Полезни ли са всъщност замразените зеленчуци?

Обновена: 29.02.2024|
Микс от замразени зеленчуци, поставени на дървена дъска и лъжица.

Всички сме чували, че замразените храни са вредни, но попадат ли и зеленчуци в тази категория? Време е да развенчаем митовете за замразените зеленчуци!

Всеизвестен факт е, че диета, богата на зеленчуци, има благоприятно влияние върху здравето, тъй като помага за намаляване на кръвното налягане и риска от инфаркт, както и за стабилизиране нивата на холестерола. Но всички полезни свойства запазват ли се, дори когато зеленчуците са замразени? Отговорът е да, но вижте защо, както и кои са другите предимства на замразените зеленчуци.

 

Замразените зеленчуци са отбрани в своя пик на свежест и хранителни свойства

Веднага след събирането на реколтата повечето зеленчуци, предназначени за замразяване се бланшират. Този процес убива бактериите, помага за запазване на полезните хранителни вещества и предпазва продуктите от разваляне. Единственото, което се губи по време на бланширане е малко количество витамин C и D.

 

При транспортиране от далечна дестинация, свежите зеленчуци могат да загубят част от полезните си качества

Въпреки че са отбрани в подходящ момент, времето, необходимо за доставянето им до магазините в цялата страна, понякога ги кара да загубят част от хранителните си свойства. Този проблем го няма при замразените зеленчуци, както беше описано по-горе. Местните бакалии могат да ви предложат сезонни зеленчуци, които да ви осигурят максимума от полезни хранителни вещества. Заложете на тях.

 

Ако нямате достъп до свежи сезонни зеленчуци, замразените са най-доброто решение

 

Млада двойка, хапваща плодове и зеленчуци в кухнята. На преден план са всички свежи зеленчуци.

 

Важно е да се знае кога е най-добре да се консумират определени зеленчуци през годината, за да се извлекат най-добрите им хранителни свойства. Така че, ако нямате достъп до качествени свежи, тогава замразените зеленчуци може да са по-добър избор по отношение на храненето.

 

Замразените зеленчуци пестят време

Когато графикът ви е препълнен, замразените зеленчуци се явяват най-добрият ви приятел. Времето за приготвяне на храна вкъщи понякога може да бъде доста ограничено, но един пакет замразени зеленчуци ще спаси положението, при това ще хапнете нещо полезно и вкусно без угризения, че сте заложили на някой вреден полуфабрикат.

 

Замразените зеленчуци спестяват пари

Когато става въпрос за ограничаване на бюджета, замразените зеленчуци могат да ви помогнат. Те са на доста по- ниски цени от свежите продукти. Освен това, те имат срок на годност приблизително осем месеца, така че е по-малко вероятно да се развалят, ако забравите за тях. Важно е обаче да отбележим, че не трябва да чакате толкова дълго. Хранителната стойност на замразените зеленчуци започва да се губи след три месеца, така че гледайте срока на годност!

 

Как да замразяваме определени зеленчуци?

Ако ви се случва често да купувате големи количества зеленчуци и да ги изхвърляте, помислете дали не е добре да си вземете замразени или пък направо да ги сложите във фризера вкъщи. Докато повечето плодове могат да бъдат замразени сурови, някои зеленчуци запазват по-добре хранителите си свойства, ако са предварително бланширани. Ето някои насоки как да замразявате любимите си кето зеленчуци:

Спанак

Спанакът обикновено става мек, след като го замразите суров, но тъй като запазва своите хранителни вещества и вкус, може да бъде страхотна подправка към шейкове и готвени ястия. Ако го бланширате, ще остане годен за консумация за по-дълъг период. Помислете и за замразяване на пюре от спанак, ако желаете да го използвате само за течни ястия.

Броколи и карфиол

Тези зеленчуци са идентични като структура и се замразяват лесно при еднакви условия. По-лесният вариант е просто да ги сложите направо във фризера, но ако искате да изглеждат добре и да можете да ги сготвите по-лесно при необходимост, първо ги бланширайте.

Все пак на тези зеленчуци им е нужна малко подготовка. Измийте и ги накъсайте на розички, след това ги поставете в подсолена студена вода за 30 мин. – това ще отстрани всички вредни бактерии, ако има такива. След това, ако искате, бланширайте за 5 мин. и незабавно потопете зеленчуците в ледената вода. Охладете добре, подсушете и сложете в подходящи торбички за съхранение. Замразете, като не забравяте да отбележите датата, на която сте подготвили замразените зеленчуци.

Гъби

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете правилните продукти. Изберете гъби, които са пресни. Сухи, потъмнели или с неприятна миризма, трябва да се избягват. Измийте гъбите със студена вода и отрежете краищата на стъблата. Гъбите с диаметър над 3 см. трябва да бъдат нарязани на половинки или четвъртинки. Имайте предвид, че замразяването ще промени цвета и структурата на гъбите, като ги направи по-тъмни и по-меки.

Гъбите трябва да бъдат сготвени, преди да се замразят. Това може да стане по 2 начина – чрез сотиране или на пара. Ако искате да ги сотирате – запържете ги с малко масло на тиган, на висока температура за около 5 мин или докато са почти напълно готови и течността се е изпарила.

Чушки

Тези зеленчуци е добре да се замразяват сурови. При това те остават свежи, вкусни и хрупкави, дори след размразяване.

Единственото, което трябва да направите, е да ги измиете и подсушите добре. Премахнете семките и нарежете в предпочитания вариант, ако искате да приготвяте пълнени чушки, можете да си оставите и цели.

За разлика от повечето зеленчуци, които губят своите хранителни свойства след 3 месеца, чушките можете спокойно да използвате до 6 месеца от замразяването.

 

Кои зеленчуци не трябва да замразяваме?

 

Мъж, който реже краставица на колелца в своята кухня. Назаден план неговото семейство също приготвя храна.

 

На практика можете да замразите всичко, но някои зеленчуци губят своите вкусови и хранителни качества, след като се замразят. Те имат високо съдържание на вода, а когато е замразена, водата се разширява, увреждайки клетъчните стени. В резултат на това, след размразяването, някои плодове и зеленчуци стават меки, кашави и воднисти. Ето замразяването на кои зеленчуци трябва да избягвате:

Краставици

Те имат много високо съдържание на вода и замразяването им води до неприятен, вкус мирис и вид. Ако искате да запазите краставиците – консервирайте ги. Киселите краставички са невероятно вкусни и запазват своята свежест и хрупкавост.

Целина

Замразяването прави целината слаба и мека, с неприятен вкус. Ако имате в излишък не я слагайте във фризера, нарежете я на дълги парчета, за да се насладите на лека закуска или като добавка към сандвичи и салати.

Маруля

Ако се опитате да замразите маруля или друг вид деликатна салата, тя ще стане кашкава и водниста. Всяка салата е трудна за съхранение и е най-добре да се похапва прясна по време на сезона. Така че, не рискувайте да загубите качествата й като я замразите.

В заключение, по отношение на хранителната си стойност и свежите, и замразените зеленчуци са здравословни варианти, стига да са подбрани добре. Оптималното за вашия хранителен режим ще бъде да комбинирате замразените зеленчуци с пресни, за да се възползвате от разнообразието на различни хранителни вещества, които те предлагат. Как да ги комбинирате? Просто се доверете на начина, който най-добре ще отговори на вкуса и начина ви на живот. Успех!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 05.07.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 15:48 | Публикувана: 5 юли 2019 в 17:17 | Категория: Хранене и видове храни