Чести алергии през лятото и как да се предпазим

Обновена: 05.03.2024|
Чести алергии през лятото.

Лятото е сезон, свързан с пътувания, почивки и много време, прекарано навън сред природата. Освен с приятни емоции обаче, някои хора се срещат и с типични за това време на годината алергени.

Понеже не всеки от нас е запознат със слабите страни на имунната си система, е добре да имаме представа кои са познатите и чести алергии през лятото и как да бъдем подготвени за тях.

 

Какво е алергия и кога тя е сезонна (лятна)?

Алергия наричаме реакция на организма към агенти, които обичайно не са патогенни (болестотворни) за него. По време на алергична реакция в кръвта се отделят различни медиатори – химически съединения, които предизвикват определени ефекти в организма. Техен основен представител е хистаминът. Тези медиатори са отговорни и за проявите на алергията.

Сезонна е тази алергия, при която определеният агент се среща в околната среда в определено време от годината. В случая, времето на летните алергии са месеците от юни до септември.

vitd3 400
creatine 01 600
vitd3 400
creatine 01 600

 

Полени

 

Чести алергии през лятото, глухарче.

 

За щастие на една голяма група алергични към полените, пролетта отмина. През лятото обаче, цъфтят също много на брой растения, които причиняват същите симптоми.

Тревите и плевелите са основните виновници през месеците юни, юли и август. Това са например амброзия, пелин, амарант, живовляк, глухарче, казашки бодил и др.

Тази лятна алергия протича предимно с конюнктивит и ринит.

Техните симптоми са следните:

  • Зачервяване и сълзене на очите
  • Сърбеж в носа, изтичане на бистър секрет от него и запушване

Други прояви са кихане, кашлица, стичане на секрет по задната част на гърлото и оток под очите.

Един от начините за чувствителните да се справят, е като прекарват по-малко време навън в сутрешните часове. Тогава полените на тревистите циркулират в най-големи количества във въздуха.

Желателно е затваряне на вратите и прозорците на дома през това време на деня. Избягват се дейности като косене на трева или дори преминаване покрай прясно окосена такава.

Лекарствените препарати, разбира се, са основните средства, които намаляват тежестта за проявите. Използват се антихистамини под различни форми (таблетки, сиропи и др.), деконгестанти (орални или назални спрейове), кортикостероиди.

 

Насекоми

От всички разнообразни по вид насекоми, летящи около нас през лятото, най-много тревога предизвикват жилещите. Това са пчели, оси, стършели. Срещата с тях със сигурност не е приятна за никого, но при алергичните хора е възможно възникването на живото-застрашаваща ситуация.

Когато тези животни жилят, те инжектират в нас токсична субстанция. При нормална реакция се получава само локално затопляне и оток, но при алергия се наблюдават и системни прояви.

Кръвоносните съдове се разширяват, а лигавиците стават оточни, което може да затрудни дишането. Точно този тип реакция е опасна за живота и може да причини анафилактичен шок. При съмнение за системни прояви, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

При първата алергична реакция, ситуацията няма как да се предвиди, но за в бъдеще алергичните трябва да бъдат подготвени. Създадени са специални препарати за спешно инжектиране, съдържащи адреналин.

Те се носят от застрашените от анафилактичен шок, когато излизат сред природата през топлите месеци.

 

Чести алергии през лятото, предизвикани от смог

 

Чести алергии през лятото, смог.

 

Влошеното качество на въздуха през лятото се дължи на повишените температури и влажност. Тези условия могат да утежнят симптомите на по-чувствителните към замърсяването на въздуха.

Основният замърсител е смог, причинен от химическата реакция между летливи органични съединения, азотните оксиди и слънчевата светлина. Допринасящ фактор е и липсата на вятър през лятото.

Лошото качество на въздуха влошава симптомите на алергиите и астмата, които протичат с прояви от страна на дихателната система.

Ето някои начини как да избегнем това:

  • Следете индекса на замърсяване на въздуха и по възможност останете вкъщи, когато той е висок.
  • Носете маска, покриваща носа и устата.
  • Използвайте климатичната инсталация в дома си и не отваряйте прозорците в най-натоварените часове от деня.

 

Слънчева алергия

Слънчевата алергия е широко понятие. То включва група състояния, при които се наблюдава обрив по кожата след излагане на слънчева светлина или други източници на UV-лъчи.

Обривът, който може да ни насочи към тази алергия, е сърбящ, парлив и зачервен. Наблюдават се червени и надигнати ситни петна, които на места се сливат и образуват по-големи такива.

Причина за появата на нетипична реакция към слънчевата светлина могат да бъдат не само генетично заложените особености на имунната система. В някои случаи, алергията може да бъде провокирана от лекарства и други вещества, които правят кожата по-чувствителна към UV-лъчите.

Такива лекарства са някои антибиотици (тетрациклини), кетопрофен и подобни болкоуспокояващи. От продуктите за кожа, които могат да катализират появата на алергична реакция, са парфюмите, дезодорантите и дезинфектантите.

Ако сте забелязали свръхчувствителност към слънчевата светлина или имате доказана алергия, се препоръчват следните мерки за превенция:

  • Избягвайте излагане на слънце в между 10:00 ч. сутринта и 16:00 ч. следобед. Тогава слънчевите лъчи са най-силни. Ако е не е възможно да прекарате време на закрито, потърсете сенчести места.
  • Не увеличавайте рязко часовете, прекарани навън. Когато дните станат по-дълги, започнете постепенно да прекарвате повече часове на открито. Това би помогнало на кожата да се адаптира по-лесно.
  • Носете облекло и слънчеви очила, които да осигуряват защита.
  • Използвайте слънцезащитни продукти, които да бъдат водоустойчиви и с фактор (SPF) поне 30. Нанасяйте по цялото тяло и редовно-на всеки 2 часа.
  • Използвайте блокиращ филм за UV-лъчите по прозорците на дома и колата.

 

Сезонни плодове и зеленчуци

 

Чести алергии през лятото, целина.

 

Интересен факт е, че, в някои случаи, алергията към полени може да бъде свързана и с такава към сезонните плодове и зеленчуци. Причина за това са някои сходни протеини в състава на съответните храни и тревите. Може да се осъществи кръстосана реакция между тях.

Типични симптоми са кратките усещания за изтръпване на устните, подуване в областта на устата и дразнене на гърлото, появяващи се при консумация на суров плод или зеленчук.

Най-често алергичните към треви получават реакция при консумация на целина, пъпеш, портокали, праскови и домати. Тези, които са свръхчувствителни към полена на плевелите, са по-склонни да получат симптоми от прием на банани, краставици, тиквички, слънчоглед.

В повечето случаи алергичната реакция е краткотрайна и бързопреходна. При съмнение, обаче, че отокът започва да се разпространява все по-надолу в устната кухина, трябва да се потърси лекарска помощ, поради риск от анафилаксия.

 

Алергични тестове

Достъпен начин да тестваме нашата свръхчувствителност са кожните алергични тестове. Те не са подходящи за всеки тип алергия, но са добър начин за откриване на такава към жилещи насекоми и полени например, а отчасти и на някои хранителни алергии.

По време на тези тестове, кожата е подложена на предполагаемите причинители на реакцията на свръхчувствителност и се наблюдават съответните промени по нея.

 

Заключение

Повечето алергени през летните месеци са добре познати на хората и предизвикват вниманието и предпазливостта им, дори и да нямат предишен опит с реакция на свръхчувствителност.

Въпреки че невинаги протичат драматично, а симптомите обичайно могат да се овладеят в домашни условия, не трябва да се пренебрегва възможността за тежки прояви на алергична реакция, които изискват спешна медицинска помощ.

Какво предизвиква чести алергии през лятото?

Най-честата причина за алергия през лятото са полени, смогът в градовете, някои насекоми, сезонни плодове и зеленчуци.

Как да се предпазим от честите алергии през лятото?

Избягването на контакт с тези алергени е най-сигурният начин да се предпазим от активирането на алергията.

Как да разберем имаме ли алергия?

Достъпен начин да тестваме нашата свръхчувствителност са кожните алергични тестове.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 март 2024 в 08:31 | Публикувана: 26 юни 2023 в 11:39 | Категория: Здраве