Двойношоколадов чийзкейк – подготвили сме ви поредното изкушение, защото сладките рецепти са нашата слабост. Тази рецепта е с печене, съдържа подбрани здравословни съставки като бадемово и кокосово брашна, какао на прах и органично кокосово масло. Не съдържа никаква захар и можете да се отдадете без притеснения на двойношоколадовия вкус.
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 8
Хранителна стойност в порция: 12 г въглехидрати
Необходими продукти за кето чийзкейк:
За блата:
- 200 г бадемово брашно
- 50 г какао на прах
- 50 г кокосово брашно
- 4 с. л. кокосово масло (ако е необходимо, добавете още, за да направите сместа мека и хомогенна)
- 3 с. л. стевиола на прах
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- Щипка сол
За крема на нашия кето чийзкейк:
- 450 г крема сирене
- ½ ч. ч. кисело мляко
- 2 с. л. Стевиола на прах
- 1 с. л. Стевиола ванилия
- 50 г шоколад със Стевиола
- 50 г какао на прах
- 2 яйца
Малинов завършек:
- 200 г малини (пресни или замразени)
- 2 с. л. вода
- 1 с. л. кокосово масло
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Шоколад със Стевия | 4.80лв. | ||
Кокосово брашно 500 г | 7.80лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. | ||
Стевиола ванилия | 10.80лв. |
Приготвяне на кето чийзкейк:
Подготовка на блата:
- Намажете формата за чийзкейк с малко кокосово масло и поставете готварския ринг. Разбийте добре всички съставки за блата и ги изсипете във формата за чийзкейк. Печете на 175°C за около 6-7 минути. Внимавайте, за да не препечете блата. Когато е готов, не премахвайте ринга и оставете блата да се охлади.
Приготвяне на крема:
- Смесете крема сиренето и киселото мляко до получаване на гладка смес. Ако не успявате да го разбиете до гладкост, поставете сместа за 10 сек. в хладилника и доразбийте с миксера. Добавете стевиолата на прах, като опитвайте, за да достигнете желаната от вас сладост.
- Разтопете шоколада (на водна баня или в микровълновата). Смесете шоколада с получения крем. Сложете и какаото на прах. Можете да доовкусите със стевиола с ванилия за приятен аромат и мек вкус.
- Разбийте яйцата и ги добавете към сместа. Разбийте с миксера до получаването на хомогенна смес.
- Изсипете крема в ринга, върху готовия блат за чийзкейк. Загладете отгоре, за да се получи равномерна повърхност. Печете на 170°C за около 20-25 мин., докато пълнежа се стегне. Центърът може да остане малко мек, но той ще се фиксира, когато се охлади чийзкейкът.
- Когато е готов, отворете фурната, но не го изваждайте, нека се охлади в нея. Покрийте охладения чийзкейк и оставете в хладилника да престои 2-3 часа.
Малиновото сладко (пригответе го непосредствено преди да извадите вашия чийзкейк от хладилника):
- В малка тенджера, на среден огън, смесете малините с водата и маслото и гответе около 4-5 минути, докато малините омекнат. Отстранете и с преса за картофи намачкайте малините. Върнете на котлона и гответе още 1 минута. По желание добавете стевиола на прах и пробвайте на вкус. Извадете охладения блат за чийзкейк от хладилника и премахнете ринга. Трябва да е стегнат и да запази формата си. Сложете малиновото сладко в готварски шприц. Имате много варианти за украса в тази чийзкейк рецепта – да направите прави или хаотични линии, за да се получи малинова решетка, да разнесете малиновия слой равномерно, да изпишете нещо. Включете въображението си.
- Когато сте готови с украсата, върнете завършения чийзкейк в хладилника за около половин час.
А знаете ли, че…
Десертът чийзкейк е гръцко ястие и е присъствал в някои обредни ритуали като сватбата? Вижте интересни факти около неговата история:
- Първият чийзкейк е приготвен на остров Самос, Гърция.
- Древните гърци използвали брашно, пшеница, мед и сирене, оформени и изпечени като торта.
- Гръцките булки и младоженци приготвяли десерта вместо сватбена торта. В обичая влиза и приготвянето му от булката за приятелите на бъдещия й съпруг като жест на гостоприемство.
В историята има запазени първите писмени споменавания на чийзкейк, сервиран на спортистите по време на първите олимпийски игри през 776 г. пр. Н. е.
- Когато римляните завладяват Гърция, те разпространяват рецепта за чийзкейк из цяла Европа.
Рецептата е древна и интересна, претърпяла много трансформации по отношение на съставките си. Днес приготвяме двойношоколадов чийзкейк – кето и здравословен. Вижте какво ще ни е необходимо за изпълнението на рецептата.
Пролетна чийзкейк рецепта
Приготвен с домашно направено сладко от бери плодове, един чийзкейк е идеалния десерт в настъпващите пролетни дни. Той е лек и свеж, а тази рецепта за кето чийзкейк ви предоставя и здравословен вариант, на който можете да се наслаждавате по-често.
Ако ви е харесала нашата кето чийзкейк рецепта и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК.
За още кето рецепти отворете раздела ни “Рецепти” в нашия блог ТУК.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Оставете коментар