С напредването на медицината, употребата на антибиотици нараства все повече. Необходимостта от по-бързо лечение е един от основните фактори, които подтикват както лекарите, така и пациентите, да се фокусират върху приема на този вид лекарства.

За съжаление, все по-рядко се замисляме за дългосрочния ефект, който те могат да имат върху организма ни. Освен различни странични ефекти за здравето, продължителната употреба на антибиотици може да доведе и до резистентност, което ще затрудни лечението с лекарства след определен период от време.

В тази статия ще обсъдим действието на възможни природни алтернативи, които могат да се използват в ролята на антибиотици. Ще разберем и дали имат способността да помогнат с естествените си антибиотични свойства, без да влияят негативно на организма.

 

Най-известните природни антибиотици

Познатите ни природни антибиотици са подправки и билки със свойства, които могат да намалят функцията и разпространението на нежеланите болестотворни микроорганизми. Някои природни антибиотици дори имат способността да ги унищожат напълно.

Най-важната роля на известните природни антибиотици се крие във факта, че те могат да се справят с болестта, като причинят малко или никакви странични ефекти в сравнение с антибиотичните лекарства.

Но нека приложим конкретни примери.

 

Чесън

Използването на чесън за лечение на инфекции е традиция в много култури. Алицинът е най-важното съединение в чесъна и има отлични антимикробни свойства. Това е най-активното съединение в чесъна, което го прави ефективен антибиотик.

Друг основен компонент, открит в чесъна, наречен айоене пък е в състояние да лекува гъбични инфекции. Екстрактът от чесън може също да се използва за лечение на грипни и херпесни вируси, при това с отлични резултати.

Чесънът може лесно да унищожи бактериите, като се съпротивлява на производството или блокира ензимите, пряко отговорни за няколко жизненоважни функции на бактериите – производството на енергия и формирането на клетъчна структура.

Конкретно алицинът инхибира образуването на биофилм, което е един от основните защитни механизми, използвани от бактериите и гъбичките. Образуването на биофилм прави лечението на тези инфекции много трудно и чесънът може да се използва за предотвратяване на образуването им.

 

Природни антибиотици: Джинджифил

 

Природни антибиотици, джинджифил.

 

Джинджифилът е богат на съединения като гингерол, шогаол и зингерон, както и флавоноиди, което му придава отлични антимикробни свойства.

Хеликобакер пилори например може да бъде победена чрез консумация на джинджифил, защото той нормализира производството на киселина в стомаха.

Няколко съединения в джинджифила също са ефективни срещу щамове бактерии, които причиняват заболявания на венците. Джинджифилът също така инхибира способността на вирусите да се комбинират с човешките клетки гостоприемници, което ги прави неактивни.

Като антибиотик подправката се използва и за лечението на кожни заболявания, причинени от гъбични инфекции като микоза. Няма как да не споменем и за силата на джинджифила в борба с морската болест и гаденето, въпреки че тези състояния не се нуждаят от използване на антибиотици.

 

Карамфил

Карамфилът е интересна подправка с многобройни свойства. Той се използва в повечето индийски ястия, поради уникалния вкус, който добавя към храната.

Карамфилът е богат на евгенол, което му придава отлични антибиотични свойства, които могат да ви помогнат да се предпазите от нежелани бактериални инфекции.

Той също има способността да уврежда покривните слоеве на бактериалните клетки, като по този начин блокира производството на протеин и ДНК, което може да се окаже фатално за оцеляването на болестотворните организми.

Оралната кандидоза също може да бъде предотвратена чрез консумация на карамфил, тъй като това може да предотврати разпространението на гъбички.

Така че започвайте да експериментирате с него в различни ястия, за да се възползвате от антимикробните свойства на тази супер подправка.

 

Канела

Канелата е добре позната подправка, използвана предимно в печива. Тя има уникален вкус, но това, което може би не знаете, е, че има широк спектър от антибиотични характеристики. Канелата има отлични антимикробни и противовъзпалителни свойства, които се използват в алтернативната медицина по целия свят.

Тя е богата на цинамалдехид и евгенол, които са много ефективни при лечение на състояния, причинени от бактерии и вируси.

Същевременно канелата е много полезна при лечение на стомашни състояния като язви. Имайте предвид, че употребата на канела трябва да бъде регулирана до известна степен, тъй като тя има определени взаимодействия с лекарства.

Така че, ако приемате други медикаменти, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да въведете канелата като един от ефективните природни антибиотици в диетата си.

 

ЕхинацеяПриродни антибиотици.

Екстрактът от ехинацея вече е широко достъпен и неговите антимикробни функции се използват от хората по целия свят.

Това растение има много предимства, произлизащи от основните му компоненти – въглехидрати, гликопротеини и кофеинова киселина.

Тези съединения имат отлични антибактериални и противогъбични свойства, и са особено полезни за намаляване на разпространението и растежа на тези вредни организми.

Тази билка е ефективна и за намаляване на цитокините, които действат като възпалителни маркери по време на инфекция.

Антивирусните свойства на ехинацеята също са доста впечатляващи, те имат активна защитна способност срещу силни щамове на вируси като ротавирус, херпес и грип.

Освен това, ако ехинацея се приеме още при първите симптоми, това може да помогне за намаляване на продължителността на боледуването, защото е активен имуностимулатор. Какво повече можем да искаме от един от най-популярните природни антибиотици?

 

Природни антибиотици: Риган

Карвакрол е активната съставка, открита в етеричното масло от риган. Той има важни терапевтични свойства, които ускоряват оздравяването. Установено е, че маслото от риган помага за лечение на стомашни язви и намалява възпалението.

За да лекувате гъбични инфекции по кожата си, добавете една капка етерично масло от риган на чаена лъжичка носещо масло като зехтин или кокосово масло. Нанесете сместа върху засегнатата област.

Внимание! Не трябва да приемате етерично масло от риган или да използвате неразредено етерично масло директно върху кожата. Можете също така да си направите инхалации с риган, за да подпомогнете борбата със синусовите инфекции.

Дозировката зависи от състоянието, което лекувате, но не забравяйте да приемате само много малки количества наведнъж – около 1-2 капки. Също така имайте предвид, че маслото от риган не трябва да се приема повече от 14 последователни дни.

 

Как и кога да приемате природни антибиотици безопасно?

Трябва да напомним, че само защото едно нещо е „природно“, това не означава непременно, че е и безопасно. Количествата и концентрациите на активните съставки варират при различните продукти, макар и с естествен произход.

Съветваме ви да прочетете внимателно листовката, преди да приемате посочените по-горе примери за природни антибиотици  под формата на добавки. Още повече, ако искате да ги използвате в ролята им на антибиотици.

Консултацията със специалист също е задължителна, за да избегнете страничните ефекти. Някои от най-честите нежелани реакции включват алергии и стомашно-чревен дискомфорт. В редки случаи реакциите дори към природни антибиотици могат да доведат до бъбречни проблеми.

Най-важното, което трябва да запомните – подобно на синтетичните антибиотици, за да бъдат ефективни, естествените продукти трябва да се приемат за определен период от време, определен от специалист. Затова винаги изпълнявайте целия курс на лечение, дори да забележите подобрение по-рано.

Има ли ефект от приемът на природни антибиотици?

Ролята на антибиотиците е да убият или инхибират растежа на бактерии. Може би мислите, че те са продукт на съвременна медицина, но всъщност съществуват от векове. Първите антибиотици, а и много от днешните, са получени именно от естествени източници.

Растителни екстракти, етерични масла и дори храни имат доказани антибиотични свойства. Според изследвания терапията с природни продукти може да бъде също толкова ефективна, колкото тази с химически създадени лекарства.

В крайна сметка, ако опитате действието на познатите природни антибиотици, макар и като подкрепящо лечение, няма да си навредите.

Бъдете здрави!

Как действат природните антибиотици?

Популярни подправки и билки имат свойствата да намалят функцията и разпространението на нежеланите болестотворни микроорганизми. Някои природни антибиотици дори имат способността да ги унищожат напълно.

Кои са най-популярните природни антибиотици?

Сред най-ефективните се нареждат чесънът, джинджифилът, ехинацеята и др.

Как да приемаме природни антибиотици безопасно?

Количествата и концентрациите на активните съставки варират при различните продукти, макар и с естествен произход. Съветваме ви да прочетете внимателно листовката, преди да приемате посочените по-горе примери за природни антибиотици  под формата на добавки.