Храни за здрави стави – кои оказват положително влияние?

Обновена: 10.01.2024|

Ставите са един от ключовите компоненти на опорно-двигателната система. Както всичко друго в тялото ни обаче, състоянието им зависи до голяма степен от това как се грижим за цялостното си здраве.

В тази статия ще хвърлим светлина върху това кои храни за здрави стави да консумираме и също – кои вредят на ставите ни.

 

Храненето и ставите – каква е връзката

Храненето е най-основният начин да поддържаме организма си захранен с всички вещества, които са му необходими. Немалка част от тях помагат и на ставите ни.

omega3 400
omega3 600

В това отношение като най-важни можем да определим:

omega3 400
omega3 600

Голяма част от тези вещества си набавяме от околната среда и най-вече от храната, която приемаме. Те се абсорбират от организма и захранват всички наши системи и органи – включително и ставите.

Добрите новини са, че много храни съдържат гореописаните витамини и минерали. Много от тях похапваме и приемаме всеки ден без да се замисляме, но за други е нужно специфично внимание и балансиране.

Важно е да знаем, че с възрастта ставите ни са едни от елементите на опорно-двигателната система, които настояват за повече грижи и внимание.

Нещо повече – ако не се погрижим за тях навреме, те ще ни причинят значителен дискомфорт с напредване на годините. Процесът може да доведе дори до пълно обездвижване и нужда от оперативна намеса. В много случаи той е необратим.

Затова и е добре да мислим постоянно за менюто и начина си на живот, и да го адаптираме според това как бихме могли да подпомагаме ставите си, докато растем и се развиваме, а в последствие – остаряваме.

 

Храни за здрави стави: Риба

 

Храни за здрави стави. Витамини при пневмония. Омега 3 за бременни. Рибеното масло. Триглицериди и рибено масло.

 

От години е известно, че рибата има изключително благотворно действие върху организма ни и предотвратява редица проблеми и здравословни състояния. Различните видове рибни продукти, разбира се, са заредени с различни микроелементи, затова е важно да отбележим, че има няколко специфични вида, които в частност помагат на ставите ни.

Един от тези видове, които са и много разпространени и достъпни на пазара, е рибата тон. Тя съдържа голяма част от полезните за ставите вещества, включително витамини от група B.

Такъв е витамин В3, познат още и като ниацин, отговорен за емоционалното ни здраве. Освен него откриваме и витамин В6, който има голяма роля за преработката на глюкозата в тялото. Последен, но не и по важност, в рибата тон се съдържа и витамин В12 – важен за нервната и имунната системи.

Освен всички тези витамини, в този вид риба откриваме и някои много важни минерали – фосфор, магнезий, желязо. А два от тях, както споменахме, са важни и за ставите ни.

На ставите ви значително може да помогне и включването на дива сьомга в менюто.

Тя съдържа в себе си палитра от полезни вещества и така важните за тялото Омега-3 мастни киселини. За ставите в специфика е полезна с това, че много от елементите в нея действат противовъзпалително и намаляват болката при ставни заболявания. Затова и се счита за същинско чудо при лечението на ставни проблеми.

Важно е, когато избирате сьомга, да проследите откъде идва – само така ще избегнете потенциални вредни тежки метали, натрупани в месото от околната среда.

Последна, но не и по важност и здравословни качества, към този списък добавяме и рибата треска. За най-добър ефект върху ставите се счита рибено масло от черен дроб, защото именно в него откриваме много микроелементи от полза за ставите – на едно място и в оптимално количество.

Сред тях се нареждат витамините Е, К, А и D, които подкрепят имунната система и й помагат да се бори с всяко възпаление. Добавяме към полезния микс и коензим Q10 – популярен с подмладяващите и витализиращите ефекти за цялото тяло.

 

Зеленчуци

 

Храни за здрави стави. Спаначени кюфтенца. Богати на магнезий. Купа със спанак на дървена маса.

 

Ясно е – всички са полезни. Кои обаче конкретно влизат в списъка с храни за здрави стави? Това е ключов въпрос, отговорът на който се крие в състава на някои от най-любимите ни зеленолистни продукти от природата.

След десетки години проучвания, сред продуктите, които безспорно помагат на ставите ни, се нареждат основно пълните с витамини зеленолистни зеленчуци.

Топ продукт с микроелементи, които се грижат за ставите, се оказва спанакът. Той има високо ниво на калций – ключов елемент за ставите ни, но и на желязо и фибри. Освен него за здрави стави консумираме още броколи и рукола.

Те, освен със съдържанието си на витамини, калций и магнезий, могат да се похвалят и с наличие на богат набор антиоксиданти. Именно с тяхна помощ спираме и борим възпаленията.

Прекрасен избор за предпазване на ставите и здравословна диета е и зелето. Мнозина го наричат чудо за ставите и костите. То съдържа изобилие от витамини, но най-много: витамини А, К и С.

 

Ядки

Много пъти сме говорили за ядките като част от кето режима, но и като здравословен заместител на някои вредни продукти. Освен това знаем, че те са много полезни за цялото тяло, защото съдържат много витамини и минерали.

Оказва се обаче, че освен всичко друго, хората, които похапват ядки, имат и по-здрави стави и кости. Най-добре – ако са сурови и непреработени.

Подходящи за целта са всички ядки и семена, богати на калций, като бадеми и орехи.

 

Кисело мляко и млечни продукти

 

Храни за здрави стави. Кои вредят.

 

От малки знаем, че те са изключително богати на калций. Затова и във времето не бива да забравяме да ги похапваме, за да си набавим достатъчно от елемента.

Калцият е едно от веществата, без които не можем да живеем. Той е изграждащ за костите и зъбите, но и за ставите. Освен кисело мляко, много калций се задържа още в сиренето и изварата, както и в прясното мляко.

През последните години изследвания твърдят, че на по-късна възраст, когато костите и ставите ни са увредени и по-крехки, калцият по-скоро вреди в големи количества, отколкото помага, а самите млечни продукти – действат възпалително.

Все още предстои окончателно потвърждение на тези теории, затова и все така се препоръчва консумацията на млечни продукти с цел по-здрава опорно-двигателна система.

 

Кои храни вредят на ставите ни?

За съжаление съвременният начин на живот е далеч от здравословните. Затова и ако не мислим съзнателно за начина, по който се грижим за тялото си, бихме могли, без да искаме, да му навредим.

Ясно е – по-лесно е да грабнем нещо сладко или бърза храна за закуска, обяд или пък вечеря. Истината е, че именно тези храни – богати на въглехидрати, хидрогенирани мазнини и преработени продукти, в които липсват понякога напълно полезни вещества, са най-големите увреждащи фактори за ставите ни.

Затова и ако искате да предотвратите бъдещи проблеми, е добре да помислите за режима си – и да го подобрите.

Ако пък вече имате установено възпаление или разрушаване на ставите, има някои храни, които можем да ви посъветваме веднага да спрете. Това са:

  • всичко, което съдържа бяла захар
  • храни, в чието съдържание влиза съединението мононатриев глутамат
  • алкохол
  • преработени въглехидрати
  • червено и преработени месо
  • сол – ограничете количествата
  • храни с царевично масло

Не забравяйте и двете основни правила за по-здрава опорно-двигателна система!

Първо: винаги се консултирайте със специалист, преди да предприемете промени, и второ: не забравяйте движението. Макар и болезнено в началото, то ще доведе до по-дълготрайни резултати в бъдеще.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 22.07.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 22 юли 2021 в 10:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни