Много хора харесват аромата и вкуса на чай от розмарин. Той предлага силни нотки на бор с фини нюанси на лимон и мента. Отличава се с остра, ароматна борова миризма, която ободрява сетивата.

Розмаринът има дълга история на кулинарни и ароматни употреби, в допълнение към приложенията в традиционната билкова и аюрведическа медицина. Освен това той има и редица ползи за здравето.

В следващите редове ще разгледаме какви ползи има приемът на чай от розмарин и как да си го приготвим у дома.

 

Ползи от приема на чай от розмарин

Пиенето на чай от розмарин – или дори само вдишването на аромата му – може да е от полза за настроението, здравето на мозъка и очите ни.

Помага също и за предотвратяване на окислително увреждане, което води до множество хронични заболявания.

Чаят от розмарин се приготвя изключително лесно у дома. Нужни са само 2 съставки – гореща вода и розмарин. Вписва се добре в цялостната здравословна и балансирана диета. Подходящ е дори за спазващите кето диета.

В чая от розмарин се съдържат съединения, за които е доказано, че имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни ефекти.

  1. Бори се с инфекциите

Съединенията в чая от розмарин имат антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериални и гъбични инфекции, лезии, акне и мехури.

  1. Понижава кръвната захар

Същите тези съединения водят до понижаване на високите нива на кръвна захар. Те имат инсулиноподобни ефекти, които засилват усвояването на глюкоза в мускулните клетки.

Когато не се лекува, високата кръвна захар може да увреди очите, сърцето, бъбреците и нервната система.

  1. Подобрява настроението и паметта

Консумацията и вдишването на съединения, намиращи се в розмарина, намаляват тревожността, повишават настроението и подобряват концентрацията и паметта.

Както инхалациите с розмарин, така и пиенето на чай от него може да предложи тези ползи.

  1. Поддържа здравето на мозъка

Съединенията, намиращи се в чаша чай от розмарин, могат да защитят здравето на нашия мозък. Предпазват го както от наранявания, така и от увреждания.

Приемът на чай от розмарин има защитен ефект срещу неврогенеративни заболявания като болест на Алцхаймер.

  1. Защитава зрението и здравето на очите

Чаят от розмарин помага в защитата на зрението с напредване на възрастта. Действа като забавя прогресията и тежестта на заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

 

Ползи на розмарина

 

Чай от розмарин. Розмарин за инхалации.

 

  1. Увеличава срока на годност на нетрайни храни

Антиоксидантната и противовъзпалителната активност на чая от розмарин до голяма степен се дължи на неговите полифенолни съединения. Това са розмаринова киселина и карнозна киселина.

Поради своята антиоксидантна способност, розмариновата киселина често се използва като естествен консервант за увеличаване на срока на годност на нетрайни храни.

  1. Антибактериален ефект

Листата от розмарин се използват в традиционната медицина заради техните антибактериални и заздравяващи раните ефекти. Листата от розмарин са отлични и за облекчаване на възпаления при подути стави.

  1. Други потенциални ползи

Други потенциални ползи от съединенията, намиращи се в чаша чай от розмарин:

  • Подобряват здравето на сърцето
  • Подпомагат храносмилането
  • Насърчават здравословния баланс на чревните бактерии
  • Намаляват възпалението
  • Помагат в борбата с излишните килограми

 

Употреба на чай от розмарин

 

Чай от розмарин. Ароматерапия. Подправки в саксии - розмарин, мента - може да се отглеждат и през зимата.

 

  1. Компреси с чай от розмарин

Компреси с чай от розмарин се използват за облекчаване на болки в ставите и кръста. Комбинацията от чай от розмарин и джинджифил влияе положително върху засегнатото място.

Компресът представлява плат или малка кърпа, напоена с билкова отвара или запарка и след това наложена върху болезненото място.

  1. Маска за намаляване на косопада

Приложен върху скалпа, чаят от розмарин го успокоява, намалява косопада, подобрява кръвообращението и стимулира растежа на косата.

Консултирайте се с дерматолог, за да определи причината за проблемите, преди да използвате чай от билката върху скалпа си.

Начин на употреба: Втрийте чаша чай от розмарин в скалпа и оставете да попие за 30 минути, преди да отмиете с шампоан. Използвайте толкова често, колкото миете косата си.

Ако установите, че има дразнене, веднага отмийте и прекратете прилагането на чай от розмарин върху скалпа.

  1. Подобрява кожата

Розмариновата киселинаантиоксидант, намиращ се в розмарина, елиминира свободните радикали, които причиняват бръчки, фини линии и пигментации по кожата.

Чаят от билката също стяга отпуснатата кожа и я прави да изглежда по-млада и блестяща.

 

Как да си приготвим чай от розмарин?

Приготвя се много лесно у дома и изисква само 2 съставки.

Необходими продукти:

  • 200 мл гореща вода
  • 1 ч. л. листа от розмарин

Начин на приготвяне:

  1. Оставете водата да заври, след което добавете листата от розмарин.
  2. Друг вариант е да поставите листата от розмарин в чайник с гореща вода и да ги накиснете за 5-10 минути. Времето зависи от това колко ароматен искате да бъде вашия чай.
  3. Прецедете с мрежеста цедка или извадете инфузера за чай.
  4. Поднесете чая по желание с подсладител стевиола сироп.

Колко дълго можем да продължим да пием чай от розмарин?

Няма определени ограничения за продължителността на пиене на чай от розмарин. В напитката не се съдържа кофеин.

Въпреки това специалистите по билки и растения препоръчват прием на чая в продължение на 3 месеца, с интервали от поне 1 месец.

Изсушени или пресни листа розмарин да използваме?

Най-голям терапевтичен потенциал има в естествено срещащото се масло в пресните листа от розмарин. Затова е най-добре да използваме пресни листа розмарин.

Чай от розмарин с канела

Няма противопоказания за употребата на канела заедно с розмарин. Всичко, което трябва да направите, е да добавите пръчка канела към чай от розмарин.

 

Чай от розмарин и взаимодействие с лекарства

Както при много други билки, някои хора трябва да бъдат внимателни, когато пият чай от розмарин. Имайте предвид, че той може да взаимодейства с някои лекарства.

Лекарствата с най-висок риск от негативно взаимодействие с чай от розмарин са:

  • Антикоагуланти – използват се за предотвратяване на кръвни съсиреци като разреждат кръвта.
  • ACE инхибитори – за лечение на високо кръвно налягане.
  • Диуретици – помагат на тялото да се освободи от излишната течност като увеличават уринирането.
  • Литий – за лечение на маниакална депресия и други психични разстройства. Ако приемате литий, диуретичните ефекти на розмарина могат да доведат до натрупване на токсични нива на литий в тялото.

Розмаринът може да има ефекти, подобни на тези на някои лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, увеличаване на уринирането и подобряване на кръвообращението.

Ако приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите чай от розмарин към вашата диета.

За кого не е подходящ приемът на чай от розмарин?

Чай от розмарин не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени, както и от деца под 5-годишна възраст.

Хората с чернодробно заболяване също трябва да избягват да пият тази напитка. Тя може да предизвика освобождаване на билирубин и да влоши заболяването и симптомите.

Какви ползи има пиенето на чай от розмарин?

Пиенето на чай от розмарин – или дори само вдишването на аромата му – може да е от полза за настроението, здравето на мозъка и очите ни. Помага също и за предотвратяване на окислително увреждане, което води до множество хронични заболявания.

Какви приложения има чаят от розмарин?

Компреси с чай от розмарин се използват за облекчаване на болките в ставите и кръста. Приложен върху скалпа помага за намаляване на косопада и за по-бързия растеж на косата. Чаят от билката също стяга отпуснатата кожа и я прави да изглежда по-млада и блестяща.

Как да си приготвим чай от розмарин?

Поставете 1 ч. л. листа от розмарин в 200 мл гореща вода и накиснете за 5-10 минути. Консумирайте по желание с натурален подсладител стевиола.

За кого не е подходящ приемът на чай от розмарин?

Чай от розмарин не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени, както и от деца под 5-годишна възраст. Хората с чернодробно заболяване също трябва да го избягват.