Бергамот – 7 невероятни ползи

Обновена: 23.02.2024|
Бергамот.

Въпреки че може да попаднем на противоречива информация за това какво всъщност представлява плодът бергамот, той определено е цитрус и определено крие страхотни ползи за здравето.

Нека сега разгледаме малко по-обстойно този така интересен плод и да научим повече за действието му върху тялото и настроението.

 

Какво е бергамот?

Известено и под наименованието Citrus bergamia, растението произхожда от Югоизточна Азия, но по-голямата част от световното предлагане – цели 80% от производството, идва от Калабрия, южния регион на Италия. Също така се отглежда и в Кот д’Ивоар, южната част на Турция, Бразилия и Китай.

Плодовете на растението са с големината на малък портокал и имат крушовидна форма с конусовиден връх и заоблена основа. Отвън плодът е в различни нюанси на зелено, жълто и оранжево. А отвътре може да прилича на лимон, лайм или портокал. Има много характерни аромат и вкус – комбинация от плодовете, които наподобява.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Когато е суров, може да се се окаже доста горчив и определено е по-вкусен подсладен, в консерви, мармалади или добавен към чай. Маслото на бергамота е основната съставка, използвана за ароматизиране на типично английски чай Еarl Grey“.

Както повечето цитрусови плодове, бергамотът е в сезон от октомври до март. Дървото цъфти през зимата и се отглежда заради кората на плода, която минава през студено пресоване за получаване на масла и аромати.

 

Калории и хранителни стойности

В 100 г бергамот се съдържат:

  • Калории 36 kcal 2.37% от ПДП (препоръчителен дневен прием)
  • Протеини 0,9 г 0,99% ПДП
  • Мазнини 0,2 г 0,3% ПДП
  • Въглехидрати 8,1 г 5,83% ПДП
  • Диетични фибри 2,4 г 12% ПДП

 

Ползи за здравето

 

Бергамот, масло.

 

Бергамотът се използва срещу високи нива на холестерол или други мазнини в кръвта, при болки в ставите, за повишаване на умствената бдителност и при много други състояния.

Маслото от цитруса има освежаващ аромат, който намалява стреса и тревожността. Бори се с излишното омазняване и е добра грижа за акнетична кожа. Също така предотвратява изпотяването и дезодорира.

Освен заради уникалния си вкус, плодът е високо ценен и заради етеричното си масло, което се извлича по метода на студеното пресоване. Този метод гарантира, че маслото не губи нищо от уникалния си характер и аромат.

Специфичният цитрусов аромат на плода често може да се открие в продукти за лична хигиена като парфюми, одеколони, тоалетни принадлежности и козметика. Много хора го намират за успокояващ, а в миналото е използван като средство за сън. Маслото на цитруса се използва и като ароматизатор за храни и напитки.

Ето още 7 чудесни ползи на маслото от бергамот.

1. Намалява болката и възпалението

В маслото от плода се съдържат линалол и карвакрол. Проучвания установяват, че и двете съединения имат аналгетични, антиконвулсивни и противовъзпалителни свойства.

2. Помага на храносмилателната система

Масло от бергамот се използва и за справяне с лошото храносмилане. А освен че стимулира храносмилателните сокове, то се бори и с хранителни отравяния. Ето защо неслучайно плодът се използва в медицината за лечение на разстроен стомах.

3. Балансира хормоните

Маслото от бергамот спомага за поддържане на хормоналните нива чрез регулиране на жлезите с вътрешна секреция. Това включва инсулина и хормоните на яйчниците. И тъй като маслото има положителен ефект върху регулирането на нивото на инсулина, пациентите с диабет също могат да извлекат някои ползи от локалното прилагане на масло от бергамот.

4. Понижава нивата на LDL холестерола

Етеричното масло от бергамот действа като статин, понижаващ холестерола. Това не спира дотук – също така повишава добрия холестерол в кръвообращението. В резултат на това вероятността да развием сърдечни заболявания е по-малка.

5. Грижа за кожата и косата

 

Бергамот, масло.

 

Бергамотовото масло е естествен антисептик и отлично антибактериално средство. Тонизира и успокоява раздразненията на кожата, като заздравява порязвания и белези. Особено ефективно е в борбата със следите от акне и помага за предотвратяването на пърхота, вторичните инфекции на скалпа и косопада.

6. Контролира нивото на кръвната захар

Клинични проучвания показват, че приемът на 500-1000 мг от плода на ден може да понижи нивата на кръвната захар с 22%. Въпреки това трябва да се внимава да не се прекалява, защото това може да доведе до драстично намаляване на нивата на глюкоза в кръвта. И още нещо – хората, на които предстоят операции, не трябва да използват масло от бергамот.

7. На почит в парфюмерията

Етеричното масло от бергамот е и една от ключовите съставки за производство на парфюми. Ще се изненадате да разберете, че повечето унисекс парфюми (и над 50% от дамските) го съдържат заради способността му да хармонизира смесица от аромати.

А употребата на плода в ароматерапията също е често срещана. Основните правила, които е добре да се спазват, са, че маслото трябва да се разреди с някое базово масло и да не се излагаме на пряка слънчева светлина след нанасянето му върху кожата. Също така не се препоръчва да се използва от деца.

 

Популярни рецепти с бергамот

Плодът се съчетава отлично с по-силни подправки като кориандър, кардамон, канела, индийско орехче, кимион и анасон. Други специфични аромати, които допълват плода, включват джин, лимонова трева, джинджифил и лайка.

И така, предлагаме на вашето внимание 2 вкусни рецепти с плода, които вярваме, че ще ви изненадат приятно.

Бисквитки с бергамот

 

Бергамот, бисквити.

 

Продукти:

  • 400 г бадемово брашно
  • 100 г кокосово брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 170 г кокосово масло, разтопено
  • 200 г стевиола на прах или еритритол
  • 1 с.л. настъргана кора от бергамот
  • 2 с.л. прясно изцеден сок от бергамот
  • 1 ч.л. стевиола ванилия

 

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180°C.
  • Смесете брашната и солта.
  • В друга купа разбийте заедно маслото и подсладителя, докато сместа стане пухкава и кремообразна, след което смесете кората, сока и ванилията.
  • Смесете мокрите и сухите съставки, докато се получи хомогенно тесто, след което разточете тестото на руло и оформете бисквитките.
  • Поставете бисквитките върху лист за готвене и печете в продължение на 16-18 минути до златист загар.

 

Ризото с бергамот

Продукти:

  • 1 малка глава лук
  • 15 мл (1 с.л.) краве масло гхи
  • 350 г ориз за ризото
  • 45 мл (3 с.л.) сок от бергамот
  • 1 л врящ зеленчуков бульон
  • 2 щипки кора от бергамот (около 5 г)
  • 50 г пармезан, настърган
  • 10 листенца пресен босилек, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Добавете лука и маслото в голяма тенджера или тиган за ризото и гответе на слаб огън, като разбърквате, докато лукът омекне (около 10 минути).
  2. Сложете ориза и разбърквайте в продължение на 4-5 минути.
  3. Добавете сока от плода и една чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате, докато сокът се изпари.
  4. Изсипете бульона, за да покрие ориза.
  5. Разбърквайте непрекъснато ориза, като добавяте бульон, ако е необходимо, за да поддържате ориза покрит, докато се свари – 16 до 20 минути, в зависимост от сорта ориз.
  6. Добавете кората от бергамот и разбъркайте.
  7. Прибавете пармезана и босилека.

Сервирайте веднага и хапнете с удоволствие!

 

Заключение

Маслото от бергамот има успокояващ аромат, пикантен вкус и широк спектър от приложения и ползи. То се използва в над 50 процента от всички дамски парфюми. А от 100 плода се произвеждат само 85 г етерично масло. Той също така е и често срещана ароматна съставка, добавяна към чая Earl Gray.

Плодът има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от метаболитен синдром. Понижава нивата на холестерола, подобрява здравето на сърцето, подсилва имунната система, облекчава болката и намалява психическия стрес.

Какво е бергамот?

Това е цитрусов плод, известен с ароматната си кора, използвана за извличане на етерично масло.

Какъв е вкусът на бергамот?

Има отчетлив цитрусов вкус, по-малко кисел от лимоните, но по-горчив от портокалите.

Как се използва етеричното масло от бергамот?

Етеричното масло от бергамот се използва в ароматерапията, парфюмите и като овкусител в чайове и храни.

Бергамотът има ли ползи за здравето?

Смята се, че има антиоксидантни и антимикробни свойства и понякога се използва за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:16 | Публикувана: 13 декември 2023 в 16:26 | Категория: Хранене и видове храни