Грипният сезон е период от годината, през който имунната ни система се среща с най-много предизвикателства. По-ниските температури са причина за понижаване на защитните сили на организма и за по-големия риск от среща с вируси.

Известно е твърдението, че 2-3 настинки или заболявания на горните дихателни пътища, протичащи с тривиални симптоми (ринит, конюнктивит, кашлица и зачервено гърло), са в рамките на нормата за една календарна година.

Ако обаче имате чувството, че не излизате от цикъла на непрекъснато разболяване и временно оздравяване през студените месеци, може би има някои неща, на които да обърнете внимание за подсилване на имунитета.

 

Витамин D и имунитет

Първата следа за значението на витамин D за имунитета е, че рецептори за него се наблюдават по повърхността на почти всички клетки на имунната система.

vitd3 400
vitd3 600

Известно е, че неговият дефицит причинява рахит при децата и остеомалация при възрастните, но напоследък ролята му за доброто общо състояние е още по-добре проучена.

Основните форми на витамин D са витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холикалциферол). D2 се внася с храната, например от приема на риба, рибно масло, яйца и сирене. Това представлява само 20% от необходимия ни витамин.

Останалите 80% получаваме от D3, който се образува в кожата, благодарение на ултравиолетовите В-лъчи (UVB). След тези процеси (прием на храна и излагане на слънце), следва допълнително метаболизиране на витамина в черния дроб и бъбреците, докато се получи активната му форма.

Твърдението, че витамин D е имуностимулант, не е съвсем точно. По-скоро бихме могли да го наречем имуномодулатор. В миналото се е считало, че по-високите нива на витамин D лекуват болните от туберкулоза. Затова са се създавали санаториуми, предимно включващи лечение с излагане на слънчева светлина.

Има проучвания, които показват, че пациенти с по-високи нива на витамин D боледуват от респираторни заболявания доста по-рядко.

В едно от тях се сравняват проби от назофарингса (носоглътката) на две групи пациенти. Едните са със стойности на витамина под долната референтна граница, а другите – с такива в нормални граници. Носните секрети са изследвани за H. Influenzae – причинителят на грипа. Участниците, чиито стойности са били в референтните граници, дават с 42% по-малко положителни проби.

Времето, прекарано навън, е чудесен вариант за повишаване на нивата на витамин D и подсилване на имунитета. Само 20 минути, прекарани под лъчите, могат да произведат между 10,000 и 15,000 IU от него.

 

Сезонни плодове и зеленчуци за подсилване на имунитета

 

Подсилване на имунната система.

 

Всички знаем ползите от консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Ефектът на здравословното хранене върху контрола на теглото, появата на диабет и сърдечни проблеми са добре проучени. Но могат ли тези храни да ни помогнат да преборим грипа и как?

Растителната храна е много богата на фибри. Те, от своя страна, служат за храна на представителите на нашия микробиом и потенцират техния растеж и размножаване. Така се подсилва т.нар. чревен имунитет.

Плодовете и зеленчуците съдържат и значими микронутриенти – витамини и други полезни вещества. Тези микронутриенти са важни за развитието и функцията на клетките на имунната система.

Храните, в които се съдържат, са също и пребиотици (служат за храна на добрите бактерии в тялото ни):

 • Краставици – освен че съдържа над 95% вода и е добър за хидратацията ни през горещините, този зеленчук е богат и на магнезий, калий и витамин Е.
 • Домати – високо съдържание на витамин С.
 • Грозде – в него се намира съединението ресвератрол, който е източник на витамин С и К.

 

 

Климатолечение и климатопрофилактика

За наш късмет, България е страна, богата на биоклиматични ресурси, подходящи за профилактика и повлияване на различни заболявания. В това число се включва не само морето, а и планината.

Едно от предимствата на черноморската зона е, че замърсяванията на въздуха са минимални и количеството алергени е незначително. Силно изразена е аеройонизацията, особено на отрицателни йони при разбиване на вълните в брега. Въздухът е богат по отношение на кислородно и озоново съдържание.

Когато тези предимства на морския климат се съчетаят и с условията, предлагащи различна двигателна активност, като разходки, йога, туризъм, се получава благоприятен ефект върху някои заболявания. Повишава се неспецифичната хипосенсибилизация, което подпомага хората, страдащи от астма.

Осъществява се кислородна оксигенотерапия (повишено кислородно насищане на организма), която подобрява показателите на дишането.

Не бива да забравяме и ролята на морския пейзаж върху психоемоционалното ни състояние. Повишава се и продукцията на интерферони, което подпомага имунната ни система.

Негативите на стайния въздух, който дишаме през повечето време, са, че той е богат на въглероден диоксид и е неподвижен. Съдържанието му на кислород и аеройони е ниско.

Въздухът на открито, особено на курортни места, е подвижен, чист, богат на аерозоли, въздейства благоприятно на човешкия отганизъм чрез неговата температура, влажността си и атмосферното налягане.

Фитонцидите са високоактивни растителни вещества, които потискат растежа на гъби, вируси и бактерии. Тяхното съдържание също е високо в планинския и морския въздух.

Те са установени в копривата, пелина, ряпата, дивия божур, люляка, лавандулата и особено много в листата на дъбовите, липовите, кедровите и боровите дървета (бор, ела, смърч, мура и т.н.), в пъпките на тополата и бялата акация.

Морската вода е сложен йонизиран разтвор. Освен натриев хлорид (сол), съдържа също и магнезиев сулфат, магнезиев хлорид, калциев карбонат, калиев йодид и др. В състава й се включват също микроелементи като йод, бром, фосфор, цинк, желязо, включително биостимулиращи елементи, дължащи се на планктона и морската фауна.

Морските къпания стимулират терморегулацията, активират кръвообращението и обмяната на веществата, подобряват дихателните функции.

 

Повече движение за здрава имунна система

 

Подсилване на имунната система.

 

През зимните месеци лошото време не ни мотивира да излезем навън и да практикуваме любимите си спортове, като каране на колело, джогинг, разходки в парка и планината. Но е важно да намерим мотивация и начин, защото движението е много важно за подсилване на имунитета.

Физическата активност повлиява положително отговора на белите кръвни клетки, и по-специално антителата.

Това дава възможност на тялото да реагира и да се възстанови по-бързо от срещата си с болестотворни причинители.

Спортът също може драстично да намали нивата на стреса и да доведе до отделяне на ендорфини, което има ефект върху способността ни да се борим с инфекциите.

По време на тренировка значително се повишават нивата на глутатион – сложна молекула, образувана от аминокиселината глицин, цистеин и глутаминова киселина.Той е от особена важност за правилната функция на имунната система и възстановяването на тъканите.

Глутатионът е мощен антиоксидант, което означава, че предпазва тялото ни от увреждащото действие на молекули, наречени свободни радикали.

 

Подсилване на имунитета чрез добра хидратация

Правилната хидратация играе решаваща роля в поддържането на здрава имунна система.

Връзката между добрата хидратация и имунитета е многостранна:

 • Функция на имунните клетки: Имунната система се състои от различни клетки, включително бели кръвни клетки, които помагат за защитата на тялото от инфекции. Тези имунни клетки изискват адекватна хидратация, за да функционират оптимално. Дехидратацията може да доведе до намалено производство и активност на имунните клетки, което прави тялото по-податливо на заболявания.
 • Здраве на лигавиците: Много от защитните механизми на тялото са разположени в лигавиците, които покриват дихателните и храносмилателните пътища. Тези мембрани разчитат на подходяща хидратация, за да останат влажни и ефективни при улавяне и изхвърляне на патогени. Дехидратацията може да доведе до сухи лигавици, което улеснява навлизането на патогени в тялото.
 • Елиминиране на токсините: Правилната хидратация подпомага бъбреците и черния дроб при ефективното отстраняване на отпадъчните продукти и токсините от тялото. Когато тези органи функционират оптимално, имунната система не трябва да работи толкова усилено, за да се бори с вътрешните заплахи, което й позволява да се съсредоточи върху външните патогени.
 • Възпалителна реакция: Дехидратацията може да предизвика ниско ниво на възпаление, което да отслаби имунната система. Хроничното възпаление може да допринесе за различни здравословни проблеми и да намали способността на организма да реагира на инфекции.
 • Функция на лимфната система: Лимфната система помага за транспортирането на имунните клетки в тялото. Поддържането на хидратация гарантира, че тази система може да работи ефективно, улеснявайки движението на имунните клетки към зоните на инфекция.
 • Регулиране на температурата: Правилната хидратация помага за регулиране на телесната температура. Ако прегреете поради дехидратация, това може да стресира тялото и да отслаби имунната система.

 

В обобщение, поддържането на добра хидратация е от съществено значение за цялостното здраве и стабилна имунна система. Пиенето на достатъчно количество вода, консумацията на хидратиращи храни и електролитният баланс могат да помогнат за поддържане на защитните сили на организма срещу инфекции и заболявания.

 

 

Каква е ролята на съня за имунитета?

 

Подсилване на имунитета.

 

Връзката между съня и имунитета е тясно преплетена. Адекватният, висококачествен сън е от съществено значение за доброто функциониране на имунната система.

Ето как сънят помага за подсилване на имунитета:

 • Дейност на имунната система: По време на сън тялото произвежда и освобождава цитокини, вид протеин, който помага на имунната система да комуникира и координира реакцията си към инфекции и възпаления. Правилният сън засилва производството на тези имунни фактори, укрепвайки способността да се предпазваме от инфекции.
 • Регулиране на възпалението: Хроничното лишаване от сън може да доведе до повишени нива на възпаление в тялото. Продължителното възпаление може да отслаби имунната система и е свързано с различни здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания и сърдечно-съдови проблеми.
 • Имунна памет: Сънят играе роля във формирането на имунната памет. Вашето тяло помни предишни инфекции и развива имунен отговор към специфични патогени. Ето защо осигуряването на достатъчно сън е от решаващо значение след ваксинация, за да помогне на тялото да изгради имунитет.
 • Т-клетки и естествени клетки „убийци“: Лишаването от сън може да доведе до намаляване на броя и ефективността на Т-клетките и естествените клетки „убийци“, които са критични компоненти на имунната система, отговорна за насочването и унищожаването на заразени или анормални клетки .
 • Намалена чувствителност: Достатъчният сън може да намали чувствителността към инфекции. Когато сме добре отпочинали, имунната ни система е по-ефективна при разпознаването и реагирането на патогени, което може да помогне за предотвратяване на заболяване.
 • Възстановяване и изцеление: Сънят е време, когато тялото може да се съсредоточи върху възстановяването и изцелението. По време на дълбоките етапи на съня протичат процеси на растеж и възстановяване на тъканите. Без достатъчно сън тялото има по-малко време за подмладяване и възстановяване.
 • Намаляване на стреса: Добрият сън помага за намаляване на стреса, който може да има дълбоко въздействие върху имунната система. Високите нива на хормони на стреса, като кортизол, могат да потиснат имунната функция, което ни прави по-податливи на инфекции.
 • Нарушения на съня: От друга страна, хората с хронични нарушения на съня, като сънна апнея или безсъние, често изпитват отслабена имунна функция, което може да допринесе за повишен риск от инфекции и други здравословни проблеми.

 

Като се има предвид значението на съня за здрава имунна система, от съществено значение е да се даде приоритет на съня, особено по време на сезоните на грип и настинки. Стремете се към 7-9 часа сън на нощ и поддържайте постоянен график, за да сте сигурни, че имунната ви система функционира по най-добрия начин.

Ако имате постоянни проблеми със съня, помислете дали да не потърсите съвет от здравен специалист.

 

Заключение

Имунитетът и грипният сезон споделят решаваща връзка, която оказва дълбоко влияние върху здравето ни. Докато се справяме с предизвикателствата на грипния сезон, става очевидно, че силата и устойчивостта на нашата имунна система са от първостепенно значение за защитата ни от сезонни инфекции.

Даването на приоритет на имунното здраве и прилагането на превантивни мерки могат значително да намалят нашата чувствителност към грипни вируси и да насърчат цялостното благосъстояние.

Поддържането на силна имунна система включва холистичен подход – правилно хранене, адекватен сън, редовни упражнения, управление на стреса. Освен това поставянето на ваксина срещу грип може да осигури специфична защита срещу преобладаващите щамове на вируса.

Взаимодействието между имунитета и грипния сезон подчертава значението на индивидуалната и колективната отговорност.

Като предприемем стъпки за подсилване на имунитета и се придържаме към насоките за обществено здраве, като ваксинация и превантивни мерки, можем колективно да намалим въздействието на грипните огнища в нашите общности.

Всеки грипен сезон ни напомня, че здравето на нашата имунна система е непрекъснато усилие. Подхранването на нашия имунитет не само ни предпазва по време на грипния сезон, но също така допринася за дългосрочното ни благополучие и устойчивост пред различни здравословни предизвикателства.

По този начин ние си даваме сили да посрещнем сезона на грипа и неговите потенциални заплахи с по-голяма увереност.

Защо е нужно подсилване на имунитета през грипния сезон?

Грипният сезон е период от годината, през който имунната ни система се среща с най-много предизвикателства. По-ниските температури са причина за понижаване на защитните сили на организма и за по-големия риск от среща с вируси.

Кои витамини за подсилване на имунитета да приемаме?

Приемайте редовно витамин Д и витамин С през грипния сезон.

Какво още е важно за подсилване на имунитета?

Добрият сън, хидратацията и движението често се подценяват, но са неотмена част от действащия имунитет.

Обновена: 16 октомври 2023 в 14:09 | Публикувана: 4 юли 2023 в 23:20 | Категория: Здраве