Бекон и кето – всичко, което трябва да знаем

Обновена: 15.03.2024|
Бекон и кето диета.

Повечето хора не възприемат бекона като диетична храна. За щастие има режими, в които той се вписва перфектно!

Беконът е нисковъглехидратен, но богат на мазнини. Това са характеристиките на най-добрите продукти за кето диета. Съответно бекон и кето са напълно съвместими и в следващите редове ще обясним защо.

 

Защо бекон и кето диета са напълно съвместими?

Целта на кето диетата е „да обучи“ тялото да се откаже от използването на глюкоза и вместо това да се насочи към изгаряне на мазнини. Когато в тялото има ниско съдържание на въглехидрати, черният дроб може да започне да изгаря мазнини за енергия.

За да се случи това, въглехидратите съставляват само 5-10% от дневния прием на калории. От друга страна, консумацията на мазнини се увеличава на 70-80%, а протеините съставляват 10-20% от дневните калории.

Порция от 100 г бекон съдържа около 1,3 г, въглехидрати, 40 г мазнини и 13 г протеин, съответно спокойно можем да изпълним горните условия с негова помощ.

Но полезно ли е от здравословна гледна точка да го правим? Първо и най-важно е да кажем, че, противно на общоприетото схващане, няма доказателства, че наситените мазнини повишават холестерола и риска от развитие на сърдечни заболявания.

Всъщност именно замяната на наситените мазнини с въглехидрати (както се препоръчваше в миналото) може да доведе до всички тези вредни за сърцето ефекти.

Беконът е с високо съдържание на натрий. Макар при някои хора да е необходимо ограничаването на приема му, това определено не се отнася за всички здрави възрастни. Всъщност точно обратното – повечето хора на кето диета могат да се възползват от добавения натрий, тъй като той помага за балансиране на електролитите.

 

Какъв бекон да изберете, когато сте на кето диета?

 

Бекон и кето диета.

 

Когато искате да съвместите бекон и кето, трябва да имате предвид следните фактори, за да извлечете необходимите ползи.

Първо, търсете продукти, които нямат добавени захари или нитрати. Това е така, защото добавените захари, освен че повишават нивата на кръвната, също пречат на кетозата. Нитратите, от друга страна, доказано увеличават риска от някои видове рак в дългосрочен план. Затова изберете марка бекон, който е обработван по естествени методи.

Винаги трябва да проверявате нетното съдържание на въглехидрати. Да, както споменахме, беконът има ниско съдържание на въглехидрати, но просто трябва да потвърдите това като прочетете етикета.

Много внимавайте дали продуктите са органични и пресни. Известно е, че в процеса на консервиране се добавят нитрати, за да се увеличи срока на годност. При пресния обикновено се използва само сол, поради което има много по-кратък срок на годност, но пък е много по-полезен.

И накрая, наличността и цената също имат значение и вероятно по-качественият бекон ще бъде по-скъп, но ако можете да намерите продукт, който отговаря на горепосочените критерии и е на изгодна цена, тогава защо не?

В случай, че не обичате свинско, има много вкусни опции, които също са подходящи за кето диета – от месни заместители, дори такива, подходящи за веган. Сред тях са телешки и пуешки бекон, бекон от водорасли и дори кокосов бекон.

 

5 здравословни ползи на бекона

Една диета трябва да е не само ефективна, но и здравословна. И макар това апетитно месо винаги да идва с предупредителни знаци, има много ползи за здравето.

Ето няколко причини защо бекон и кето са добра идея:

  1. Беконът е полезен за сърцето

Изненадващ факт, но да, всъщност беконът е полезен за сърцето. Той съдържа омега-3 мастни киселини. Те помагат за нормализиране на холестерола и подобряване цялостното състояние на сърцето.

Беконът също е мощен източник на олеинова киселина и наситени мазнини. И двете спомагат за намаляване на нивата на холестерола.

 

  1. Подобрява настроението

Консумацията на бекон води до подобряване на настроението, удовлетворение и понижава нивата на стрес. Протеинът в бекона допълнително въздейства неврологично и прави хората по-щастливи. Така че хапвайте спокойно, няма защо да не се чувствате нахранени и щастливи!

  1. Беконът повишава енергията

Беконът е отличен източник на енергия с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, който помага за възстановяване на метаболизма.

Това прави загубата на тегло много по-лесна и е полезно за изграждането на мускулни тъкани. Ето защо експертите препоръчват да хапнете парче бекон преди тренировка.

  1. Подобрява паметта

Беконът съдържа холин, който е необходим за добра памет. Доказано е, че диета, богата на холин, показва намалена скорост на загуба на памет с течение на времето. Използва се и при лечение на умствени увреждания, включително деменция и Алцхаймер. Както знаем, здравето на мозъка е жизненоважно за правилното функциониране на цялото тяло.

  1. Беконът е богат на основни хранителни вещества

Вместо да приемате витамини и минерали под формата на хапчета, беконът е много по-вкусен начин да осигурите на тялото си основни микро- и макронутриенти. Той е богат на витамините от група B, както и цинк, желязо и магнезий.

Като цяло запомнете едно – яжте го в разумни количества и ще ви е от полза, ако прекалявате редовно с него, тогава идват проблемите!

 

Как да комбинираме бекон и кето в рецепти?

След като вече научихте всичко за бекон и кето, е време да го приложите на практика. Това няма как да стане без подходящи кето рецепти. Ето няколко лесни за изпълнение и много вкусни:

 

Аспержи в бекон

 

Бекон и кето диета.

 

Най-простият начин да комбинирате бекон и кето! Тази рецепта отнема по-малко от 30 минути за приготвяне, а е изключително ефектна за хрупкаво предястие.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
30 минути 2 1,78 г

Необходими продукти:

  • 10 аспержи (около 200 г) – гладки, твърди и ярко оцветени пресни аспержи
  • Подправки на вкус – чесън, сол и черен пипер.
  • Екстра върджин зехтин, колкото да полепнат подправките
  • 150 бекон ( или 10 слайса)

Начин на приготвяне:

  1. Отрежете твърдите краища на аспержите. Нарежете бекона по дължина на тесни ленти. След това полейте аспержите със зехтин. Подправете с подправките.
  2. Накрая увийте бекона плътно около стръковете аспержи. Печете върху хартия за печене на около 180-200 градуса за 20-25 минути, докато станат златисти и хрупкави.

 

Кето яйчена салата с бекон

Една здравословна, супер вкусна и изключително лесна за приготвяне салата! Идеална за бърз обяд, a защо не и за празнична вечеря.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
10 минути 2 2,36 г

Необходими продукти:

  • 6 твърдо сварени яйца (около 300 г)
  • 100 г домашна майонеза
  • 1 ч. л. горчица
  • 4 парчета тънък бекон (около 60 г)
  • 1 стрък зелен лук (около 20 г)
  • 1 връзка магданоз (около 50 г)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете изстиналите и обелени яйца в предпочитан размер и форма. Накълцайте магданоза и зеления лук. Бекона нарежете на кубчета.
  2. Добавете всички съставки в голяма купа. Разбъркайте добре до пълно омесване.
  3. Опитайте и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  4. Украсете по желание с листенца магданоз.

 

Пълнени рулца от патладжан, обвити в бекон

 

Бекон и кето диета.

 

Вкусни рулца от патладжан, пълнени с кайма, обвити с бекон и гарнирани с домати и сирене. Перфектното ястие, с което да впечатлите своите гости! И може би една от най-сполучливите комбинации на бекон и кето.

Патладжанът е високовъглехидратен продукт и порция рулца в тази рецепта е около 19 г нетни въглехидрати. Ако искате да намалите въглехидратното съдържание, можете да пропуснете сиренето чедър например.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
60 минути 3 19 г

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан (300 г), нарязан на 16 тънки филийки
  • 16 парчета (250 г) предварително сварен бекон
  • 200 г прясно настъргано сирене моцарела
  • 100 г сирене чедър
  • сол и черен пипер на вкус
  • Пресен босилек или магданоз за гарниране

За доматения сос:

  • Около 300 г доматен сос
  • Риган, мащерка, червен пипер на вкус

За пълнежа:

  • 220 г крема сирене
  • 10 листенца пресен босилек
  • 500 г телешка кайма
  • 1 ч. л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

  1. Подправете нарязания патладжан със сол и го оставете да престои 15 до 30 минути, за да се отцеди част от влагата. Изпечете го за 1015 минути, докато омекне, в предварително загрята фурна на 200 градуса.
  2. В леко намазнен тиган запържете каймата и я подправете със сол, черен пипер и чесън на прах.
  3. Междувременно в купа пригответе доматения сос. Смесете всички съставки за него и загрейте на лек огън.
  4. В друга купа смесете крема сиренето и пресния босилек. Подправете със сол и черен пипер. Добавете сварената кайма и разбъркайте добре.
  5. Време е да сглобите рулцата от патладжан. Поставете един резен патладжан, добавете една супена лъжица от плънката с крема сирене, навийте патладжана и го увийте в бекон. Продължете така с останалите продукти
  6. В тава за печене разпределете половината от доматената смес, наредете едно до друго завитите рула. Изсипете лъжица доматена смес върху всяко увито с бекон руло от патладжан. Поръсете със сирене чедър и отгоре обилно с прясно настъргано сирене моцарела.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25 минути, докато сирената се разтопят и станат леко златисти.

Това е всичко което трябва да знаем за бекона и кето – една позволена и, оказва се, полезна комбинация. В блога ни има още рецепти, с които да експериментирате. Да ви е сладко!

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 02.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар