Пролетен детокс с билки

Обновена: 07.01.2024|

След края на зимата, когато цялата природа са пробужда и възстановява от тежката зима, е идеалното време за пролетен детокс с билки. Сега е моментът да се пречистим и заредим с полезни вещества и витамини.

 

Как да разберем, че се нуждаем от детоксикация?

Хубавото е, че нашето тяло намира начин да покаже, че се нуждае от детокс, а някои сигнали са „крещящи“ и няма как да ги пропуснем.

Симптоми, че се нуждаем от детокс:

  • страдаме от храносмилателни проблеми – подуване, запек, диария, болки в стомаха
  • уморени сме и нямаме енергия
  • мъчи ни главоболие, усещаме, че не мислим така ясно, както преди
  • качили сме килограми
  • събуждаме се уморени след сън
  • чести кожни проблеми като акне, обриви, екзема и др.
  • имаме лош дъх, въпреки добрата устна хигиена

Има много начини, чрез които може да детоксикираме тялото си, но тук ще говорим за детокс с билки и как може да ги включим в ежедневието си така, че неусетно да пречистим тялото си в най-подходящото време на годината – именно пролетта.

 

Защо е добре да детоксикираме тялото си?

Колкото и често да пренебрегваме детокса, той всъщност е много важен. Чрез него възстановяваме системите в тялото и ги „рестартираме“, благодарение на което бързо може да усетим положителните промени.

Натрупването на токсини не се дължи само на неправилна хранителна диета, а и на алкохол, цигари, стрес, околна среда, забързан начин на живот.

Всичко това по един или друг начин повлиява на тялото, което най-напред усещаме по липсата на енергия и трупане на сантиметри върху талията. Забавеният метаболизъм е един от първите сигнали, който ни подсказва, че нещо не е наред.

 

Как да направим пролетен детокс с билки?

 

Пролетен детокс. Фосфор. Прочистване на черния дроб и отслабване - преглед при специалист.

 

Пролетта е най-подходящото време за да направите детокс с билки. Точно това е моментът, когато може да открием най-подходящите растения.

Основното, което трябва да направим при детоксикация, е да пречистим черния дроб, кръвта и бъбреците. Именно те са отговорни или за отвеждането на токсините от тялото ни, или за транспортирането на полезни вещества към клетките ни.

Бял трън

Листата, цветовете и семената на белия трън помагат на функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Той насърчава производството на здрави чернодробни клетки, подобрява храносмилането и е мощен антиоксидант.

Най-оптималният начин да се възползваме от детокс с билката е чрез семената на белия трън. За целта семената се смилат и ги добавяме към чай, салата, супи, смутита. Може да се направи тинктура от тях, като по време на смилането им се добави малко силен алкохол.

Пролетен детокс с билки: Червена детелина

Червената детелина се използва за пречистване и подпомагане на функция на горните дихателни пътища, както и за лимфната система.

За разлика от останалите ни системи, лимфната се движи много бавно. Грижата за нея често се пропуска, а и не се усеща, когато има проблем. Но може сме сигурни, че е била пренебрегната от нас, ако по принцип водим застоял начин на живот. Освен с билката, може да помогнем на лимфната система чрез масажи и повече движение.

Червената детелина е богата на калций и желязо, за които е учудващо колко много липсват в тялото ни след зимния сезон. Освен че може да използваме цветовете на червената детелина за да си приготвим чай, то може да ги ползваме и за топли вани, които да насърчат кръвоносната и лимфна системи, докато си почиваме.

Репей

 

Пролетен детокс.

 

Коренът от репей е много популярен за пролетен детокс с билки. Той подпомага за обновяването на кръвоносните съдове и „пътищата“ за детоксикация на тялото, също така насърчава клетъчния метаболизъм. Често коренът от репей бива препоръчван при храносмилателни проблеми и лимфен застой.

Репеят съдържа лигнани, витамини, минерали, инулин. Знаете ли, че инулинът понижава чувството на глад за сладко, което е един честно срещан „препъни камък“ по пътя към здравословния начин на живот и правилното пълноценно хранене.

Сушен корен от репей може да се смели на брашно и да се добавя в различни печива като мъфини, хляб. Чай от корена (пресен или сушен) е добре да се консумира непосредствено преди хранене, за да се възползваме най-добре от свойствата на билката.

 

Глухарче

 

Пролетен детокс. Билки срещу пролетна умора.

 

Глухарчето заема челни позиции що се отнася до пролетния детокс с билки. От него може да използваме както корените, така и листата.

Богатите му на минерали листа действат като диуретик, подобряват метаболизма и насърчават работата на бъбрецитe.

По този начин подпомагат отделянето на токсините от тялото, без това да доведе до извличане и на полезните витамини от клетките.

Коренът е богат на инулин, който подпомага функцията на черния дроб и жлъчката, подобрява метаболизма. Глухарчето се приема под формата на чай – от корените и от листата, който да консумираме през цялата пролет.

А тинктурата от корена може да се използва през цялата година, като добавяме няколко капки от нея към чая си.

Листа от коприва

Копривата е едно от най-лесно достъпните растения, ако искаме да направим пролетен детокс с билки на тялото си. Тя има дългогодишна история със своите лечебни свойства, а пролетта е най-подходящото време, през което да я консумираме.

Богати на хлорофил, флавоноиди и фенолни киселини, листата на копривата имат високи противовъзпалителни свойства и действат като диуретик, подобряват функцията на бъбреците и подпомагат изхвърлянето на токсини, спомагат и за намаляването на повишената пикочна киселина.

Билката съдържа магнезий, калций и желязо и е една от най-важните храни, които да включим в пролетната си диета.

А ако искаме да направим детокс с билки, то освен да я консумираме в супи, може да приготвям и чай от листата или корените на растението.

Къдрав лапад

Къдравият лапад или наричан още жълт лапад е отлично средство за пролетен детокс с билки. Основната му функция е насочена към храносмилателната система и подобрява подвижността на червата. Има леко слабително действие, което се дължи на антрахинонови гликозиди.

Поддържащ добрата перисталтика, богат на желязо и минерали, лападът се използва и за подпомагане жлъчния поток и пречистване на тялото, като подобрява храносмилането. Тези, които страдаме от стомашни проблеми като запек и нередовен стомах, задължително трябва да включим лапада в менюто си през пролетните месеци.

 

Още начини за пролетен детокс

 

Пролетен детокс. Витамини през пролетта. Burnout syndrome. Красива, млада жена сред природата. Биотин, или още познат като витамин В7 е известен със своите благоприятни свойства върху кожата и косата. Етерично масло от иланг-иланг.

 

Освен детокс с билки, които несъмнено се добавят лесно към ежедневието през пролетните месеци, с малки промени в ежедневието си може да помогнем на тялото ни да се пречисти по-бързо.

Най-лесно е да добавим в менюто на зеленолистни растения, свежи плодове и зеленчуци, да излизаме по-често на слънце, да правим разходки сред природата.

Всичко това ще помогне да усетим прилив на енергия, ще подобри храносмилането, метаболизма и функциите на черния дроб и бъбреците.

Нека използваме пролетните месеци за да презаредим тялото си и да му дадем всичко необходимо, за да работи добре за нас и нашето здраве.

Категории: Билки|Публикувана: 13.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Данна Панджарова
Данна Панджарова е автор на стотици статии на тема здравословен начин на живот, хранене и диети. Тя е създател на рецепти, познавач на качествени хранителни продукти и невероятен сладкар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 13 април 2022 в 15:47 | Категория: Билки