Двойношоколадов чийзкейк – подготвили сме ви поредното изкушение, защото сладките рецепти са нашата слабост. Тази рецепта е с печене, съдържа подбрани здравословни съставки като бадемово и кокосово брашна, какао на прах и органично кокосово масло. Не съдържа никаква захар и можете да се отдадете без притеснения на двойношоколадовия вкус.

 

Необходими продукти за кето чийзкейк:

За блата:

  • 1 ч. ч. бадемово брашно
  • ¼ ч. ч. какао на прах
  • ¼ ч. ч. кокосово брашно
  • 4 с. л. кокосово масло (ако е необходимо, добавете още, за да направите сместа мека и хомогенна)
  • 3 с. л. Стевиола на прах
  • 2 ч. л. Стевиола ванилия
  • Щипка сол

За крема на нашия кето чийзкейк:

  • 450 г крема сирене
  • ½ ч. ч. кисело мляко
  • 2 с. л. Стевиола на прах
  • 1 с. л. Стевиола ванилия
  • 50 г шоколад със Стевиола
  • ¼ ч. ч. какао на прах
  • 2 яйца

Малинов завършек:

  • 1 ч. ч. малини (пресни или замразени)
  • 2 с. л. вода
  • 1 с. л. кокосово масло

Приготвяне на кето чийзкейк:

 

Естествения подсладител стевия срещу вреднта бяла захар. Листенца от стевия, стевия на кристали и бяла захар. Приготвяне на чийзкейк.

 

Подготовка на блата:

  • Намажете формата за чийзкейк с малко кокосово масло и поставете готварския ринг. Разбийте добре всички съставки за блата и ги изсипете във формата за чийзкейк. Печете на 175°C за около 6-7 минути. Внимавайте, за да не препечете блата. Когато е готов, не премахвайте ринга и оставете блата да се охлади.

Приготвяне на крема:

  • Смесете крема сиренето и киселото мляко до получаване на гладка смес. Ако не успявате да го разбиете до гладкост, поставете сместа за 10 сек. в хладилника и доразбийте с миксера. Добавете стевиолата на прах, като опитвайте, за да достигнете желаната от вас сладост.
  • Разтопете шоколада (на водна баня или в микровълновата). Смесете шоколада с получения крем. Сложете и какаото на прах. Можете да доовкусите със стевиола с ванилия за приятен аромат и мек вкус.
  • Разбийте яйцата и ги добавете към сместа. Разбийте с миксера до получаването на хомогенна смес.
  • Изсипете крема в ринга, върху готовия блат за чийзкейк. Загладете отгоре, за да се получи равномерна повърхност. Печете на 170°C за около 20-25 мин., докато пълнежа се стегне. Центърът може да остане малко мек, но той ще се фиксира, когато се охлади чийзкейкът.
  • Когато е готов, отворете фурната, но не го изваждайте, нека се охлади в нея. Покрийте охладения чийзкейк и оставете в хладилника да престои 2-3 часа.

 

Малиновото сладко (пригответе го непосредствено преди да извадите вашия чийзкейк от хладилника):

 

Купичка с домашно сладко без захар, приготвено със Стевиола. Подходящо за чийзкейк.

 

  • В малка тенджера, на среден огън, смесете малините с водата и маслото и гответе около 4-5 минути, докато малините омекнат. Отстранете и с преса за картофи намачкайте малините. Върнете на котлона и гответе още 1 минута. По желание добавете стевиола на прах и пробвайте на вкус. Извадете охладения блат за чийзкейк от хладилника и премахнете ринга. Трябва да е стегнат и да запази формата си. Сложете малиновото сладко в готварски шприц. Имате много варианти за украса в тази чийзкейк рецепта – да направите прави или хаотични линии, за да се получи малинова решетка, да разнесете малиновия слой равномерно, да изпишете нещо. Включете въображението си.
  • Когато сте готови с украсата, върнете завършения чийзкейк в хладилника за около половин час.

 

А знаете ли, че…

Десертът чийзкейк е гръцко ястие и е присъствал в някои обредни ритуали като сватбата? Вижте интересни факти около неговата история:

  • Първият чийзкейк е приготвен на остров Самос, Гърция.
  • Древните гърци използвали брашно, пшеница, мед и сирене, оформени и изпечени като торта.
  • Гръцките булки и младоженци приготвяли десерта вместо сватбена торта. В обичая влиза и приготвянето му от булката за приятелите на бъдещия й съпруг като жест на гостоприемство.

В историята има запазени първите писмени споменавания на чийзкейк, сервиран на спортистите по време на първите олимпийски игри през 776 г. пр. Н. е.

  • Когато римляните завладяват Гърция, те разпространяват рецепта за чийзкейк из цяла Европа.

Рецептата е древна и интересна, претърпяла много трансформации по отношение на съставките си. Днес приготвяме двойношоколадов чийзкейк – кето и здравословен. Вижте какво ще ни е необходимо за изпълнението на рецептата.

 

Пролетна чийзкейк рецепта

Приготвен с домашно направено сладко от бери плодове, един чийзкейк е идеалния десерт в настъпващите пролетни дни. Той е лек и свеж, а тази рецепта за кето чийзкейк ви предоставя и здравословен вариант, на който можете да се наслаждавате по-често.

Ако ви е харесала нашата кето чийзкейк рецепта и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК.

За още кето рецепти отворете раздела ни „Рецепти“ в нашия блог ТУК.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg