Албумин – основен компонент на кръвната плазма

Обновена: 24.04.2024|
Албумин, същност.

Албуминът е един от важните протеини, без които тялото не може да поддържа своите функции. Този протеин участва в преноса на вещества, укрепва кръвоносните съдове и поддържа кръвното налягане.

Производство, състав и функция

Протеинът се синтезира в черния дроб. Известна част се съхранява в него, но почти цялото количество бързо преминава в кръвта. Състои се от аминокиселини и може да бъде открит и в други течности в организма.

probiotik 400
vitk2 600
probiotik 400
vitk2 600

Значение за кръвта и организма 

Ролята на този протеин е да поддържа онкотичното налягане. Той упражнява осмотична сила, която предотвратява изтичането на кръв от съдовете в тъканите и кухините. Без него кръвта може да се натрупа в белия дроб, коремната кухина или други части на тялото. Чрез това свойство спомага за поддържане на кръвния обем и кръвното налягане.

Транспортиране на вещества  

Неговото участие в състава на кръвта е необходимо за свързването и преноса на различни вещества, съединения и молекули – хормони, лекарства, метаболити. Транспортираните вещества включват вътрешни съединения като билирубин, мастни киселини и йони.  

Чрез този пренос се осигурява доставянето на хранителни вещества и енергия на организма, но и се изхвърлят ненужни и отпадъчни съединения.  

Осъществява свързването и транспортирането на определени токсини и лекарства, подпомагайки отстраняването им от тялото. С това свое качество протеинът осигурява начин на тялото да се детоксикира.  

Пътят на албумина в тялото  

В кръвообращението остава около 30-40% от наличния протеин. Останалата част навлиза в междуклетъчните пространства. По-голямата част от междуклетъчното количество впоследствие се връща в кръвната циркулация с помощта на лимфната система.  

Серумният полуживот на албумина в циркулация е 16 часа

Роля в кръвта  

 

албумин

 

Протеинът също участва в поддържането на pH баланса на кръвта. Молекулата му е с голямо тегло, заради което е ефикасен за поддържането на капилярното налягане.

Той влияе стабилизиращо на киселинно-алкалния баланс.

Освен това албуминът е отрицателно зареден. Това го прави ефикасен в привличането на положително заредени молекули и вода по време на вътресъдовата циркулация.  

Употреба на албумин и неговите разтвори в медицината 

Разтвор със съдържание на албумин е една от течностите, които се вливат на пациенти при нужда от реанимация. Това се налага в случаи на травма или шок, както и при процедури за изтегляне на течност от коремната кухина.  

Разтворът компенсира загубата на кръв и течности в организма. Използва се за поддържане на съдовото налягане при пациенти с чернодробни и други заболявания.  

 

Какво ни казват нивата на албумин в кръвта?

Можем да открием какво е количеството на протеина в кръвта ни с помощта на обикновено кръвно изследване.  

Тест за албумин

 

албумин

 

Той е част от групата изследвания за измерване на ензимите, протеините и другите видове вещества, синтезирани от черния дроб. Тези тестове са познати като чернодробни функционални тестове или чернодробен панел. 

Този тест присъства и в метаболитните панели, които изследват други допълнителни вещества.  

Чрез тези изследвания се проверява чернодробната дейност и способността на органа да произвежда протеините, важни за здравето и функционирането на организма. Резултатите от теста се използват за оценка на чернодробната и бъбречната функция, за хранителния статус и цялостното здраве. 

Тест за албумин често присъства в рутинните медицински прегледи.

Нужда от подобни тестове има при наличието на симптоми на бъбречни и чернодробни заболявания.  Ниските нива обикновено показват наличието на различни заболявания, докато високите стойности често се дължат на дехидратация. 

Невинаги нива извън нормите са повод за тревога. Някои видове медикаменти (като стероиди, хормони, инсулин, противозачатъчни) значително повишават нивата на протеина.  Липсата на хранене в период от 24 до 48 часа преди тестване може да причини понижаване на количеството албумин. Също така, нивата на протеина в кръвта са ниски по време на бременност.  

Хипоалбуминемия – ниски нива на албумин в кръвта 

Както споменахме, занижените стойности могат да сочат към проблеми, свързани с бъбреците, но и също могат да са знак за диабет, недохранване и наличието на възпалителни процеси в организма.

Вследствие на тези проблеми организмът е с намалена способност да задържа течности и ефективно да транспортира вещества чрез кръвообращението. При проблеми с бъбреците например твърде много от протеина се отделя през урината.  

Заболяванията на черния дроб също се характеризират с ниски нива. Към тях включваме цироза, хепатит и мастно чернодробно заболяване.  

Други заболявания, свързани със занижени нива на протеина, са различни инфекции, тежки изгаряния, затруднения на щитовидната жлеза, както и храносмилателни заболявания, при които е затруднено правилното абсорбиране на хранителни вещества. 

При ниски нива на албумин хормоните и съединенията не могат да се транспортират на правилните места в тялото.  

Занижено количество в кръвта се среща често при хоспитализирани лица. Въпреки че няма възрастов критерий за хипоалбуминемията, състоянието обикновено засяга хора над 65-годишна възраст.   Проучване показва, че над 70% от хоспитализираните лица на възраст над 70 години са имали ниски нива на албумин. Подобни резултати могат да насочат лекарите към конкретна диагноза.  

Симптоми на хипоалбуминемията

В зависимост от причината за хипоалбуминемията, тя се отразява на всеки човек по различен начин.  Ако дете или юноша има занижени стойности, е възможно забавянето на транспортирането на хормони на растежа. Това може да е причина за изоставане от етапите на развитие за съответната възрастова група.  

За хората на възраст над 70 години симптоми на занижени нива на албумин са слабост и умора. Това увеличава рисковете от падане или физическо нараняване.

Внезапната поява на симптоми на хипоалбуминемия обикновено е симптом на скрито заболяване. 

Симптомите са различни в зависимост от причината за ниските нива:

 • Отпадналост 
 • Слаб мускулен тонус 
 • Жълтеница
 • Подуване на стъпалата и краката 
 • Тъмна урина 
 • Често уриниране
 • Задух и проблеми с дишането
 • Липса на апетит 

Симптомите на хипоалбуминемия обикновено се появяват поради проблеми в черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата дейност, както и при хранителни дефицити. Лечението на болестта първоизточник е начинът да се нормализират нивата.

След хоспитализация нивата на протеина може драстично да намалеят вследствие на: 

 • Вливане на интравенозни течности 
 • Хирургически намеси 
 • Дишане чрез вентилатор 
 • Поставяне на кардиопулмонален байпас 

 

При такива случаи лекарите правят изследвания на кръвта. По този начин се открива заболяването първоизточник и се проследява развитието му. Ако не се лекува, хипоалбуминемията може да бъде животозастрашаваща.

Симптомите могат да доведат до: 

 • Недохранване – при липса на апетит
 • Последващо бъбречно или чернодробно заболяване
 • Сърдечна недостатъчност  

 

Хората с ниски нива на албумин често приемат лекарства, които повишават количеството на протеина в кръвта. В такива случаи е важно често да се правят тестове, които следят нивата на белтъчините в кръвната плазма. Важно е да се консултирате с лекаря си относно лекарствата, които приемате за повишаване на количеството на протеина, както и колко често трябва да проверявате нивата му.  

 

Заболявания, които възпрепятстват синтеза

Резултатите от кръвните тестове насочват лекарите към търсене на скритото заболяване и поставяне на диагноза.   Кръвният тест сам по себе си не е причина за диагностициране. Лекарите обикновено взимат предвид резултатите от теста за албумин в комбинация с резултатите от други тестове, за да бъде поставена диагноза. 

Чернодробно заболяване

При наличие на тежко чернодробно заболяване албуминът е значително занижен. Количеството протеини не е достатъчно, за да бъдат транспортирани и правилно обработени лекарствата, които се приемат.   Чернодробните заболявания често се проявяват със загуба на апетит, отпадналост, позиви за повръщане, тъмна урина, подуване на глезените и краката. 

Бъбречно заболяване 

При някои видове бъбречно заболяване може да няма признаци до по-късните етапи. Симптоми на този вид заболяване са умора, намалено или повишено уриниране, кръв в урината, подуване на крайниците, проблем с ясното мислене. 

 

Как да поддържаме здравословни нива на албумин в кръвта?

 

албумин

 

Добре балансираната диета е от помощ за справяне с недохранването, на което често дължим ниските нива. Правилният прием на медикаменти, свързани със заболяването първоизточник, е важно за нормализирането на количествата на протеина.  

Диетата, която трябва да се спазва, е богата на протеини, млечни продукти и пълнозърнести въглехидрати. Консумирането на солени храни и алкохол е противопоказно при подобна симптоматика. Избягвайте алкохолните напитки, докато не се нормализират нивата на албумин в кръвта. 

Ефикасното третиране на заболяванията, които понижават нивата на албумин, е от особена важност за правилното функциониране на тялото. Чрез балансирана диета и редовни кръвни тестове може да окажем подкрепа на тялото си и да го поддържаме жизнено и здраво.  

За балансиране на кръвния състав се препоръчва приемът на витамин Д.

 

Заключение

Албуминът е важен белтък, който образува около 50% от кръвната плазма. С негова помощ кръвта изпълнява всички свои функции. Албуминът пренася кислород и други вещества до клетките, поддържа онкотичното налягане, което е важно за структурата на кръвоносните съдове, регулира pH-то на кръвта и има някои приложения в медицината.

Често задавани въпроси

Какво е албумин?

Това е важен за организма протеин, който съставя повече от половината кръвна плазма.

За какво е важен албумина?

Този протеин участва в преноса на вещества, укрепва кръвоносните съдове и поддържа кръвното налягане.

Как да разбера, ако имам ниски нива на албумин в кръвта?

Тестовете за албумин са част от рутинните изследвания. Ниските стойности могат да са знак за чернодробно или бъбречно заболяване.

Как да повиша количеството албумин в кръвта си?

Препоръчва се балансирано здравословно хранене. Избягвайте алкохол и прекомерната употреба на сол.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 12:03 | Публикувана: 14 август 2023 в 10:27 | Категория: Здраве