Ноктите – тест за здравето

Обновена: 07.03.2024|
Ноктите, здраве, грижа.

Още в древността лекарите са забелязали връзка между дефекти по ноктите и някои заболявания. Тази връзка е била изследвана и допълвана в продължение на векове. Разбира се, тя не е единственото основание за поставяне на диагноза, но днес познаването на такава зависимост е път към навременна медицинска консултация и лечение.

В следващите редове представяме най-честите сигнали за здравословни проблеми, които се виждат по ноктите.

 

Какво представляват ноктите?

Ноктите са подобни на пластинки, кератинови, полупрозрачни структури. Изградени са от специализирани епителни клетки, които формират т.нар. нокътна плочка. Тя е прикрепена към богато кръвоснабдено нокътно легло, доставящо й необходимите хранителни вещества и кислород.

Нормалната нокътна плочка има в основата си бяла дъга, наречена лунула, а в останалата си част е бледорозова. Това се дължи на лежащите под нокътя капиляри.

gluco sulf 400
husk 600
gluco sulf 400
husk 600

Растежът на ноктите започва от основата им, където се произвеждат специализираните епителни клетки. Те се изтласкват напред, когато зад тях се образуват нови клетки.

Главната им функция е да предпазват крайните части на пръстите, където са разположени нервни клетки, осигуряващи усещането за допир.

 

Промени по ноктите

 

Болестни сигнали. Промени в ноктите, дефицит на витамини.

 

Описани са множество изменения, които могат да обхванат повърхността на нокътната плочка или да я засегнат отвътре, или да са под нокътя. Когато се модифицират неговата форма и плътност, когато естественият му бледорозов цвят премине в бял, жълт, зелен, червен, кафяв или черен, обикновено възникват здравословни проблеми.

Цветни трансформации:

 • Бели точки по ноктите. В ограничено количество те се явяват у повечето хора. Понякога белите петънца по ноктите са резултат от травма. Когато са много на брой те сигнализират за сърдечна недостатъчност, дефицит на витамин В12, протеини или цинк.
 • Бели нокътни плочки. Появата им е признак на гъбични инфекции, чревни или чернодробни заболявания.
 • Зелени нокти. Характерни са за хората, които са в постоянен контакт с вода и не носят ръкавици. Позеленяването на нокътните плочки налага изследване за инфекция, причинена от бактерията Pseudomonas aeruginosa.
 • Жълти нокти. Най-често жълтото нокътно оцветяване се свързва с гъбични инфекции, но понякога алармира за псориазис или травма, която води до отделяне на нокътната плочка от нокътното й легло. По-рядко проблемът е свързан с дефицит на витамин В3 (ниацин), запушване на лимфни пътища или някои белодробни заболявания.

Трябва да се има предвид, че у дългогодишните пушачи жълтеят както ноктите, така и върховете на пръстите. Употребата на твърде много лак за нокти, както и на ацетон, също води до пожълтяване.

 • Сини нокти. Посиняването на кожата и ноктите е показателно за ниски нива на кислород в кръвта и налага незабавна лекарска намеса.
 • Червени и лилави нокти. Най-често тази промяна говори за нанесена травма. Огнищата на кървене близо до повърхността на нокътя изглеждат яркочервени. По-дълбокото кървене, включително и под нокътната плочка, води до появата на лилави петна.
 • Кафяви и черни нокти. Може да предупреждават за сърдечна недостатъчност, хормонални нарушения или странични ефекти от определени медикаменти, особено при продължително лечение. Някои бенки, разположени в или под нокътната основа, също причинят кафяво оцветяване. Тези бенки са предимно доброкачествени. Въпреки това е разумно при покафеняване или почерняване на ноктите да се проведе консултация с дерматолог. Чрез изследване със специално устройство – дерматоскоп, специалистът може да изясни причините за тези трансформации.

 

Промени във формата:

 • Нокти, подобни на лъжици. Те са вдлъбнати и меки, а краищата им са издигнати нагоре. Състоянието е симптом на желязодефицитна анемия, хемохроматоза (чернодробно разстройство, при което тялото абсорбира твърде много желязо), инфекции и хормонални нарушения.
 • Точковидни вдлъбнатини по ноктите. Този дефект съобщава за недостиг на цинк или за опасност от автоимунно заболяване. Например характерно за псориазиса е неравномерното разположение на точковидните вдлъбнатини в нокътя, които са придружени от жълтеникави петна и малки червено-черни линии (огнища на кървене). Освен това ноктите са задебелени и твърди. При хората с тези промени е повишен рискът от развитие на псориатичен артрит (ставен ревматизъм, дължащ се на псориазис).
 • Нокти като часовниково стъкло. Понякога нокътната плочка е изпъкнала, меките тъкани около нея са удебелени и пръстите приличат на барабанни палки. Наричат се още Хипократови пръсти, тъй като Хипократ – бащата на медицината, пръв е свързал този симптом с белодробни заболявания. Нокти като часовниково стъкло предупреждават за развитие на дихателни и сърдечно-съдови проблеми, чревни възпаления, базедова болест и новообразувания в черния дроб.

 

Дефекти в плътността:

 

Микози, гъбички на ноктите.

 

 • Дебели нокти. Въпреки че здравите нокти са знак за добро състояние на организма, прекаленото им уплътняване и втвърдяване не е нормално. Често дебелите нокти са симптом на гъбични инфекции. Може също да са признак за увреждания, свързани с белите дробове, ендокринната и сърдечно-съдовата система,
 • Сухи и чупливи нокти. Те сигнализират за бактериални инфекции или хормонален дисбаланс. Добре е да се има предвид, че гъбичките също изсушават ноктите. При повечето пациенти състоянието е свързано с недостиг на витамини, анемия, постоянен контакт с вода, активна употреба на омекотяващ крем, лак за нокти и ацетон.
 • Разцепени нокти. Напукване и разслояване на ноктите са показателни за хронично недохранване, псориазис, дефицит на фолиева киселина, витамин С и протеини. Алкохолизмът и свързаните с него хранителни разстройства са допълнителна причина за проблема.

 

Други промени по ноктите:

 • Липса на лунула. Отсъствието на бялата дъга от нокътната плочка алармира, за увреждания на ендокринната система, черния дроб, панкреаса, както и за нарушения в репродуктивната система при жените.
 • Вертикални линии. Една или две такива линии могат да се видят при напълно здрави хора. Ако броят им е голям и ги има върху всеки нокът, това е признак на калциев недостиг. Вертикалните линии се появяват най-вече поради стареене.
 • Хоризонтални линии. Наличието им предупреждава за настъпил диабет, екзема или дефицит на цинк. Хората с навик да си гризат ноктите също могат да имат хоризонтални линии на повече от един нокът. От своя страна гризането на ноктите е симптом на безпокойство и стрес.
 • Враснал нокът. Най-често това се случва върху палците на краката и е резултат от неправилно изрязване на ноктите или неправилен избор на обувки. Врасналият нокът може да причини на кожата около него зачервяване, оток и болезненост. Състоянието налага изследване за наличие на стафилококи, стрептококи или други бактерии, както и прилагане на подходящо антибиотично лечение.

 

Как да поддържаме ноктите си в най-добро състояние?

 

Ноктите, грубо.

 

Предлагаме ви няколко изпитани съвета за поддържане на здрави нокти:

 • Пазете от студа. Той изсушава ноктите.
 • Винаги щом ползвате крем за ръце, старателно го втривайте и по нокътните плочки, особено в основата им.
 • Носете ръкавици, когато домакинствате.
 • Дезинфекцирайте инструментите си за маникюр преди всяка употреба.
 • Периодично оставяйте ноктите си без лак. Така ще им осигурявате почивка от агресивното влияние на различни химикали.
 • Хранете се пълноценно. Полезни за ноктите са: млякото и млечните продукти, месото, морските дарове; бобовите храни, ядките, зехтина, както и богатите на витамини и минерали зеленчуци и плодове.

Не забравяйте, че движението е благотворно за ноктите. Независимо как се осъществява – като разходки, гимнастика, танци, туризъм или друга форма, физическата активност подобрява кръвната циркулация в тялото и така гарантира притока на хранителни вещества и кислород към ноктите.

Какво представляват ноктите?

Ноктите са подобни на пластинки, кератинови, полупрозрачни структури. Изградени са от специализирани епителни клетки, които формират т.нар. нокътна плочка. Тя е прикрепена към богато кръвоснабдено нокътно легло, доставящо й необходимите хранителни вещества и кислород.

Какви промени по ноктите сигнализират здравословен проблем?

Възможни са цветни трансформации, като бели, зелени, жълти нокти, промени във формата им, дефекти в плътността.

Как да предпазим ноктите си?

Важно е да пазим ноктите от студа, при използване на крем за ръце да втриваме и в тях, да се храним пълноценно и, ако се лакираме редовно, да им даваме почивка периодично от агресивните химикали.

Категории: Здраве|Публикувана: 08.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 09:43 | Публикувана: 8 март 2023 в 16:26 | Категория: Здраве