Ешерихия коли е често срещана група бактерии, открити в храната, околната среда и в чревната флора както на хората, така и на животните. Въпреки че тя има наистина лоша репутация, истината е, че повечето щамове на E. coli са безвредни, а някои дори и полезни, защото подпомагат производството на витамин К и витамин В12.

Днес обаче ще ви разкажем за патогенните щамове на ешерихия коли, които причиняват цистит и колит. Продължете да четете, за да разберете как да разпознаете и третирате симптомите на бактериалните инфекции с E. coli.

 

Цистит, причинен от ешерихия коли

Циститът е много често срещана бактериална инфекция, като виновник за нея в повечето случаи е ешерихия коли. Както споменахме, бактерията основно се намира в храносмилателната система и обикновено не причинява проблеми. За съжаление, тя може лесно да попадне в пикочните пътища и да причини цистит.

 

Възпалението във всяка част от пикочната система се характеризира като инфекция на пикочните пътища. Пикочната система включва бъбреците, два уретера, пикочен мехур и една уретра. Ако инфекцията се появи в пикочния мехур, това е цистит, ако е в бъбреците – пиелонефрит, а в уретрата – уретрит.

Циститът е инфекция на долните пикочни пътища, която води до възпалена лигавица на пикочния мехур. Абсолютно всеки може да получи цистит. 1 от 2 жени и 1 от 20 мъже страдат от заболяването в някакъв момент от живота си.

Жените са по-често засегнати, тъй като уретрата им е по-къса, което позволява на бактериите да достигнат по-лесно до пикочния мехур.

Най-застрашени са жени, които са сексуално активни или които имат фамилна анамнеза за повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Бременните, жените в менопауза или използващите контрацептиви също са изложени на риск. Възрастните хора, болните от диабет, мъжете с проблеми на простатата също могат да бъдат предразположени към цистит.

 

Хеморагичен колит, причинен от ешерихия коли

 

Ешерихия коли. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит.

 

Хеморагичният колит причинява стомашно-чревно кървене в резултат от възпаление на дебелото черво – последният сегмент на храносмилателната система. Състоянието често остава недиагностицирано, тъй като хората с леки случаи могат да имат бързо преминаваща диария и никога да не посетят лекар.

За съжаление, понякога тази инфекция е животозастрашаваща.

За да се постави точна диагноза, трябва да се направят специални тестове за търсене на специфичен тип E. coli, който причинява инфекцията. Щамът, възбуждащ най-често хеморагичен колит, е E. coli 0157:H7. Други щамове също могат да причинят заболяването, но по-рядко.

Това, което прави този вид ешерихия коли различен от останалите, е, че произвежда токсин, който уврежда лигавицата на дебелото черво, причинявайки възпаление и кървене. Той се нарича шига токсин и позволява на бактериите да се придържат към клетките и да ги увреждат.

Шига токсинът също може да провокира унищожаване на червените кръвни клетки. Мъртвите клетки могат да претоварят бъбреците и да причинят опасно усложнение, наречено хемолитично-уремичен синдром (ХУС). Смъртните случаи вследствие на хеморагичен колит обикновено се дължат именно на ХУС и са по-чести при деца и много възрастни хора.

 

Причини и допълнителни рискови фактори за инфекция с ешерихия коли

 

Ешерихия коли, бактерия, цистит.

 

Докато E. coli O157 е най-добре проученият щам и често един от най-опасните, други патогени също могат да ви разболеят. Всъщност има шест патогенни щама E. coli, които са свързани със стомашно-чревни проблеми и симптоми на цистит.

Както безвредни, така и патогенни форми на ешерихия коли се колонизират в червата на някои животни, включително крави, кози, овце, елени. Когато животно бъде заклано, E. coli може да зарази месото. Разпространява се и чрез животинските фекалии.

Имайте предвид, че бактериите E. coli не само оцеляват в хладилника и фризера, те могат да се размножават при температури до 5 градуса. За да се убият бактериите, месото трябва да бъде приготвено правилно при температура не по-ниска от 70°C.

Хранително отравяне, дължащо се на E. coli, може да възникне, когато дадено лице консумира:

 • Замърсено или недостатъчно термично обработено говеждо месо.
 • Храни, замърсени с вода, заразена с E. coli.
 • Непастьоризирани млечни продукти и сокове (тъй като пастьоризацията убива бактериите).

Хората също могат да си предадат едни на други E. coli, например ако имат бактерии по ръцете си. Ето защо още веднъж напомняме редовно да миете ръцете си!

Ешерихия коли най-често се свързва със стомашно-чревни инфекции и цистит, но бактерията засяга и други части на тялото. Различни щамове причиняват инфекции на простатната жлеза, жлъчния мехур и кръвния поток. Инфекциите могат да се развият и от рани, рани под налягане и след апендицит или дивертикулит. Инфекциите с E. coli понякога водят до пневмония, а при новородени – до менингит.

 

Възможности за лечение на инфекции с E. Coli

 

Ешерихия коли, бактерия, цистит.

 

Антибиотиците могат да бъдат ефективно лечение на инфекции с E. coli, които се намират извън храносмилателната система, каквато е циститът. За съжаление, няма специфично медикаментозно лечение, препоръчано за инфекции, причинени шига токсин (STEC).

Има ограничени доказателства, че лечението с антибиотици е полезно, но продължителното им приемане понякога създава риск от усложнения като хемолитично-уремичен синдром (ХУС), поради повишено производството на шига токсин.

Специалистите съветват също да се избягват и лекарства против диария, които забавят процеси в храносмилателната система, като не позволяват на тялото да се отърве от токсините. Дори лекарства без рецепта могат да увеличат опасността от развитие на ХУС.

Вместо това се препоръчват поддържащи терапии, като хидратация и почивка. Ето някои неща, които можете да направите у дома, за да подпомогнете възстановяването си от хеморагичен колит, а и от други инфекции с ешерихия коли.

 • Пийте много чисти течности, включително вода и бульони, препоръчително на малки глътки, за да избегнете повръщане.
 • Избягвайте сокове от ябълки и круши, също кофеина и алкохола.
 • Избягвайте пикантни, млечни и мазни храни.
 • Приемайте повече разтворими фибри, които не дразнят храносмилателния тракт, но попаднали в него се превръщат в желеподобна маса. Тя забавя усвояването на мазнините и с нейна помощ организмът се освобождава от токсини и шлаки.

Ако симптомите са по-тежки, може да се наложи интравенозно въвеждане на течности и болничен престой.

При STEC инфекция могат да се усетят симптоми от 1 до 10 дни след ядене или пиене на нещо с бактерията. Повечето здрави възрастни могат напълно да се възстановят от такава инфекция след около седмица без никаква медицинска намеса.

Диарията често отзвучава в рамките на един до осем дни при 85% от заразените. Ако обаче се появят други симптоми като висока температура, е задължителна консултация със специалист.

Повечето случаи на лек цистит също преминават от само себе си в рамките на няколко дни. Ако циститът продължава повече от 3 дни, трябва да се потърси лекар и да се назначи лечение.

Видът и продължителността на терапията зависят от индивидуалните характеристики на пациента.

Като превантивна мярка и подпомагащо лечение се препоръчва консумация на червени боровинки. Те съдържат активна съставка, която помага да се предотврати залепването на бактерии по стената на пикочния мехур.

 

Съвети за предотвратяване на инфекция с ешерихия коли

 

Ешерихия коли. Вирусен гастроентерит, стомашен грип.

 

Въпреки че няма ваксина или лекарство, което да ви предпази от цистит или колит, причинени от E. coli, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска:

 • Често миене на ръцете

Винаги почиствайте добре ръцете си, след като отидете до тоалетната, сменяте памперси и галите животни (у дома и навън). Също така е важно да се измиете преди да приготвите или ядете храна.

 • Избягване на кръстосано замърсяване

Винаги мийте ръцете, дъските за рязане, приборите и кухненските плотове с гореща сапунена вода, след като влязат в контакт със сурово месо. Не забравяйте да държите суровото месо и пресните продукти отделно.

 • Гответе добре месото

Както вече отбелязахме, обработвайте термично месото при минимум 70°C. Не разчитайте на цвета на месото, тъй като това невинаги е надежден индикатор, че са готови за консумация.

 • Пийте пастьоризирани напитки

Избягвайте всякакви непастьоризирани млечни продукти и непастьоризирани сокове.

 • Бъдете внимателни, докато плувате

Независимо дали сте в езеро, море или басейн, избягвайте да поглъщате вода.

 

Както разбрахте, ешерихия коли може да бъде напълно безобидна, но и наистина опасна бактерия. За щастие, в повечето случаи единственото, което трябва да правите, за да избегнете инфекции като колит и цистит, е да се придържате към съветите по-горе. Ако все пак се разболеете, не предприемайте самолечение, а се обърнете към специалист.

Бъдете здрави!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:24 | Публикувана: 3 февруари 2022 в 13:00 | Категория: Здраве