци са много и варират в различни граници. Всяка домакиня знае, че това съвсем не е лека задача и се изискват поне начални кулинарни умения, за да се приготви вкусен и красив традиционен козунак.

Ние решихме да експериментираме с рецепти за козунаци, като заменим някои основни продукти и приготвим кето варианти. Замислени по съвсем различен начин, те съдържат продукти като яйца, моцарела, кокосово брашно, стевиола, ядки и черен шоколад. Тези съставки са подбрани специално за нисковъглехидратен режим на хранене, като идеята е козунаците да бъдат богати на здрави мазнини и с ниско съдържание на захари. Тях сме заменили със стевиола.

Нека да видим как да си приготвим различни рецепти за козунаци тази година.

 

Кето козунак с натурален шоколад – предложение номер 1 от нашите рецепти за козунаци:

В тази рецепта ще използваме шоколад със стевиола, стевиола с ванилия и орехи. Вкусно и здравословно подбраните съставки, както винаги, са приоритет.

Какво ни е нужно:

 

Кокосов орех, разчупен на няколко парчета, в ръцете на жена. Рецепти за козунаци.

 

 

Приготвяне:

  1. Първо е нужно да разтопим предварително настърганата моцарела на водна баня. Едва след това, към нея добавяме и крема сиренето, като разбъркваме до пълно хомогенизиране.
  2. В голяма смесителна купа прехвърляме сместа и добавяме яйцата, кокосовото брашно и бакпулвера. Разбъркваме с помощта на шпатула до получаването на тесто за месене. Него разделяме на две топчета, като всяко топче трябва да разточим между два листа хартия за печене до получаването на тънък кръг. Върху единия кръг поставяме орехите, а върху другия – начупения шоколад. Навиваме на руло и оплитаме на плитка.
  3. Преместваме в подходяща тава и покриваме с фолио.
  4. Изпичаме на 190 градуса в предварително загрята фурна за 30 минути, след което махаме фолиото и изпичаме за още 30 минути.
  5. Оставете готовия козунак да изстине добре и едва тогава поднесете.

Време е да пристъпим към втората ароматна и вкусна рецепта от нашите кето рецепти за козунаци.

 

Ароматен кето козунак – номер 2 от кето рецепти за козунаци

Във втората от нашите рецепти за кето козунаци заложихме на повече аромати – канела, индийско орехче, кора от лимон. Здравословният ефект от козунака е подсилен и с включването на хуск в съставките.

 

Необходими продукти:

  • 300 г моцарела
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 големи яйца
  • 70 г кокосово брашно + 30 г бадемово брашно
  • кората на половин лимон 20 г
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. канела
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ½ с. л. хуск
  • 200 г масло
  • 3 с. л. стевиола ванилия

 

Приготвяне:

 

Семейство, което боядисва великденски яйца. Спазване на великденски традиции и подготовка за приготвяне на рецепти за козунаци.

 

  1. Настържете моцарелата, ако не е настъргана в купешки вид. Разтопете на водна баня. Отнема около 20 мин на среден огън. В тази си форма тя е включена в почти всички рецепти за кето козунаци, тъй като създава нужната гъстота на тестото.
  2. Добавете заквасената сметана и продължете да бъркате, докато не се получи еднородна смес.
  3. През това време настържете кората от половин лимон и смесете с всички сухи съставки в голяма купа – брашното, бакпулвера, подправките и хуска.
  4. След това разбийте яйцата и ги пасирайте към сместа с моцарелата. Имайте предвид, че яйцата трябва да са на стайна температура, за да не се коагулират от топлото сирене. Започнете да добавяте бавно сухата смес към яйцата и топенето сирене, като непрекъснато бъркате. Целта е да оформите мека топка, подобно на тесто за обработване. Ако трябва добавете още брашно или вода, за да достигнете желаната консистенция.
  5. В този момент може да добавите 2 с. л. стевиола и разбъркайте отново.
  6. Разделете тестото на 2 равни части и ги разстелете на 2 правоъгълника с дебелина 1 см.
  7. Останалата стевия разбийте с маслото. Ако е нужно добавете още малко стевиола на вкус.
  8. Разстелете подсладеното масло върху двете половини тесто. Оформете внимателно от тях продълговати плитки и ги сплетете.
  9. Върху тава за печене поставете пергаментова хартия и преместете върху нея сплетената спирала. Двете й крайчета подпъхнете под плитката (спирала).
  10. Печете за около 30 мин в предварително загряна на 180 градуса фурна, под алуминиево фолио.

По желание може да разтопите шоколад със стевиола и да залеете на ивици хляба. Оставете да изстине и поднесете на парчета.

 

Историята зад познатите рецепти за козунаци

Яйца и козунак са двата елемента, без които не бихме могли да си представим Великден. Те се раздават между близки, роднини и приятели за здраве.

Историята на козунака е малко по-различна, от това, което си представяме днес. Всъщност, оказва се, че неговите корени се зараждат във Франция в началото на 17 век, откъдето постепенно се разпространява в цяла Европа. При нас стига сравнително късно – около 1920 година. До този момент, традиционните обредни хлябове по българските земи са се наричали кравай, колак, пармак и други.

Модата налага рецептата за козунак като невероятно кулинарно откритие във Франция, а приготвен от френски кулинар – той бързо се разпростира и в съседните страни. Така рецептата за козунак се превръща в част от традициите на различни народи, които заменят своите обредни пити с него. Днес, той не се приготвя единствено на Великден. Може да го откриете по всяко време на годината в различни хлебопекарни или сладкарски магазини.

 

Традициите по Великден

Месенето на обреден хляб в българските традиции винаги се е приемало за свещен ритуал. Този хляб символизира тялото на Иисус Христос и неговото приготвяне е натоварено с важна за християните символика.

По традиция, замесването на козунак трябва да започне в ранните часове още в събота сутрин. Консумацията му обаче е едва след утрото на неделя – Възкресението.

Подгответе предварително избраните от вас рецепти за козунаци и всички нужни продукти, за да подготвите обредния хляб в ранното утро.

 

Създайте ваши кето рецепти за козунаци

Като всеки празник, на който обсипваме трапезата с вкусни ястия, и тук имаме огромен избор от това как и с какво да приготвим традиционните и основни ястия в менюто. Не се притеснявайте да добавяте нови съставки и да създавате нови вкусове в старите рецепти.

Изненадайте себе си и близките си с тазгодишните рецепти за козунаци. Насладете се на празника без да изневерявате на здравословното си хранене и на талията си.

Весел празник и приятен апетит!