Розова вода – приложение и предимства

Обновена: 23.02.2024|
Розова вода, ползи и приложение.

Rosa damascena flower water или розова вода от роза Дамасцена тонизира, почиства и успокоява ефикасно – без да предизвиква раздразнение, и е подходяща за всеки тип кожа. Веднага щом добавите розова вода в грижата си за красота, ще започнете да забелязвате положителните резултати.

 

Розова вода – приложение и предимства

От векове в ритуалите за красота се използва розова вода. И това не е никак учудващо. С хидратиращите си и успокояващи свойства, както и с естествената си антисептична, противовъзпалителна и антибактериална сила, тя се е превърнала в любимка на много дами.

 

Какво представлява розовата вода?

Розовата вода е ароматна вода, приготвена чрез запарване или дестилация на розови листенца. Съдържа между 10-50% розово масло – един от основните странични продукти, получени при дестилацията на розови цветове.

magnezii 01 400
grifonia 600
magnezii 01 400
grifonia 600

Тя има противовъзпалителни, антимикробни, анксиолитични (противотревожни) и антиоксидантни свойства.

 

Как се получава?

 

Розова вода, ползи и приложение.

 

Розовата вода се произвежда чрез дестилация на розови листенца с пара или вряла вода. Обикновено за тази цел се използват най-ароматните сортове рози.

Или по-конкретно:

 • Rosa canina
 • Rosa damascena
 • Rosa centifolia

Съществуват няколко метода за приготвяне на розова вода, включително:

 • Варене на слаб огън
 • Дестилация
 • Използване на етерични масла

 

 

Какви полезни свойства има?

Ползите от розовата вода са многобройни, тъй като тя несъмнено е вълшебният еликсир на красотата, а освен това е изключително универсална. Независимо дали имаме мазна, суха или смесена кожа, розовата вода може да бъде добавена към нашата рутина.

Подходяща е за всеки тип кожа и има следните предимства.

Хидратира кожата

Розовата вода действа освежаващо на кожата и може да помогне за поддържането на хидратацията й. Тя се използва в тонери за лице (за намаляване на порите), в продукти за освежаване на грима, за успокояване на слънчеви изгаряния и за повишаване на ефикасността на маските.

Има антимикробно действие

Етеричното масло от роза притежава силен антибактериален ефект срещу щамове Aureus (причинител на акне), E. Coli, C. Violaceum и няколко други бактерии.

Тъй като розовата вода съдържа розово масло, тя също може да помогне за минимизиране на акнето и за поддържане на кожата ни здрава.

Съдържа антиоксиданти

Rosa damascena има антиоксидантни свойства. Екстрактите от тази роза и етеричното масло, получено от нея, имат свойства за отстраняване на свободните радикали. Това може да намали оксидативния стрес и да спомогне за подобряване на признаците на стареене, за да се поддържа младостта на кожата.

Балансира нивото на pH на кожата

Кожата ни има рН между 4,1 и 5,8. РН на розовата вода обикновено е между 4,0 и 4,5. Проучване наблюдава, че продуктите за грижа за кожата с киселинност между 4,0-5,0 могат да помогнат за свеждане до минимум на кожните раздразнения и за поддържане на баланс.

Облекчава зачервяването

Розовото масло и розовата вода имат стягащ ефект върху кръвните капиляри в близост до повърхността на кожата. Нанасянето на розова вода помага за облекчаване на зачервяването, причинено от разширените капиляри.

Лекува рани

Благодарение на съдържанието на розово масло, използването на розова вода може да помогне за заздравяване на рани. Тя е често срещано домашно средство за успокояване на порязвания от бръснене.

 

Какви видове розова вода има?

 

Розова вода, ползи и приложение.

 

Традиционна розова вода

Имало е време, когато розовата вода е била просто продукт от загряването на рози във вода и кондензирането и улавянето на парата.

След това, чрез използването на по-сложни дестилатори с контрол на температурата, от розовата вода започва да се извлича етерично масло от рози за парфюми, което е много доходоносен бизнес. Остатъчната течност все още се нарича розова вода, но очевидно не е същата като традиционната.

Независимо дали е оригинална, или е изразходвано розово масло, розовата вода се използва за много цели – грижа за кожата, ароматизиране, медицина, медитация.

Розов аромат

Розовият ароматизатор, за който често се твърди, че е натурален, съдържа розов аромат, включващ около 99% пропилен гликол и триацетин, в зависимост от марката.

Различните варианти на този продукт включват розов ароматичен концентрат и розова есенция. Има и продукти, обозначени като розова вода, които се продават в пекарните и съдържат алкохол и естествени аромати. Винаги е добре да се чете етикетът.

 

Приложение

 

Розова вода, ползи и приложение.

 

Тоник с розова вода

Розовата вода често се използва като тоник за намаляване на подпухналостта на очите, за успокояване на слънчеви изгаряния и за поддържане на хидратацията на кожата.

Спрей за подготовка на грима

Розовата вода може да се открие и в спрейовете за лице, които помагат за подготовката на кожата за нанасяне на грим или за освежаването му. Особено ако често се сблъскваме с  напукване или лющене на грима.

Розовата вода ще ни помогне да поддържаме кожата си хидратирана и по този начин да запазим вида на грима си. Ако я използваме преди това, трябва да я оставим да попие, преди да нанесем останалите продукти за лице.

Освежаване на скалпа

Ако се замислим, кожата на главата е продължение на лицето ни. Трябва често да почистваме, ексфолираме и хидратираме тази част от главата си. Розовата вода може да послужи като един от начините за лесно изпълнение на последната стъпка.

Освен за запазване на влагата, тя може да се използва и за освежаване между измиванията. Достатъчно е просто леко да намокрим косата си, за да върнем свежестта на отпуснатите къдрици или да балансираме мазните корени.

Поддържане на здрава кожна бариера

Здравината на кожата започва от кожната бариера – външната повърхност на кожата, включително stratum corneum, най-външният слой на епидермиса. Розовата вода е само един от многото начини за поддържането й, благодарение на овлажняващите си и антимикробни свойства.

Против акне

Антибактериалните свойства на розовата вода предотвратяват както акне, така и кожни инфекции. Продуктът премахва зачервяването и успокоява кожата ни. Също така може да донесе облекчение, както и да подпомогне възстановяване на епидермиса.

Антиоксидант

Розовата вода има антиоксидантни свойства, които помагат да се предпазим от увреждане от свободните радикали, което я прави полезна както за кожата, така и за косата.

Силата й се дължи на съдържащите се в нея антоцианини, полифеноли и флавоноиди.

Успокоява чувствителната кожа

Много козметични продукти се оказват твърде агресивни за нуждите на по-нежните участъци от тялото. Случаят с розовата вода обаче не е такъв. Всъщност, тя дори може да се използва за укротяване на чувствителна кожа.

Възстановява влагата в кожата

 

Розова вода, ползи и приложение.

 

Подходяща ли е розовата вода за суха кожа? Определено! Тя подмладява кожата ни, като й възвръща влагата и хидратацията. Чудесен начин да се преборим със сухата и безжизнена кожа е да използваме тази козметична отвара поне веднъж дневно, като напръскаме с нея цялото си лице и го оставим да попие в кожата.

Добавка към маските за лице

Ако имате маска за лице, която обичате, защо да не увеличите нейната сила? Можете да добавите розова вода към нея, независимо дали става дума за смесването й с крем или продукт от глина, или за пръскането й върху кожата преди нанасянето на продукта.

Розовата вода се съчетава добре с други съставки, което я прави идеалното допълнение към всяка маска, която имате подръка.

Вместо афтършейв

Да, можете да използвате розовата вода като средство за след бръснене! Сбогом на парещите усещания и обриви, които получаваме след тази процедура. Розовата вода за суха кожа успокоява раздразнението и намалява възпалението. Напръскайте с розова вода бръснатата зона веднага след като приключите, за да се насладите на резултатите.

Против стрес

Оказва се, че тази вълшебна отвара е и противостресова. Използвайте розовата вода, за да се освободите от всичкия стрес и напрежение, които се случват в ума и тялото ви. Напръскайте малко от нея върху врата, китката, зад ухото и оставете сладкия й аромат да ви отърве от безпокойството!

Полезна за околоочната зона

Знаете ли, че розовата вода е полезна за околоочната зона? Ако имате суха и чувствителна кожа, намирането на подходящ продукт за премахване на грим може да се окаже истинско изпитание. Всяка грешна стъпка може да ви докара неприятно и дори болезнено изсушаване.

Естествените стягащи свойства на розовата вода, съчетани с нейните подхранващи и хидратиращи възможности, са чудесен начин за нежно и ефективно премахване на грима, без раздразване на деликатната зона.

 

Заключение

Розовата вода е известна със способността си да:

 • Балансира естествените масла
 • Намалява появата на временни зачервявания
 • Хидратира кожата по естествен начин
 • Осигурява антиоксидантна защита
 • Създава по-гладък външен вид
 • Намалява появата на пори
 • Осигурява чиста основа за други продукти

Може да изпробвате био розова вода за третиране на акне, дерматит, екзема и белези. Високото съдържание на антиоксиданти в розовата вода помага за неутрализиране на свободните радикали, което я прави незаменима в борбата срещу стареенето на кожата.

Какво представлява розовата вода?

Розовата вода е ароматна вода, приготвена чрез запарване или дестилация на розови листенца. Съдържа между 10-50% розово масло – един от основните странични продукти, получени при дестилацията на розови цветове.

Какви свойства има розовата вода?

Тя има противовъзпалителни, антимикробни, анксиолитични (противотревожни) и антиоксидантни свойства.

За какво може да се използва розова вода?

Розовата вода се използва за хидратация на кожата, премахване на грим, за облекчаване на зачервявания, след бръснене, за освежаване на скалпа.

Категории: Kрасота, Здраве, Любопитно|Публикувана: 02.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

ff057d430a9b8dda99317ef884ae32fe?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:34 | Публикувана: 2 февруари 2023 в 10:38 | Категория: Kрасота, Здраве, Любопитно