Прополис – тайната съставка за добро здраве

Обновена: 12.03.2024|

Чували сте за прополис и чудотворните му свойства, но искате да научите повече? Или пък напротив – за първи път попадате на тази тайна съставка за здраве? При всички положения ви обещаваме, че в тази статия ще намерите любопитни факти, които ще ви докажат, че прополисът заслужава вашето внимание и място в домашната аптечка с дарове от природата.

 

Какво прави консумацията на прополис полезна за здравето ни

По своята същност прополисът е един изключително интересен продукт. Той представлява смес от смоли, восък и прашец от различни видове растения, събран от едни от най-изключителните същества на планетата ни – пчелите.

Целият този микс ферментира в храносмилателната система на пчелите и придобива феноменални качества за нашето здраве. Той съдържа много витамини, редица етерични масла, минерални соли и микроелементи. Прополисът се отличава с цвета си: той е жълто-зелен, тъмно зелен или сив. Разтваря се слабо във вода, но силно в спиртни или специални разграждащи напитки.

Пчелите са тези, които вършат цялата работа по производството на прополис. Те събират прашеца, пренасят го в кошера, дезинфекцират го, преработват го. Така прополисът запазва всички свои качества: антибактериални, антимикробни, антибиотични, противовирусни, имуностимулиращи, обезболяващи. Малко са продуктите, които могат да се похвалят с толкова много качества.

Това е и причината прополисът да се използва като профилактично средство срещу множество болести. Доказано е, че прополисът помага при:

 • повишен холестерол;
 • ниски нива на червените кръвни клетки;
 • открити рани и вътрешни инфекции;
 • слаб имунитет.

Важно е да отбележим и факта, че прополис намираме не само в чиста форма, но и в различни лекарствени продукти. Клеевата тинктура например съдържа 30% прополис, който усилва неколкократно естествените лечебни свойства на тинктурата.

 

Къде откриваме прополис?

 

Прополис.

 

Прополисът, наричан още клей, е познат на науката от столетия с полезните си лечебни свойства. Кръщават го още древните гърци, които му дават името за „пред“ (pro) и град (polis) или „защита на града“. Така завещават прополиса на изследователите като защитник на системата ни. В днешно време мнозина го наричат и „пчелен клей“.

Откриваме прополиса в множество методи за алтернативно лечение – капки за нос, капки тинктура, мехлеми, шампоани, таблетки тип хранителна добавка. Всеки един от тези продукти работи при специфичен проблем и разбира се – в зависимост от индивидуалния организъм.

Широкоразпространена е употребата на тинктура (клеева). Тя представлява 30%-ов спиртен извлек.

Как се приготвя? 30 грама прополис се надробяват в 100 мл житен спирт (етилов алкохол) от 96 градуса. След което, в продължение на 5-6 дни, течността се разклаща до 6 пъти на ден. Образува се бистра, надутаечна течност, която се отделя (декантира) или прецежда през няколко слоя марля. Полученият спиртен извлек е траен продукт и при възрастни препоръчителният прием е 30-40 капки в малко (30-40 мл) течност – вода, мляко, сок, 30 мин. преди хранене.

 

Прополис при настинки и инфекции

Една от причините прополисът да е толкова популярен за лечение е, че има много силно действие срещу инфекциите. Това важи както за вътрешни проблеми, така и за външни рани.

Веднъж в действие, прополисът започва да убива микробите и бактериите, които причиняват различни видове вреди върху организма ни. Затова и при настинки избираме прополисова тинктура, която се усвоява бързо от тъканите и попада точно в тези области на тялото, където е нужно лечение. Мнозина дори казват, че прополисът лекува грипа буквално за часове. Това не е изненадващо, защото прополисът има значително по-високи нива на имуностимулиращи и противовъзпалителни вещества, отколкото по-голямата част от познатите ни лекарствени и природни продукти.

В този смисъл, когато говорим за инфекции, едни от най-болезнени са тези на ставите. Остеопороза, изтъркване на ставите, разтягане на ставните връзки и възпаления на опорно-двигателната система: всички те се облекчават от прополис под формата на мехлем или тинктура.

Ако имате открити рани, не се колебайте да опитате облекчаването им с прополис. Той има толкова силно антибактериално действие, че никое възпаление на тъканите не може да устои под лечебните му свойства.

 

Какво се случва, когато използваме прополис

Още от първия прием на капки прополис или впръскване на спрей с прополис, системата ни поема голямо количество силни, имуностимулиращи съставки.

Миксът витамини и микроелементи ни вдигат на крака моментално при настинка. След това започва и същинската им работа – борбата с  различните видове инфекции и бактерии в тялото ни, които чакат стаени имунната ни система да бъде отслабена.

Добър пример за изключителното действие на прополиса е това, че той влияе изключително силно на инфекции, свързани с дихателните пътища. Етеричните масла в прополиса отпускат лигавицата и ни помагат да дишаме. Същинското чудо обаче се състои в антибактериалното действие на продукта, който влияе на инфекции, дори такива като синузита.

 

Кой и кога може да използва прополис?

Прополис.

Любопитен факт за прополиса е, че заради липсата на противопоказания, продуктът може да се използва от почти всеки. Не са забелязани странични ефекти както при деца, така и при възрастни.

Разбира се, важно е продуктът да се дозира правилно. Не е  При деца дозите са по-малки, като се препоръчва дневният брой капки да съответства на възрастта.

Конкретно може да ви послужи при:

 • възпаление или поява на язвени лезии в устата в устата  – изплакване на устата с 80 мг прополис, 2-3 пъти дневно.
 • херпес на устните – кремове или мехлеми, съдържащи от 0.5 до 3% прополис, нанасяни до 5 пъти на ден в началото на появяването му.

 

За какво да внимаваме

Както вече споменахме, прополисът е един от много малкото продукти в природата, които са изключителни по състава и полезността си.

Защо тогава трябва да внимаваме с употребата му?

Наложително е, преди да опитаме прополис за каквато и да е болежка, да проверим дали нямаме свърхчувствителност или алергия към пчелни продукти. Това е единственото противопоказание, което прополисът дава.

И въпреки това, прополисът има още едно много силно предимство: той има много силно противоалергично действие при сезонни алергии и грипове. Същинска съставка чудо, нали? Още една причина да пазим пчелите и тяхната неуморна дейност в полза на природата и хората.

Категории: Здраве, Билки|Публикувана: 22.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Розалия 27.01.2021 at 22:49 - Отговор

  Всичко написано за прополисовата тинктура е абсолютно вярно! Аз я използвам за всички здравословни проблеми – вътрешно и външно и съмизключително доволна от полезното действие, ПРЕПОРЪЧВАМ!

 2. Юлия 26.01.2021 at 16:22 - Отговор

  Полезна и хубава статия благодаря ви

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:56 | Публикувана: 22 януари 2021 в 14:04 | Категория: Здраве, Билки