Гхи пречистено масло – извор на здраве и дълголетие
За невероятните ползи на пречистеното масло Гхи се говори много през последните години. С какво това масло е уникално пред познатите ни на пазара и откъде произлиза? Днес сме решили да ви запознаем с още един натурален продукт, с който да подобрим здравето си и да подпомогнем тялото. Питате се как е възможно това?
Изключително богато на витамини А, D, K, Е, алфа-линоленова и линолова киселина, то подпомага храносмилателната система, кожата, зрението, имунната система.
Влияе на цялостния метаболизъм, костите и общия тонус на организма, благодарение на антиоксидантните си свойства.
Гхи има висока точка на задимяване (250°C или 482°F), която позволява всякакъв вид термична обработка. Напълно подходящо за готвене, печене, пържене, дори и в диетични менюта, тъй като то не се разпада на свободни радикали като повечето масла и мазнини.
Именно поради тази причина е изключително търсен продукт от хора, спазващи хранителни режими или диети. Освен пълната му възможност за термична обработка, то засилва метаболизма, което спомага отслабването и елиминирането на излишните килограми.
Структура
Мастните киселини на маслото Гхи са структурирани във вериги (средно верижни триглицериди), които са по-къси от тези на обикновените киселини и съответно се усвоят много по-бързо от тези на другите мазнини.
Полезни свойства на маслото Гхи
Според Аюрведа – една от най-древните индийски науки за здравето, Гхи маслото е един от най-полезните естествени продукти, от които нашето тяло има нужда. Освен изключително полезните му свойства за тялото, то въздейства и на избистрянето на ума и отварянето на съзнанието.
Признат, приет и изключително използван в практиката на източните лечения, продуктът притежава силно тонизиращи свойства. Спомага работата на храносмилателната система и тънките черва.
За разлика от повечето мазнини, които създават чувство на тежест в стомаха, маслото Гхи пречиства и ободрява организма, като го зарежда с нова енергия, спомагайки състоянието на тялото на клетъчно ниво.
Витамини в краве масло Гхи
Витамините са важни за тялото ни и за изпълняването на функциите в него. Маслото е един от малкото продукти, съдържащи витамин К2, който подпомага използването на минерали в организма, включително калций. Този мощен витамин, така трудно набавящ се по естествен път, изгражда костите в пъти по-ефективно от калция. Той увеличава гъвкавостта на тялото, като поддържа смазването на ставите и съединителната тъкан.
Освен витамин К, високото съдържание на витамин А подобрява зрението, спомага елиминирането на свободни радикали, които атакуват макулната клетка. Това от своя страна предотвратява развитието на катаракта.
Кое прави Гхи полезният вариант на маслото?
Пречистването на маслото представлява премахване на влагата, твърдите млечни частици и лактозата, които се филтрират. Това позволява по-дългото термично обработване на маслото, което не загаря.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво е Гхи маслло?
Гхи е разновидност на пречистеното масло - изключително висок клас продукт, при чието получаване се отстраняват твърдите млечни частици.
Какво съдържа Гхи маслото?
Изключително богато на витамини А, D, K, Е, алфа-линоленова и линолова киселина, то подпомага храносмилателната система, кожата, зрението, имунната система.
С какво е полезно маслото Гхи?
То не се разпада на свободни радикали като повечето масла и мазнини. Засилва метаболизма, което спомага отслабването и елиминирането на излишните килограми. то въздейства и на избистрянето на ума и отварянето на съзнанието. Използва се в практиката на източните лечения, притежава силно тонизиращи свойства. Спомага работата на храносмилателната система и тънките черва. Пречиства и ободрява организма.
Източници
- Katariaa,b D and Singhb G. The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation, Published online 2024 Jan 5
- Katariaa,b D and Singhb G. Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives, Published online 2024 Jan 5
- Powell Key A. Ghee: Is It Good for You?, Medically Reviewed by Zilpah Sheikh, MD on March 05, 2024
- Kumar A and NARAYAN Naik S. Ghee : Its Properties, Importance and Health Benefits
- health.clevelandclinic.org. Better Than Butter? Separating Ghee Fact From Fiction, May 11, 2021
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Когато става въпрос за нашите деца, винаги се стремим да им предложим възможно най-здравословно,
Масло Гхи е алтернативата на обикновеното масло в индийската кухня, но напоследък става много
Тайната на рецептата за бронирано кафе се крие в добавянето на мазнина, а комбинацията спомага диетичните режими и повишава енергията.
9 Коментара
Не лъжете хората – „Although ghee provides a number of health benefits, it is important to remember that moderation is key. Ghee does contain saturated fats, an excess of which can increase bad cholesterol levels and increase the risk of heart disease. So do not consume more than 2-3 teaspoons a day if you want to stay on the safer side.“
Здравейте, във Вашия цитат се съдържа и нашата гледна точка за храненето като цяло, „an excess of which“ – „излишъкът от който“. Почти всяка храна, включително и маслото Гхи, при предозиране може да се превърне в „лоша“. Раумното е да балансираме и да не прекаляваме (преяждаме). Тогава можем да се насладим на полезните свойства на продуктите. :)
Подходящо ли е за бебета, и от каква възраст може да се приема?
Благодаря ВИ.за всеотдайността.Дерзайте.
От какво по-точно се извлича това масло?
Здравейте,
Маслото Гхи е пречистено по индийска рецепта масло (в повечето случаи краве). За успешното му приготвяне, процесът започва с разтопяване на масло до кипване, за да се изпари водата. След това температурата се повишава, така че между лактозата, казеина и суроватъчните протеини да протече реакцията на Майлард – добиването на кафяв отенък.Така маслото се пречиства, млечните твърди вещества под формата на протеини, въглехидрати, витамини и минерали се отстраняват, с изключение на мастноразтворимите витамини. Получава се маслото Гхи със състав: млечна мазнина (най-малко 80%), млечни твърди частици (около 1%) и вода (16-18%). Гхи не съдържа лактоза.
Откъде можем да знаем дали на магазините или в големите хипермаркети продават чисто масло и как да го разпознаем
Здравейте! Какво количество Ги дневно дава ползи за ставите при остеопороза?
Здравейте,
В полза на ставите е витамин К2, който маслото Гхи съдържа. Препоръчителният дневен прием на витамин К2 е 90 микрограма дневно, а в 100 г масло Гхи се съдържа около 8,6 г витамин К2. Няма как да запълните дневните нужди само от маслото, но можете да хапвате също яйца, телешки дроб, пилешко, кейл, брюкселско зеле, авокадо – те също съдържат витамин К2. :)
Витаминът се предлага и като хранителна добавка, ако Ви е предписано от лекар: https://www.forlife.bg/produkt/vitamin-k2-tabletki