Черна боровинка – какво трябва да знаем?

Обновена: 06.03.2024|
Черна боровинка.

Черна боровинка – любимката на много хора, е много повече от вкусен плод, който използваме в кулинарията или за директна консумация.

Има куп лечебни свойства, съдържащи се както в плода, така и в листата и клончетата.

 

Какво представляват черните боровинки?

Това са малки, кръгли, тъмни, сочни и, не на последно място, полезни плодчета. Този тип боровинки са най-проучени откъм хранителна стойност и полезни вещества.

Черна боровинка може да намерим из високите части на планините, из иглолистни и широколистни гори. Плодовете й растат на силно разклонен храст, достигащ височина около 40-60 см.

Латинското наименование на черната боровинка е Vaccinium myrtillus, позната е още под названията европейска синя боровинка, черника, боровки и др.

Приликите между синя и черна боровинка са значителни. Може да ги различим по по-наситения тъмен цвят на черната боровинка, листата и долната част на плодчето.

При синята боровинка “изрязаната“ част е със звездовидна форма, докато при черната е по-кръгообразна.

В България се срещат четири вида боровинки:

 • Черни – над 1000 м н.в.
 • Сини – над 1700 м н.в.
 • Червени – над 700 м н.в.
 • Кавказки/Странджански – на 150-300 м н.в.

Черните боровинки имат сладко-кисел вкус и може да се насладим на прясно узрелите плодове между месец август и месец септември или на изсушените – по всяко време.

 

Произход

Боровинковият храст произхожда от северните райони на Европа и Азия, северните части на САЩ и Канада. Тъмните му плодове приличат на сини боровинки.

Името bilberry произхожда от датската дума – bollebar, която буквално означава тъмно зрънце. От дълго време плодовете черна боровинка се консумирали и използвали в кулинарията.

Като средство за лечение започва да се използва през Средновековието.

Черната боровинка бива спомената от абатиса Света Хилдегард от Бинген, която описва в писанията си лечебните свойства на растенията.

Немският билкар – Йероним Бок, препоръчва плодовете на черна боровинка за лечение на различни чернодробни заболявания, камъни в бъбреците, проблеми с пикочния мехур и др. През 18-ти век, и след това, става широкоразпространена сред билкарите.

 

Състав

Въпреки малкия размер на боровинката, тя крие изключително много полезни вещества:

 • Витамини А, Е, С, К,
 • Калций
 • Желязо
 • Мед
 • Фосфор
 • Калий
 • Манган
 • Флавоноиди
 • Танини
 • Пектин

И още много други полезни антиоксиданти и антоцианини (антиоксиданти с противовъзпалителни свойства).

 

За какво се използват?

Черните боровинки са често номер едно избор при избора на плодове за приготвянето на различни сладкиши, напитки или сосове.

Имат супер състав, което ги издига в челните позиции за лечение или предотвратяване на заболявания чрез естествен източник.

С толкова полезни свойства няма как да не се приложи и в козметиката, тъй като:

 • Хидратира
 • Предотвратява стареенето
 • Премахва мъртви и образува нови клетки
 • Помага при акне
 • Изравнява тена при наличие на тъмни кръгове под очите
 • Пази кожата от външни вредни фактори

 

Какви ползи имат?

 

Шепи с набрана черна боровинка.

 

Може да наречем черната боровинка супер плодче. Както повечето горски плодове, така и черните боровинки са богати на хранителни вещества. Имат хранителен състав, подобен на обикновените сини боровинки.

Въпреки многобройните си хранителни вещества, черната боровинка има малко калории. Гликемичният й индекс е нисък, затова е подходяща и за диабетици.

Виното от черна боровинка може да бъде от полза в случай на диария или други проблеми, свързани със стомашно-чревни разстройства.

Засилват метаболизма

Храненето играе значителна роля за нашия метаболизъм. Хранителните вещества в плодчетата черна боровинка подпомагат за неговото подобрение.

Специални ползи за това имат манганът и калият. При калиева недостатъчност организмът не произвежда достатъчно инсулин, кръвната захар пада и това може да доведе до диабет.

Твърди се, че с черната боровинка може да контролираме нивата на кръвната си захар.

Манганът помага за това да може максимално да използваме останалите, полезни за тялото ни, вещества, витамини и тиамин, който помага за състоянието на черния дроб.

Черна боровинка за намаляване на възпалението

Твърди се, че поради антоцианините, черната боровинка може да помага при възпаления. По време на изследвания данните показват, че плодът намалява нивата на възпалителни маркери.

Сок от черна боровинка се използва за гаргари или жабурене на устата при възпаления на венците, гърлото или в устната кухина.

Отвара от черна боровинка може да използваме и външно при изгаряния, екземи или друг вид кожни проблеми.

Черна боровинка за по-добро зрение

 

Черна боровинка за по-добро зрение.

 

Британски пилоти консумирали сладко от черна боровинки по време на Втората световна войн, като вярвали, че това ще подобри нощното им виждане.

Проучвания показват, че при прием на 160-450 мг прахообразен екстракт от черна боровинка е възможно да се намали сухотата, умората или други сходни проблеми с очите.

Смята се, че консумацията на черна боровинка може да подобри състоянието на ретината поради антоцианозидите в състава на плодчето.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Черните боровинки могат да намалят нивата на „злия“ холестерол в кръвта, което може да предотврати евентуално запушване на артериите. По една шепа черни боровинки на ден намалява този риск с 15%.

Може да наречем черната боровинка „царицата на горските плодове“.

Благодарение на 25-те различни антоцианина в състава си, тя подобрява циркулирането на кръвта, унищожава свободните радикали и така предпазва тялото от множество заболявания.

Черна боровинка за мускулите и имунната система

Неслучайно след фитнес или друга тренировка, спортистите консумират храни или напитки, съдържащи боровинки. Това е така, защото плодът помага за по-бързото възстановяване на мускулните влакна.

Минералите, витамините и хранителните вещества предпазват организма от всеразлични заболявания.

Черна боровинка за предотвратяване на рак

Както споменахме, антиоксидантите и фитохимикалите в черната боровинка помагат за унищожаването на свободните радикали в организма.

Твърди се, че храни с богато съдържание на витамин С и антиоксиданти потискат растежа на ракови клетки в дебелото черво, както и тези в белия дроб.

За укрепване на костите

Действайки заедно, хранителните вещества като манган, желязо, цинк, фосфор, калций отговарят за различна част при укрепването и здравината на костната структура.

Например докато калцият се грижи за високата костна плътност, желязото и цинкът подобряват еластичността и здравината на костите.

 

Черна боровинка за инсулинова чувствителност

Освен веществата, които подпомагат метаболизма, флавоноидите могат да помогнат на хора със затлъстяване или инсулинова резистентност.

Полифенолът в боровинката инхибира качването на телесно тегло и връща липидния метаболизъм в нормални нива.

Защитава от инфекции на пикочните пътища

Черната боровинка детронира бактериите, намиращи се по лигавицата на пикочните пътища. Елементите в състава й могат успешно да се преборят и с някои от основните причинители на инфекции в тази зона, като E. Coli.

От листата на черна боровинка може да си сварим чай, който е полезен при стомашни колики, камъни в жлъчката и пикочните пътища.

За по-добра мозъчна функция и без депресия

 

Черна боровинка за щастие.

 

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които намаляват когнитивните проблеми с до 20%. Антоцианините в плодчетата заздравяват връзката между невроните като по този начин улесняват комуникацията, подобряват паметта и мозъчната функция.

Плодът има способността да повдигне настроението, благодарение на това, че помага за гладката функция на нервните пътища.

 

Противопоказания

Допустимата доза черна боровинка на ден е около 200 грама.

При превишаване с консумацията може да се проявят следните проблеми:

 • Да получим вид алергична реакция.
 • Може да си причиним сериозно хранително натравяне или да предизвикаме силни коремни спазми, дори и чревна инфекция.
 • Действа като силно разхлабително.
 • Да си създадем бъбречно заболяване поради високото съдържание на метали.
 • С преяждане е възможно да предизвикаме проблеми със съсирването на кръвта, което, от своя страна, води до рискове от образуване на тромби.

 

Заключение

Прекалено високата доза и от най-полезната храна може да предизвика обратен ефект. Черната боровинка не е изключение.

Тя е изключително предпочитан продукт в кулинарията и козметиката. Използвала се е дълго време от билкари и е описана от едни от най-опитните професионалисти за времето си.

Консумирайте черна боровинка за здраво тяло и здрав ум.

Помага за физическото и психическото състояние на организма по възможно най-естествения начин.

 

С какво е полезна черната боровинка?

Засилва метаболизма, предпазва от инфекции на пикочните пътища, мозъчна функция и депресия, укрепва костите, предотвратява рак, подпомага зрението и още много други.

Колко черна боровинка може да ядем на ден?

Допустимата доза черна боровинка на ден е около 200 г. При превишаване с консумацията може да се проявят проблеми.

Помага ли черната боровинка за отслабване?

Въпреки многобройните си хранителни вещества, черната боровинка има малко калории. Полифенолът в боровинката инхибира качването на телесно тегло и връща липидния метаболизъм в нормални нива.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. ДИМИТРИЧКА ТОДОРОВА 30.05.2024 at 13:45 - Отговор

  Благодаря за полезната инфорчация !Точно и ясно написано .

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:33 | Публикувана: 19 април 2023 в 09:33 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни