Домашен кето чийзкейк – без печене, без захар и без глутен. Една комбинация от здравословни съставки, на която ще се насладите без угризения. Нарекохме нашия чийзкейк „празничен“, тъй като го приготвихме по специален повод. Но десертът е абсолютно подходящ за всякакви поводи, празници и делници. Приготвя се бързо, тъй като не се пече и може да се консумира почти веднага. Вижте какво ще ни бъде необходимо за приготвяне на този пищен десерт.

 

Необходими уреди:

За направата на средно голям чийзкейк са ни нужни:

  • стандартна форма за сладкиши, която се отваря след направата на кейка
  • високооборотен блендер
  • миксер (той не е задължителен, но би ни улеснил при разбъркването на крема).

 

Необходими съставки за кето чийзкейк:

  • 4 с. л. кокосово масло
  • 400 г заквасена сметана
  • 375 г крема сирене
  • 600 г микс от пресни лешници, бадеми и орехи
  • 200-300 г бери плодове по избор
  • 2 с. л. стевиола с ванилия
  • 2 с. л. лешников тахан (по желание)

 

Приготвяне:

 

Чийзкейк със стевиола, покрит със сладко от малини, преди поставяне в хладилник за 12 часа.

 

  • С помощта на блендер раздробяваме микса от ядки.
  • Към тях добавяме 4 с. л.  кокосово масло и разбъркваме добре, за да се напоят ядките с маслото. По желание можете да добавите и 2 с. л. лешников тахан към сместа.
  • Изсипваме получената смес във форма за чийзкейк и степваме добре с помощта на преса. Нашата основа за кето чийзкейк е готова!
  • Подготвяме крема за чийзкейка, като смесваме 375 г крема сирене и 400 г заквасена сметана.
  • Преди да разбъркаме крема с миксер, подслаждаме с 2 с. л. стевиола с ванилия.
  • С помощта на шпатула разнасяме равномерно готовия крем върху готовата смес от ядки.
  • От бери плодовете си приготвяме сладко, като ги варим с малко вода на слаб огън и по желание – подслаждаме със стевиола. За да се получи хубава смес за покритието на чийзкейка, можете да блендирате сместа.
  • Намазваме равномерно чийзкейка отгоре. Можете да оставите да се охлади в хладилника за около час.
  • Украсяваме с бери плодове по избор всяко поднесено парче. За свежест можете да добавите прясно ментово листо.

 

Какво е предимството на кокосовото масло пред останалите мазнини за готвене?

Студено пресованото (нерафинирано) кокосово масло е най-полезният избор, тъй като се извлича от пресни кокосови орехи с технология, която запазва ценните му качества. То е най-висококачествено, съответно най-скъпо, но е най-правилният избор на мазнина за готвене.

През последните няколко години кокосовото масло стана много известно като полезна мазнина, препоръчвана от диетолози и лекари. Но местните хора, които отглеждат кокосови орехи, отдавна са разгадали полезните свойства.

Интересен факт: Кокосовата палма е известна на санскрит като „kalpa vriksha“,  което в превод означава „дървото, което дава всичко, което ти е  необходимо за живота”.

Кокосовото масло е естествено наситена мазнина и не съдържа вредни трансмазнини, което го прави една от най-полезните мазнини за директна консумация. То се състои от над 90% наситени мастни киселини – включително лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина. Тази мазнина има най-високият процент сред естествените растителни масла. Разгражда се бързо и се усвоява лесно от организма.

При термична обработка като печене и пържене кокосово масло не се окислява за разлика от повечето други полезни мазнини като зехтин  и краве масло, тъй като в него няма лактоза и казеин. Всъщност това е единствената мазнина изобщо, с която е здравословно да се пържи. При температура до 180°С кокосовото масло запазва полезните си свойства без да се превръща в транс мазнина, което го прави полезен помощник в здравословното хранене. Кокосовото масло е чудесна добавка към сладки печива – можете да се насладите на любимите си сладкиши, като ги превърнете в по-здравословна и вкусна версия.

Най-добрият начин да започнете деня си е, като добавите лъжичка кокосово масло в сутрешното си кафе или чай. То осигурява отлично „гориво“ на организма и засилва метаболизма, верен помощник в борбата с наднорменото тегло.

 

Още предложения, подобни на кето чийзкейк, от здравословната ни кухня

Ако тази рецепта ви е качила на вълна торти и чийзкейкове, опитайте и рецептата за двойношоколадов чийзкейк, френска селска торта , както и безглутенова кето шоколадова торта.

Още здравословни рецепти можете да откриете в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Както и да се присъедините към нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!