Знаете ли, че освен 12-те основни органни системи (нервната, кръвоносната, дихателната, отделителната, храносмилателната, ендокринната, репродуктивната, скелетната, мускулната, покривната, лимфната и имунната) в нашето тяло се съдържа още една, и то с много важни функции и значение?

През 90-те години на миналия век е открита случайно ендоканабиноидна система, която включва множество канабиноидни рецептори из цялото ни тяло и невротрансмитери, наречени ендоканабиноиди.

Тази сложна сигнална мрежа се състои от рецептори, ендоканабиноиди и ензими, които работят в изключително прецизен синхрон, за да поддържат в стабилност цялостното състояние на организма.

 

Какво представлява т.нар. ендоканабиноидна система?

Ендогенната канабиноидна система (ендоканабиноидна система или съкр. ESC от endocannabinoid system) е сложна мрежа от различни канабиноидни рецептори, разпространени из централната и периферната нервни системи, и група невротрансмитери, модулиращи и регулиращи жизнените ни функции още от ембрионалното развитие.

В началото на 90-те години на миналия век група учени правят клинични проучвания на психоактивното вещество в растението Cannabis Sativaтетрахидроканабинол (известно като THS) и въздействието му върху тялото.

Това, което откриват обаче, е сложна сигнална система, която е повсеместно разпространена в организма ни и се е формирала на много ранен етап в еволюцията.

Ендоканабиноидна система съществува и във всички други организми, като се стигне чак до безгръбначните. Канабиноидни рецептори са открити и в морските безгръбначни животни от подтип Опашнохордови (Tunicata), които са еволюирали преди повече от 600 милиона години.

Наименованието й произлиза вероятно от асирийскиата дума qunnabu (дъхавост), отнасяща се за цвета или семената на растението Cannabis, която с времето се пренася в гръцката дума κάνναβις ‎и латинската cannabis. Известни са три подвида на това растение: Cannabis sativa, Cannabis indica и Cannabis ruderalis.

Главното психоактивно вещество в Cannabis sativa е тетрахидроканабинолът. Бил е изолиран за първи път от хашиш (смола от цвета на женското растение Cannabis sativa) през 1964 година от израелския химик Рафаел Мечулам, с което се поставят основите на откритието на още множество канабиноидни.

Засега са открити два типа канабиноидни рецептори, като учените предполагат за съществуването и на трети тип. Канабинодите се свързват към двата вида рецептори в тази ендоканабиноидна система и предизвикват различни реакции, в зависимост от разположението на рецептора:

 1. СВ1 рецепторите са експресирани главно в централната нервна система.
 2. СВ2 рецепторите се намират основно в периферната нервна система.

 

Какви са функциите на ендоканабиноидната система и защо има толкова важно значение в организма?

 

Ендоканабиноидна система.

 

Тъй като през последните години се открива, че новооткритата ендоканабиноидна система е една от най-важните неврорегулаторни системи и е отговорна за хомеостазата (регулиране на вътрешната среда, за да се поддържа в относително стабилно състояние), започва да представлява изключителен интерес в научните среди.

Засега е известно, че откритата преди около 30 години ендоканабиноидна система заема ключова роля в регулацията на:

 • Когнитивните функции и памет
 • Емоционалната реакция
 • Настроението
 • Вродената и придобита имунна система
 • За йонния транспорт
 • Хомеостазата на повечето системи
 • Ембриологичното развитие
 • Процесите на възпаление и болка
 • Стомашно-чревния мотилитет (свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт)
 • Приема на храната и чувството на ситост
 • Стомашната секреция
 • Гастропротекцията
 • Клетъчната пролиферация в червата
 • Метаболизма на липидите и глюкозата
 • Цикъла на клетъчните живот и смърт
 • Цитозащитата
 • Контрола на раковите клетки
 • Невропротекцията
 • Невралната пластичност и още много др.

Функцията на ендоканабинодната нервна система е ключова и от решаващо значение, за да се поддържа динамичното равновесие в организма.

Тя регулира хомеостазата в клетките, тъканите, органите, организма, поддържането на телесната температура и още множество важни телесни функции. Ако тялото излезе от нормата, тази система го връща към оптималното състояние и го прави по изключително прецизен начин, без да променя други процеси.

Тя участва още и във функциите на репродуктивната система.

Нарушенията във функциите на ESC са част от патофизиологията на множество заболявания, включително и онкологичните.

 

Канабиноидни рецептори

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

Канабиноидните рецептори са разположени из цялото тяло и се активират от ендоканабиноиди, растителни канабиноиди (напр. THC) и синтетични канабиноиди.

 • СВ1 рецепторите се откриват в мозъка, в белите дробове, в черния дроб и бъбреците.
 • СВ2 рецепторите са експресирани главно в имунната система на организма, в хемопоетичните (незрели или развиващи се) кръвни клетки и в някои части на мозъка.

Поради разположението си във важни части от тялото, новооткритата ендоканабиноидна система заема съществена роля в психологическите и когнитивни процеси, настроението, възприятието за болка и удоволствие, паметта, обучението, както и хомеостазата и функцията на имунната система.

CB1 рецептори

СВ1 рецепторите са разположени във високи количества в неокортекса, хипоталамуса, базалните ганглии, малкия мозък, мозъчния ствол, както и в някои нервни окончания на периферна нервна система. Откриват се още и в очите, далака, съдовия ендотел, тестисите и мембраните на митохондриите.

Техните функции са свързани главно с настроението, емоциите, когнитивните процеси, движението и баланса между нервното възбуждане и инхибиране.

CB2 рецептори

СВ2 рецепторите се намират предимно в клетките на имунната система – Т-хелперите, макрофагите и В-лимфоцитите. В периферните нервни окончания се предполага, че играят роля в облекчаването на болката. В мозъка се отриват в микроглиалните клетки, където функцията им не е още изяснена, но се допуска, че СВ2 рецепторите имат повече регулаторни роли.

В тази връзка припомняме, че микроглиалните клетки  са от съществено значение при възникване болестта на Алцхаймер и на някои редки генетични заболявания

СВ2 рецептори има дори и в кератиноцитите, които са основните съставящи клетки на епидермиса и заемат 90% от кожата. Те играят ключова роля в имунния отговор и възпалителните процеси, като освен това подтискат автоимунните процеси и ограничават увреждането.

Канабиноидните рецептори на ESC се активират от канабиноиди, които се синтезират естествено от организма или се въвеждат външно в тялото чрез растенията, които ги съдържат, или синтетичните им аналози.

 

Кои са познатите ни досега канабиноиди?

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

В днешно време са идентифицирани 113 канабиноида в растенията от род Canabaceae, сред които по-известни:

 • Тетрахидроканабинол (THC)
 • Канабидиол (CBD)
 • Канабинол (CBN)
 • Канабигерол (CBG)
 • Канабинодиол (CBDL)
 • Канабихромен (CBC)
 • Канабитриол (CBT)
 • Канабициклол (CBL)
 • Канабиелсоин (CBE) и др.

През 1992 година е открит естествено срещащ се химикал в мозъка, наречено анандамид. Това вещество е първият открит ендоканабиноид, който се синтезира в нашия организъм и има ефект, много подобен на THC.

Ендоканабиноидите се синтезират естествено в организма, което се подсказва и от името им („ендо“- вътрешен). В биохимично отношение представляват съединения на липидна основа, изпълняващи ролята на химически пратеници, предаващи сигналите между нервните клетки.

В структурно отношение те се образуват от архидонова киселина и стават активни, когато се свържат с рецептор.

Два от идентифицираните енодоканабиноида са:

 • АНА (анандамид или арахидоноил етаноламид) – частичен агонист на СВ1 и СВ2
 • 2-AG (2-архиданаилглицерол) – пълен агонист на СВ1 и СВ2

Ензимите, които разграждат ендоканабиноидите, са:

 • FAAH амид хидролаза на мастна киселина – разграждащ АНА
 • MAGL моноацилглицерол кисела липаза – разграждащ 2-AG

Анандамидът изпълнява функцията на невротрансмитер, който се свързва с рецепторите на ендоканабинодната система и се получава от арахидоновата киселина (основна омега-6 киселина).

Името му произлиза от санскритската дума “аnanda“, която означава наслада, блаженство, тъй като неговия ефект играе роля в невротрансмисията на серотонин и допамин.

Анандамидът се свързва с СВ1 рецептори в централна нервна система и СВ2 рецептори в периферна нервна система. Той заема роля в сложните когнитивни процеси, паметта, усещането на удоволствие, поддържането на хомеостазата и баланса на нервната система. Важен е и за имплантирането на ембриона в неговата бластоцитна форма (структура, образувана в ранното ембрионално развитие на бозайниците).

 

Що е то THC?

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

Известно е, че растението индийски коноп се употребява главно поради психостимулиращото въздействие, което оказва, и това го класифицира в графата на леките наркотици.

Спорен е въпросът трябва ли да бъде декриминализирана марихуаната или не. В някои американски щати, Колумбия, Бразилия, Италия, Испания, Швейцария, Белгия, Чехия, Австралия, Ямайка, Перу, Северна Корея и Амстердам, притежанието на определени малки количества за лична консумация не подлежи на наказание.

Употребата на растението за различни цели, от изготвянето на здрави въжета до лекарство за множество болежки, датира още от дълбока древност в множество култури.

То е споменато в китайската фармакопея, аюрведичната медицина, както и в „De Materia Medica“ – енциклопедия на лекарствените вещества от Педаний Диоскорид, който го препоръчва за възпаления и болка.

В днешно време терминът “медицински канабис” се отнася до употребата на растението за медицински цели, въпреки че значението и стойността му в медицината още са дискусионни.

Фармакологично основният психоактивен компонент в канабиса е тетрахидроканабинолът. На него се дължат психостимулиращото и еуфорично действие на растението.

Той е агонист (стимулиращ) на CB-рецепторите.

Ефeктите на ТНС върху организма са:

 • Психостимулиращо
 • Антихолинестеразно (блокира действието на холинестеразата – ензим, който разгражда ацетилхолина обратимо)
 • Антиеметично (срещу гадене и повръщане) 
 • Умерено аналгетично (обезболяващо)

Синтетичната форма на тетрахидроканабинола e под генеричното наименование Дронабинол. Този лекарствен препарат се изписва като антиеметично средство, като апетитостимулиращо най-вече при пациенти със СПИН и за гадене и повръщане при хора, подложени на химиотерапия.

Смес от THC и CBD, известно като Набиксимол, се прилага под формата на спрей за уста за облекчаване на спастичност, невропатична болка и свръхактивен пикочен мехур при мултипленна склероза (автоимунно заболяване).

 

Защо напоследък стана толкова популярно маслото от CBD?

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

Канабидиолът или познат като СBD e друг ключов фитоканабиноид. За разлика от THC, канабидиолът няма изразени психоактивни ефекти. През последните години клиничните проучвания показват, че CBD притежава широк спектър от терапевтични ефекти върху онкологичните заболявания.

Докато тетрахидроканабинолът действа като агонист (стимулиращ) на СВ1 и СВ2 рецептори, като имитира действието на анандамида, канабидиолът има нисък афенитет към ESC рецепторите и влияе индиректно върху ендоканабинодната система.

Липсата на опияняващите ефекти, характерни за ТНС, прави СВD по-предпочитан като потенциално лекарство. Сред характерните терапевтични ефекти на канабидиолът са:

 • Аналгетично
 • Антиеметично
 • Анксиолитично (успокояващо)
 • Антидепресантно
 • Антипсихотично
 • Антиконвулсантно
 • Антиастматично
 • Имуномодулаторно
 • Антиоксидантно
 • Противовъзпалително
 • Антибактериално
 • Невропротективно
 • Противотуморно

Противораковото действие на CBD

Тъй като канабидиолът предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в раковите клетки и допринася за тяхното саморазрушаване, инхибира клетъчната миграцията и намалява размера на туморите, той става все по-популярен като допълващо средство при онкологични заболявания.

Канабидиолът не предизвиква клетъчната смърт на нормалните клетки и се наблюдава, че благоприятства тяхната жизненоспособност.

Според медицинските източници е доказана способността на CBD да инхибира растежа на:

 • Рак на гърдата
 • Рак на белия дроб
 • Рак на дебелото черво
 • Рак на простата
 • Глиобластом на мозъка
 • Меланом на кожата

 

Терапевтични приложения на канабиноидите

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

Множеството клинични проучвания на действията на тази ендоканабиноидна система през последните години откриват нови хоризонти в развитието на медицината. Тази новооткрита система представлява голям интерес сред учените и показва много обещаващи възможности за терапия при сериозни заболявания.

Канабиноидите могат да бъдат полезни при:

 • Нарушения на съня
 • Като обезболяващо средство
 • Мускулно стягане, свързано с множествена склероза
 • Гадене и повръщане при химиотерапия
 • Глаукома

Специалистите стигат до извода, че СВ1 рецепторите имат отношение и връзка към доста видове невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, мултипленна склероза, болест на Хънингтън.

Ендоканабиноидното сигнализиране е свързано с развитието на мозъка, освобождаването на невротрансмитери, синаптичната пластичност, освобождаването на цитокини и микроглия (вид глиална клетка, която се намира в централната нервна система). Следователно има непосредствена връзка при неврологичните разстройства.

Клиничното значение на медицинския канабис започва да придобива все по-широка популярност и да дава надежда за толкова много труднолечими или нелечими неврологични заболявания, сред които:

 1. Амиотрофична латерална склероза
 2. Епилепсия и нелечимите форми на педиатрична епилепсия
 3. Травматично мозъчно увреждане и последствията след прекаран инсулт
 4. Глиобластом
 5. Множествена склероза
 6. Болест на Алцхаймер
 7. Болест на Хънингтън
 8. Болест на Паркинсон

 

Обобщение

 

ендоканабиноидна система, функции, ползи, THC, CBD

 

Въпреки различните гледни точки и множеството дискусии на въпроса за или против употребата на медицински канабис, неговата стойност в медицината става все по-голяма.

Откритието на ендоканабиноидна система в нашия организъм хвърля нова светлина върху значението на канабиноидите и пред науката тепърва започва да се разкрива устройството на човешката психика и тялото и взаимосвързаността им отвъд биологичното ниво.

Канабисът се е използвал от хиляди години в японската, китайската, индийската, египетската медицини и още множество култури, и въпреки че през последните е бил отричан и заклеймяван, пак започва да попада в светлината на прожекторите.

 

Какво представлява т. нар. ендоканабиноидна система?

Ендоканабиноидната система е сложна сигнална мрежа, разположена в цялото тяло и най-вече в централната и периферна нервни системи и имунната система.

От какво е изградена?

Ендоканабиноидната система се състои от канабиноидни рецептори, невромедиатори (ендоканабиноиди) и ензими.

Какви функции изпълнява в тялото?

Тя има регулаторна функция в множество телесни процеси, сред които нервната дейност, хомеостазата и имунитета.