Морбили – защо са толкова коварни?

Обновена: 16.04.2024|
Морбили, лечение, предпазване.

Морбили наричаме вирусна инфекция, която се среща най-често при деца, но може да зарази и възрастните. Има характерни симптоми и проявления, по които можем да разпознаем състоянието. Важно е да сме информирани за естеството на това заболяване, тъй като информираността е важно предимство за успешното му овладяване.

 

Какво представлява морбили?

Това заболяване е познато под няколко имена – морбили, дребна шарка, брусница. Болестта се провокира от РНК вирус. Предава се по въздушно-капков път.

Заболяването се категоризира като остра инфекция под влияние на вируса. Морбили може да се предотврати с ваксина в детска възраст.

astaks 400
stevio 600
astaks 400
stevio 600

Как действа вирусът?

Този микроскопичен агресор принадлежи към групата на парамиксовирусите. Той лесно се предава от човек на човек при кихане, кашляне и директен контакт с болния, или с предмети, които е употребявал. Единствено човекът боледува от морбили.

Този вирус нахлува в клетките на т. нар. гостоприемник и използва техните клетъчни компоненти, за да се размножава. Във външна среда микробът остава активен до два часа след отделянето му. Най-прилепчив е четири дни преди развитието на обрив у заразения и още четири дни след вече проявената шарка. Това предопределя коварството на морбилите – пострадалият може да разпространява болестта, без да знае че я има.

От началото на излагане на инфекцията до първите симптоми минават средно 10-14 дни.

Най-често жертви на дребната шарка са децата, но тя поразява и възрастните хора. Особено податливи са неимунизираните жени и мъже, както и страдащите от хронични заболявания.

 

Какви са симптомите на дребна шарка?

 

Морбили. Шарка, варицела, вариола, заразяване.

 

Развитието на симптоми на морбили е поетапно и засяга различни системи на организма.

Първоначално инфекцията засяга носоглътката и прилича на обикновена настинка. Болният изпитва общ дискомфорт, трудно преглъща, оплаква се от хрема и кашлица. Телесната температура се повишава. Проявява се изразена свръхчувствителност към светлината, като очите се зачервяват и сърбят.

Класически признак за морбили е кожният обрив, който е червеникавокафяв на цвят, с плоска форма, леко надигнат над кожата. Започва от задната страна на ушите и се разпространява по цялото тяло.

Температурата може да достигне до 40-41 градуса. Характерна за болестта е появата на сиво бели петна по небцето и вътрешната страна на бузите (т. нар. петна на Филатов-Коплик).

Може да настъпят диария, повръщане, гърчове, бронхит, пневмония. Понякога състоянието се утежнява с възпаление на черния дроб, сърцето, нервите и мозъка. Най-опасно е, ако се разгърне склерозиращ паненцефалит – смъртоносно увреждане на централната нервна система.

Ако не се допуснат усложнения, състоянието се подобрява за около 5 дни след обрива, който претърпява обратно развитие. Паралелно с изчезването му се нормализира и телесната температура.

При кърмачета под 12 месеца и неваксинирани възрастни рискът от тежко протичане на заразата е много висок.

Последователност на симптомите

Може да разделим симптомите спрямо времето, в което се изразяват. По този начин може да сме подготвени за развитието на болестта и да реагираме навреме с овладяването на шарката.

  Продължителност Симптоми
Инкубационен период 7 до 21 дни след контакт с болен  –
Ранни симптоми 4-7 дни след инкубационния период
 • Хрема
 • Кашлица
 • Сълзене и зачервяване на очите
 • Чувствителност към светлина
 • Петна в устната кухина
 • Висока температура
Късни симптоми 5-6 дни
 • Характерен обрив
 • Висока температура
Отшумяване Няколко дни
 • Постепенно изчезване на обрива
 • Понижаване на температурата
 • Изчезване на характерните петна
 • Постепенно връщане към нормалното състояние на организма

Късните симптоми може да се появят заедно с ранните или малко време след тях. Обикновено се наблюдават 3-4 дни след първите симптоми.

 

Нетипични морбили

 

морбили

 

Описани са сравнително леки форми на брусница, без висока температура и дори без кожни промени. Тези състояния са характерни за хора, които с профилактична цел са приели имуноглобулин веднага след контакт със заразата. Леки форми се наблюдават при ваксинирани пациенти.

Нетипични морбили се наблюдават и при кърмачета до шестия месец от раждането, понеже през това време децата са защитени чрез антитела, които са наследили от майките си. Друга изява на болестта са т.нар. хеморагични морбили – тежки случаи, протичащи с кървенист обрив, висока температура и гърчове.

Трябва да се прави разлика между морбили и рубеола, независимо че двете заболявания се разпространяват по въздушно-капков път и си приличат по обрива, който причиняват. Отдавна се знае, че тези две инфекции се провокират от различни вируси.

Рубеолата не е толкова заразна, колкото са морбилите, но е опасна за бременните жени, защото се предава през плацентата на плода. Това води до неговото увреждане, до спонтанен аборт или мъртво раждане. Хубаво е да различаваме двете заболявания, за да можем да реагираме адекватно и да знаем кога трябва да потърсим лекарска помощ.

 

Как се открива дребна шарка?

Диагнозата „морбили“ се поставя като се имат предвид ранните признаци на заболяването заедно със сиво-белите петна по устната лигавица и кожните отклонения. Лекарите проверяват имунизационния статус на пациента. 

За окончателната диагноза се извършват тестове на кръв и урина. Определя се броят на левкоцити, лимфоцити и тромбоцити в кръвта, също и нивото на т.нар. С-реактивен протеин, който е показател за възпаление в организма. Търсят се специфични антитела в кръвния серум.

При съмнение за чернодробно увреждане се изследват ензимите аланин-аминотрансфераза и аспартат-аминотрансфераза (АСАТ и АЛАТ).

 

Лечение на морбили

 

Морбили. Как да се пазим през лятото. Предозиране с витамин. Цинк и селен. Биологично активни вещества в растенията.

 

За разлика от бактериалните зарази, вирусните инфекции не се ликвидират с антибиотици. Високата температура се овладява с лекарства, наречени антипиретици. Изключително внимание се изисква при употребата на аспирин, който може да причини гърчове и чернодробни увреждания у малките деца.

Пострадалият трябва да се изолира в отделно помещение, което да се проветрява често. Хубаво е светлината в стаята да бъде приглушена, а въздухът – влажен. По лекарско предписание на пациента се прилагат имуностимулатори, водно-солеви и глюкозно-солеви разтвори. Антибиотици се препоръчват само при усложнения с развитие на бактериални инфекции.

Задължително е пациентът да приема много течности.

Добавката на витамин А може да помогне за намаляване на симптомите – особено на кожните поражения. Според проучвания на общопрактикуващи медици от САЩ (д-р Дейвид Броунстейн, д-р Сузана Хамфрис и др.) комбинацията от витамин А и висококачествен витамин С почти елиминира риска от усложнения при инфекция с морбили.

Полезни са и витамините от група В, които осигуряват добра защитна реакция на мозъка при заразяване с морбили.

Храната не бива да е твърда, тежка, мазна, пържена или лютива. При морбили се препоръчват прясно изцедени сокове и компоти, зеленчукови супи и каши, плодови пюрета, ситно нарязани салати с много магданоз. Когато обривът започне да заглъхва, могат да се приемат и нетлъсти месни ястия в комбинация със зеленчуци.

 

Методи за превенция на дребна шарка

При заболяване е разумно да осведомите личния си лекар за състоянието, в което се намирате. Не посещавайте обществени места, докато не оздравеете. Редуцирайте контактите си и не забравяйте, че носите риск за уязвимите от морбили: бременни,  кърмачета, жени и мъже в напреднала възраст или с отслабени защитни сили.

Покривайте носа и устата си, ако ви се налага да кихате или да кашляте. Дезинфекцирате често ръцете си, както и предметите, които употребявате. Не споделяйте свои вещи с други хора. Поддържайте изрядна лична хигиена.

Помнете, че пазейки здравето на околните, вие защитавате и себе си.

 

Има ли ваксина срещу морбили?

 

морбили. ваксинация на бебе

 

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България, задължително се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR, от measles, mumps and rubella). За изграждане на максимален имунитет от въпросния препарат са необходими две дози. Първата се поставя от 13-ия месец след раждането, а реваксинация се прави, когато детето стане на 12 години.

Съществуват обаче групи от населението, които не могат да се ваксинират срещу морбили. Това са:

 • хора, проявили предишна животозастрашаваща реакция към MMR
 • бременни жени
 • пациенти, приемащи лекарства за потискане на имунната система
 • онкоболни
 • засегнати от ХИВ или СПИН и др.

Страничните ефекти при ваксинация обикновено са леки и изчезват след няколко дни. В редки случаи се установява нисък брой на тромбоцитите или възникват неврологични проблеми. Повечето деца и възрастни, след прилагане на MMR, не получават нежелани реакции.

Преди откриването и популяризирането на ваксината в САЩ годишно се разболяват от морбили около половин милион души. Смята се, че броят е всъщност много по-голям, но повечето боледуващи не търсят лекарска помощ и се лекуват самостоятелно. В много случаи се налага хоспитализация и се наблюдават хронични нарушения на здравето вследствие на изкараната дребна шарка при 2-3% от хоспитализираните пациенти.

Според информация от Световната здравна организация задължителната имунизация е предотвратила 56 милиона смъртни случая между 2000 и 2021 година.

 

Заключение

Морбили остава заплаха за обществото въпреки задължителната имунизация и обществената отговорност за адекватна превенция. Поради ваксинацията в повечето развити страни драстично се намаляват случаите на дребна шарка. В последните години обаче има значителен ръст на заболяването по редица причини.

 

Какво представлява морбили?

Това заболяване е познато под няколко имена – морбили, дребна шарка, брусница. Болестта се провокира от РНК вирус. Предава се по въздушно-капков път. Заболяването се категоризира като остра инфекция под влияние на вируса. Морбили може да се предотврати с ваксина в детска възраст.

Какви са симптомите на дребна шарка?

Развитието на симптоми на морбили е поетапно и засяга различни системи на организма. Болният изпитва общ дискомфорт, трудно преглъща, оплаква се от хрема и кашлица. Класически признак за морбили е кожният обрив, който е червеникавокафяв на цвят, с плоска форма, леко надигнат над кожата.

Как се открива дребна шарка?

Диагнозата „морбили“ се поставя като се имат предвид ранните признаци на заболяването, както и сиво белите петна по устната лигавица, и червеникавия обрив по кожата. За окончателната диагноза се извършват тестове на кръв и урина.

Как се лекува?

Ако няма усложнения, лечението включва почивка, изолация и подходящи лекарства без рецепта за контрол на телесната температура. По лекарско предписание на пациента се прилагат имуностимулатори, водно-солеви и глюкозно-солеви разтвори. Антибиотици се препоръчват само при усложнения с развитие на бактериални инфекции.

Има ли ваксина срещу морбили?

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България, задължително се прилага комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в две дози. Първата се поставя от 13-ия месец след раждането, а реваксинация се прави, когато детето стане на 12 години.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.08.2021|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 април 2024 в 11:16 | Публикувана: 5 август 2021 в 13:54 | Категория: Здраве