Обрив и сърбеж по кожата, причинени от слънчева светлина

Обновена: 12.01.2024|

След мрачните дни на студения сезон, естествено е да посрещаме с радост пролетното слънце. Нали то събужда новия живот, носи ни бодрост, здраве, красота.

Но много хора не успяват да се възползват от всичко това. Оказва се, че лъчите на небесното светило им вредят, действайки върху определени клетки на тялото, от които се освобождават вещества, причиняващи обрив и сърбеж, както и други прояви на алергия.

 

При обрив и сърбеж проблемът е многолик

Съществува цяла група заболявания, провокирани от повишена реактивност на имунната система срещу дразнители, образувани в кожата под действие на слънцето. Понякога то се съчетава с разнообразни фактори, също водещи до болестни реакции:

  • Соларен дерматит. Започва със зачервяване на кожата, която отича, боли и изгаря. Към това може да се добавят главоболие, гадене и обща слабост. След няколко дни в увредените от слънцето места се явява сърбеж и те активно се лющят.
  • Слънчева уртикария. Протича със зачервяване, обрив и сърбеж по откритите части на тялото. Нерядко се комбинира с повишена телесна температура и бронхиален спазъм. Уртикарията възниква бързо (дори след няколкоминутен престой под слънчевите лъчи), но отзвучава за 3-5 или повече дни. Най-уязвими са малките деца и жените. Установено е наследствено предразположение към този вид алергия.
  • Слънчева екзема. Изявява се със зачервени, малки пъпчици и мехурчета по откритите части на тялото. Обривът е придружен от много силен сърбеж.
  • Слънчево пруриго. Протича като екземата, но състоянието е свързано с появата на големи пъпки по кожата.
  • Полиморфна светлинна ерупция. Представлява съчетание на разнообразни обриви по откритата кожа. Видът им варира според индивидуалната чувствителност на засегнатия.
  • Персистиращи фотодерматити. Те са много устойчиви и не отзвучават след преустановяване на слънчевото облъчване. Проявяват се с екземи, които с течение на времето се разрастват.

 

Защо някои хора са прекалено чувствителни към слънцето?

Смята се, че за появата на кожна алергична реакция допринасят генетични особености – анатомична структура, обмяна, вид на пигментацията и др.

Най-потърпевши са представителите на бялата раса, чиито родители, братя и сестри страдат от алергия. Понякога наследствените фактори се съчетават неблагоприятно с условията на околната среда.

Още в началото на 20 век в медицинската литература е описан обрив у летовници на Адриатическо море, които, преди престой на слънце, употребили одеколон и впоследствие получили обрив. По-късни изследвания доказали, че тази алергия е свързана с дразнене от комбинацията между ултравиолетовите лъчи и различните етерични масла.

До възпалително изригване след съчетано действие върху кожата на светлина и растителни вещества се стига и при т.нар. фитодерматит, проявяващ се със зачервяване и обрив. Красноречив пример за това са червеникавите петна (като отпечатък от треви и листа) върху кожата на хора, които имат навик да се любуват на природата, легнали направо върху земята.

Използването на някои тетрациклинови антибиотици, болкоуспокояващи медикаменти и други лечебни средства, както и на козметични продукти, рязко повишава чувствителността на кожата към слънцето. И повишава риска от появата на обрив и сърбеж по кожата.

Сериозна опасност за появата на обрив и сърбеж по тялото днес са дезинфектантите. Те ни предпазват от вредни вируси и бактерии, но увеличават вероятността от алергични реакции след нанасяне върху ръцете, при последвал, непосредствен контакт със слънчевите лъчи.

 

Каква е разликата между слънчева и топлинна алергия?

Топлинният обрив се появява, когато кожните пори са запушени и потта се натрупва под дрехите. Това може да се случи и без излагане на слънце, но по-често възниква в горещо и влажно време, при активно движение.

Обривът е локализиран в области от тялото, които лесно се запарват: под гърдите; в слабините; в подмишниците; между вътрешната част на бедрата.

За разлика от топлинния обрив, слънчевата уртикария засяга откритите телесни части, изложени на ултравиолетовите лъчи.

 

Диагностични подходи при обрив и сърбеж

 

Какво е колагенът. Обрив и сърбеж по тялото.

 

Често алергията е ясна от пръв поглед. Понякога обаче се налагат изследвания:

Тест с ултравиолетови (UV) лъчи

Нарича се още фототест. При него, с помощта на специална лампа, пациентът се подлага на ултравиолетови облъчвания с различна дължина на вълната. Накрая се преценяват кожните реакции.

Фотопластика

Този тест показва дали проблемът възниква от комбинирано действие на слънцето и някакво вещество. За целта върху кожата (обикновено на гърба) се поставят пластири с различни съставки, които предизвикват алергия. Ден по-късно зоните се облъчват с ултравиолетова светлина от специална лампа. Ако има зачервяване или обрив в мястото на конкретен пластир и са незасегнати областите, където въпросният дразнител не е приложен, вероятно той е факторът, който трябва да се елиминира с изолация и подходяща терапия.

Кръвни изследвания или кожни проби

Когато лекарят подозира друго основно заболяване, на чийто фон се развива алергия, се правят кръвни тестове или се вземат кожни проби за лабораторна диагностика.

 

Лечението при обрив и сърбеж зависи от тежестта на пораженията

Понякога слънчевата уртикария изчезва от само себе си. В други случаи е достатъчно да се ограничи до минимум престоят на слънце.

За овладяване на обрива се прилагат антихистаминови средства, често във вид на таблетки, които се приемат през устата. За локална терапия се ползват кремове и лосиони. Медикаменти от групата на кортикостероидите, и имуносупресорите се вземат при настъпили усложнения.

Неотдавна Британската асоциация на дерматолозите предложи лечение с плазмен обмен и интравенозно инжектиране на имуноглобулини (основните антитела, получени по време на първоначалния контакт на човешкия организъм с даден антиген).

Не се изключва и употребата на билки при обрив и сърбеж по тялото. Смята се, че фитотерапията може да подготви кожата за предстоящо активно въздействие на слънчевите лъчи. По-стар метод е т.нар. хипосенсибилизация, чиято цел е адаптиране на организма към дразнителите. Това се постига с постепенно увеличаване на времето, прекарано под действие на ултравиолетовите лъчи, при условие, че кожата е защитена с фотопротективни кремове.

 

5 профилактични мерки при обрив и сърбеж

 

Живовляк. Обрив и сърбеж по тялото.

 

Можете да предприемете някой профилактични мерки при обрив и сърбеж, които спасяват от слънчева алергия:


1. Постарайте се да ограничите всекидневното си излагане на слънце, особено между 10:00 и 16:00 часа

Тогава небесното светило е най-силно. Имайте предвид, че в облачно време не сте защитени от слънцето. Независимо от плътността си, облаците са лош ултравиолетов филтър.

Същото се отнася за обикновените стъкла на прозорците. Не стойте до тях, защото не могат да спрат най-късите ултравиолетови лъчи.

 

2. Проверете дали нямате алергия към някое лекарство, което приемате

Ако се съмнявате, че обривът ви е свързан с конкретно лекарство, попитайте вашия лекар дали може да го замените с алтернативно средство.

 

3. Контролирайте дразнителите, с които се срещате във външната среда

Изследвания отдавна са доказали, че някои алергени (например, катраните) увеличават многократно вредното си действие в присъствие на слънчевите лъчи.

 

4. Ползвайте крем за лице, който хидратира кожата и има висок слънцезащитен фактор (SPF–50+)

Сведете до минимум употребата на парфюми, дезодоранти, пудри и други разкрасяващи средства, които биха могли да провокират обрив и сърбеж.

 

5. Когато сте на открито, носете шапка с широка периферия и очила, гарантиращи 100% защита от слънчевите лъчи

Използвайте и чадър. Обличайте се в дрехи, които не ви запарват, но осигуряват вашата защита (покриват тялото до глезените и ръцете до китките). Идеално е, ако се снабдите с облекло, направено така, че да блокира вредните лъчи.

В това отношение полезна е всяка тъкан, която позволява преминаване към организма на по-малко от 2% от ултравиолетовите лъчи. Тя е обозначена от производителите със специален знак (UPF 50+).

Разбира се, страхът от обрив и сърбеж по тялото вследствие алергия не бива да се превръща в пречка за използване на жизненоважните слънчеви лъчи. Трябва само опасността да бъде преценявана реално и да се знае, че има пътища за нейното преодоляване.

Категории: Здраве|Публикувана: 29.03.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 29 март 2021 в 10:57 | Категория: Здраве