Чай от магданоз – какви ползи крие?

Обновена: 26.02.2024|
Чай от магданоз.

Чай от магданоз е напитка, която може да предостави много ползи за здравето ни. Има чудесен състав и е много лесна за приготвяне.

Билката е популярна повече с употребата си в кулинарията, но под формата на чай може да извлечем още повече от хранителните вещества и ефекти, които предлага.

 

Магданозът

Магданозът е известна билка, която се използва широко в кулинарията. Латинското му наименование е Petroselinum crispum и принадлежи към семейство Apiaceae, също като целината, кориандъра и копъра.

Има два основни вида магданоз – къдрав и с плоски листа, със сходни вкусови профили, но сортът с плоски листа се предпочита от готвачите, поради по-концентрирания си аромат и вкус.

Той съдържа основни хранителни вещества, богат е на витамини и минерали, като витамин А, К, С, калий и желязо. Освен за кулинарни цели, магданозът е култивиран векове назад и за медицинска употреба.

Може да се снабдим с магданоз от почти всеки супермаркет или да закупим семена от физически или онлайн магазин, които да засадим в градината или саксия.

 

Чай от магданоз – ползи

 

Чай от магданоз - ползи.

 

За да извлечем максимално полезните вещества от подправката, е най-добре да я консумираме под формата на чай от магданоз.

Помага и срещу лошо храносмилане, възпалени пикочни пътища, алергии, менструални болки, астма и бронхити, както и за сваляне на кръвното налягане и отслабване.

 

Антиоксидантни свойства

Чаят от магданоз съдържа антиоксиданти, включително флавоноиди (апигенин и лутеолин), витамин С и каротеноиди (бета-каротин и лутеин). Те играят ключова роля в неутрализирането на свободните радикали и намалянето на оксидативния стрес в организма ни.

Антиоксидантната защита обхваща различни тъкани и органи в тялото, насърчавайки цялостното клетъчно здраве. Тя също може да намали риска от хронични заболявания, като сърдечни такива, рак или невродегенеративни разстройства.

Каротеноидите, съдържащи се в чая, са от полза за състоянието на очите ни. Предпазват ги от причиненото увреждане от слънчевата светлина и други различни фактори на околната среда. Също така може да намалят риска от макулна дегенерация и катаракта, свързани с възрастта.

Редовната консумация на чай от магданоз може да допринесе за здравето на кожата ни, като намалява окислителното увреждане и помага за производството на колаген.

 

Противовъзпалителни свойства

Флавоноидите апигенин и лутеолин, съдържащи се в магданоза, проявяват противовъзпалителни свойства. Те помагат за намаляне на възпалението в тялото, инхибирайки производството на провъзпалителни молекули.

Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни състояния – артрит, болки в ставите, сърдечно-съдови, бъбречни заболявания и някои видове рак. Чрез консумацията на чай от магданоз, който съдържа противовъзпалителни съединения, може да помогнем за облекчаване на възпалението и потенциално да намалим риска от получаването на тези състояния.

 

Ползи за храносмилателната система

 

Чай от магданоз за по-добро храносмилане.

 

Поради съдържанието на летливи масла, флавоноиди и антиоксиданти, чай от магданоз традиционно се използва като естествено средство за успокояване на храносмилателната система и облекчаване на симптоми, свързани с възпаление – подуване на корема, лошо храносмилане и метеоризъм.

Пиенето на чай от магданоз преди или след хранене може да помогне за стимулиране на производството на храносмилателни ензими, насърчавайки по-добро храносмилане и усвояване на хранителни вещества.

Също така може да облекчи състояния на разстроен стомах, киселини или киселинен рефлукс.

Магданозът притежава диуретични свойства, което означава, че може да увеличи производството на урина и да насърчи отделянето на излишната вода и токсините от тялото.

Този диуретичен ефект може да помогне за намаляване на задържането на вода и лекия оток, допринасяйки за цялостния храносмилателен комфорт.

 

Предотвратява камъни в бъбреците

Диуретичните свойства на чая от магданоз, заедно със способността му да увеличава производството на урина, могат да помогнат за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Магданозът е препоръчван от Хипократ срещу камъни в бъбреците, ревматизъм и като противоотрова.

Чрез увеличаване на обема на урината, чаят им способността да стимулира разреждането на концентрацията на вещества, които допринасят за образуването на камъни, намалявайки риска от развитието им.

Поради способността на чая от магданоз да стимулира отделянето на течности, той може да подпомогне за спадането на оттоци на крайниците.

 

Подсилва имунната система

Магданозът е добър източник на витамин С, за който е известно, че поддържа имунната функция и предпазва от често срещани инфекции.

Витамин С помага за стимулиране на производството на бели кръвни клетки, които са важни за борбата с инфекциите. Консумирайки чай от магданоз, може да си набавим достатъчно количество витамин С, предназначено за деня. Ако имаме непоносимост към магданоз, може да си набавим витамина чрез добавки или други храни.

 

Облекчава и ускорява менструацията

Известно е, че консумацията на чай от магданоз помага за регулирането на менструалния цикъл. Това се получава, защото съединенията, намиращи се в него, имитират ефекта на естрогена в тялото ни, а това е хормонът, който отговаря за контролирането на менструацията.

Много жени се оплакват от силни спазми по време на цикъл. Отварата от магданоз е естествен лек, който поради диуретичния си ефект, отделянето на излишните течности и контрола върху хормоните, има способността да намали болките.

Има твърдения, които гласят, че употребата на чай от магданоз може да бъде полезен и за увеличаване на плодовитостта при жените. Също така, той стимулира свиванията на матката и може да помогне за по-ранното предизвикване на месечния цикъл.

Друг често срещан проблем по това време от месеца е ПМС, което е букет от емоции и физически дискомфорт. Чаят от зелената билка може да стимулира облекчаването и на двата типа състояния, като рязка смяна на настроението или подуване на корема.

 

Помага при депресия

 

Чай от магданоз при депресия.

 

Отварата от магданоз не се класира като популярно средство срещу депресия, но има определено положителен ефект за облекчаването на подобни състояния.

Противовъзпалителните свойства в магданоза могат да подпомогнат за създаването на среда, благополучна за психичното ни здраве, тъй като хроничното възпаление е свързано с повишен риск от депресия.

Магданозът ни осигурява основни хранителни вещества, които допринасят за повишаване на настроението. Антиоксидантите също дават своя принос, като намаляват оксидативния стрес, потенциален причинител на депресия.

Ароматите на чая от магданоз не остават по-назад. От много време ароматерапевтичните практики – вдишване на билкови аромати, се използват като средство за подпомагане на релаксацията и емоционалното здраве.

 

Заздравява рани в устната кухина

Хранителните вещества, като желязо, калий, витамини А, С, К и противовъзпалителните ефекти имат своята роля за по-бързото регенериране на раните в устната кухина.

Магданозът съдържа и етерични масла, които могат да помогнат в борбата с бактериите, гъбичките и други микроорганизми, способни да възпрепятстват процеса на зарастване на рани в устата.

Въпреки ползите, които предоставя, чаят от магданоз не може да замени необходимите медицински лечения или спазването на лична хигиена.

 

Осигурява дихателен комфорт

Чай от магданоз е добър избор за хора, страдащи от астма или други дихателни проблеми. Бета-каротинът в състава на растението е свързан именно с тази му полза, докато останалите съединения помагат за борбата с бактериалните инфекции, храчките и слузта.

При определени здравословни състояния трябва да се консултираме с лекар преди да започнем да го консумираме, за да се уверим, че е безопасно. За бременните и кърмачките консултацията с лекар е задължителна, тъй като при такива състояния често чаят от магданоз не се препоръчва.

 

Има ли странични ефекти чая от магданоз

Дори чаят от магданоз да е полезен, това не означава, че няма вероятност от появата на странични ефекти.

  1. Алергични реакции – някои хора могат да са алергични към магданоз или други продукти от същото семейство, като целина или копър. Симптомите варират от леки – сърбеж или обрив, до тежки – задух или анафилаксия.
  2. Стомашно-чревни проблеми – възможно е някои хора да изпитат стомашен дискомфорт, ако прекалят с консумацията на чай от магданоз, и това да включва реакции като подуване, газове или диария.
  3. Взаимодействие с лекарства – магданозът съдържа съединения, които могат да взаимодействат с определени лекарства, особено разредители на кръвта или такива, които се обработват от черния дроб.
  4. Фоточувствителност – зелената билка има в състава си съединения, наречени псоралени, които могат да направят кожата по-чувствителна към слънчева светлина, особено ако чаят се консумира в по-големи количества.

За да избегнем някои от страничните ефекти, които зависят от нас, е препоръчително да пием чая от магданоз в умерени количества и да се подсигурим, че нямаме непоносимост или алергия към него или вещества от състава му.

 

Как се прави и приема чай от магданоз

Чай от магданоз се прави много лесно с продукти, които най-вероятно вече имаме в кухнята си. Препоръчително е да се пият средно по 3 чаени чаши на ден преди хранене, като в началото може да започнем с по-малки дози и да увеличаваме постепенно, за да видим как тялото ни ще реагира.

 

Рецепта за чай от магданоз

 

Чай от магданоз - рецепта

 

Както рецептите за повечето чайове, за тази също няма да ни трябват много неща, а напротив.

 

Необходими продукти:

  • 1 връзка магданоз
  • 300 мл вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме водата в съд на котлона да заври.
  2. През това време измиване и нарязваме магданоза, като не е задължително да е на много ситно.
  3. Когато водата заври, слагаме билката, похлупваме я и оставяме на котлона за още малко – 3-4 минути, като внимаваме да не започне да излиза течност извън съда.
  4. Махаме чая от котлона, оставяме я настрани за 2 минути, след което прецеждаме листата магданоз, сипваме течността в чаша и по желание овкусяваме с лимон, мед или стевия.

 

Заключение

Чай от магданоз може да ни предложи много ползи за здравето – облекчаване на болки при менструация, противовъзпалителни ефекти, предотвратяване на камъни в бъбреците, отслабване и още.

Въпреки това, трябва да сме наясно и със страничните ефекти, които може да се проявят – алергии, стомашен дискомфорт и други. Също така, преди да добавим чая към ежедневния си режим, е добре да се консултираме с лекар.

Чай от магданоз не се препоръчва за бременни или кърмачки, освен ако лекарят изрично не е потвърдил, че е позволен приемът.

 

Полезен ли е чаят от магданоз?

Помага и срещу някои болести – лошо храносмилане, възпалени пикочни пътища, алергии, менструални болки, астма и бронхити, както за сваляне на кръвното налягане и отслабване.

Помага ли чаят от магданоз при цикъл?

Чаят от магданоз е естествен лек, който поради диуретичния си ефект, отделянето на излишните течности и контрола върху хормоните, има способността да намали болките. Също така предизвиква менструацията.

Има ли странични ефекти от чая от магданоз?

Може да се появят странични ефекти при взаимодействие с лекарства или такива като фоточувствителност, стомашно-чревни проблеми или алергии.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 19.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 14:11 | Публикувана: 19 септември 2023 в 09:14 | Категория: Билки, Здраве