Гхи пречистено масло – извор на здраве и дълголетие

Обновена: 13.03.2024|

За невероятните ползи на Гхи пречистеното масло се говори много през последните години. С какво това масло е уникално пред познатите ни на пазара и откъде произлиза? Днес сме решили да ви запознаем с още един натурален продукт, с който да подобрим здравето си и да подпомогнем тялото. Питате се как е възможно това?

 

Гхи маслото

Гхи е разновидност на пречистеното масло – изключително висок клас продукт, при чието получаване се отстраняват твърдите млечни частици. Това го прави концентриран остатък от чиста мазнина.

Широко разпространено в Южна Азия, а и вече в много страни по света, Гхи маслото, освен в кулинарията, се използва за лечение на тялото, като подпомага различни органи и системи.

Изключително богато на витамини А, D, K, Е, алфа-линоленова и линолова киселина, то подпомага храносмилателната система, кожата, зрението, имунната система.

Влияе на цялостния метаболизъм, костите и общия тонус на организма, благодарение на антиоксидантните си свойства.

Гхи има висока точка на задимяване (250°C или 482°F), която позволява всякакъв вид термична обработка. Напълно подходящо за готвене, печене, пържене, дори и в диетични менюта, тъй като то не се разпада на свободни радикали като повечето масла и мазнини.

Именно поради тази причина е изключително търсен продукт от хора, спазващи хранителни режими или диети. Освен пълната му възможност за термична обработка, то засилва метаболизма, което спомага отслабването и елиминирането на излишните килограми.

 

Структура

 

Кето шоколадови бисквити. Гхи.

 

Макар да е наситена мазнина, структурата му на молекулно ниво се отличава от останалите животински мазнини. Доказано е, че мастните му киселини са с 8% по-малко наситени от другите животински мазнини. Това спомага да навлезе през клетъчната мембрана на клетката и по този начин да изчисти мастно-разтворимите токсини вътре в нея.
Мастните киселини на маслото Гхи са структурирани във вериги (средно верижни триглицериди), които са по-къси от тези на обикновените киселини и съответно се усвоят много по-бързо от тези на другите мазнини.
Така веднъж попаднало в тялото, маслото се усвоява от организма директно, като се превръща в чиста енергия, зареждайки клетките с витамините и полезните елементи, които го изграждат.

Полезни свойства на маслото Гхи

Според Аюрведа – една от най-древните индийски науки за здравето, Гхи маслото е един от най-полезните естествени продукти, от които нашето тяло има нужда. Освен изключително полезните му свойства за тялото, той въздейства и на избистрянето на ума и отварянето на съзнанието.

Признат, приет и изключително използван в практиката на източните лечения, продуктът притежава силно тонизиращи свойства. Спомага работата на храносмилателната система и тънките черва.

За разлика от повечето мазнини, които създават чувство на тежест в стомаха, маслото Гхи пречиства и ободрява организма, като го зарежда с нова енергия, спомагайки състоянието на тялото на клетъчно ниво.

Маслото е един от малкото продукти, съдържащи витамин К2, който подпомага използването на минерали в организма, включително калций. Този мощен витамин, така трудно набавящ се по естествен път, изгражда костите в пъти по-ефективно от калция. Той увеличава гъвкавостта на тялото, като поддържа смазването на ставите и съединителната тъкан.

Освен витамин К, високото съдържание на витамин А подобрява зрението, спомага елиминирането на свободни радикали, които атакуват макулната клетка. Това от своя страна предотвратява развитието на катаракта.

Маслото подобрява състоянието на кожата, като я хидратира силно и не позволява появата на бръчки, фини линии или загуба на еластичност. Що се отнася до неговите антиоксидантни свойства, съдържанието на витамин Е защитава организма от действието на свободните радикали.

 

Кое прави Гхи полезният вариант на маслото?

 

Масло гхи за деца.

 

Благодарение на широкоспектърните си свойства, маслото се предпочита от хора по цял свят. То може да се използва както в суров вид, така и като средство за приготвяне на вкусни ястия.
Интересното тук е, че освен изключително полезно, маслото има и много приятен вкус, който добавя допълнителна нотка удоволствие за вкусовите ни рецептори. Но основната разлика с останалите мазнини, които сме свикнали да използваме, е начинът му на извличане. Именно благодарение на него маслото се превръща в полезно и нужно средство за нашия организъм.
Пречистването на маслото представлява премахване на влагата, твърдите млечни частици и лактозата, които се филтрират. Това позволява по-дългото термично обработване на маслото, което не загаря.
Както знаем, именно прегряването на мазнината прави храната ни токсична и вредна.
Според изследване, проведено в Индия, процентът на хора, употребяващи Гхи в менюто си, които не страдат от сърдечни проблеми, е в пъти по-висок от хора, използващи други мазнини. Това е така, тъй като маслото пречиства артериите от лошия холестерол и по този начин се грижи за здравето на сърцето ни – свойство, което е неоткриваемо сред продуктите, залели днес хранителния пазар.
Категории: Здраве|Публикувана: 31.08.2018|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

7 Коментара

 1. Гергана 29.11.2021 at 17:43 - Отговор

  Подходящо ли е за бебета, и от каква възраст може да се приема?

 2. Мария 11.03.2021 at 14:38 - Отговор

  Благодаря ВИ.за всеотдайността.Дерзайте.

 3. Наташа Иванова 04.01.2021 at 15:57 - Отговор

  От какво по-точно се извлича това масло?

  • For Life 07.01.2021 at 16:45 - Отговор

   Здравейте,

   Маслото Гхи е пречистено по индийска рецепта масло (в повечето случаи краве). За успешното му приготвяне, процесът започва с разтопяване на масло до кипване, за да се изпари водата. След това температурата се повишава, така че между лактозата, казеина и суроватъчните протеини да протече реакцията на Майлард – добиването на кафяв отенък.Така маслото се пречиства, млечните твърди вещества под формата на протеини, въглехидрати, витамини и минерали се отстраняват, с изключение на мастноразтворимите витамини. Получава се маслото Гхи със състав: млечна мазнина (най-малко 80%), млечни твърди частици (около 1%) и вода (16-18%). Гхи не съдържа лактоза.

 4. Дора Георгиева 06.09.2018 at 20:37 - Отговор

  Откъде можем да знаем дали на магазините или в големите хипермаркети продават чисто масло и как да го разпознаем

  • Апостолова 26.05.2021 at 15:03 - Отговор

   Здравейте! Какво количество Ги дневно дава ползи за ставите при остеопороза?

   • Верджиния 26.05.2021 at 17:56 - Отговор

    Здравейте,

    В полза на ставите е витамин К2, който маслото Гхи съдържа. Препоръчителният дневен прием на витамин К2 е 90 микрограма дневно, а в 100 г масло Гхи се съдържа около 8,6 г витамин К2. Няма как да запълните дневните нужди само от маслото, но можете да хапвате също яйца, телешки дроб, пилешко, кейл, брюкселско зеле, авокадо – те също съдържат витамин К2. :)

    Витаминът се предлага и като хранителна добавка, ако Ви е предписано от лекар: https://www.forlife.bg/produkt/vitamin-k2-tabletki

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:39 | Публикувана: 31 август 2018 в 22:42 | Категория: Здраве