Стави – това са връзките между костите в тялото ни. От тях зависи колко ще сме подвижни. С тяхна помощ сгъваме коленете и лактите си, навеждаме се, обръщаме главата си. Колкото по-здрави и запазени са те, толкова по-мобилни ще сме ние. Разбира се, с времето ставите се износват и движението в тялото става по-ограничено.

Има различни начини, с които можем да ги запазим здрави за по-дълго време. В следващите редове ще говорим точно за това.

 

Съвети за здрави стави

С възрастта те губят функционалността си. За щастие, има възможност да забавим този процес. Нека ви представим точно как.

 1. Поддържане на нормално телесно тегло

vitd3 400
kola 600

Хубаво е да се придържаме към килограми, които са здравословни за нас. Този фактор е важен не само за нашите стави, но и за цялостното ни здраве. Ако сме с наднормено тегло, това може да окаже негативно влияние на ставите. Тогава коленете, гърбът и бедрата няма да притежават добра опора. Резултатът ще бъде болки точно на тези места. Колкото повече килограми сме, толкова по-голямо напрежение оказваме върху ставите. При здравословно тегло, риска от заболяване от остеоартрит намалява.

Поддържането на здравословни килограми понякога може да бъде трудно, особено ако не се храним разнообразно. Кето режимът е един чудесен начин да свалим излишното тегло по здравословен начин. Можете да прочетете повече за него в нашата статия Кето диета – всичко, което трябва да знаем, на едно място.

 

 1. Правилна стойка за здрави стави

Неправилната стойка на тялото влияе лошо на ставите ни и може да навреди на заобикалящите ги мускули. Правилната позиция, когато стоим седнали, е също много важен фактор. Тя предпазва бедрените стави и мускулите на гърба от излишно натоварване. Трудно е, ако водим заседнал начин на живот, да поддържаме правилна стойка. Затова добра идея е на всеки 30-40 минути да раздвижваме тялото си.

Важно е да внимаваме в каква позиция заставаме и когато вдигаме, или пренасяме нещо. Ако носим няколко чанти, е добре да разпределим теглото им по равно, в двете ръце. Така няма да натоварваме едната част на тялото повече от другата. Когато вдигаме нещо, е хубаво да използваме за опора и мускулите на краката си, а не само тези на гърба.

Плуването е спорт, който може да повлияе благоприятно за правилна стойка.

 

 1. Не подценявайте физическото натоварване

 

Магнезий - ползи. Здрави стави.

 

Важно е да не подценяваме по-натоварващи физически дейности. Те могат да повлияят негативно на нашите стави. Например: ако караме колело, е хубаво да сложим наколенки или каска за защита на важните части от тялото ни.

Също така, ако работата ни включва често клякане или навеждане, отново е добра идея да носим нещо предпазно за коленете и гръбнака. Понякога е нужно едно грешно движение, за да разкъсаме сухожилие или мускул. Някои травми, дори и малки, могат до доведат до хронични болки в ставите.

 

 1. Лед за здрави стави

Ледът влияе добре на контузии и може да облекчи болката. Важно е да отбележим, че той се прилага само в първите няколко часа след контузия. В този случай можем да сложим лед, увит в кърпа. Хубаво е да го оставим върху засегната зона около 10-15 минути. Ако нямаме лед подръка, можем да използваме пакет от замразени зеленчуци, който стои във фризера.

*Лед не трябва да се поставя никога директно върху кожата.

 

 1. Разнообразно и правилно хранене

Пълноценната диета влияе добре на целия ни организъм. Чрез нея тялото успешно изгражда здрави тъкани като костите, мускулите и ставите.

За здрави кости и стави е хубаво да приемаме калций всеки ден. Можем да си го набавим от прясно и кисело мляко, броколи и кейл. Ако желаем да приемаме хранителните добавки, е добре първо да се посъветваме с доктор.

Протеините са важни за нашите мускули. Точно от какво количество имаме нужда ежедневно, зависи от възрастта, пола и активността ни през деня. Добри източници на протеин са месото, рибата и ядките.

 

 1. Мускулите защитават нашите стави

Добрата мускулатура предпазва ставите и подобрява тяхната функция. Ако нямаме достатъчно силна физика, това ще повлияе негативно на ставите ни. Особено натоварване ще изпитваме в гръбнака, коленете и бедрата, които стабилизират цялото ни тяло.

Леки тренировки с тежести биха помогнали за развитието на по-здрави мускули в нужните зони. Така ставите ни ще бъдат добре предпазени от излишно натоварване или дори от травми.

Най-добре е да се консултираме с професионален треньор, ако решим да започнем тренировки с тежести. Той ще ни обясни точно как да изпълняваме упражненията, така че да не се контузим в процеса.

*Ако усещаме, че ставите ни са прекалено схванати, е добре да посетим рехабилитатор.

 

 1. Регулярно движение

Много хора, които страдат от артрит, не желаят да се движат от страх, че болката в ставите им ще нарасне. Това обаче е противопоказно, защото тялото е „машина за движение“. Всъщност, активността успокоява болката в нашите стави, повлиява им добре, ако са прекалено схванати и подсилва мускулите.

 

Добавки за здрави стави

Понякога здравословният хранителен режим не е достатъчен, за да си набавим нужните микроелементи, от които имат нужда ставите ни. Затова ще ви представим и няколко хранителни добавки, които биха им повлияли добре.

 

 • Глюкозамин

Той е естествен компонент на хрущяла – субстанцията, която предотвратява търкането на костите помежду им. Това би причинило болка и възпаление на ставите. Глюкозаминът е възможно да забави износването на хрущялите в тялото ни, което от своя страна би довело до артрит.

Много от добавките, чиято главна цел е третирането на болката в ставите, съдържат глюкозамин. Според състава си, те се делят на два варианта: глюкозамин хидрохлорид и глюкозамин сулфат.

Приемането на глюкозамин сулфат дълго време може също и да забави прогресията на остеоартрита.

 

 • Витамин D за здрави стави

 

Здрави стави. Витамин D срещу COVID-19. Омега 3 по време на бременност. Рибено масло за отслабване. Триглицериди и рибено масло.

 

Той е изключително важен за здравето на нашите кости. Също така помага на организма ни да регулира нивата на калций. Ако имаме недостиг на витамин D, е много вероятно да изпитваме болки в мускулите и ставите, и да се чувстваме отпаднали.

Витаминът имат противовъзпалителни свойства. Ако точно възпалението е причината за болката в ставите, той може да я успокои.

 

 • Куркумин

Куркумата е една от най-известните добавки за справяне с всякакви болки. Тя съдържа химично съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства.

Според анализ, това вещество подобрява състоянието на проблемните стави и намалява болката. Подробно за свойствата на куркумата ще откриете и в статията Куркумин – всичко, което трябва да знаем за него.

 

 • Хиалурон

Хиалуроновата киселина е гелоподобна субстанция, която се намира на определени места в нашето тяло. В ставите тя има следните функции:

 • Естествена смазка –хиалуронът взаимодейства добре с водата и произвежда гъста консистенция. Тя смазва и играе ролята на буфер вътре в ставите.
 • Растеж на хрущялите и костите – хиалуроновата киселина помага и за развитието на ставните хрущяли, като стимулира произвеждането на нови клетки и тъкани.
 • Намаляване на възпаления – киселината противодейства на възпалителните процеси в ставите, които могат да бъдат причинени от контузии.

Хиалуронът поддържа всички тъкани в тялото хидратирани и намалява болките в ставите. Може да се приема под формата на таблетки или инжекция. Тя се прави локално, на точното място, където има контузия.

 

Колаген за здрави стави

Колагенът е най-често срещаният протеин в нашето тяло. Той е един от главните компоненти на съединителните тъкани, които изграждат мускулите, сухожилията и кожата. Този протеин е изключително важен за подсилването на мускулите ни. Колагенът подпомага здравето и целостта на хрущялите, които предпазват нашите стави.

С времето колагенът в тялото намалява и това води до износване на ставите. Те започват да се разтягат и вследствие костите започват да се трият едни в други. Това може да бъде много болезнено, в зависимост от това колко изтъняло е сухожилието.

Всички компоненти на долната част на гърба – кости, мускули и сухожилия, съдържат колаген. Ако имаме недостиг на този важен протеин, е възможно да изпитаме болки на това място.

Костите ни също съдържат висок процент колаген. Без него те ще станат крехки и чупливи.

 

Какво се случва със ставите с възрастта?

С времето тялото ни започва да остарява и способността му да се възстановява от контузии намалява драстично. Постепенно губим и мускулна маса, костите ни стават по-чупливи и сухожилията ни изтъняват. Това означава, че ще ни е много по-трудно да бъдем активни.

Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-малко колаген ще произвежда тялото ни. Рискът от остеоартрит се увеличава, както и от други болести, свързани с костната система.

 

Какво е остеоартрит и какви са неговите симптоми?

 

Здрави стави. Какво е колагенът? Колаген за здрави стави - жена, която придържа коляното си.

 

Това е болест, която отслабва костите и ставите, правейки ги по-крехки и податливи на чупене. Тя се развива бавно с времето и често хората, страдащи от остеоартрит, не знаят за това, докато не счупят крак или ръка.

Най-често срещаните контузии при хора с тази болест са:

 • счупена китка;
 • счупено бедро;
 • счупени гръбначни кости (прешлени).

Други кости също стават податливи, като таза. Понякога дори кихането може да доведе до напукването на ребро.

 

Какви са симптомите на остеоартрит?

Те варират, според това кое място е засегнато, но най-често са:

 • затруднение при обличане;
 • скованост в тялото сутрин, която трае повече от 30 минути;
 • болка при вървене в коленете, бедрата, или таза;
 • трудно клякане, изправяне;
 • затруднено изкачване на стълби;
 • трудно подвижни и подути стави.

Можем да предотвратим артрит или остеоартрит, като си набавяме нужните хранителни вещества, изграждащи нашите стави и кости. Разнообразната диета помага за това, но ако нямаме възможността да се храним пълноценно, е добре да приемаме добавки. Полагането на грижи за ставите от по-ранна възраст ще им подейства благоприятно в бъдеще.

 

Автор: Михаела Ахчиева