Ендорфин – какво е и как ни влияе?

Обновена: 23.02.2024|

Със сигурност сте чували израза „прилив на ендорфин“. Какво всъщност означава това?

Ендорфините са естествените болкоуспокояващи в организма. Те се произвеждат от хипоталамуса и хипофизната жлеза в отговор на болка или стрес.Приемат се за вид невротрансмитери (а в някои случаи се смята, че са и хормони), които действат върху опиатните рецептори, за да облекчат болката и да насърчат чувството на удоволствие.

 

Какво представлява ендорфинът?

Ендорфините са протеини, които действат като невротрансмитери.

choko 01 400
choko 01 600

Наименованието на тези хормони идва от термина „ендогенен морфин“:

choko 01 400
choko 01 600
 • ендогенен, защото се произвеждат в нашето тяло
 • морфинът се отнася до опиоидното болкоуспокояващо, чиито действия имитират

Те са инхибиторни невротрансмитери, което означава, че блокират появата на други сигнали. По-специално, блокират сигналите за болка. 

Съществуват около 20 различни вида ендорфини. Най-добре проученият от тях е бета-ендорфинът, който се свързва с „възторга на бегача“. Според някои изследователи обаче това понятие, представящо усещане за прилив на енергия и добро настроение, не се дължи на ендорфини, а на вещество, наречено анандамид, който е ендоканабиноид и лесно преминава през кръвно-мозъчната бариера (за разлика от ендоканобоидите, ендорфините се затрудняват да направят това, защото са твърде големи).

Смята се, че в повечето случаи организмът отделя ендовременно ендорфини и ендоканабиноиди.

 

Как влияе на нашата психика?

 

Ендорфин, формон, щастие, действие.

 

Ендорфините помагат за намаляване на депресията и тревожността, подобряване на настроението, намаляване на болката и дискомфорта и повишаване на самочувствието. Когато организмът ни е подложен на стрес, се освобождава ендорфин, който успокоява и ни позволява да се справим със ситуацията по най-добрия начин.

Това включва всичко – от понижаване на телесната температура до забавяне на сърдечния ритъм.

Например, ако участваме в дейност с високо ниво на стрес, като скачане с парашут, ще изпитаме рязко покачване на ендорфините както преди, така и след дейността. Хормоните противодействат на стреса от първоначалното ни очакване и облекчават напрежението след това.

 

Кои действия произвеждат ендорфин?

 

Ендорфин, формон, щастие, действие.

 

Хормонът се освобождава по време на смях, когато се влюбваме, при полов акт и дори когато ядем вкусна храна. Един от най-добрите начини за повишаването му са физическите упражнения, но музиката, смехът и консумацията на черен шоколад също могат да помогнат.

Нивата на ендорфин се стимулират по различен начин при отделните хора. Засега изследванията установяват, че физическата активност, някои храни и различни приятни дейности повишават нивата на хормона.

А редовното поддържане на нивата му може също така да подобри настроението и мозъчната функция, да намали възпаленията и да помогне за предпазване от някои заболявания.

 

Какви рискове крие неговата липса?

Ниските нива на ендорфин са свързани с повишена болка и тревожност, както и с възпалителни заболявания като ревматизъм. Изследвания сочат, че при ревматични заболявания, паралелно с увеличената секреция на ревматоиден фактор, се понижава количеството на бета ендорфин в кръвта.

Възможно е нивата на ендорфин да спаднат, което да се отрази пагубно на здравето ни.

Ако организмът ни не произвежда достатъчно от естественото болкоуспокояващо, може да изпитаме:

 • тревожност
 • лошо настроение
 • пристрастяване
 • депресия
 • проблеми със съня
 • импулсивно поведение
 • общи болки и неразположения

Макар че дефицитът му все още не е изследван напълно, има някои здравословни състояния, които са свързани с ниските му нива.

Депресия

 

. Оставете празно, ако то е с изцяло декоративна цел.

 

По-вероятно е да изпитаме депресия, ако страдаме от липса на хормона. Преглед на проучвания от 2009 г. показва, че по-високите нива на хормона облекчават симптомите на депресия, тъй като са свързани с мозъчни структури, които се активират винаги, когато се чувстваме възнаградени за нещо.

Друг преглед на изследванията разглежда честото използване на опиоидно лечение за депресия и тъй като ендорфините действат върху опиатните рецептори на мозъка, недостигът им потенциално може да влоши симптомите на депресия.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка, която може да причини мускулна скованост, умора, проблеми със съня и чувствителност. В едно проучване участниците са били оценени преди и след физически упражнения.

Участниците с фибромиалгия имали по-ниски нива на ендорфин от тези без нея.

Друго проучване пък свързва повишените нива на невротрансмитера с облекчаване на болката при хората с фибромиалгия. Ако страдате от това състояние, вашият лекар може да ви препоръча дейности, повишаващи нивото на ендорфин, за да облекчи симптомите ви.

В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства.

Хронично главоболие

По-ниските нива на невротрансмитера са свързани и с хронично главоболие, като някои изследвания показват, че то е повлияно от същия вид дисбаланс, който допринася за депресията.

 

Как да увеличим неговото количество?

 

Ендорфин, функции, дефицит.

 

За щастие, има много лесни и достъпни, че даже и приятни начини, по които може да повишим количеството ендорфин в организма си.

Да се раздвижим

Упражнявайте се поне 20 минути всеки ден. Всякакъв вид упражнения са подходящи, така че изберете нещо, което ви харесва, тъй като няма да го възприемате като задължение, ще е по-вероятно да го изпълнявате всеки ден.

Също така е по-вероятно да получите допълнителен ендорфинов тласък, ако правите нещо, което ви доставя удоволствие.

Да си пуснем любима песен

Доказано е, че хората, които слушат музика заедно, имат по-висок праг на болка. В тези проучвания възприемането на прага на болка от човека действа като заместител на освобождаването на ендорфин.

Подобен ефект върху облекчаването на болката има и простото слушане на музика. Макар че сама по себе си вероятно няма да ви помогне, ако се справяте с нещо наистина болезнено, например зъбобол, то може да ви помогне да откъснете мислите си от него – което намалява интензивността на усещането.

Да се посмеем

Смехът безспорно е най-големият стимул за отделянето на хормона. Сам по себе си също е мощно лекарство, способно да намали стреса и да повиши поносимостта към болка.

От всички видове смях – смехът заедно с други хора изглежда има най-голям потенциал да освобождава хормона.

Освен добрите чувства и повишената толерантност към болката, които носи, той е важен и за социалното обвързване и връзка.

Направете си списък на различните неща, които обикновено ви карат да се смеете. Всеки път, когато се чувствате стресирани или притеснени, помислете за тези неща, за да се разсмеете и да си осигурите чудесна доза ендорфин.

Да помогнем на нуждаещ се

Алтруистичното или благотворителното поведение увеличава производството на хормона в мозъка ни. Ето защо се чувстваме добре, когато помагате на другите.

Усещането за помощ задейства структурите за възнаграждение в мозъка ни, отделя и други добри химикали, които ни карат да се чувстваме еуфорични, спокойни и по-социално обвързани.

Да си хапнем черен шоколад

 

Ендорфин. Свойства на магнезия. Кето шоколадови бонбони.

 

Част от причините, поради които шоколадът ни харесва толкова много, е, че когато го ядем, част от мозъка ни, наречена хипоталамус, освобождава ендорфин. Изследователите смятат, че това се дължи на естествените химикали в какаовите зърна, наречени полифеноли.

Черният шоколад е по-добър избор от млечния, тъй като съдържа по-голямо количество какао и съответно полифеноли. Търсете шоколад с висок процент какао, в идеалния случай 70 % или повече, и хапвайте по няколко малки квадратчета наведнъж.

 

Да потанцуваме

Освен освобождаването на ендорфин в резултат на упражненията, проучване от 2016 г. показва, че танцуването с други хора може също така да повиши количеството му, заедно и с другите добри химикали като награда за социалното сближаване.

Ако обаче не сте любители на груповите танци, едно раздвижване из кухнята под звуците на любимата ви песен определено ще подобри настроението чрез комбинираните ползи от упражненията и музиката.

Да практикуваме йога или медитация

Включването на йога, медитация и упражнения за дълбоко дишане в ежедневието ни може постепенно да повиши нивото на ендорфин.

Тези практики също така имат успокояващ ефект върху ума и тялото ни, което спомага за намаляване на стреса и понижава риска от много заболявания.

Само няколко минути на ден са достатъчни, за да извлечем полза от тези занимания. Ако идеята за йога или медитация ви се струва плашеща, започнете с кратки дихателни упражнения на всеки няколко часа през деня.

 

Заключение

Eндорфините, независимо от състава и силата на своето действие, са част от т.нар. квартет на хормоните на щастието, заедно с допамина, окситоцина и серотонина.

Здравословните нива на ендорфин помагат на хората да се справят с физическата болка, лошото настроение и симптомите на тревожност или депресия.

Ниските нива на хормона, от своя страна, могат да увеличат риска от болки в тялото, трудности със съня и да доведат до проблеми с пристрастяването.

Разбирането на учените за нивата на хормона в човешкия организъм все още се развива. Изследователите смятат, че хората могат да повишат нивата на този химикал чрез дейности като физически упражнения, консумиране на храни като черен шоколад, и използване на чувството си за хумор.

Какво представлява ендорфинът?

Ендорфините са протеини, които действат като невротрансмитери.  Те са инхибиторни невротрансмитери, което означава, че блокират появата на други сигнали. По-специално, блокират сигналите за болка. 

Как ендорфинът влияе на психиката?

Ендорфините помагат за намаляване на депресията и тревожността, подобряване на настроението, намаляване на болката и дискомфорта и повишаване на самочувствието.

Кои действия насърчават производството на ендорфин?

Ендорфин се освобождава по време на смях, когато се влюбваме, при полов акт и дори когато ядем вкусна храна. Един от най-добрите начини за повишаване му са физическите упражнения, но музиката, смехът и консумацията на черен шоколад също могат да помогнат.

Какво се случва при дефицит на ендорфин?

Ниските нива на ендорфин са свързани с повишена болка и тревожност, както и с възпалителни заболявания като ревматизъм.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 16.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Дани 17.08.2023 at 23:56 - Отговор

  Абсолютно и обосновано

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:28 | Публикувана: 16 декември 2022 в 10:28 | Категория: Здраве, Любопитно