Кардамон: какво не знаем за него?
Подправката кардамон не е типична за всяка кухня, но много от нас са я използвали или поне чували. Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за нейните качества в следващите редове.
В допълнение – даваме няколко кулинарни идеи, от които да извлечете оптималното от кардамона за здравето.
Какво представлява кардамонът?
По своята същност кардамонът е ароматна подправка от семейство Джинджифилови. Може да го срещнете и с името кардамом, а в Индия и с прозвището „царицата на подправките„.
За мнозина той е непозната и мистериозна съставка, за която само сме чували като част от чуждестранни ястия. Той е характерен за индийската и азиатската кухня, но това далеч не значи, че не може да намери място и в много кулинарни творения, известни по нашите ширини.
Откриваме го в кърито в Индия, в чая в Иран, а в други страни от Близкия Изток – и в кафето. Използва се и при приготвянето на печива в Скандинавските страни.
Основно кардамонът се отглежда в Непал, Тайланд и Централна Америка. Може да се използва под формата на цели семена или смлян на подправка. Важно е да отбележим, че в тези случаи той бързо губи от аромата си, но не и ценните си свойства.
Има много силна миризма, която няма аналог сред другите добавки в света. Вкусът му също е особено специфичен, като може да бъде класифициран основно като пикантен. Затова и се използват много малки количества от него към рецептите.
Заедно с това се смята за един от най-скъпите продукти в световен мащаб, като първенството си отстъпва само на шафрана.
Може да срещнете кардамона на различна стойност в зависимост от цвета на семената – от кафеникаво-зелени до бели. Най-скъпи са зелените, тъй като се считат за най-качествените, но като най-естетически красиви са предпочитани изкуствено изсветлените до бяло черни семена.
Ползи за здравето от кардамон
Той подобрява храносмилането и засилва метаболизма. Помага и при стомашно-чревни заболявания, свързани с киселинност, метеоризъм и стомашни спазми. Това значи, че ни помага и за отслабване, ако се стремим към това.
В допълнение – ускорява и подпомага процесите на детоксикация в тялото.
Това обаче далеч не е всичко. Важно е да споменем за антибактериалните и антисептичните свойства на кардамон. Подобно на не толкова далечния си роднина джинджифила, той пази и лекува тялото при инфекции и възпаления.
Пример за това са стари рецепти, които гласят, че няколко капки в комбинация с вода гонят лошия дъх и предпазват от възпаления на устната кухина. Твърди се, че използвано на кардамон дори като ароматизатор в храната я предпазва от разваляне вследствие микроби.
Причината в Близкия Изток да добавят кардамон в кафето и чая се крие в свойството на кардамон да намалява въздействието на кофеина.
Освен като подправка се използва и под формата на етерично масло. То доказано лекува и облекчава спазми: мускулни и дихателни. Това пряко се свързва с възможността да му да помага при астма и кашлица.
Счита се, че има и лек обезболяващ ефект. Затова и в миналото, но и на места и в днешно време, се използва за облекчаване на болката при предменструален син
У нас кардамонът започна да става по-популярен едва в последните десетилетия и то не само като подправка, но и като лечебно средство. Причината се крие в полезните вещества, които се съдържат в състава му. Ето и кои са те.
Витамин и минерали, които се съдържат в кардамона
Калций
Кардамонът е богат на някои много важни за организма вещества. Първото от тях, което е важно да споменем, е калцият. Той е полезен за костите и зъбите ни и е отговорен за тяхната здравина и правилно развитие. Затова и за децата и подрастващите трябва да приемат по-големи количества от минерала.
Освен това откриваме минерала в кръвта, мускулите и други тъкани. Тъй като намалява с напредването на възрастта, е добре да си го набавяме при възможност, а кардамонът ни дава такава.
Желязо
Желязото е друг много важен елемент, който откриваме в кардамона. То е есенциално за живота на клетките ни и най-вече: на червените кръвни телца. Свързва се директно с количеството на енергията, с което разполагаме, както и с концентрацията и паметта ни. Има пряка връзка и с имунната ни система, състоянията на анемия и нивата на хемоглобин в тялото.
Цинк
Обръщаме внимание и на количеството цинк в кардамона. Елементът се свързва с растежа, нивата на кръвното ни налягане, също с цвета и състоянието на кожата, теглото, косопад, вид на ноктите и други.
Магнезий
Неведнъж сме говорили и за магнезия като елемент, който е отговорен за много физически и психологически процеси. Изключително важен е за мускулите ни, включително и на сърцето, за нервната система и особено много: за усвояването на веществата по правилен начин от организма.
Фосфор
Фосфорът, от своя страна, също се открива в кардамона. От него получаваме допълнителни дози енергия и жизненост, но и помощ за здравината на зъбите и венците ни.
Редно е да споменем и за витамините, на които е богата подправката. Говорим най-вече за витамин C и витамин А.
Кой трябва да внимава при употребата му?
Както и при всеки друг продукт, не е добре да прекалявате с употребата на кардамон.
По правило не е добре да използвате подправката, ако имате чувствителност или непоносимост към нея или друг продукт от семейството на Джинджифиловите растения. В допълнение имайте предвид, че ако го използвате дълго време интензивно, може да настъпи алергична реакция. Повечето и ефекти са кожни обриви, дихателни затруднения, болка в гърдите.
Тъй като въздейства силно на стомаха, е добре да подхождате с повишено внимание, ако имате стомашни заболявания с хронифициран характер. Пример за такова състояние е язва на стомаха. Не е добре да го консумирате и при заболявания на жлъчката.
Хубаво е да внимавате и да се консултирате със специалист, ако приемате лекарства. Кардамонът може да повлияе на ефекта на някои медикаменти.
Кардамонът в кулинарията: 3 идеи какво можем да сготвим с него
Има десетки рецепти, които можете да овкусите с подправката, като опцията за чай от кардамон е винаги предпочитана и бърза за изпълнение. Някои от най-вкусните рецепти, в които можете да го включите, са следните няколко.
Кето масала чай
За кето масала чай основните съставки са:
- силен черен чай (може да го замените и със зелен чай или чай от лайка)
- семена кардамон
- карамфил
- канела на пръчици
- черен пипер
- кокосово мляко
- пресен джинджифил
- звездовиден анасон
Вместо захар използваме естествен подсладител, за да бъде напитката здравословна и нисковъглехидратна. Подробни указания за стъпките и грамажите ще откриете в рецептата за кето масала чай.
Кардамонени бисквити
Необходими продукти:
- 100 г бадемово брашно
- 30 г еритритол / стевиола
- 50 г разтопено масло – краве Гхи, кокосово или какаово, по ваш вкус
- 1/4 ч. л. сол
- щипка кардамон
- 50 г ядки: орехи, бадеми или други ядки, по ваш вкус
Всички съставки, без ядките, се смесват до получаването на лесно за оформяне тесто, от което да направим топчета около 8 топчета. В средата на всяко поставяме сърцевина от ядка. Нареждаме оформените сладки върху хартия за печене и слагаме във фурната за 15-20 минути на 170 градуса, без вентилатор.
Ако сте използвали кардамонът в някоя рецепта, споделете в коментар в какви ястия се комбинира най-успешно като вкус според вас.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Дъхаво мушкато е известно с дългия си сезон на цъфтеж. Това го прави популярен избор за декоративни цели.
Плодът бергамот е с големината на малък портокал и има крушовидна форма, доста е горчив.
Камфорово дърво предлага доста ползи, които се дължат на съединенията, открити в неговите листа, дървесина и производни вещества.
Един Коментар
Може ли да се ползва и шушулката на кардамона ?