Кето агнешка дроб сарма

Обновена: 10.04.2025|
Кето агнешка дроб сарма.

Не можем да си представим най-традиционните български празници Великден и Гергьовден без вкусна агнешка дроб сарма на нашата трапеза. Именно затова решихме да я приготвим в кето вариант, така че да не нарушаваме традицията.

Представяме ви 2 варианта за приготвяне на кето дроб сарма с агнешки дреболии. Освен вкусно и с приятен аромат, ястието е и нисковъглехидратно.

Нека не губим повече време, а да разберем от какво имаме нужда и как да си приготвим тази вкусна гозба.

 

Рецепта за кето агнешка дроб сарма

В оригиналната рецепта за агнешка дроб сарма се използва ориз. Тъй като решихме да сготвим ястие, подходящо за спазване на кето режим на хранене, заменихме тази съставка.

Вместо ориз, използваме карфиол. Този зеленчук е невероятна алтернатива, а освен това е и много полезен, тъй като е богат на антиоксиданти и фибри.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
90 минути 6 10 г

 

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешки комплект (дреболии – сърце, бял и черен дроб)
  • 1 глава карфиол (~600 г)
  • 4 стръка зелен лук (~50 г)
  • 1 с. л. джоджен, пресен
  • Пресен магданоз, по желание
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл зехтин екстра върджин или краве масло Гхи

 

За заливката:

  • 2 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Сварете в тенджера под налягане или в обикновена тенджера агнешките дреболии, докато омекнат напълно. Във водата може да сложите малко сол и черен пипер на зърна.
  2. След това извадете от водата дреболиите с помощта на решетъчна лъжица. Оставете леко да се охладят и нарежете на малки кубчета.
  3. Прецедете бульона през цедка или тензух и заделете настрана.
  4. Карфиола блендирайте до получаване на малки парченца или така познати като “карфиолен ориз“. Ако не разполагате с блендер, може да нарежете карфиолените цветчета на ситно.
  5. Нарежете стръковете пресен лук и го задушете в краве масло Гхи и малко вода.
  6. Добавете нарязаните на кубчета сварени агнешки дреболии и запържете за няколко минути.
  7. Добавете карфиоления ориз и запържете за кратко, като разбърквате, за да не загори.
  8. Овкусете със сол и черен пипер на вкус, пресен или сушен джоджен и по желание с магданоз.
  9. Изсипете ястието в тава и полейте със заливката от яйце и кисело мляко.
  10. Изпечете в загрята до 180 градуса фурна до готовност и получаване на златиста и апетитна коричка.

 

Съвети за приготвяне на вкусна кето дроб сарма:

  • Ако не харесвате вкуса на агнешкото месо, може да си приготвите дроб сарма с пилешко месо и дори постен вариант.
  • В рецептата може да добавите зеленчуци като домати, гъби или други.
  • Ако не искате да използвате бульона от варените агнешки дреболии, заменете го с гореща вода, зеленчуков или друг вид бульон.
  • Поднесете готовата кето агнешка дроб сарма с кисело мляко и зелена салата.

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Още предложения за ястия с агнешко месо

Ако търсите и други варианти с агнешко, в нашия кулинарен блог сме подготвили такива. Например:

Опитайте нещо ново, в случай, че досега винаги сте приготвяли агнешка дроб сърма.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето агнешка дроб сарма. Кето понички.

За да впечатлите вашите гости на празничната трапеза за Великден, поднесете вкусен и апетитно изглеждащ десерт с ниско съдържание на въглехидрати – кето понички с шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето агнешка дроб сарма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

922eb468f8dc5255a7d27780d1c9562b12bba33e1f56e219d466003460240093?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар