Анандамид – молекулата на блаженството в шоколада
Едва ли има някой, който да не обича шоколада. Всички си похапваме от този вкусен десерт, който ни изпълва с енергия и повдига настроението ни. Трудно можем да му устоим, а някои дори се пристрастяват и това си има своето обяснение.
Насищането на вкусовите рецептори и блаженото чувство, което ни носи, се дължат на едно вещество, наречено анандамид.
Той е наименуван и описан от израелския химик (роден в София, България) Рафаел Мешулам, известен още и с изолирането на тетрахидроканабинол.
На 24 март 1992 година чешкият химик-аналитик Лумир Ханус, заедно с американския фармаколог Уилям Антъни Дивейн, изолират първия открит ендоканабиноид.
Дивейн избира да работи в лабораториите на проф. Алин Хаулет в много вълнуващ момент, когато през 1988 година заедно идентифицират ендоканабиноидна система в организмите.
Тяхното откритие запалва интереса на безброй лаборатории по целия свят за локализирането и характеризирането на канабиноидните рецептори и ролята им в организма.
Изолираният анандамид е изпратен на проф. Роджър Пертуи в Шотландия, който открива, че по фармакологичните си действия се държи като тетрахидроканабинола (активният принцип в растението канабис).
Анандамидът се намира в области от мозъка, които имат отношение към мотивацията, чувството на удоволствие и награда, поради което носи и името на санскритската дума на блаженство и окончанието „амид“, което характеризира неговата химична структура.
Той има липидна природа, като в организма се синтезира от арахидоновата киселина (омега-6 киселина) и се разгражда от амид хидролаза на мастната киселина (FAAH).
Ролята на невротрансмитера анандамид в човешкото тяло
След откриването на анандамида, учените започват да търсят ендоканабиноидни рецептори и откриват, че целият ни организъм е изпълнен с тях.
Поради това, че тялото ни просто е осеяно с канабиноидни рецептори, те започват да предполагат и, че ролята на анандамида в организма е много важна.
Анандамидът е агонист (стимулатор) на CB1 рецепторите, които са широко разпространени в лимбичната система, а тя е отговорна за поведението, паметта, съня, емоциите, обонянието и др.
Това показва, че първият открит ендоконабиноид всъщност участва в най-важните невромодулаторни системи.
Освен чувството на удоволствие и цялостния модулиращ ефект, който анандамидът предизвиква, чрез рецептори в централна нервна система, канабиноидни рецептори се откриват в периферните органи, сперматозоидите, яйцеклетките и дори предимплантационните ембриони.
Анандамидът участва в:
- Ембрионалното развитие
Анандамидът играе роля още в самото имплантиране на ембриона в епитела на матката в неговата бластоцитна форма. Неговото пиково плазмено съдържание се появява по време на овулация при жените.
- Паметта
Този невротрансмитер участва и в сложните процеси, формиращи паметта. Тъй като неговите действия са много подобни на тетрахидроканабинола, д-р Марио ван дер Щелт, професор по молекулярна физиология, започва клинични изследвания върху ефектите на съединението анандамид, в помощ на посттравматичните тревожни разстройства.
Това, което открива, е, че анандамидът помага да забравим травматичните спомени.
На биохимично ниво, той повишава нивата на кортикостероидите, чиято физиологична роля е свързана със справянето на стреса и тревожността.
- Учене
Освен че помага за изтриване на травматични преживявания, той повишава образуването на нови невронни връзки.
- Хомеостазата
Тъй като ендоканабиноидната система е с регулаторна функция върху хомеостазата на всички други системи, както и на организма като цяло, анандамидът взаимодейства с множество невротрансмитери и системи, за да поддържа телесната хомеостаза.
- Стимулира апетита
Известно е, че действието на марихуаната засилва доста апетита, така и ендогененият родственик на тетрахидроканабинола изпълнява подобна функция в тялото.
Историята на какаото и какаовите церемонии
В митологиите, легендите за какаото винаги са свързани с възстановяване на връзката на човешкото сърце с майката природа.
Какаото е пренесено в Европа от испанците през 16 век, но то е било добре познато на мезоамериканските култури.
Зърната на Theobroma cacao и Theobroma bicolor са се използвали като храна, свещена напитка и дори като платежно средство в Централна Америка. Тези две дървета са мощна ритуална двойка, като официалното им латинско име означава буквално „храната на боговете“ ( Theo – Бог , broma – храна).
Когато испанците разбрали за стойността на какаото, го нарекли „oro negro“ – черно злато.
Историята на какаото е много древна и е свързана с богинята на какаото, земята и плодородието, която маите наричали Ixcacao и присъства в техните митове за сътворението.
Какаото се е използвало от олмеките, толтеките, маите, ацтеките, изапан и инките, като за тях е имало божествен статут. Ацтеките почитали какаовото дърво като свещен дар от бог Кетцалкоатъл.
Какаото присъства в церемониите на древните племенни култури, като от него се е приготвяла свещена напитка за духовни и медицински цели, за творческо напътствие и вътрешно пробуждане. То е било задължителен обреден компонент от брачните ритуали, раждането и кръщаването на децата.
Древните са познавали лечебните и психостимулиращи ефекти на какаото, дължащи се на съединенията анандамид и теобромин, съдържащи се в него, и неслучайно са го обявили за свещен дар и начин за връзка с божественото.
Церемониалното какао, наричано още Мама Какао, което според шаманите има свое съзнание и интелигентност, се приготвя от чисто какао (от 70 до 100%), без добавена захар и мазнини, и с много молитви, песни и ритуални танци.
На някои церемонии, освен вода и смлени какаови зърна, се добавя още и лют червен пипер или мед.
Смята се, че какаовият дух е женски и животоподдържащ по природа, като лекува леко и нежно емоционалните блокажи и липси, отваря сърдечната чакра на дълбоко ниво и допринася за по-дълбоко разбиране, свобода и толерантност.
Полезните действия на шоколада
„Какаовите зърна са феномен, защото никъде другаде природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в толкова малко пространство.“
Александър фон Хумболт (немски изследовател и естественик)
Шоколадът ни кара да се чувстваме окрилени, поради теобромина, който се съдържа в него. Употребата му предизвиква леко чувство на еуфория, като повишава серотониновите нива. В какаото се съдържа дори химикала, който се отделя от мозъка, когато се влюбим.
Освен на психическо, какаото действа и на физическо ниво, като:
- Подобрява кръвообръщението.
- Облекчава болката и предменструлния синдром.
- Притежава антиоксиданти, витамини, магнезий, цинк, желязо и други макро- и микроелементи. В него се съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти и магнезий от всички храни на света.
- Стимулира бъбречната и чревната функция.
- Притежава противовъзпалителен ефект, поради наличието на флавоноли.
Колкото повече какао се съдържа в шоколада, толкова повече полезни действия и лечебни ефекти има. Може да се насладите на наситения какаов вкус на нашите натурални шоколади, без добавена захар и със 70% и 100% какао.
Ритуалът на пиене на шоколад
Произходът на думата шоколад идва от маянския глагол chokola`j, който означава „да пием какао заедно“. Този древен ритуал е чудесен начин за укрепване на връзката с другите и разтваряне на емоционалните блокажи.
Въпреки че е била дълго време забравена, лечебната сила на какаото отново се завръща, за да ни помогне да отворим повече сърцата си и да подобрим света, в който живеем. Поканете свои близки и приятели, с които да споделите силата и мъдростта на какаовия дух.
Създайте красива и приятна атмосфера и пригответе церемониалната напитка. За нея ви е нужно сурово какао, без добавена захар и от 70 до 100% съдържание на какаови зърна.
Седнете в кръг и поканете духа на какаото при вас. Почуствайте пространството около вас и се отпуснете.
Помолете Мама Какао да ви обгърне със своята целебна енергия и мъдрост и й благодарете. След това позволете на какаовия дух да ви води и се доверете на нейното ръководство.
Какво представлява съединението анандамид?
Това е естествено съдържащо се вещество в нашия организъм и какаото и е първият открит ендоканабиноид.
Какви функции изпълнява в тялото?
Анандамидът участва в ембрионалното развитие, паметта, обучението, чувството на удоволствие и възнаграждение и още множество процеси.
С какво е полезно какаото?
Освен съдържанието си на анандамид и теобромин, какаовите семена са най-богатите в света с антиоксиданти и магнезий.
Източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Изключително лесно и бързо можем да си приготвим домашен кето шоколад. Можем да го използваме за приготвяне на
Черният шоколад е за предпочитане пред млечните или белите шоколади, в които значително преобладава вредната бяла захар.
Лицата на какаото по време на кето режим са много – бисквитки, торти, ганаш, декорация. Днес ви споделяме