Хинап – ползи и консумация

Обновена: 28.02.2024|
Хинап.

Хинап, наричан още китайска фурма, е малък плод със сладък и специфичен вкус. Може да се консумира пресен или изсушен. Съдържа антиоксиданти и хранителни вещества като витамин С.

Има потенциални ползи за здравето и е чудесно допълнение към балансираното хранене.

 

Какво е хинап?

Това е името на дървото и плода, който ражда. Научното му име е Ziziphus jujuba, а у нас е познато още като барбарошка, финап, дзиндзифка, янап или китайска фурма. То е ниско дърво или храст, спадащ към семейство Зърникови – Rhamnaceae.

Достига височина от 3 до 9 метра, има удължени овални листа, кореновата му система е силно развита, което му позволява да се развива в субтропичен и умерено-континентален климат.

Растението може да се засади от издънка или семената на плода. Въпреки че не е капризно и издържа на ниски температури, предпочита сухи и светли места. Много хора определят хинапа като “желязно дърво“ поради твърдата му кора.

Плодовете са малки и овални, с лъскава кафява обвивка, зеленикава хрупкава вътрешност и костилка. Освен сурови, плодовете на хинапа може да се консумират сушени, на компот или сладко.

Дървото обикновено цъфти през юли. Чак септември месец, след първата си година, ражда плодове. Родното му място е Източна Азия, но с времето се разпространява в световен мащаб. Много хора го отглеждат в дворовете си поради вкусните му и полезни плодове.

 

Състав

Точният хранителен състав може малко да варира в зависимост от сорта и зрелостта на плодовете. 100 грама хинап съдържат около 79 калории и 20 грама въглехидрати, от които фруктоза, глюкоза и 2 г фибри. Богат е още на различни витамини и минерали.

Витамини:

  • Витамин С
  • Витамин А
  • Витамини от групата В
  • Тиамин – В1
  • Рибофлавин – В2
  • Пиридоксин – В6

 

Минерали:

  • Желязо
  • Фосфор
  • Кобалт
  • Калий
  • Магнезий
  • Калций

Хинапът може да се похвали и с набор от антиоксиданти, като фенолни съединения и флавоноиди.

Едно от най-интересните неща за състава на хинапа е, че съдържа 10-15 пъти повече витамин С от количеството, което се намира в лимона.

Точният хранителен състав може малко да варира в зависимост от сорта, зрелостта на плодовете и начинът, по който се консумират – сурови или обработени по някакъв начин. Ако нямаме възможност да консумираме хинап, може да си набавим хранителните му вещества от други храни или чрез добавки.

 

Произход и история

Смята се, че хинапът произхожда от северните части на Китай, по-конкретно покрай районите на Жълтата река, преди повече от 4000 години. В тези територии били открити дивите китайски фурми, които с времето започнали да се култивират, благодарение на хранителните си вещества и вкус.

От Китай хинапът се разпространява и в други части на Азия – Япония, Корея и Индия. Станали овощна култура по тези места и бързо се интегрирали в местните кулинарни традиции и медицински практики.

Твърди се, че преди 2000 години чрез търговия хинапът е достигнал до страни в средиземноморския регион като Гърция и Италия. През 19-ти век китайски имигранти го пренесли и към САЩ.

С времето отглеждането на китайската фурма започнало да се разширява. Различни региони започнали сами да култивират свои собствени сортове хинап, което води до разнообразния избор днес.

В Китай свързват плодовете с плодородие и просперитет. Присъстват на всякакви фестивали и празненства, а участието им в Празника на средата на есента е дълбоко вкоренено в културните традиции.

Хинапът има културно значение в много страни, едни от които са азиатските. Днес той продължава да бъде ценен заради уникалния си вкус, гъвкавостта в кулинарните приложения и потенциалните си ползи за здравето.

 

Ползи

Благодарение на хранителния си състав, хинапът ни предлага козметични и медицински ползи – може да понижи холестерола, да подпомогне при състояния на астма и още.

Сън и релаксация

Използва се като естествено средство за насърчаване на релаксацията и стимулиране на по-качествен сън. Смята се, че има седативни свойства, помага за успокояване на нервната система и допринася за чувство на спокойствие. Консумирането на хинап, използването на екстракти от него или чай преди лягане може да помогне за насърчаването на по-добър сън.

Подпомага храносмилането

Хинапът помага за подобряване на храносмилането и облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт. Плодът съдържа диетични фибри, които помагат за регулиране на движенията на червата и насърчаване на здравословното храносмилане.

Известен е още със своите леки слабителни свойства и се използва като средство за облекчаване на запека.

Подобрява имунната система

Както споменахме по-рано, китайската фурма е по-силен източник на витамин С дори от лимона. Витамин С е ключов за поддържането на добрата имунна функция, помага за стимулирането на производството на бели кръвни клетки, които също са важни за защитата на тялото от инфекции и заболявания.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

 

Екстракт от хинап - чай.

 

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди тази полза на хинапа. Но, поради съдържанието на антиоксиданти в него – флавоноиди и фенолни съединения, се смята, че може да помогне за неутрализиране на действието на вредните свободни радикали в тялото, оксидативния стрес, възпалението и клетъчното увреждане.

Неутрализирането на свободните радикали може да спомогне:

  • За забавяне на преждевременното стареене
  • Предотвратяване на появата на бръчки, кожни петна, и матова кожа, придавайки й по-здрав външен вид.

Противовъзпалителните му свойства също имат своите приноси за по-доброто състояние на кожата ни, помагайки за борбата с акне, зачервявания или други раздразнения.

Защита на черния дроб

Предполага се, че екстрактът и чаят от китайска фурма могат да проявят хепатопротективни свойства, допринасяйки за здравето на черния дроб.

Проучвания при животински видове показват, че екстрактите от хинап могат да помогнат за предпазването на черния дроб от увреждане, причинено от токсини или определени лекарства. Нужни са допълнителни изследвания, за да се потвърдят ефектите му върху хората.

Против тревожност и намаляване на стреса

Хинап се използва като естествено средство за намаляване на стреса и тревожността.

Има съединения, открити в хинапа, като сапонини, за които се смята, че могат да имат успокояващ ефект върху нервната система.

Нужни са обаче повече научни изследвания, за да се потвърдят тези ефекти.

Хидратиране на кожата

 

Екстракт от хинап за хидратация.

 

Хинапът е източник на естествени захари и витамини, които могат да помогнат за хидратирането на кожата ни. Използването на продукти, съдържащи хинап, може да ни осигурят този ефект и да направят кожата ни по-мека и еластична.

За здравето на косата

Хинапът съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за здравето на косата.

Витамин С в състава му играе роля в производството на колаген, който е от съществено значение за поддържането на силна и здрава коса. Екстрактите от китайска фурма или маслата от нея, използвани в продуктите за грижа, могат да помогнат за подхранването на косата и да насърчат блясъка и жизнеността й.

В нетрадиционната медицина корените на хинапа често се използват за лечение на косопад и пърхот поради укрепващото действие, което оказват веществата, съдържащи се в растението.

 

Помощ за сърцето и кръвоносните съдове

Плодчетата хинап влияят на състоянието на кръвоносните съдове, подобрявайки еластичността им. Също така намаляват кръвното налягане и тонизират тялото. Китайската фурма съдържа гликозида неимертилин, който може да регулира нивата на глюкозата при хора, страдащи от захарен диабет.

Изследователите смятат, че една чаша суров хинап на ден може да нормализира нивата на кръвната захар.

Веществата, които се съдържат в растението, пречат на разрушаването на хиалуроновата киселина, която укрепва клетките на кръвоносните съдове и ги предпазва от увреждания.

Плодовете на хинапа имат способността да подобряват функцията на сърдечно-съдовата система. Но трябва да бъдем внимателни и да не ги консумираме, ако сме претърпели хипертонична криза. Рязкото понижаване на кръвното налягане може да бъде причина за усложнения.

 

Приложение в кулинарията

 

Хинап в кулинарията - сушен.

 

Освен приложение в козметиката и медицината, китайската фурма се е използвала дълго и в кулинарията:

  1. За лека закуска
  2. Под формата на сушени плодове – смесени с други плодове, под формата на гранола, добавени в печива или в комбинация с кисело мляко.
  3. Като чай – чаят от хинап е популярен в много азиатски страни. Изсушен или нарязан, той се накисва в гореща вода, за да се създаде ароматен и успокояващ билков чай.
  4. Като кулинарна съставка – хинапът може да се добавя към солени или сладки ястия – десерти, конфитюри, китайците често го прибавяли към супи или яхнии.
  5. За ферментация – в някои култури китайската фурма се е използвала във ферментационния процес за направата на алкохолни напитки.

 

Странични ефекти

Въпреки че се счита за безопасен за консумация и външна употреба, повечето хора могат да изпитат различни странични ефекти.

Алергии

Някои хора може да са алергични към хинап или други плодове от ботаническото семейство Rhamnaceae. Тогава е препоръчително да избягваме консумацията му или употребата на продукти, съдържащи китайска фурма.

Взаимодействия с лекарства

 

Екстракт от хинап - противопоказания.

 

Хинапът, както всяка храна или билка, може да взаимодейства с определени лекарства. Ако приемаме лекарства или имаме някакви здравословни проблеми, е препоръчително да се консултираме с лекар, за да сме сигурни, че консумацията на хинап няма да попречи на действието на лекарствата или да представлява риск.

Винаги е добра идея да се консултираме с лекар или диетолог, особено при бременност, кърмене, ако имаме специфични здравословни проблеми или съпътстващи заболявания.

Те могат да ни предоставят индивидуални съвети въз основа на персоналните ни обстоятелства. Също така преди консумация е препоръчително да измием плода добре, особено ако е закупен от търговски обект, поради вероятността от наличието на пестициди.

Стомашно-чревни проблеми

Въпреки че плодът подпомага храносмилането, високият му прием може да причини стомашно-чревен дискомфорт, например подуване, газове или диария. Важно е да се съобразим с реакциите на тялото си, за да разберем колко хинап понася то.

Кръвната захар

Хинапът съдържа естествени захари и хората с диабет трябва да го консумират в умерени количества. Както и да се консултират с лекар преди да го включат в храненето си.

 

Заключение

Хинапът е плод с почти 4000-годишна история, намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията. Едно от впечатляващите неща за него е това, че съдържа повече витамин С дори от лимона, както и още други необходими хранителни вещества.

Смята се за гъвкав продукт в света на кулинарията, което му позволява да бъде включен в широка гама от ястия, напитки или отвари. Независимо дали се наслаждаваме на вкуса му пресен, сушен или в различни кулинарни творения, хинапът добавя уникална нотка към всяка чиния.

 

Какво е хинап?

Нарича се още китайска фурма и е малък плод със сладък, специфичен вкус. Може да се консумира пресен или изсушен. Съдържа антиоксиданти и хранителни вещества, като витамин С. Има потенциални ползи за здравето и е чудесно допълнение към балансираното хранене.

Какви са ползите от хинапа?

Плодът предоставя няколко ползи за здравето и красотата – помага за справянето с тревожност и депресия, за кръвоносните съдове, черня дроб, храносмилането, имунната система, здравето на косата, кожата и още.

Как се яде хинапът?

Може да се консумира под всякакви форми – суров, сушен, термично обработен, както и да се добавя към сладки или солени ястия.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 29.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Тошко Делев 17.07.2023 at 12:36 - Отговор

    Полезни статии! Напишете една за ползите и вредите от замразените плодове!

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 17:41 | Публикувана: 29 юни 2023 в 16:20 | Категория: Хранене и видове храни