Черна боровинка – какво трябва да знаем?
- Черни – над 1000 м н.в.
- Сини – над 1700 м н.в.
- Червени – над 700 м н.в.
- Кавказки/Странджански – на 150-300 м н.в.
Произход
Боровинковият храст произхожда от северните райони на Европа и Азия, северните части на САЩ и Канада. Тъмните му плодове приличат на сини боровинки. Името bilberry произхожда от датската дума – bollebar, която буквално означава тъмно зрънце. От дълго време плодовете черна боровинка се консумирали и използвали в кулинарията. Като средство за лечение започва да се използва през Средновековието.Немският билкар – Йероним Бок, препоръчва плодовете на черна боровинка за лечение на различни чернодробни заболявания, камъни в бъбреците, проблеми с пикочния мехур и др. През 18-ти век, и след това, става широкоразпространена сред билкарите.Черната боровинка бива спомената от абатиса Света Хилдегард от Бинген, която описва в писанията си лечебните свойства на растенията.
Състав
Въпреки малкия размер на боровинката, тя крие изключително много полезни вещества: И още много други полезни антиоксиданти и антоцианини (антиоксиданти с противовъзпалителни свойства).За какво се използват?
Черните боровинки са често номер едно избор при избора на плодове за приготвянето на различни сладкиши, напитки или сосове. Имат супер състав, което ги издига в челните позиции за лечение или предотвратяване на заболявания чрез естествен източник. С толкова полезни свойства няма как да не се приложи и в козметиката, тъй като:- Хидратира
- Предотвратява стареенето
- Премахва мъртви и образува нови клетки
- Помага при акне
- Изравнява тена при наличие на тъмни кръгове под очите
- Пази кожата от външни вредни фактори
Какви ползи имат?
Засилват метаболизма
Храненето играе значителна роля за нашия метаболизъм. Хранителните вещества в плодчетата черна боровинка подпомагат за неговото подобрение. Специални ползи за това имат манганът и калият. При калиева недостатъчност организмът не произвежда достатъчно инсулин, кръвната захар пада и това може да доведе до диабет.Манганът помага за това да може максимално да използваме останалите, полезни за тялото ни, вещества, витамини и тиамин, който помага за състоянието на черния дроб.Твърди се, че с черната боровинка може да контролираме нивата на кръвната си захар.
Черна боровинка за намаляване на възпалението
Твърди се, че поради антоцианините, черната боровинка може да помага при възпаления. По време на изследвания данните показват, че плодът намалява нивата на възпалителни маркери. Сок от черна боровинка се използва за гаргари или жабурене на устата при възпаления на венците, гърлото или в устната кухина. Отвара от черна боровинка може да използваме и външно при изгаряния, екземи или друг вид кожни проблеми.Черна боровинка за по-добро зрение
Намалява риска от сърдечни заболявания
Черните боровинки могат да намалят нивата на “злия” холестерол в кръвта, което може да предотврати евентуално запушване на артериите. По една шепа черни боровинки на ден намалява този риск с 15%.Благодарение на 25-те различни антоцианина в състава си, тя подобрява циркулирането на кръвта, унищожава свободните радикали и така предпазва тялото от множество заболявания.Може да наречем черната боровинка „царицата на горските плодове“.
Черна боровинка за мускулите и имунната система
Неслучайно след фитнес или друга тренировка, спортистите консумират храни или напитки, съдържащи боровинки. Това е така, защото плодът помага за по-бързото възстановяване на мускулните влакна. Минералите, витамините и хранителните вещества предпазват организма от всеразлични заболявания.Черна боровинка за предотвратяване на рак
Както споменахме, антиоксидантите и фитохимикалите в черната боровинка помагат за унищожаването на свободните радикали в организма. Твърди се, че храни с богато съдържание на витамин С и антиоксиданти потискат растежа на ракови клетки в дебелото черво, както и тези в белия дроб.За укрепване на костите
Действайки заедно, хранителните вещества като манган, желязо, цинк, фосфор, калций отговарят за различна част при укрепването и здравината на костната структура. Например докато калцият се грижи за високата костна плътност, желязото и цинкът подобряват еластичността и здравината на костите.Черна боровинка за инсулинова чувствителност
Освен веществата, които подпомагат метаболизма, флавоноидите могат да помогнат на хора със затлъстяване или инсулинова резистентност. Полифенолът в боровинката инхибира качването на телесно тегло и връща липидния метаболизъм в нормални нива.Защитава от инфекции на пикочните пътища
Черната боровинка детронира бактериите, намиращи се по лигавицата на пикочните пътища. Елементите в състава й могат успешно да се преборят и с някои от основните причинители на инфекции в тази зона, като E. Coli. От листата на черна боровинка може да си сварим чай, който е полезен при стомашни колики, камъни в жлъчката и пикочните пътища.За по-добра мозъчна функция и без депресия
Противопоказания
Допустимата доза черна боровинка на ден е около 200 грама. При превишаване с консумацията може да се проявят следните проблеми:- Да получим вид алергична реакция.
- Може да си причиним сериозно хранително натравяне или да предизвикаме силни коремни спазми, дори и чревна инфекция.
- Действа като силно разхлабително.
- Да си създадем бъбречно заболяване поради високото съдържание на метали.
- С преяждане е възможно да предизвикаме проблеми със съсирването на кръвта, което, от своя страна, води до рискове от образуване на тромби.
Заключение
Прекалено високата доза и от най-полезната храна може да предизвика обратен ефект. Черната боровинка не е изключение. Тя е изключително предпочитан продукт в кулинарията и козметиката. Използвала се е дълго време от билкари и е описана от едни от най-опитните професионалисти за времето си.Помага за физическото и психическото състояние на организма по възможно най-естествения начин.Консумирайте черна боровинка за здраво тяло и здрав ум.
Често задавани въпроси
С какво е полезна черната боровинка?
Засилва метаболизма, предпазва от инфекции на пикочните пътища, мозъчна функция и депресия, укрепва костите, предотвратява рак, подпомага зрението и още много други.
Колко черна боровинка може да ядем на ден?
Допустимата доза черна боровинка на ден е около 200 г. При превишаване с консумацията може да се проявят проблеми.
Помага ли черната боровинка за отслабване?
Въпреки многобройните си хранителни вещества, черната боровинка има малко калории. Полифенолът в боровинката инхибира качването на телесно тегло и връща липидния метаболизъм в нормални нива.
Източници
- Chu W at all. Chapter 4Bilberry (Vaccinium myrtillus L.)
- www.sciencedirect.com. Vaccinium myrtillus
- Nestby R at all. The European blueberry (Vaccinium myrtillus L.) and the potential for cultivation. A review, January 2011
Свързани публикации
Ягоди - любимите плодове на древните. Имат много ползи за организма, красотата и освен това са вдъхновение за готвачи по цял свят.
В тези дребни плодове се крият множество полезни елементи, които подпомагат здравето ни.
Къпините са страхотно допълнение към всяка диета и са пълни с основни хранителни вещества. Колкото вкусни, толкова и
2 Коментара
Имам диагноза белодробна тромбозна емболия. Примам Синтром. Опасно ли е ограничения прием на черна боровинка?
Благодаря предварително!
Благодаря за полезната инфорчация !Точно и ясно написано .