Рецепта за чийзкейк – двойношоколадов, кето и без захар

Обновена: 03.10.2024|
Шоколадов чийзкейк. Торта Наполеон.

Двойношоколадов чийзкейк – подготвили сме ви поредното изкушение, защото сладките рецепти са нашата слабост. Тази рецепта е с печене, съдържа подбрани здравословни съставки като бадемово и кокосово брашна, какао на прах и органично кокосово масло. Не съдържа никаква захар и можете да се отдадете без притеснения на двойношоколадовия вкус.

 

Рецепта за кето чийзкейк

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 8

Хранителна стойност в порция: 12 г въглехидрати

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 8 12 г нетни въглехидрати

 

Необходими продукти

За блата:

  • 200 г бадемово брашно
  • 50 г какао на прах
  • 50 г кокосово брашно
  • 4 с. л. кокосово масло (ако е необходимо, добавете още, за да направите сместа мека и хомогенна)
  • 3 с. л. стевиола на прах
  • 2 ч. л. стевиола ванилия
  • Щипка сол

 

За крема на нашия кето чийзкейк:

  • 450 г крема сирене
  • ½ ч. ч. кисело мляко
  • 2 с. л. Стевиола на прах
  • 1 с. л. Стевиола ванилия
  • 50 г шоколад със Стевиола
  • 50 г какао на прах
  • 2 яйца

 

Малинов завършек:

  • 200 г малини (пресни или замразени)
  • 2 с. л. вода
  • 1 с. л. кокосово масло

 

 

Начин на приготвяне

Подготовка на блата:

  • Намажете формата за чийзкейк с малко кокосово масло и поставете готварския ринг. Разбийте добре всички съставки за блата и ги изсипете във формата за чийзкейк. Печете на 175°C за около 6-7 минути. Внимавайте, за да не препечете блата. Когато е готов, не премахвайте ринга и оставете блата да се охлади.

 

Приготвяне на крема:

  • Смесете крема сиренето и киселото мляко до получаване на гладка смес. Ако не успявате да го разбиете до гладкост, поставете сместа за 10 сек. в хладилника и доразбийте с миксера. Добавете стевиолата на прах, като опитвайте, за да достигнете желаната от вас сладост.
  • Разтопете шоколада (на водна баня или в микровълновата). Смесете шоколада с получения крем. Сложете и какаото на прах. Можете да доовкусите със стевиола с ванилия за приятен аромат и мек вкус.
  • Разбийте яйцата и ги добавете към сместа. Разбийте с миксера до получаването на хомогенна смес.
  • Изсипете крема в ринга, върху готовия блат за чийзкейк. Загладете отгоре, за да се получи равномерна повърхност. Печете на 170°C за около 20-25 мин., докато пълнежа се стегне. Центърът може да остане малко мек, но той ще се фиксира, когато се охлади чийзкейкът.
  • Когато е готов, отворете фурната, но не го изваждайте, нека се охлади в нея. Покрийте охладения чийзкейк и оставете в хладилника да престои 2-3 часа.

 

Малиново сладко

Пригответе го непосредствено преди да извадите вашия чийзкейк от хладилника.

 

Купичка с домашно сладко без захар, приготвено със Стевиола. Подходящо за чийзкейк.

 

  • В малка тенджера, на среден огън, смесете малините с водата и маслото и гответе около 4-5 минути, докато малините омекнат. Отстранете и с преса за картофи намачкайте малините. Върнете на котлона и гответе още 1 минута. По желание добавете стевиола на прах и пробвайте на вкус. Извадете охладения блат за чийзкейк от хладилника и премахнете ринга. Трябва да е стегнат и да запази формата си. Сложете малиновото сладко в готварски шприц. Имате много варианти за украса в тази чийзкейк рецепта – да направите прави или хаотични линии, за да се получи малинова решетка, да разнесете малиновия слой равномерно, да изпишете нещо. Включете въображението си.
  • Когато сте готови с украсата, върнете завършения чийзкейк в хладилника за около половин час.

 

А знаете ли, че…

Десертът чийзкейк е гръцко ястие и е присъствал в някои обредни ритуали като сватбата? Вижте интересни факти около неговата история:

  • Първият чийзкейк е приготвен на остров Самос, Гърция.
  • Древните гърци използвали брашно, пшеница, мед и сирене, оформени и изпечени като торта.
  • Гръцките булки и младоженци приготвяли десерта вместо сватбена торта. В обичая влиза и приготвянето му от булката за приятелите на бъдещия й съпруг като жест на гостоприемство.

В историята има запазени първите писмени споменавания на чийзкейк, сервиран на спортистите по време на първите олимпийски игри през 776 г. пр. Н. е.

  • Когато римляните завладяват Гърция, те разпространяват рецепта за чийзкейк из цяла Европа.

 

Рецептата е древна и интересна, претърпяла много трансформации по отношение на съставките си. Днес приготвяме двойношоколадов чийзкейк – кето и здравословен. Вижте какво ще ни е необходимо за изпълнението на рецептата.

 

Пролетна чийзкейк рецепта

Приготвен с домашно направено сладко от бери плодове, един чийзкейк е идеалния десерт в настъпващите пролетни дни. Той е лек и свеж, а тази рецепта за кето чийзкейк ви предоставя и здравословен вариант, на който можете да се наслаждавате по-често.

Ако ви е харесала нашата кето чийзкейк рецепта и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук.

За още кето рецепти отворете раздела ни „Рецепти„.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар