Кето агнешка дроб сарма

Обновена: 24.04.2024|
Кето агнешка дроб сарма.

Не можем да си представим най-традиционните български празници Великден и Гергьовден без вкусна агнешка дроб сарма на нашата трапеза. Именно затова решихме да я приготвим в кето вариант, така че да не нарушаваме традицията.

Представяме ви 2 варианта за приготвяне на кето дроб сарма с агнешки дреболии. Освен вкусно и с приятен аромат, ястието е и нисковъглехидратно.

 

Нека не губим повече време, а да разберем от какво имаме нужда и как да си приготвим тази вкусна гозба.

 

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Рецепта за кето агнешка дроб сарма

В оригиналната рецепта за агнешка дроб сарма се използва ориз. Тъй като решихме да сготвим ястие, подходящо за спазване на кето режим на хранене, заменихме тази съставка.

Вместо ориз, използваме карфиол. Този зеленчук е невероятна алтернатива, а освен това е и много полезен, тъй като е богат на антиоксиданти и фибри.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
90 минути 6 10 г

 

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешки комплект (дреболии – сърце, бял и черен дроб)
  • 1 глава карфиол (~600 г)
  • 4 стръка зелен лук (~50 г)
  • 1 с. л. джоджен, пресен
  • Пресен магданоз, по желание
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл зехтин екстра върджин или краве масло Гхи

 

За заливката:

  • 2 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Сварете в тенджера под налягане или в обикновена тенджера агнешките дреболии, докато омекнат напълно. Във водата може да сложите малко сол и черен пипер на зърна.
  2. След това извадете от водата дреболиите с помощта на решетъчна лъжица. Оставете леко да се охладят и нарежете на малки кубчета.
  3. Прецедете бульона през цедка или тензух и заделете настрана.
  4. Карфиола блендирайте до получаване на малки парченца или така познати като „карфиолен ориз“. Ако не разполагате с блендер, може да нарежете карфиолените цветчета на ситно.
  5. Нарежете стръковете пресен лук.

 

1 вариант за приготвяне на кето агнешка дроб сарма:

  1. Изсипете агнешките дреболии заедно с карфиоления ориз в тавичка.
  2. Овкусете с джоджен, сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтин екстра върджин или разтопено краве масло Гхи.
  3. Изсипете достатъчно агнешки бульон от варенето на дреболиите, така че да покрие наполовина съставките. Тази стъпка не е задължителна. Може да я пропуснете или да добавите по-малко бульон.
  4. Разбъркайте продуктите с дървена лъжица.
  5. Разбийте в купичка яйцата и киселото мляко, за да приготвите заливката. Овкусете със сол и черен пипер по желание.
  6. Изсипете и разпределете заливката равномерно върху агнешката дроб сарма.
  7. Изпечете ястието в загрята на 180 градуса фурна до готовност и получаване на златиста коричка.

 

2 вариант за приготвяне на кето агнешка дроб сарма:

  1. Задушете нарязания зелен лук в краве масло Гхи и малко вода.
  2. Добавете нарязаните на кубчета сварени агнешки дреболии и запържете за няколко минути.
  3. Добавете карфиоления ориз и запържете за кратко, като разбърквате, за да не загори.
  4. Овкусете със сол и черен пипер на вкус, пресен или сушен джоджен и по желание с магданоз.
  5. Изсипете ястието в тава и полейте със заливката от яйце и кисело мляко.
  6. Изпечете в загрята до 180 градуса фурна до готовност и получаване на златиста и апетитна коричка.

 

Съвети за приготвяне на вкусна кето дроб сарма

  • Ако не харесвате вкуса на агнешкото месо, може да си приготвите дроб сарма с пилешко месо и дори постен вариант.
  • В рецептата може да добавите зеленчуци като домати, гъби или други.
  • Ако не искате да използвате бульона от варените агнешки дреболии, заменете го с гореща вода, зеленчуков или друг вид бульон.
  • Поднесете готовата кето агнешка дроб сарма с кисело мляко и зелена салата.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Предложения за ястия с агнешко месо

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето агнешка дроб сарма. Кето понички.

За да впечатлите вашите гости на празничната трапеза за Великден, поднесете вкусен и апетитно изглеждащ десерт с ниско съдържание на въглехидрати – кето понички с шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето агнешка дроб сарма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 13:47 | Публикувана: 28 април 2021 в 15:33 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф