10 естествени разредители на кръвта

Обновена: 27.02.2024|

Естествените разредители на кръвта са вещества, които намаляват способността на кръвта да образува съсиреци или тромби. Съсирването на кръвта е необходим процес, но понякога тя може да се сгъсти повече, което води до усложнения за целия организъм.

В дългия пандемичен период, сгъстяването на кръвта е много обсъждана тема, тъй като това е едно от най-честите усложнения на коронавируса. Добавките за разреждане на кръвта се изписват задължително от лекуващите лекари, за да се предотвратят последващи проблеми.

Днес ще рaзкажем подробно за естествени разредители на кръвта, които превантивно може да използваме в ежедневието си в разумни количества. Но нека първо да разгледаме какво представлява съсирването или сгъстяването на кръвта.

 

kurk pep 400
vit e 600

 

kurk pep 400
vit e 600

Сгъстяване на кръвта

Кръвта се състои от течност, наречена плазма, в която се движат клетки. Те постоянно умират, но едновременно с това в костния мозък се произвеждат нови. Съществуват повече от 10 различни вида кръвни клетки, всеки от които изпълнява специфични функции, като:

 • доставка на кислород и глюкоза до тъканите и органите
 • транспорт на хормони
 • защита срещу инфекции и др.

За сгъстяване на кръвта отговорни са нейните клетки – тромбоцити, също и вещества в плазмата, известни като фактори на кръвосъсирването.

Например, при нарушаване целостта на кръвоносен съд, в засегнатото място тромбоцитите се слепват и образуват съсирек. Тази своеобразна запушалка спира по-нататъшното кръвотечение. Нейното формиране е жизненоважен механизъм.

Въпреки това, когато се нарушат нормалните телесни системи (при промени в състава на кръвта, забавяне на нейното движение и други условия), процесът на кръвосъсирване може да се ускори и да причини здравословни проблеми.

 

10 естествени разредители на кръвта

 

Естествени разредители на кръвта. Бременност и тромбофилия. Тромбите. Запушване на артериите.

 

В природата има редица лекове, за които често забравяме. В следващите редове ще ви информираме за някои храни и други вещества, които могат да действат като естествени разредители на кръвта и да помогнат за намаляване на риска от съсиреци.

 

Куркума

Хората отдавна използват златната подправка, известна като куркума, за кулинарни и медицински цели. Активната съставка в куркумата е куркуминът, който има антиоксидантни, противовъзпалителни и разреждащи кръвта (т.е. антикоагулантни) свойства.

Една супена лъжица куркума на прах съдържа:

Същата порция от 1 супена лъжица осигурява:

 • 26% от дневните нужди от манган
 • 16% дневно желязо
 • 5% от дневния калий
 • 3% от дневния прием на витамин С

Куркумата е изключително полезна подправка с широко приложение в кулинарията. Може да я използвате в солени ястия, да си приготвите с нея златно мляко или да я приемате под формата на чай.

 

Джинджифил

Джинджифилът е друга противовъзпалителна подправка, която може да спре съсирването на кръвта. Съдържа естествена киселина, наречена салицилат. Аспиринът (ацетилсалициловата киселина) е синтетично производно на салицилата и мощен разредител на кръвта.

За да получите антикоагулантния ефект на естествените салицилати, може да използвате редовно пресен или сушен джинджифил като подправка в ястия, смутита или домашни десерти.

 

Естествени разредители на кръвта: Кайенски чушки

 

Естествени разредители на кръвта.

 

Кайенските чушки също са с високо съдържание на салицилати и могат да действат като мощно средство за разреждане на кръвта.

Кайенският пипер обаче, или още наричан лют червен пипер, е доста пикантен и много хора го понасят само в малки количества.

Него използваме като подправка. Ако сте любители на пикантните храни – лютият червен пипер е чудесен избор за подправяне на месни ястия, ориз и различни видове паста, както и за застройване на супи.

Кайенските чушки се използват за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на усещанията за болка.

 

Витамин Е (токоферол)

Витамин Е намалява съсирването на кръвта по няколко различни начина.

Изследователи допускат, че в черния дроб настъпват метаболитни процеси, при които с нарастване на токоферола намалява необходимият за кръвосъсирването витамин К.

От значение е количеството витамин Е, което човек приема. Той се съдържа основнo в:

 • бадеми
 • шафраново масло
 • слънчогледови семки
 • масло от пшеничен зародиш
 • зърнените култури

 

Чесън

 

Естествени разредители на кръвта. Синтезиране на колаген. Опасности през лятото. Чесънът - полезни свойства.

 

Освен за овкусяване на храната чесънът се ползва и заради неговите естествени антибиотични и антимикробни свойства. Неслучайно в народната медицина е познат като най-силният природен антибиотик.

Серните съединения, включително алицин, изглежда са активните компоненти в кореновата луковица на растението.

Някои проучвания доказват, че консумацията на чесън умерено понижава липидите в кръвта, намалява слепването на тромбоцитите, пречи да се образуват тромби и ускорява фибринолизата (процеса на разтваряне на вътресъдовите съсиреци). Засега се приема, че тези антитромботични ефекти са краткотрайни.

Чесънът е познат като природен лек още в древността. Той е основна съставка в билкови компреси, мехлеми и мазила.

 

Канела

Канелата съдържа кумарин, мощен разреждащ кръвта агент, който автоматично я причислява към останалите естествени разредители на кръвта.

 

Варфаринът, най-често използваното лекарство за разреждане на кръвта, се получава от кумарин.

Китайската канела съдържа много по-високо количество кумарин от цейлонската й разновидност. Приемането на богата на кумарин канела в дългосрочен план обаче може да причини увреждане на черния дроб.

Достатъчно е да добавите половин чаена лъжичка прахообразна канела като допълнение на ежедневните напитки или десерти, за да получавате нужното количество от така важния кумарин.

 

Гинко билоба

 

Гинко билоба. Естествени разредители на кръвта.

 

Практикуващите традиционна китайска медицина са използвали листа от дървото Гинко билоба в продължение на хиляди години. Гинко билобата също е много популярна добавка в Съединените щати и Европа. Хората я приемат при заболявания на кръвта, проблеми с паметта и недостиг на енергия.

Тя разрежда кръвта и има фибринолитичен ефект (разтваря тромбите). Проучване показва, че действието на екстракт от гинко билоба е сравнимо с това на лекарството стрептокиназа, което се предписва срещу кръвни съсиреци.

 

Есенция от гроздови семки

Екстрактът от гроздови семки съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят кръвоносните съдове и да предотвратят високо кръвно налягане. Но и не само – тази есенция действа и като естествен разредител на кръвта.

Не е препоръчително да се консумира от хора, които приемат антитромботични медикаменти или им предстои операция.

 

Естествени разредители на кръвта: Женски женшен

 

Естествени разредители на кръвта.

 

Китайската ангелика, известена също като женски женшен и Донг куай, е друга традиционна китайска билка, която добавяме в списъка с естествени разредители на кръвта. Това нейно свойство е резултат от съдържанието на кумарин, същото вещество, което прави канелата толкова мощен антикоагулант.

Китайската ангелика се приема най-често под формата на чай или супа.

 

Моминска вратига

Моминската вратига е билка, която идва от семейство Asteraceae (Сложноцветни). Тя има изключително широка употреба в природната медицина, като се използва най-често при мигрена, някои храносмилателни разстройства и треска.

Изследвания сочат, че моминската вратига има потенциал да действа като разредител на кръвта. При редовен прием билката потиска активността на тромбоцитите и така спира образуването на съсиреци.

 

Разреждане на кръвта – какво трябва да знаем

Много естествени вещества намаляват до известна степен кръвосъсирването. Но е малко вероятно различните естествени разредители на кръвта да бъдат толкова ефективни, колкото са фармацевтичните продукти за тази цел.

Пациентите с риск от образуване на кръвни съсиреци не бива да заменят медикаментите, предписани от лекар, с билки.

Въпреки че хората могат да консумират в разумни количества гореизброените естествени разредители на кръвта, при необходимост от антитромботично лечение правилно е да се консултирате с лекар. Той е компетентен да определи какви природни средства да използвате и как да ги дозирате.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 13.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 10:58 | Публикувана: 13 май 2022 в 12:20 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни