Пробиотик за бременни – всичко, което трябва да знаем

Обновена: 20.01.2024|

Бременността е особен период, в който се случват множество трансформации с тялото на бъдещите майки, като сред най-големите са тези с имунната и храносмилателната система.

С напредването на гестационните седмици, имунната система на майчиния организъм се променя, тъй като трябва да развие толерантност към плода, растящ в утробата й.

Съществува много различна и дори противоречива информация за това какво е позволено и какво забранено по време на бременност.

В тази статия ще разгледаме темата полезен или вреден е приемът на пробиотик за бременни.

probiotik 400
probiotik 600

 

probiotik 400
probiotik 600

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми в храносмилателната система, които извършват в нашия организъм жизненоважни процеси, от които зависи здравето на цялото тяло.

Терминът „Pro Bios“ произлиза от гръцки език и буквално означава „за живота“. Полезните действия и значимостта, които имат за нашия организъм тези дружелюбни микроорганизми, са огромни.

Те са една малка екосистема, която живее в симбиоза с нас и поддържа нашето здраве, предпазвайки ни от лошите бактерии. Намаляването на концентрацията им предизвиква състояние на дисбиоза, което се характеризира с различни нарушения.

Пробиотиците най-често се консумират в киселото мляко или други храни, ферментирали с бактерии, като кисело зеле, комбуча и кимчи. Те се приемат и под формата на хранителни добавки, съдържащи живи култивирани микроорганизми, най-често в подкрепа на организма след употребата на антибиотици.

След навлизането в тялото тези бактерии се колонизират върху чревната лигавица и произвеждат жизненоважни ензими и биологични продукти.

 

Какво нарушава баланса на чревната флора?

 

 probiotik cherva

 

Микробиомът е съвкупността от всички микроби, като бактерии и гъбички, които естествено живеят в и върху телата ни. Тези микроскопични организми предпазват от патогени, поддържат имунната ни система и подпомагат разграждането на храната, за да се акумулира енергия.

Дисбиозата се причинява от промяна в популацията на различните микроби, така че безполезните надделяват над тези, които са полезни. По-малките количества полезни микроби стават и все по-малко способни да предотвратят размножаването на „недружелюбните“.

Дисбиозата може също да бъде причинена от промени в местоположението на различните видове микроорганизми в червата или промяна в начина им на работа.

С течение на времето стресът, токсините от околната среда, лекарствата и заседналият начин на живот могат да доведат до липса на микробно изобилие и разнообразие.

Въпреки че балансът на полезните микроорганизми е стабилен, при определени условия той може да бъде нарушен.

Най-честите причини за дисбиоза са:

 • Честият прием на лекарства, особено антибиотици.
 • Нездравословният хранителен режим.
 • Натрупване на стрес.
 • Агресивни медицински процедури като химио- и лъчетерапия.

 

Какви действия имат пробиотиците в нашия организъм?

 

пробиотик за бременни

 

Пробиотикът допринася за:

 • Поддържането на здравословно състояние на стомашно-чревния тракт и храносмилателните процеси.
 • Ограничаване растежа на патогенните бактерии.
 • Подпомагат по-доброто усвояване на полезни хранителни вещества.
 • Стимулират синтеза на витамините от група В и витамин К.
 • Подпомагат нормализирането на организма, като възвръщат баланса на полезни бактерии след антибиотично лечение.
 • Подобряват симптомите при състояния на констипация (запек), подуване и усещане на тежест в корема.
 • Допринасят за разграждането на лактозата (млечната захар).
 • Повишават имунните сили на организма.

 

Видове пробиотици

Основната роля, която пробиотиците имат, е да поддържат правилната функция на стомашно-чревния тракт, усвояването на хранителните вещества и предпазването от патогенното въздействие на „лошите“ бактерии.

Пробиотиците в човешкия организъм са различни видове, като сред тях най-значими са бактериите Lactubacillus и Bifidobacterium.

 • Лактобацили

Те обитават много части от организма и най-вече храносмилателния тракт, където изпълняват важна роля. Лактобацилите поддържат баланса на чревната микрофлора и подпомагат функциите на храносмилателната система. Оказват положително въздействие на симптоми като диария и тежест в корема.

Техния спад във вагиналната среда е една от най-честите причини за развитие на болестотворни бактерии и възникването на инфекции при жените.

Тъй като лактобацилите спомагат за нормалното рН във влагалището, образувайки млечна киселина, и не позволяват на патогенните микроорганизми да се развиват, е необходимо да бъдат поддържани в нужните количества.

 • Бифидобактерии

Те се намират главно в дебелото черво и са нужни за правилното му функциониране, като се грижат за здрава храносмилателна система и благоприятстват чревната функция.

 

Безопасни ли са пробиотиците по време на бременност?

Изследванията за употребата на пробиотици по време на бременност са в ранен етап и продължават, но учените не са открили връзка между употребата на пробиотици и усложненията при бременност, включително спонтанни аборти или малформации на плода.

Напротив, пробиотиците са естествена част от нашето тяло и следователно са безопасни за консумация по време на бременност и кърмене. Освен това е установено, че има ползи от приема на пробиотици по време на цялата бременност.

Въпреки това, тъй като има разнообразие от пробиотици, е най-добре да се консултирате с вашия лекар относно добавките, от които се нуждаете според вашите индивидуални характеристики.

 

Пробиотик за бременни – какво трябва да знаем?

 

Митове за бременността. Пробиотик за бременни.

 

По време на бременността настъпват хормонални проблеми, които може да предизвикат някои неприятни симптоми, като рефлукс или констипация.

Причината за тях е произвежданият от плацентата прогестерон. Този хормон отпуска маточната мускулатура, но също и клапата, намираща се между хранопровода от стомаха. Това причинява рефлукс – „връщане“ на киселини от стомаха  към хранопровода.

Прогестеронът отпуска и чревните мускули, поради което хранителните вещества и отпадните продукти остават продължително време в червата и предизвикват костипация.

Полезните чревни бактерии допринасят за правилното протичане на процесите на храносмилане. Балансът на тези микроорганизми в чревната флора винаги е важен, както и по време на бременност.

Те са необходими за здрави черва и приемът на пробиотик за бременни подпомага чревното разнообразие, като подобрява метаболизма и храносмилателните процеси.

Освен това пробиотичните бактерии защитават стомашно-чревния тракт от инфекции и повишават имунните сили на организма.

 

Как действат пробиотиците по време на бременност?

Пробиотиците за бременни функционират подобно на начина, по който го правят в други моменти от живота. Те колонизират тънките и дебелите черва и помагат за подобряване на много функции на тялото.

Пробиотичната добавка просто увеличава добрите бактерии в червата, като гарантира, че те ще продължат да подпомагат здравословната функция на цялото ви тяло. По време на бременност е особено важно да поддържате баланса на тялото.

Приемът на висококачествен пробиотик през седмиците на бременността и първите няколко месеца след раждането ще помогне за поддържане на здрава бременност и полагането на основите за микробиома на новороденото.

 

Какви са ползите от пробиотиците по време на бременност?

Приемът на пробиотик за бременни гарантира, че чревната флора на бъдещата майка е здрава и функционира правилно, така че витамините и хранителните вещества, приети чрез храната, напитките и добавките, се абсорбират добре в кръвния поток и могат да подхранват нея и растящото бебе.

Ползите от прием на пробиотик за бременни са:

 • Намаляват риска от преждевременно раждане и усложнения при протичането на бременността.
 • Намаляват риска от развитието на екзема при кърмачетата и техните майки.
 • Намаляват нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. Приемът на пробиотик за бременни подобрява метаболизма на глюкозата и намалява риска от развитие на гестационен диабет.
 • Намалява честотата на вагиналните възпаления, като балансира вагиналната микрофлора.
 • Препоръчва се при фамилна обремененост от хранителни алергии, алергичен ринит или астма.
 • Действат благоприятно при синдром на раздразнените черва и инфекциозна диария.

 

Колко често трябва да приемате пробиотици по време на бременност?

Това ще зависи от вида пробиотик за бременни, тъй като различните марки може да имат различни дозировки и инструкции за прием.

Освен това някои пробиотици са стабилни при съхранение, а други изискват охлаждане, така че най-вече се уверете, че сте прочели за правилния начин за съхранение на вашата конкретна марка.

 

Обобщение

 

Дефицит на витамин Д при бременност. Пробиотик за бременни.

 

Видът на раждане (дали е вагинално или с цезарово сечение), приемът на храна, добавки и лекарства от майката по време на бременност и кърмене влияят върху развитието на микробиома на бебето.

Съставът на микробиома през първата година след раждането ще повлияе на здравето и благосъстоянието на човек през целия му живот.

Разнообразието на чревната флора е от съществено значение за процесите на храносмилане и правилното функциониране на имунната система.

 

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми в храносмилателната система, които извършват в нашия организъм жизненоважни процеси, от които зависи здравето на цялото тяло.

Безопасен ли е приемът на пробиотик по време на бременност?

Изследванията за употребата на пробиотици по време на бременност са в ранен етап и продължават, но учените не са открили връзка между употребата на пробиотици и усложненията при бременност.

Какви са ползите при прием на пробиотик за бременни?

Пробиотиците гарантират, че чревната флора на бъдещата майка е здрава и функционира правилно, така че витамините и хранителните вещества се абсорбират добре в кръвния поток и подхранват нея и растящото бебе.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 09.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 декември 2022 в 11:32 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве