Екстракт от нийм – характеристики и ползи

Обновена: 28.02.2024|
Екстракт от нийм.

Употребата на екстракт от нийм е високо ценена заради своите медицински, козметични и селскостопански приложения. Нийм расте на вечнозеленото дърво Azadirachta indica, чиито листа и кора също са използваеми.

 

Какво представлява ниймът?

Нийм е дърво, познато с научното си латинското наименование Azadirachta indica. Местно е за Индийския субконтинент, принадлежи към семейство Meliaceae и е известен със своите многостранни свойства и широка гама от приложения.

Дървото е вечнозелено, може да достигне до височина 20-25 метра. Короната му е гъста, с разперени клони, по които растат малки, деликатни и перести листа.

Растението ражда малки бели цветя, които привличат пчели и други опрашители поради силния си аромат. Плодът на нийма е малък, наподобяващ маслина, и съдържа семе.

Листата, кората, и маслото, което е извлечено от семената, обикновено се използват за различни цели. Нийм има дълга история на традиционна употреба в аюрведическата медицина и е известен със своите медицински ползи.

В екстракт от нийм се съдържат биоактивни съединения, които допринасят за неговите полезни свойства:

 • Азадирахтин – най-известното съединение в нийма, отговорно за неговите инсектицидни свойства.
 • Нимбин, нимбидин и нимбинин – тези съединения притежават антимикробни и противовъзпалителни свойства.
 • Кверцетин – флавоноид с антиоксидантно и противовъзпалително действие.
 • Тритерпеноиди – тези съединения допринасят за различните лечебни свойства на нийм.

Хранителната стойност на нийм не е особено значителна.

Въпреки това, листата и цветята на дървото съдържат малки количества хранителни вещества като:

Точното съдържание на хранителни вещества зависи от това колко е голямо и развито растението.

 

Произход

Произходът и историята на екстракт от нийм са свързани с това на дървото нийм. Използването му в различни форми може да бъде проследено хиляди години назад в традиционните практики на местния субконтинент, в който се намира – индийския.

Нийм има богато историческо и културно значение в Индия. Споменава се в древни индийски текстове, известни като Ведите, които датират от около 1500 г. пр.н.е. Те описват растението като свещено дърво с лечебни свойства, подчертавайки употребата му за различни заболявания.

Използването на екстракт от нийм в аюрведическата медицина, традиционната индийска медицинска система, датира от преди повече от 2000 години.

Аюрведични текстове като Charaka Samhita и Sushruta Samhita съдържат информация за терапевтичните ползи от нийм, лечение на кожни заболявания, треска, храносмилателни разстройства и други.

През цялата история ниймът е бил ценен заради разнообразните си свойства и е бил използван под различни форми. Листата се счуквали и се използвали в лапи или пасти за кожни заболявания, кората се варила, за да се правят отвари за вътрешна употреба.

Познаването на свойствата и приложенията на растението се разпространява отвъд Индия в съседни страни, включително Бангладеш, Шри Ланка, Пакистан и Непал, където става неразделна част и от техните традиционни медицински практики.

През 20-ти век екстрактът от нийм привлича учените поради пестицидните си свойства. През 60-те години на миналия век активното съединение азадирахтин е изолирано и идентифицирано.

Днес екстрактът от нийм се използва не само в Индия и съседните страни, но и в световен мащаб. Приложенията му се разшириха, за да включват грижа за кожата, грижа за косата, употреба в селското стопанство, грижа за животни и др. Екстрактът от нийм се превърнал във важен природен ресурс със значително въздействие върху различни индустрии.

В обобщение, екстрактът от нийм има дълга история в индийския субконтинент, където е бил използван за медицински цели от хиляди години.

Произходът и традиционната му употреба в Индия са повлияли на културното му значение и широкото му признание като ценно природно лекарство.

 

Приложение

 

Екстракт от нийм - приложение.

 

Освен със своето медицинско приложение, нийм се използва в козметиката и селското стопанство:

 • Дървесината му е устойчива на термити и обикновено се използва за мебели, строителство и селскостопански инструменти.
 • Клонките от нийм традиционно се използват като естествени четки за зъби поради техните антимикробни свойства.
 • Екстрактът от нийм се използва и в производството на свещи и биогорива.

За различните приложения, дозата, която може да се приема, е различна, например за продуктите, съдържащи нийм, трябва да прочетем препоръчителната доза на етикета. За орална консумация – консултация с лекар поради индивидуалността на всеки човек. Общоприетата доза за прием на таблетки с екстракт от нийм е по 2 капсули, 3 пъти дневно.

Екстракт от нийм в медицината

Екстракт от нийм има дълга история на начин на употреба в традиционната аюрведична медицина. Различни части от дървото – листа, кора, семена и масло, се използват за лечение на широк спектър от заболявания.

Нийм е популярен със своите антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Използва се за лечение на кожни заболявания, като акне, екзема и псориазис. Това може да помогне за насърчаване на заздравяването на рани.

Има ползи за орално здраве, като репелент срещу насекоми и при лечение на диабет и храносмилателни разстройства.

 

Екстракт от нийм в козметиката

Екстракт от нийм е популярна съставка, използвана в продуктите за грижа за кожата и косата поради своите антимикробни и подхранващи свойства. Използва се в сапуни, шампоани, лосиони, кремове и други формулировки за красота.

Нийм помага за озаптяване на пърхота, подобряване на здравето на скалпа и намаляване на косопада. Прилага се за лечение на различни кожни заболявания – обриви, сухота и инфекции.

Екстракт от нийм в селскостопанското производство

 

Екстракт от нийм - пръскане на цветя.

 

Екстракт от нийм играе ключова роля в органичното земеделие и борбата с вредителите. Получено от семената, той действа като естествен инсектицид и репелент. Нарушава жизнения цикъл на вредителите, възпрепятства храненето и размножаването им.

Използва се за контрол на широка гама от селскостопански вредители, включително листни въшки, гъсеници, бръмбари и акари, без да уврежда полезните насекоми. Употребява се и като листен спрей за насърчаване на растежа на растенията и като почвен кондиционер.

Екстракт от нийм може да намери приложение и в продуктите за грижа за животните, като сапун, шампоан или спрейове, за справяне с вредителите, като бълхи, кърлежи и акари. Също така е полезен за лечение на кожни инфекции и раздразнения при животинките.

Нийм в природата

Дървото нийм има предимства и за околната среда. Това е издръжливо растение, което може да се адаптира към различни климатични условия и е устойчиво на суша.

Дърветата нийм помагат в борбата с ерозията на почвата, подобряват плодородието й и осигуряват сянка и подслон на други растения и животни. Също така листата и екстрактът от нийм са показали потенциал като естествени репеленти срещу насекоми, намалявайки необходимостта от химически пестициди и минимизирайки вредата върху екосистемите.

 

Какви ползи има екстрактът от нийм?

 

Екстракт от нийм - ползи.

 

Екстракт от нийм предлага набор от ползи за здравето в различни сфери. От превенция на гъбички, подобряване на кожното здраве до помощ за пречистване на кръвта от токсини, причинени от свободните радикали.

Антимикробни свойства

Екстракт от нийм притежава мощни антимикробни свойства, което го прави добро оръжие срещу различни бактерии, вируси и гъбички. Може да помогне в борбата с кожни инфекции – акне, дерматит и гъбични инфекции (като атлетично стъпало).

Антимикробното действие на екстракта от нийм може също да допринесе за оралното здраве чрез намаляване на бактериите, които причиняват заболяване на венците и кариеси.

Противовъзпалителни свойства

Екстрактът от нийм има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за облекчаване на състояния, свързани с възпалението. Има потенциала да помогне при управлението на възпалителни кожни заболявания – екзема, псориазис и розацея.

Освен това противовъзпалителните ефекти на екстракта от нийм могат да поддържат здравето на ставите и да помогнат за намаляване на болката и подуването, които са свързани с артрит.

Кожно здраве

Екстрактът от нийм се използва широко в грижата за кожата заради потенциалните ползи, които притежава. Може да помогне за контрол на акнето, инхибирайки растежа на бактериите, които причиняват акне, и намалявайки възпалението.

Екстрактът от нийм има също и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от свободните радикали и факторите на околната среда. Може да помогне за успокояване и овлажняване на кожата, насърчавайки по-здрав кожен комплекс.

 

Заздравява рани

Антимикробните и противовъзпалителните свойства на екстракта от нийм допринасят за потенциала му при заздравяване на рани. Може да помогне за предотвратяване на инфекция, намаляване на възпалението и насърчаване на по-бързото зарастване на рани, порязвания и изгаряния.

Имунна система

Екстрактът от нийм е ценен традиционно заради имуностимулиращите си свойства. Може да помогне за подобряване на отговора на имунната система, което я прави по-ефективна в борбата с болестите и инфекциите.

Подобрява храносмилането

Екстрактът от нийм се е употребявал традиционно като продукт за подобряване на храносмилането. Може да помогне за регулирането му, да облекчи стомашно-чревни разстройства като язва и гастрит и да подобри цялостното здраве на червата.

 

Контрол на кръвната захар

Някои проучвания показват, че екстрактът от нийм може да има положително въздействие върху нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и подпомагане на метаболизма на въглехидратите.

За тази му полза са необходими още допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността и употребата му за управление на диабета.

Важно е да се спомене, въпреки че екстрактът от нийм е обещаващ в различни здравни аспекти, индивидуалните реакции на човек може да варират и научните изследвания продължават да потвърждават неговата ефикасност в различни сфери.

Препоръчително е да се консултираме с лекар, преди да използваме екстракт от нийм за специфични здравословни проблеми.

 

Безопасен ли е?

 

Екстракт от нийм, дърво и семе.

 

Когато се използва правилно и в препоръчителните дози, употребата на екстракт от нийм се счита за безопасна.

Въпреки това трябва да сме наясно с някои евентуални странични ефекти, които могат да се проявят:

 1. Алергични реакции – ако сме алергични към нийм или някое друго растение от семейство Meliaceae, е препоръчително да избягваме нийм и продукти, съдържащи го.
 2. Чувствителна кожа – това е силен екстракт и може да повлияе неблагоприятно на някои типове чувствителна кожа, особено ако се използва в по-концентрирания му вариант. Затова преди употреба, за да сме сигурни, може да си направим тест върху малък кожен участък или да се консултираме със специалист.
 3. Орална консумация – въпреки дългата си история  на традиционна употреба в Аюрведа, е важно да внимаваме, когато приемаме екстракт от нийм през устата. Високите дози и продължителната употреба могат да имат неблагоприятни ефекти върху функцията на черния дроб и бъбреците. Затова е най-добре да се консултираме с доктор или аювредически лекар за препоръчителните индивидуални дози.
 4. Кърмене и бременност – има ограничени изследвания дали екстрактът от нийм е безопасен за бременни жени и кърмачки, затова, преди употребата му, трябва да потърсим лекар за насоки и гарантирана безопасност.
 5. Източник и качество – качеството и източникът на екстракт от нийм могат да повлияят на безопасността и ефикасността му. Затова е важно да избираме реномирани марки и продукти, които отговарят на стандартите за качество и са преминали правилна обработка и тестване.

Както при всеки натурален продукт или добавка, препоръчително е да използваме екстракт от нийм в умерени количества и според указанията. Ако получим някакви нежелани реакции или имаме притеснения относно употребата му, най-добре е да я преустановим и да се консултираме със здравен специалист.

 

Заключение

В обобщение, нийм е универсално дърво с широк спектър от приложения. Неговите медицински, козметични и земеделски приложения го правят много ценен. Независимо дали се занимава със здравословни проблеми, подобрява продукти за красота или насърчава устойчиво земеделие, ниймът се е утвърдил като важен природен ресурс.

 

Какво е нийм?

Нийм е дърво, познато с научното си латинското наименование Azadirachta indica. Местно е за Индийския субконтинент, принадлежи към семейство Meliaceae и е известен със своите многостранни свойства и широка гама от приложения.

За какво се използва екстракт от нийм?

Продуктът намира приложение в медицината, козметиката и селскостопанството.

Полезен ли е екстрактът от нийм?

Екстракт от нийм предлага набор от ползи за здравето в различни свери. От превенция на гъбички, подобряване на кожното здраве до помощ за пречистване на кръвта от токсини, причинени от свободните радикали и още.

Категории: Билки|Публикувана: 29.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 17:48 | Публикувана: 29 юни 2023 в 15:49 | Категория: Билки