L-карнитин за отслабване – действие, прием и странични ефекти

Обновена: 01.02.2024|

L-карнитин за отслабване е широко използвана добавка заради ефекта, който има върху липидния метаболизъм.

Действа ли, безопасен ли е и какво трябва да имаме предвид при приема му за отслабване – ще разгледаме в тази статия.

 

Какво представлява L-карнитин?

Терминът произлиза от думата carnus, която на латински означава плът. L-карнитинът е една от петте разновидности на карнитина. Представлява естествена аминокиселина, която помага на тялото да генерира енергия чрез мазнините. Той е производно на аминокиселините лизин и метионин.

burn 01 400
burn 01 600

L-карнитинът при хората се синтезира в черния дроб и бъбреците. След като бъде синтезиран или погълнат, се разпределя и съхранява в различни тъкани – мускули, мозък, сърце, сперма и др.

burn 01 400
burn 01 600

По-голямата част от него се намира в мускулната тъкан, където спомага метаболизма на мастните киселини и съответно производството на енергия. Помага на сърцето, като поддържа сърдечната функция и служи за превенция на сърдечни заболявания. Съхранявайки се в мозъка, той влияе на настроението, когнитивните и неврологични функции.

Тази аминокиселина помага на сърдечната и мозъчната функция, както и за движението на мускулите. Главната й задача обаче е да придвижва мастните киселини в митохондриите на клетките. Така съдейства за формирането на аденозинтрифосват (АТФ).

Ключова е ролята й за производството на енергия и освобождаването на натрупаните телесни мазнини. Това е причината често да се приема L-карнитин за отслабване.

 

Дефицит на L-карнитин

L-карнитин е естествено вещество, което тялото използва за обработка на мазнини и производство на енергия. Дефицитът му възниква, когато не достига достатъчно от хранителното вещество до клетките в тялото. Такъв дефицит се наблюдава при деца и възрастни, без значение от възрастта и етническия произход.

Някои признаци за наличен дефицит включват:

 • Отслабен мускулен тонус
 • Умора
 • Раздразнителност
 • Симптоми на ниска кръвна захар при чернодробни проблеми
 • Подуване или задух при засегнато сърце
 • Проблеми със сърцето и черния дроб
 • Лошо хранене на бебето

Съществуват два вида дефицит на карнитин – първичен и вторичен.

Първичен дефицит

Той се среща рядко и е подобен на анормален ген, предаден на детето и от двамата родители. При него навлизането на карнитин в клетките е недостатъчно. Симптомите при този вид дефицит са по-тежки отколкото при вторичния.

Вторичен дефицит

Той е по-разпространен и при него в самата кръв няма достатъчно карнитин. Възможно е да се причини от здравословни проблеми като чернодробно, бъбречно или храносмилателно заболяване, недохранване и др.

 

Ползи от употребата на L-карнитин

 

L-карнитин за отслабване.

L-Карнитинът придвижва мастните киселини в митохондриите на клетките. Така съдейства за формирането на аденозинтрифосват (АТФ).

 

Може да помогне в следните случаи:

 • Дефицит на L-карнитин
 • Наднормено тегло
 • Болка в гърдите
 • Сърдечна недостатъчност и натрупване на течност в тялото
 • Високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия)
 • Бъбречна недостатъчност
 • Мъжко безплодие
 • Хормонално нарушение, което причинява уголемени яйчници с кисти

 

Отслабване с L-карнитин

Широко разпространено е използването на L-карнитин за отслабване. Приемът на тази добавка обикновено се комбинира с нискокалорична диета, упражнения или лекарства за отслабване. Нейното действие за момента се смята за най-ефективно при хора, които се борят с наднормено тегло или затлъстяване.

Теорията, че приемът на L-карнитин за отслабване помага за намаляване на теглото, се дължи на начина, по който той се отразява върху метаболизма на липидите. Въпреки това съществува вероятността свалянето на килограми с него да е по-скоро вторичен резултат.

Още изследвания са нужни върху ефекта на L-карнитин, за да се заключи дали неговото използване ще помогне в борбата с наднорменото тегло. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да го употребявате.

 

Как да приемаме L-карнитин за отслабване?

 

L-карнитин за отслабване

 

Тялото приема L-карнитин от хранителни източници по-бързо, отколкото от добавки. Може да се набави и чрез консумацията на месо и млечни продукти. Добри източници са говеждото и свинското месо, рибата, пилето. Съдържа се в по-малко количество в сладоледа, сиренето чедър и млякото.

Може да се приема като добавка в течна форма, на прах и на хапчета. При дефитит на L-карнитин инжекциите се отразяват по-добре на холестерола спрямо хапчетата – показва проучване от 2014 г.

Като добавка понякога се приема за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, но няма достатъчно доказателства до момента в подкрепа на тези негови ползи.

 

Кое е подходящото количество за прием?

 

L-карнитин за отслабване

 

Минималното количество L-карнитин, от което тялото се нуждае, е 15 мг съвкупно от хранителни източници и ендогенен синтез.

Дозата на прием на L-карнитин за отслабване варира според спецификите на случая и трябва да се съобрази със спортния режим и здравословното състояние. Обичайната е между 1–3 г на ден.

Приема се на празен стомах приблизително 30 минути преди закуска и може да се използва като част от добавка преди тренировка.

Важно е да се отбележи, че ендогенният синтез не се влияе от допълнителен прием на карнитин с храната или добавки. При здравите хора той е достатъчен да отговори на нуждите на телата им, защото карнитинът се синтезира в черния дроб и бъбреците.

 

Странични ефекти и противопоказания

При прием през устата L-карнитинът вероятно е безопасен, когато се използва до 12 месеца.

Страничните ефекти при употребата на доза от приблизително 3 г на ден могат да бъдат стомашно разстройство, киселини, гадене, диария и гърчове.

Може да накара урината, дъха и потта да имат „рибена“ миризма.

Не трябва да се употребява по време на бременност, но се смята за безопасен при кърмене. Безопасен е за деца при краткосрочен прием през устата. Безопасно се използва до 6 месеца.

Може да повлияе негативно на функцията на щитовидната жлеза при някои индивиди, което да доведе до хипотиреоидизъм.

Друг риск от използването му е рискът от съсирване на кръвта. Той засяга основно хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Има възможност да предизвика мускулна слабост при хората, които страдат от уремия, и да увеличи вероятността за получаване на гърч при хора, които са получавали такива.

 

Заключение

L-карнитинът е основната аминокиселина, която спомага за превръщането на мазнините в енергия.

Едно от основните приложения на добавката е при първичен и вторичен дефицит. Въпреки че често се използва L-карнитин за отслабване, особено при хора с наднормено тегло, ползата от него все още не е напълно потвърдена.

Можем да си набавим L-карнитин не само с добавки, но и чрез храната. Съдържа се в месото и животинските продукти.

Точната доза на прием зависи от режима и от здравословното състояние и трябва да се обсъди със специалист. При употреба в по-големи количества може да доведе до странични ефекти.

Какво представлява L-карнитин?

Той е една от петте разновидности на карнитина. Представлява естествена аминокиселина, която помага на тялото да генерира енергия чрез мазнините.

За какво помага приемът на L-карнитин?

Може да помогне при дефицит на L-карнитин, при болка в гърдите, сърдечна недостатъчност и др. Често се използва L-карнитин за отслабване.

Как се приема L-карнитин?

Може да се приема като добавка в течна форма, на прах и на хапчета. Съдържа се в месото и млечните продукти.

Помага ли наистина при отслабване?

Резултатите от проучванията върху ползите от L-карнитин за отслабване до момента са двусмислени. Установено е, че ефектът от употребата му е по-изявен при хора с наднормено тегло.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 28.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 април 2023 в 17:40 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни