Ниацинамид – същност, действие и ползи

Обновена: 06.03.2024|
Ниацинамид.

Ниацинамид може да използваме както за външната си красота, така и, след време и постоянство, за вътрешната. Известен е и с това, че забавя “гена на стареенето“.

 

Какво е ниацинамид?

Освен с това си наименование, може да се срещне под названието никотинамид. Той е една от осемте форми на витамин в3, които могат да помогнат в много аспекти на нашето здраве.

Тялото ни може да преобразува аминокиселината триптофан в ниацинамид или да го произвежда, когато има прекалено много наличен ниацин в него.

Ниацинамидът е мултифункционална съставка за грижа на кожата. Помага за изграждането на кератин и колаген, които поддържат кожата здрава, правят я по-гладка и по-ярка.

Още от 1935-1937 г. витаминът е познат в дерматологичните среди, но благодарение на рязката фенска база, която набира той, успява да се изстреля на повърхността.

Има способността да си партнира с някои от най-използваните съставки в козметиката като:

 • Пептиди
 • Хиалуронова, AHA- и BHA-киселини
 • Ретиноли
 • Витамин С
 • Антиоксиданти

 

Къде намира приложение?

Може да го открием като естествена съставка на риба, пилешко, пуешко месо, авокадо, яйца, мляко и други, също и като добавка към различни храни, но е най-познат от приложението му в козметиката.

Разтваря се във вода и алкохол, но не и в масло, затова може да го намерим под формата на серум, крем, тоник, пудра, фон дьо тен, маска.

 

Какъв е ефектът на ниацинамида?

Той, за разлика от някои съставки, е подходящ за всякакви възрасти, защото бързо се адаптира към кожата.

Всеки продукт, който го съдържа, e чудесен в грижата за кожата. Най-често за употреба се препоръчват серумите, защото концентрацията там е по-висока.

Ако имаме чувствителна кожа, 2% никотинамид е достатъчна. При липсата на такива проблеми може да използваме и около 5% за по-бърз ефект.

При постоянна употреба резултатите ще дойдат бързо налице, освен че ще може да видим положителни разлики, ще може и да ги усетим.

След определен период ще започнат и структурните промени – воден баланс, еластичност и подхраненост. Локално може да го използваме по всяко едно време, препоръчва се 1-2 пъти на ден, в зависимост от концентрацията.

Ако приемаме добавки със съдържание на никотинамид, трябва да имаме предвид, че дозата на този витамин варира според възрастта, пола, здравословното състояние и други фактори.

 Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не определя за деца специфични дневни дози никотинамид, а на възрастните препоръчва следните дневни дози:

 • За мъже – 16 милиграма
 • За жени – 14 милиграма

Ето какви са препоръчителните дневни дози на витамин В3 според Изпълнителната агенция по лекарствата в България: 

 • За деца от 1 до 8 години: 6-8 милиграма
 • За деца между 9 и 13 години: 10-12 милиграма
 • За възрастни: 14-18 милиграма

Ако основната цел на добавките е забавяне на стареенето, подходящо е ниацинамидът да се приема в комбинация с В-комплекс или мултивитамини.

 

Какви ползи има?

 

Ниацинамд серум за грижа на кожата

 

Доктор Уилям Кауфман е първият, който изследва ползите от ниацинамида още през 30-те години на миналия век.

Даниел Баураса – диетолог, твърди, че може да помогне в случаи на тревожност, за отслабване на агресията при стресови ситуации, диабет, остеоартрит.

Най-често се приема през устата поради недостиг на витамин В3:

 • При шизофрения
 • При халюцинации, породени от наркотици
 • Алцхаймер
 • Алкохолна зависимост
 • Загуба на мисловна дейност
 • Морска болест и други

Балансира производството на себум

Себумът е мастен секрет, отделящ се от мастните жлези. Много хора се борят с мазната кожа и обикновено посягат към продукти, които временно потискат проблема.

От друга страна, ниацинамидът регулира производството на себум, прониква до сърцевината на проблема и след редовна употреба, от две до четири седмици, го отстранява.

Бори се със свободните радикали и намалява пигментацията

Ниацинамидът успешно помага в борбата срещу свободните радикали, които причиняват признаците на стареене и други увреждания по кожата.

Той също така е средство за лечения на пигментацията. Доказано е, че след четириседмична употреба на 2% никотинамид, неравномерната пигментация се коригира.

Проучване в случай на мелазма, която се проявява с кафяви или сиви петна по кожата, показва, че употребата на 4% ниацинамид може да се сравни с 4% хидрохинон (избелващ кожата агент). При ниацинамида няма толкова странични ефекти и определено е по-безопасен.

Антиоксидантите свойства на ниацинамида инхибират оксидативния стрес, който е причина за признаците на пожълтяване и се получава вследствие на напредване на възрастта.

Ниацинамид за по-малко бръчки и пори

Потвърдено е, че ниацинамидът има положително действие срещу бръчките. Изследователи казват, че той увеличава производството на колаген, но, от друга страна, се твърди, че само помага за нормализирането му.

Друг факт за ниацинамида е, че значително намалява размера на порите и се грижи за гладката текстура на кожата. Предполага се, че това се дължи на свойството му да регулира себума, защото порите изглеждат по-големи, когато са пълни с мазнина и мъртва кожа.

 

При проблеми с акне и зачервяване

 

Ниацинамид за премахване на пъпки

 

Ниацинамидът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при леки случаи и моменти на акне.

Той помага и при хора със склонност към зачервяване или петна. Лечение с никотинамид се препоръчва в случаи на възпаление на кожата и разширени кръвоносни съдове.

Със защитната си функция ниацинамидът облекчава симптомите на сърбеж, дразнене и зачервяване.

Намалява сухотата и укрепва кожната бариера

При суха кожа, ниацинамидът може да бъде чудесен вариант за справяне с този проблем. Той хидратира, намалява загубата на вода и възпалението и увеличава дебелината на най-външния слой на кожата (роговия).

Когато прекалим с употребата на по-силни продукти за лице, е възможно кожата да стане по-чувствителна и да започнем да усещаме неприятни признаци на парене.

Това означава, че сме наранили кожната си бариера. Ниацинамидът се препоръчва, за да можем да я възстановим.

Защита от UV увреждания

Както споменахме, ниацинамидът си партнира прекрасно с много други различни съставки. В това число влиза и слънцезащитният крем.

Доказано е, че тази комбинация може да възстанови ДНК от излагането на UV радиация. Има теория, на база проучвания, че ниацинамидът има потенциал да се превърне в средство за превенция на рак нa кожатa.

Хронично бъбречно заболяване

Това е състояние, в което бъбреците започват да губят своята функция, вследствие на което организмът губи възможността си да филтрира кръвта и да контролира кръвното налягане.

Това може да причини натрупване на фосфати и други химикали в кръвта, но ниацинамидът има способността да ги понижи.

 

Безопасен ли е за употреба?

 

Ниацинамид - Жена се чуди безопасен ли е

 

Никотинамидът е определян като нежен и безопасен.

Макар и рядко, може да причини следните странични ефекти:

 • Алергична реакция
 • Сърбеж
 • Усещане за парене
 • Зачервяване
 • Стомашен дискомфорт
 • Гадене
 • Главоболие

Твърди се, че е безопасен за използване от бременни или кърмачки, но в тези случаи консултацията с доктор е желателна.

Ако приемаме ниацинамид под формата на добавки, въпреки малките вероятности за появата на странични ефекти, е желателно да се консултираме с лекар преди това.

 

Заключение

Колкото и да е полезен ниацинамидът, е важно да запазим постоянство и по този начин да получим обещания ефект.

Има куп полезни способности, освен за кожата, така и за заболявания, свързани с други части на тялото.

Рядко се получават странични ефекти, може да се комбинира с много други познати и популярни съставки, използващи се в козметичните продукти, за още по-добри резултати.

 

Какво представлява ниацинамидът?

Той е една от осемте форми на витамин В3, които могат да помогнат в много аспекти на нашето здраве.

Безопасен ли е ниацинамидът?

Определян като нежен и безопасен, може да причини следните странични ефекти, но рядко. Ако имате притеснения, консултирайте се с лекар.

Колко често може да ползваме ниацинамидът?

Локално може да използваме го по всяко едно време, препоръчва се 1-2 пъти на ден, в зависимост от концентрацията. Ако го приемаме на добавки, препоръчителната доза за възрастни е 1000 мг 3 пъти дневно, за деца е общо 100-500 мг разделени на 2 или 3 дози на ден

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 19.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:27 | Публикувана: 19 април 2023 в 17:12 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве